TORSTAI 21.08.08
1. VENÄJÄN PRESIDENTTI Dmitri Medvedev soitti eilen illalla raporttien mukaan pitkän puhelun pääministeri Olmertille. Soitto oli varmaan suuri helpotus maan johtajalle, koska Israelissa on hermostuneina ja vähän syyllisyyttä tuntien seurattu Venäjän otteita Georgiassa ja sen syytteitä Israelille aseitten myymisestä Venäjän naapurimaalle. Medvedev kai katsoi asialliseksi rauhoitella Olmertia, ettei Syyrian presidentti Bashar Assadin asehankintamatkan Venäjälle tarvitse aiheuttaa kylmiä väreitä selkäpiissä.
PÄÄMINISTERIN kanslian taholta ilmoitettiin, että johtajat keskustelivat kahdenkeskisistä ja alueellisista suhteista ja pyrkivät löytämään keinoja maitten välisten suhteitten parantamiseksi. Tarkempaa lausuntoa keskusteluista ei ole saatavilla.
ISRAELIN diplomaattilähteet vakuuttavat, että he ovat huolestuneita Syyrian ja Venäjän välisistä keskusteluista, mutta eivät ylenmääräisesti. He selittävät, ettei Venäjä aio tunkeutua Lähi Idän alueelle, mutta se haluaa osoittaa olevansa merkittävä tekijä, jonka mielipiteitä on kuunneltava ja huomioitava. He olettavat Venäjän toimivan vastuullisesti ja sanovat, että viimeisten päivien aikana ilmenneet seikat osoittavat, että Venäjä on tyytyväinen sen ja Israelin välisiin suhteisiin, vaikka presidentti Assad totesikin ennen Venäjän matkaansa, ettei Venäjä voi enää luottaa Israelin ystävällisyyteen. He painottavat sitä, että Venäjä tarjoutui toimimaan isäntänä Lähi Idän rauhankonferenssissa, eikä halua kiihottaa mielipiteitä.
BEGIN SADAT strategisten asiain keskuksen johtaja Bar-Ilan yliopistosta Ephraim Inbar on toista mieltä. Hän katsoo, että Israelin Georgiaan toimittamat aseet ovat antaneet Venäjälle vapaat kädet toimia välittämättä Israelin vastalauseista. ”Eikä siinä ole mitään uutta; venäläiset eivät tulee olemaan ystäviämme”, hän toteaa. Lähtien maan demokraattisesta luonteesta USA tulee aina olemaan läheisempi Israelille kuin Venäjä, hän analysoi. Hän myös varoittaa, että uusi Venäjä on vaarallisempi nyt, kun sen suhteet länteen ovat kääntyneet kylmän sodan aikaisiin tunnelmiin.
2. USA:N JA VENÄJÄN välisiä suhteita hiertää pahiten NATO:n laajentumishankkeet entisiin NL:n osavaltioihin Itä-Euroopassa sekä lisäksi USA:n suunnittelemat ohjusten torjunta-asemat näissä maissa. USA solmi virallisesti sellaisen sopimuksen Puolan kanssa, jonka USA:n ulkoministeri Rice kävi allekirjoittamassa eilen. Venäjä pelkää, että ne on tarkoitettu Venäjää vastaan, vaikka USA vakuuttaa, että niiden tarkoituksena on suojata Euroopan maita Iranin ohjusiskuilta. Venäjä katsoo, että ne heikentävät Venäjän strategista asemaa. Vastavetona Venäjän korkea sotilasjohtaja uhkaili Puolaa ohjusiskuilla ja jopa ydinpommeilla, ja totesi, että Venäjä voi varustaa Baltianmeren laivastonsa Kaliningradissa kuten myös Mustanmeren ja Välimeren laivastonsa alukset ja strategiset pommikoneensa ydinaseilla. Tämä alkaa jo nostattaa ihokarvoja, sillä Venäjän Välimeren laivastolla on rakenteilla suuri huoltosatama Tartusissa Syyrian rannikolla. (JP)
3. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad aloitti eilen vierailunsa Venäjällä, jonka kestoksi ilmoitetaan kaksi viikkoa, ei kaksi päivää kuten eilen erheellisesti kerrottiin.
