TORSTAI 10.07.14


TORSTAI 10.07.14
1. ASEMASOTA, tai näännytyssota, kuten joku kolumnisti kutsuu IDF:n ja Hamasin välille syntynyttä iskujen ja vastaiskujen vaihtoa, jatkuu edelleen. IDF:n laskelmien mukaan Gazan terrorijärjestöt ovat operaatio Protective Edge alusta lähtien puoliyöhön mennessä ampuneet 236 rakettia ja kranaattia. IDF puolestaan toteaa ylpeänä, että se on 36 tunnin aikana tehnyt useampia iskuja Gazan kaistalle kuin koko operaatio Defensive Shield aikana v.2012. Yhteenvedossa todetaan, että toisen sotapäivän aikana 82 rakettia räjähti Israelin puolella turva-aitaa, Iron Dome eliminoi niistä 21.
SODAN alusta lähtien 234 rakettia on räjähtänyt Israelin alueella, niistä Iron Dome eliminoi 61. IDF on iskenyt 590 kohteeseen Gazan kaistalla. Keskiviikkoiltana n. 23.00 aikaan Gazasta ammuttiin 40 raketin salvo lyhyen ajan kuluessa. Iron Dome eliminoi niistä 4, loput putosivat aukeile alueille. Kolme ihmistä haavoittui kuljettajan säikähtäessä hälytyssireenin ääntä Kiryat Malachin lähellä kolaroiden autonsa. Hamas on ampunut muutamia iranilaisvalmisteisia M-302 raketteja Jerusalemin alueelle ja Tel Avivin pohjoispuolelle Haifan eteläpuolelle pudoten mereen alueella, joka on 165 km Gazasta.
IDF:n tiedottaja prikaatin kenraali Moti Almoz kertoo, että puolustusministeri Moshe Yaalon on hyväksynyt laaditut hyökkäyssuunnitelmat maajoukkojen osallistumisesta taisteluihin. Paine taistelujen kiihdyttämisestä Gazan rintamalla on noussut mittaan, joka voi ennakoida päätöstä maahyökkäyksestä. IDF käyttää taukoajat operaation etenemisen arvioimiseen ja tiedustelutietojen koordinointiin ennen päätöksiä seuraavista iskukohteista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182725#.U74Xu0NsO-o
IDF:n julkistamassa videossa Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri kehottaa Gazan asukkaita kokoontumaan talojen katoille ja muihin IDF:n oletettuihin iskukohteisiin ihmiskilviksi. Niillä on tarkoitus saavuttaa kaksi etua; ensiksi IDF voi peruuttaa iskunsa, ja toiseksi iskun seurauksena syntyneet ihmis-uhrit muodostavat Hamasille suuren poliittisen propagandaedun kansainvälisesti. Pian ensimmäisen videon julkistamisen jälkeen Sami Abu Zuhri julkaisi toisen videon, jossa hän myöntää ihmiskilpien käyttämisen rohkaisten ihmisiä antautumaan jatkossakin ihmiskilviksi.
Abu Zuhrin laatimat videot julkaistiin Hamasin Al-Aksa TV:n ohjelmassa. Hän viittasi kesäkuun 8. päivän illan tapahtumaan, jossa IAF peruutti suunnitellun ilmaiskunsa ihmisuhrien välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182729#.U74clUNsO-o
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti nykyiseen toimeensa palestiinalaisjohtajana päättyi 2009 tammikuussa, ja joka tunnetaan holokaustin kieltäjänä siinä muodossa, kuin se yleensä on tunnustettu tutkijoiden toimesta, syytti keskiviikkona Israelia kansanmurhasta (genocide) Palestiinan kansaa vastaan. ”Se on kansanmurha, kokonaisen perheen surmaaminen on Israelin suorittama kansanmurha Palestiinan kansaa vastaan”, kuten AFP raportoi Abbasin selvittäneen PA:n johdon hätäkokouksessa Ramallahissa. ”Se mitä tapahtuu nyt, on sota koko Palestiinan kansaa, eikä vain jotain sen sotilassiipeä vastaan. Me tiedämme, ettei Israel puolusta itseään, vaan se puolustaa setlementtejä, mikä on sen tärkein projekti”. Abbasin määritelmään perustuen kahden PA:n arabin suorittama viisi-henkisen juutalaisperheen murha Yitzharissa on kansanmurha Israelia vastaan.
