gavriblockTORSTAINA 30.03.06
1. TAISTELU MINISTERIPAIKOISTA
Vaalitaistelut on käyty ja lähes lopulliset tulokset tiedossa. Joitakin hienosäätöjä voi aiheutua, kun viimeiset ulkomailla ja eri instituutioissa kuten armeijassa annetut äänet on saatu laskettua ja mukautettua muihin ääniin. Mutta nyt alkavat uudet taistelut, jotka voivat olla aivan yhtä verisiä ja rassaavia kuin edelliset taistot.
Vain kaksi ministeripaikkaa on jotakuinkin varmoja Olmertin uudessa hallituksessa: Pääministerinä on Ehud Olmert ja ulkoministerinä Tzipi Livni, jolle Olmert lupasi myös varapääministerin arvon ja vastuun. Omana mielipiteenääni, jonka tavallisesti olen pyrkinyt peittämään, Livnin valinta näin tärkeälle ja näkyvälle paikalle on virhe. Syynä ei ole hänen sukupuolensa vaan kokemattomuus ja alkeellinen kielitaito.
ENSIMMÄINEN TAISTELU käydään talousministerin pallista, jonka Kadima haluaa pitää, mutta jota suuruusjärjestyksessä kakkosena oleva Labour-puolue pitää tärkeimpinä haluttavista.
Olmert kokosi eilen muodostamansa hallitusneuvottelijoitten tiimin teollisuus-, kauppa- ja työministeriöön keskustelemaan strategiasta, miten neuvotteluja toisten puolueitten kanssa käydään. Olmert haluaisi mahdollisimman laajan hallituspohjan ohjelmansa toteuttamiseksi. Ideaali olisi 88 kansanedustajan tuki, jonka koostumus olisi: Kadima, Labour, Shas, Israel Beiteinu, United Tora Judaism (UTJ) ja Gil eläkeläisten puolue. ”Kaikki sionistiset puolueet ovat tervetulleita hallitukseen,” lupaa Olmert. Listasta puuttuu kuitenkin puolueita, jotka varmaan ovat myös sionistisia siinä missä Kadima ja Labourkin.
Olmert sanoo aloittavansa varsinaiset hallitusneuvottelunsa sunnuntaina.
PRESIDENTTI KATSAV aloittaa sunnuntaina keskustelut puolueitten kanssa pystyäkseen harkitsemaan, kenellä on parhaimmat mahdollisuudet muodostaa toimintakykyinen hallitus, joka voisi hallita täyden vaalikauden, eli neljä vuotta. Eilen hän neuvotteli asiantuntijoitten kanssa, mitä laki edellyttää häneltä.
Labour, Shas ja Gil-eläkeläiset voivat vaatia opetus-, teollisuus, kauppa--, työ--, sosiaali- ja sisäministeriöitä, koska niiden alueet koskettavat näitten puolueitten ajamia intressejä. Labour tullee vaatimaan kaksi tai kolme avainministeriötä ehtona hallituskumppanuudesta. Näitä ovat ulko-, puolustus-, talous- ja opetusministeriöt. Peretz itse haluaisi talousministeriön, mutta juuri sitä hänelle ei uskota, koska Peretzillä on maine talouden hajottamisessa Histadrutia (työväen ammattiliittoa) johtaessaan.
2. USA JA KANADA EIVÄT KESKUSTELE HAMASIN KANSSA
USA ja Kanada ovat ilmoittaneet, etteivät niiden diplomaatit pidä yhteyksiä Hamasin hallituksen kanssa. Kanada ilmoitti myös eilen, että se katkaisee taloudellisen apunsa Palestiinan Auktoriteetille. Nämä maat kuten myös EU odottavat, että Haniyehin hallitus ilmoittaisi selkeästi hyväksyvänsä niiden asettamat kolme ehtoa sekä myös ”tiekartan” rauhaan.
Eilen Haniyehin 24 ministeriä vannoivat virkavalansa, niiden mukana 14, jotka ovat olleet Israelin vankilassa.