JP:n artikkelissa, jonka laati Jonathan Spyer, kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Herzliassa, kerrotaan Assadin ”ostoslistasta” Moskovassa ja arvioidaan Assadin matkan merkitystä ja taustoja. Spyer toteaa, että Assadin matka, jonka tarkoitukseksi ilmoitetaan virallisesti tarve keskustella kahdenkeskisistä suhteista ja viimeisistä tapahtumista Maailman areenalla, sattui kovin otolliseen aikaan. Venäjä on Spyerin mukaan aloittanut kampanjan, jossa se avoimesti haastaa USA:n etuoikeuden päättää maailman asioista. Toisaalta Syyria on mukana Iranin aloittamassa samantapaisessa, joskin pienimittaisessa, pyrkimyksessä. Spyer toteaa, että Iran ja Syyria ovat onnekkaasti saaneet kansainväliseen arvostukseen pyrkivän Venäjän tuekseen. Tältä pohjalta lienee tarkoituksenmukaisinta lähteä tarkastelemaan Syyrian ja Venäjän suhteitten kehitystä, johon asetoimitukset kuuluvat oleellisesti. Spyer tähdentää, että Lähi Idän kysymys on osa Venäjän maailmanlaajuista suunnitelmaa, missä Syyrian ja Venäjän suhteet ovat vain pieni joskin tärkeä sivujuoni. (JP)
4. JONATHAN SPYER toteaa analyysissaan, että NL oli aikoinaan Syyrian tärkein asetoimittaja, mikä toi Syyrialle 13.4 miljardin USD velat. Venäjä antoi tästä anteeksi 73 % vuonna 2005, mikä pudotti velkamäärän 10:en prosenttiin kansatuotteesta ja vapautti maan suunnittelijat hankkiutumaan asemarkkinoille uusien aseitten hankkimiseksi. Pari vuotta myöhemmin Syyria sai Venäjältä 50 Pantzir SE-1 ja Tor-M1 ohjusten torjuntajärjestelmiä. Samalla Syyria osti tehokkaita panssarintorjunta-aseita, joista varsinkin olalta laukaistavat pt.-ohjukset osoittautuivat tehokkaiksi Libanonin kakkossodan aikana.
ISRAELIN ILMAVOIMIEN (IDF) pommituslento syyskuussa 2007 Syyrian epäiltyä rakenteilla olevaa ydinlaitosta vastaan herätti epäilyjä Syyrian ostamien torjuntaohjusten tehokkuudesta, koska Syyrian ilmapuolustus sai tiedon siitä vasta, kun koneet olivat paluulennolla.
Tämä kiihdytti Syyrian uuden ja kunnianhimoisen presidentin pyrkimyksiä kohentaa maan armeijaa. Toukokuussa Syyrian ilmavoimien komentajan kenraali Ahmad al-Ratybin johtama delegaatio varmisti Moskovassa venäläisen Mig-29 SMT taistelukoneen hankinnan. DELEGAATION haaveena oli saada S-300 ohjustentorjunta järjestelmä, joka on Venäjän uudenaikaisin ja jota pidetään yhtenä tehokkaimmista maailmassa. Sen tutka pystyy seuraamaan samanaikaisesti sataa kohdetta ja se pystyy ampumaan neljä torjuntaohjusta samaan aikaan. Venäjä ei silloin ollut halukas tähän. Nyt tilanteen uskotaan muuttuneen. Se näyttäisi sopivan Venäjän alueellisen puolustuksen raameihin siksikin, että se voisi tehokkaasti suojella Välimerenlaivaston aluksia Syyrian rannikolla Tartusissa ja Latakiassa.
SYYRIA haluaa ostaa Venäjältä myös sen tehokkaaksi todetun Iskander-ohjuksen. Sitä pidetään lyhyenmatkan ohjuksena; se on tarkka ja sitä pystytään ohjaamaan satelliitista käsin, lisäksi sillä on risteilyominaisuus, minkä johdosta sen torjunta on vaikea.
SPYER TOTEAA analyysissaan, että Venäjä on edelleen liian heikko täysin vastustamaan länsivaltojen pyrkimyksiä, mutta sen voima on kasvussa. Spyer toteaa edelleen, että Venäjä jakaa alueen rauhanhäiritsijän Iranin intressin järkyttää Lähi Idän nykyistä tilannetta kannattavien valtioitten vakavuutta. Tähän liittynee saumattomasti Venäjän uhkailut ja sapelien kalistelut Itä Euroopan maita vastaan. Ensimmäinen todellinen uhri tässä uuden voimatasapainon hankkimisessa on piskuinen 4.5 miljoonan asukkaan Georgia, jota Venäjän armeija miehittää vastoin länsivaltojen vastalauseita. Georgia on tavallaan testimaa, jossa Venäjä kokeilee vaikutuksensa laajuutta ja USA:n ja NATO:n vastareaktioitten reaalisuutta.