ABBAS selitti toimivansa monella tasolla lopettaakseen Israelin hyökkäyksen ja palestiinalaisten veren vuodattamisen. Hän oli puhunut Egyptin presidentti Abdel Fattah Sisin ja YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa saadakseen heidän tukeaan. Hän selitti aiemmin aikovansa kääntää koko kansain-välisen yhteisön Israelia vastaan, ellei se lopeta hyökkäystään, Gazassa palestiinalaisten turvaamiseksi, kuten hän selitti tiistaina. Maanantaina Abbas vaati Israelia lopettamaan ilmaiskunsa Gazassa, mutta ei maininnut sanallakaan Gazasta ammutuista raketeista Israelin siviiliyhteisöjä vastaan. Keskiviikkona Abbas veti esiin holokaustin todeten, että koskien juutalaisten surmaaman Mohammed Abu Khdeirin tapausta, onko meidän verrattava sitä Israelin suorittamaan holokaustiin PA:n arabeja vastaan? Mahmoud Abbas kirjoitti tohtorin väitösdokumentissaan Moskovan Yliopistossa, että natsien suorittama ns. juutalaisten holokausti tapahtui juutalaisjärjestöjen ja natsien välisen sopimuksen mukaan, ja että siinä surmattiin alle miljoona juutalaista kuuden miljoonan asemesta, eivätkä natsit käyttäneet polttouuneja, mitä hän kutsuu juutalaisten keksimäksi valheeksi. Abbas perusti teesinsä ranskalaisen holokaust-kieltäjän Robert Faurissonin arvioihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182728#.U74fmENsO-o
PA:n kansanedustaja Abdallah Abdallah syytti Israelia Palestine TV:n haastattelussa samana päivänä, jona Abbas vertasi Abu Khdeirin murhaa holokaustiin, että Israel on johtamassa kansaansa uuteen natsismiin. Heinäkuun 7. päivänä Palestine TV:n julkaisemassa haastattelussa Abdallah väitti, että 16-vuotiaan palestiinalaispojan murha on Israelin Kristallnacht. Hän sanoi kolmen israelilaispojan murhasta, ettei ole todisteita, minne 12.kesäkuuta kadonneiksi ilmoitetut ”sotilaat” olivat hävinneet, eikä siitä,
kuka heidät piilotti, ja murhasi ja milloin, todeten, että kaikki perustuu epäilykseen. Hän väitti, että Israel alkoi pelätä joutuvansa Etelä Afrikan tilanteeseen, tulevansa eristetyksi ja paria-valtioksi, ja siksi sen toimia karakterisoi sekaannus ja harhainen äärimmäisyys. ”Israel johtaa kansaansa uuteen natsismiin sanan varsinaisessa merkityksessä. Mitä eroa on polttaa ihminen krematorion polttouunissa tai avoimella kentällä? Yksi juutalaisten valhe lisää”.
Abdallah jatkoi omatekoista historian tulkintaansa todeten juutalaisten syyttäneen maailmaa, että jos se silloin olisi puuttunut Kristallnacht yöhön, jolloin natsit tuhosivat juutalaisten kauppoja Berliinissä ja Mynichissä 1938, ei holokaustia olisi voinut tapahtua. ”Mohammed Abu Khdeirin murha on palestiinalaisten Kristallnacht”, Abdallah tiivistää sanomansa. Videot käänsi MEMRI.
PA:n arabit ovat toistuvasti käyttäneet natsisymboleja ja heidän iskulauseitaan Israelin saattamiseksi epäillyksi ja juutalaisen imagon polkemiseksi, mutta myös Jordaniassa se on yleistä kuten Hamasin ja Islamic Jihadin fraseologiassa. Erään kylän asukkaat Netzarimin risteyksen lähellä ovat pystyttäneet korkean lipputangon siten, että siihen nostettu punainen natsilippu näkyy viereiselle maantielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182731#.U74oTkNsO-o
2. IDF:n tiedotteen mukaan se on iskenyt 750 kohteeseen 56 tunnin aikana ja käyttänyt 800 tonnia räjähteitä operaatio Protective Edge aikana kolmannen sotapäivän alkaessa. Päätöstä maahyökkäyksen aloittamiseksi ei ole vielä tehty, mutta joukkoja kootaan rajan tuntumaan ja valmisteluja suoritetaan.
TEL Avivissa hälytyssireenit soivat kahdeksan aikaan torstaiaamuna ja pian sen jälkeen kuultíin kovia pamauksia, joiden oletetaan aiheutuneen Iron Dome ohjusten tuhoamista raketeista. Iron Dome on eliminoinut 70 rakettia operaation alusta lähtien. Vaikka torjuntaohjukset ovat kalliita, rakettien aiheuttamat tuhot olisivat osuessaan rakennuksiin paljon suuremmat ihmishenkien menetysten lisäksi. Hamas sanoi ampuneensa raketit Tel Avivia kohti käyttäen kotitekoisia M-75 raketteja.