Tähän päättyi se epäselvyys, joka on jatkunut PA:n ja Hamasin välillä Hamasin tammikuun puolivälissä saamasta ehdottomasta vaalivoitosta lähtien. Se aloitti myös selkeän vastakohtaisuuden Israelin ka Palestiinan hallitusten välillä. Olmert sanoo antaneensa Haniyehin hallitukselle määrätyn armonajan voidakseen osoittaa hyvän ja maltillisen tahtonsa, minkä jälkeen hän tekee omat johtopäätöksensä ja toimii oma-aloitteisesti, jos muutosta parempaan ei ole tapahtunut.
3. ISRAEL UHKAA VASTATA VOIMALLA KATJUSHA-RAKETTEIHIN
IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz ja puolustusministeri Shaul Mofaz ovat pitäneet useita neuvotteluja laatiakseen sopivia toimintatapoja vastata Gazan alueelta ammuttaviin Katjusha-raketteihin, joista ensimmäinen ammuttiin alkuviikosta. Vaikka he eivät pidä sitä strategisena uhkana Israelille, sen psykologiset vaikutukset ovat suuret ja arvaamattomat. Eilen Israelin laivasto tulitti Gazaa ohjuksin.
Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa Katjusha-raketin ja ilmoitti samalla, että sillä on useita samanlaisia.
Se kuljetti niitä salaa Siinailta, joko tunneleita pitkin tai rekka-autoissa rajan ollessa ilman valvontaa.
Katjusha-raketti on venäläisvalmisteinen Grad-versio, sen pituus on 2.8 metriä ja paino 66 kg; sen kaliiberi on 122 mm, sen räjähdyskärki painaa 17 kg ja sen kantomatka on 18-30 km.
Jihadin edustaja Abu Abdullah sanoo, että Katjusha-rakettien tarkoituksena on muodostaa Gazan alueeseen rajoittuvilla Israelin osilla samanlainen tilanne, joka vallitsee Libanonin rajalla. Jihad pyrkii rakettien pellolla tyhjentämään Gazan alueen rajan läheisyydessä olevat israelilaiskylät ja -kibbutsit.
Israelin puolustusministeriö vähättelee Jihadin ilmoitusta, että sillä on satoja Katjusha-raketteja, mutta ilmoittaa samalla huolensa sen mahdollisista muista aseista, joista olalta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset ovat vaarallisimpia.
Jordanjoen laaksossa sotilaat pidättivät keskiviikkona Bekaotin tarkastuspisteessä 18-vuotiaan palestiinalaisen, jolla oli toimintavalmis 10 kilon pommivyö yllään. Hän aikoi räjäyttää sen Israelin puolella kohteessa, jonne häntä odottavat operaattorit hänet veisivät.
Keskiviikkona oli kaikkiaan 70 terrorivaroitusta, 13 niistä akuutteja.
4. HAMASIN EDUSTAJA EI SAANUT VIISUMIA
Hamasin edustaja, nukutuslääkäri Ahmad al-Ramahi, ei saanut viisumia voidakseen osallistua Brysselissä Belgiassa pidettäviin EU:n Euro-Välimeren parlamentaarikkojen (EMPA) kokoukseen maanantaina. Al-Ramahi on PLC:n pääsihteeri ja numerolla 8 Hamasin ”Change and Reform” (muutos ja uudistus) vaalilistalla. Belgian viranomaiset tähdensivät, että viisumihakemuksen käsittelyn viivästyminen johtui teknisistä syistä, ja että sitä tarkasteltiin samalla vakavuudella kuin kenen hyvänsä PA:n VIP-henkilön hakemusta. He myös kielsivät perättöminä huhut, että viisumi kiellettiin siksi, että Hamas on edelleen terroristiryhmän mustalla listalla. EMPA, jota myös kutsutaan nimellä Barceloja Process, perustettiin 2003. Sen kokouksiin osallistuu 240 parlamentaarikkoa, puolet EU- ja puolet Välimerenmaista (Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Tunisia, Turkki ja PA.)