Tarkkailijat pitävät NATO:n hampaattomia vastalauseita enemmän hupijuttuina. (JP)
5. USA NÄYTTÄÄ pyrkivän estämään Israelin mahdollisen iskun Iranin ydinteollisuutta vastaan. Varsinkin USA:n puolustusministeri Robert Gates vastustaa sitä ehdottomasti. Eräs merkki siitä oli hänen haluttomuutensa tavata Israelin puolustusministeriä kuten myös IDF.n komentajaa Gabi Ashkenazia näitten USA:n matkan aikana, joskin ne lopulta järjestyivät. Osoittaakseen edes jonkinlaista suosiota IDF:n komentajalle hänelle myönnettiin USA:n korkein kunniamerkki. Sen sijaan he eivät saaneet sitä, mitä halusivat, eivät stealth-hävittäjiä eivätkä Boeing 767, jota käytetään hävittäjien ilmatankkauksessa. www.debka.com kertoo lisäksi, että USA:n lupaamat tehokkaat FBX-T tutkalaitteet miehitetään USA:n henkilöstöllä eikä IDF:n henkilöitä päästetä osallistumaan niiden toimintaan. Lisäksi ne oli tarkoitus kytkeä osaksi Arrow-3 torjuntaohjuspatteriston tutkaan, mutta Debkafilen mukaan tutkahavainnot lähetetään ensin USA:n valvomoon, jossa päätetään, mitä niistä annetaan Israelille.
TUTKAJÄRJESTELMÄN tarkoituksena oli lisätä torjuntaohjusten tehokkuutta sillä, että FBX-T tutka pystyy havaitsemaan esim. Iranin Shihab-3 ohjuksen sen laukaisuhetkellä, mikä antaa viisi minuuttia lisäaikaa sen 11 minuutin lentomatkasta Iranista Israeliin. Debkafile arvioi, että tutkan ensisijaisena tarkoituksena onkin tarkkailla Israelin ohjusten ja lentokoneitten liikkeitä. Täten USA saisi tiedon välittömästi, jos IAF:n koneet nousisivat ilmaan Irania varten. FBX-T tutka pystyy myös erittelemään, onko lähestyvässä ohjuksessa bio-kemiallinen vai ydinkärki.
Toiseksi USA:n Israeliin rakentama varhaisvaroitustutka X-band, joka pystyy havaitsemaan ohjuksen liikkeitä 2000 km:n päästä, toimii myöskin USA:n operaattoreitten valvonnassa, eikä senkään tietoja anneta suoraan Israelille. (JP, Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- New York yliopiston Jerusalemissa suorittamien tutkimusten mukaan epätavallisen stressin jälkeen tai aikana syntyneet lapset voivat 4.3 kertaa herkemmin kehittää henkisiä häiriötiloja kuten schizophrenia, paranoiaa, outoja harhoja, epänormaaleja todellisuuden ilmaisua, kuulohäiriöitä tai puheen ja ajattelun järjestäytymättömyyttä. Näitä havaittiin yhdessä prosentissa israelilaisia. Tutkimus suoritettiin Jerusalemissa kuudenpäivän sodan aikana syntyneitten tyttöjen parissa. (JP, Judy Siegel)
- Puolustusministeri Ehud Barakin vaimo Nili Preil joutui sulkemaan konsultti-firmansa, koska sillä havaittiin olevan yhteyksiä amerikkalaiseen liikemieheen, joka on voinut yrittää hyötyä Preilin aviosuhteesta Barakin kanssa. (JP)
- Netanyahu syyttää hallitusta, että se on hylännyt oikeistolaisen Zeev Jabotinskyn (1880-1940) opetukset ja korvannut ne palestiinalaisten katastrofin (nakban) opetuksella. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, että opetusministeri Yuli Tamar on joutunut vastaamaan äärivasemmistolaisen ideologiansa ujuttamisesta kouluohjelmiin. (JP)
- Israelin turvallisuusviranomaiset varoittavat kaikkia ulkomaille matkustavia israelilaisia äärimmäiseen varovaisuuteen, sillä Hizbullah on suunnitellut kidnapata heitä sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan kostamiseksi, vaikka Israel kieltää osallistuneensa siihen. (JP)
- Venäläinen laivasto-osasto on matkalla Tartusin satamaan Syyriassa lentotukialus amiraali Kuznetsovin johdolla. (Debkafile)
- Zahar Zubari voitti Israelille pronssia purjelautailussa (windsurfing).

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019