Neljä tuntia kestänyt hiljaiselo häiriintyi rakettitulen alkaessa uudelleen kuuden aikaan torstaiaamuna turva-aidan läheisyydessä olevia kaupunkeja Netivot ja Ashkelonin rannikkoaluetta sekä Shaar HaNegevin alueneuvosvon alueita vastaan. Fyysisistä ihmisvahingoista ei ole raportoitu. Eilen Hamas ampui raketteja kohti Dimonaa yrittäen osua siellä olevaan ydintutkimuslaitokseen. Iron Dome tuhosi niistä kaksi, loput putosivat avoimille pelloille.
Palestiinalaislähde ilmoittaa, että ennen aamun valkenemista torstaiaamuna IAF:n suorittamassa ohjusiskussa asuntotaloa vastaan Gazassa kuoli kahdeksan perheen jäsentä, viisi heistä lapsia. PA:n terveysministeriö ilmoittaa, että ainakin kahta asuntotaloa vastaan iskettiin. IDF ei kommentoi. Maan-uutistoimisto raportoi, että neljä Hamasin turvallisuuspalvelun virkailijaa ja kolme Islamic Jihadin virkailijaa saivat surmansa IAF:n iskuissa torstaina. Gazan terveyspalvelun virkailija ilmoitti, että 66 ihmistä on kuollut, 55 heistä siviilejä operaation alusta lähtien torstaiaamuun mennessä.
IDF:n tiedotteen mukaan IAF on iskenyt 320 kohteeseen viimeisen 24 tunnin aikana ja 750 kohteeseen operaation alusta; yön aikana tehdyissä iskuissa IAF iski 58 Hamasin tunneliin, 220 maan alle asennettuun raketin laukaisualustaan, sekä 46 komento- ja valvontakeskukseen, jotka oli sijoitettu asuntorakennuksiin, kuten korkea IDF:n upseeri totesi. IDF:n tiedotteen mukaan armeijan tulivoima on yli kaksinkertaistunut siitä, mitä se oli edellisen Gazan operaation Defensive Shield aikana. IDF:n tarkoituksena on murskata Hamasin rakentama sotilaallinen voima, mutta varoittaa samalla, etteivät ilmapommitukset yksin voi poistaa rakettitulen uhkaa. Siihen tarvitaan maajoukkojen etsintöjä, jotka ulotetaan talosta taloon ja tunnelista tunneliin, ja mahdollisesti Gazan tilapäistä miehitystä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-strikes-320-Gaza-targets-over-past-24-hours-362190
3 ISRAELIN pääministeri antoi armeijalle käskyn tehostaa iskuja Gazan kaistalle, mutta epäröi antaa maajoukoille käskyn aloittaa Gazan alueen puhdistaminen sekä terroristeista että aseista ja raketeista ja niiden varastoista ja valmistusverstaista. Hän vihjaa, että jos/kun sellainen aloitetaan, sen tulee olla nopea ja tehokas selvine päämäärineen. Häntä kauhistuttaa ajatus, että IDF jäisi Gazaan pitemmäksi aikaa, mikä tulisi lisäämään sotilaitten menetyksiä. Toisaalta joittenkin raporttien mukaan Gazassa elää voimistuva kapinahenki Hamasin hallintoa vastaan, mikä on tuonut vain hätää ja puutetta, lisääntyviä ihmisuhreja ja eristämistä muusta maailmasta. Tämä voisi nostattaa kansan avoimeen kapinaan.
Kokonaan oma kysymyksensä on Fatahin ja Hamasin kesken perustettu yhteishallitus, josta Abbas sanoi ennen sen muodostamista, että se toimii hänen ehdoillaan ja täydessä valvonnassa. Israel on vaatinut Fatahin ja Hamasin välille sovitun sopimuksen mitätöimistä ja yhteishallituksen purkamista, mitä Abbas ei ole tehnyt, eikä ole näköpiirissä, että niin tapahtuisi lähipäivinä. IDF näyttää tämän näkymän puitteissa suorittavan PA:n, Fatahin ja PLO:n likaisen työn Hamasin eliminoimiseksi, mihin noiden järjestöjen kapasiteetti ja voimavarat eivät riittäisi. Mutta miksi Israelin tulisi uhrata omia voimavarojaan ja sotilaitaan Abbasin johtamien järjestöjen hyväksi? Abbas on osoittautunut petolliseksi valehtelijaksi, johon edes arabijohtajat eivät luota. Debkafile arvioi, että Abbas on salaisesti valmistelemassa yleistä sotaa Israelia vastaan, josta se kertoo lähemmin viikonvaihteen raportissa.