Israel havainnoi tyydytyksellä Hamasin estymisen EMPA:n kokoukseen, mutta on huolestunut sen edustajan kutsumisesta Europarlamentaarikkojen Neuvoston kokoukseen Strasbourgissa Ranskassa. Koska tällä neuvostolla ei ole suoraa yhteyttä EU:n kanssa, Hamasin osallistumisen sen kokoukseen ei katsota edustavan muutosta EU:n virallisessa kannassa Hamasin johtamaan PA:n hallitukseen.
5. ARABILIITON PÄÄTÖKSIÄ
Arabiliitto päätti kokouksensa Khartoumissa julkistaen tärkeimpinä pitämiään päätöksiään, jotka ovat luonteeltaan ohjeellisia eivätkä sido ketään. Muutamia liiton tekemiä päätöksiä:
- Päätettiin uudistaa tuki 2002 arabien rauhanaloitteelle, joka tarjoaa Israelille yleisen rauhan, jos se vetäytyy ”arabimailta”.
- Vaatii kansoja hyväksymään Palestiinan kansan oikeuden valita johtajansa.
- Hylkää ”Israelin yksipuoliset teot, joitten päämääränä on rauhanprosessin lopettaminen.”
- Vaatii kansainvälistä yhteisöä julistamaan Lähi Idän vapaaksi massatuhoaseista ja varsinkin ydinaseettomaksi alueeksi. Israelin tulee allekirjoittaa sopimus ydinaseitten leviämisestä.
- Tuomitsee terrorismin kaikissa muodoissaan. ”Terroriryhmien suorittamat rikokset ovat räikeä ihmisoikeuksien rikkomuksia, jotka uhkaavat kansallista turvallisuutta ja vakautta arabimaissa.”
- Osoitetaan tuki Syyrialle kansainvälistä painostusta ja USA:n sanktioita vastaan.
- Tuetaan Libanonin poliittista prosessia ja vastarintaa – Hizbullah –ja vaaditaan totuuden julkistamista entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta vuonna 2005.
- Vakuutetaan tarve yhteistyöhön ja keskinäiseen arvostukseen ihmisten ja kulttuurien välillä ja muistutetaan, että uskonnon ja uskon pyhyyden arvostus on ratkaiseva tekijä rakennettaessa uskottavuutta ja ystävyyden siltoja kansojen välille.
- Ilmaistaan ehdoton hylkääminen ja tuomio kaikenlaiseen Islamin profeetta Muhammedin tai minkä tahansa uskonnon tai sen symbolien häpäisemiseen ja esitetään maailman kansoja laatimaan lakeja, jotka tuomitsevat sellaiset toimet.
6. AURINGONPIMENNYS ISRAELISSA
Auringonpimennys (eclipse) oli Israelissa eilen 85 % ja pilvinen sää häiritsi sen tarkkailua. Monissa maissa koulut sulkivat ovensa ja päästivät koululaiset tarkkailemaan tapahtumaa, joka on melko harvinainen.
Monissa maissa ihmiset tulkitsivat pimennystä uskonnollisesti, kokien voimakkaita uskonnollisia tuntemuksia ja huudelleen uskontonsa iskulauseita, kuten muslimit Allah Akbar.
Turkissa 10 000 ihmistä kokoontui muinaisen Apollon temppelin raunioille Välimeren rannalla sijaitsevan Siden kaupungin lähellä. Ihmiset hurrasivat ja olivat innoissaan Venus-tähden ilmestymisestä.
Edellinen auringon pimennys tapahtui 2003.
7. KAASURÄJÄHYS HAIFASSA
Ilmeisesti viallisesta kaasujohdosta syttynyt kaasuräjähdys tuhosi osittain 6. ja 7. kerroksen asuntokerrostalossa Haifassa Nisenbaumin kadulla Neveh Shaananin kaupunginosassa. Räjähdys tapahtui pian aamuseitsemän jälkeen. Yksi ihminen haavoittui vaarallisesti ja 24 muuta lievemmin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019