Rakettituli on jatkunut torstaiaamun aikana. Hamas on käyttänyt yhä enemmän M-75 rakettiaan, joilla se yltää 75 km:n päähän. Muutamia poimintoja Times of Israel ”hittilistasta”, tuorein viimeisenä:
14 Gazan arabia sai surmansa yön aikana IAF:n iskuissa; Sireeni soi Bnei Shimonissa. Iron Dome eliminoi raketin Netivotin yllä. 3 Islamic Jihadin raketinvalmistajaa kuoli IAF:n iskussa. IDF:n mukaan Hamasilla on 6000 rakettia, niistä 200 Gazassa valmistettua ja 1000 salakuljetettua Grad-rakettia, 400 kotitekoista M-75 rakettia, sekä tusinoittain M-302 raketteja, jotka salakuljetettiin Iranista tai Syyriasta.  Kovia pamauksia kuultiin Tel Avivin ja Gush Dan yllä ehkä Iron Dome tuhoamista raketeista. Jerusalemin leirit ja koulut avattiin. Bussi ja henkilöauto kolaroivat Geha-risteyksessä Petah Tikvan ja Bnei Brichin välillä, yksi vietiin sairaalaan. Lentoliikenne Ben Gurionilla toimii normaalisti, vaikka El Al ilmoittaa, että lippunsa ostaneet voivat siirtää lentoaan jopa 6 kuukautta. Ulkoministeri Avigdor Liberman lähetti kirjeitä kaikkien maiden lähetystöihin, joiden kanssa Israelilla on diplomaattisuhteet. Sdot Negevissä raketti sytytti maastopalon. Hälytyssireenit soivat Dimonassa ja Mitzpe Ramonissa. Dimonassa Iron Dome eliminoi yhden raketin, toinen putosi pellolle. John Kerry ei tulle näille kulmille aivan lähiaikoina, kuten USA:n ulkoministeriö tiedottaa, eikä kukaan taida kaivatakaan häntä. Fatahin alainen Abdel Kader Husseini pataljoona ilmoittaa ampuneensa kaksi Grad-rakettia ja kassameja torstai-aamuna. Juutalaiskaupungit 84 km:n säteellä turva-aidasta ovat joutuneet rakettitulen alaisiksi. Tel Avivin Ramar Gan eläintieteellisen puiston norsut kokoontuvat poikastensa suojaksi. – Siinä vaikeasti luettava ja jatkuvasti muuttuva tiivistelmä torstaiaamun tapahtumista Gazan rintamalla.
Ulkomaiset lähetystöt, niiden etunenässä USA:n lähetystö Tel Avissa, alkavat sulkea oviaan pelätessään raketti-iskuja. Jerusalemin kaupunki avasi väestönsuojansa ensimmäistä kertaa, mutta niiden kunnosta ei ole tietoa. Väestönsuojista ei ole pidetty huolta, vaan ne ovat yleisiä roskien ja ylimääräisten tavaroitten varastopaikkoja, kuten myös yksityistaloissa olevat suojat.
Mahmoud Abbasin ärhentelyä ja uhkauksia kuunnellessa jää ihmettelemään, miten kauan tämä holokaustin kieltäjä ja tunnettu valehtelija, joka kulkee pitkin maailman toreja levitellen vääriä ja valheellisia tietoja Israelista ja juutalaisista yleensä, saa meuhata vapaasti ilman, että hänet lopulta eristettäisiin Jasser Arafatin tapaan Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa ja katkaistaisiin puhelinjohdot sinne. Mielestäni olisi korkea aika tehdä niin, ja kuka häntä kaipaisi?
4. UUTISOTSIKOITA
·        Netanyahu syyttää Hamasia kahdesta sotarikoksesta: iskuista siviilejä vastaan ja ihmiskilpien käyttämisestä.
·        Arabiliitto pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa lopettamaan Israelin operaation Gazassa. Egypti lupaa avata Rafahin terminaalin haavoittuneiden kuljettamiseksi hoitoon lyhyeksi ajaksi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Arab-League-calls-for-Security-Council-meeting-over-dangerous-escalation-in-IDFs-Gaza-operation-362165
·        Poliisi sanoo löytäneensä tarpeeksi aineistoa arabikansaedustaja Haneen Zoabin syyttämiseksi kiihotuksesta ja hyökkäyksestä poliisia vastaan, joka todisti hänestä oikeudessa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Police-find-grounds-to-probe-Zoabi-for-inciting-against-cop-362105
·        Jordania pidätti 10 Israelin vastaista mielenosoittajaa Israelin Ammanin lähetystön edustalla. Vihaiset mielenosoittajat uhkasivat aloittaa kolmannen intifadan. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Jordan-police-arrest-10-during-violent-protests-against-Israel-362199
Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -32; Tiberias 25 -38; Suolameri 32 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Kuuma ja osin helteinen sää jatkunee lähiaikoina. Kinneretin pinta putosi 3 sm.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019