PERJANTAI 26.12.08
1. ”PÄÄMINISTERI Ehud Olmert rukoilee armoa Gazan asukkailta”. Tämäkö on Israelin hallituksen vastaus Michael Freundin vetoomukseen toimia kuten muinaiset makkabilaiset, jotka Jonathanin ja pari vuotta myöhemmin Simon makkabealaisen johdolla miehittivät Gazan, asettivat sinne lainvartijoita ja lähettivät juutalaisia asumaan Gazaan?
OLMERT sanoi torstaina arabialaisen satelliittikanavan Al-Arabiya haastattelussa näin:
”Sanon teille viimeisellä minuutilla, lopettakaa se. Lopettakaa se, Gazan asukkaat, te voitte lopettaa sen. Tiedän miten hartaasti te haluatte nousta aamuisin ylös rauhassa, viedä lapsenne lastentarhoihin tai kouluun, kuten me teemme, kuten ihmiset Sderotissa ja Netivotissa haluavat tehdä.”
OLMERT pyrki vakuuttamaan puheessaan, ettei Hamas ole vain Israelin vaan myös Gazan asukkaitten vihollinen. ”En usko, että tämä on islamin henki. Hamas, joka ei edusta islamin henkeä, tekee tämän vastoin islamin henkeä. Haluamme elää hyvinä naapureina Gazan kanssa. Emme halua vahingoittaa teitä, emmekä anna teidän kärsiä nälkää tai lääkkeitten puutetta. Emme halua taistella Palestiinan kansan kanssa, mutta emme salli Hamasin vahingoittavan lapsiamme.”
Pääministerin kansliasta selvitetään, että Al-Arabiya oli jo kauan pyytänyt saada lupaa haastatella Olmertia, ja nyt aika katsottiin sopivaksi. Aikana, jolloin juutalaiset kaikkialla muistelevat, miten makkabilaiset nousivat hellenististä kulttuuria vastaan, karkottivat sen edustajat ja puhdistivat Temppelin, jonka he olivat häväisseet. Kuin tämän ihmeen vakuutena vain yhdeksi päiväksi jäänyttä pyhää öljyä riitti kahdeksaksi päiväksi, kunnes voitiin valmistaa uutta rituaalisesti valmistettua, puhdasta öljyä.
Al-Arabiya asemaa seurataan laajasti arabimaailmassa, myös Gazassa.
OLMAERT viittasi haastattelussa IDF:n mahtiin, ja ettei hän epäröisi käyttää sitä Hamasia ja Islamic Jihadia vastaan. Mutta hän vakuutti samalla hengenvedolla, ettei tarkoituksena ole julistaa sotaa, haluamatta kuitenkaan mennä yksityiskohtiin tässä yhteydessä.
Suokoon Israelin Pyhä, ettei Israelin armeijan tarvitse joutua uuteen sotaan tällaisen hallituksen johdossa, ettei toistuisi se, mitä tapahtui Libanonin kakkossodan aikana.
(JP, H Keinon)
2. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak istui kuin tulisilla hiilillä keskustellessaan eilen ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa, joka kaikin voimin yritti esittää päättäväistä kansan johtajaa. Mubarak oli TV-kuvien perusteella arvioiden hyvin vaivautunut tilanteesta, jota hän itse oli esittänyt. Keskustelujen pääaihe oli Gazan päälle kaatuva tilanne, joka uhkaa tempaista mukaansa myös Egyptin, vaikka se epätoivoisesti pyrkii estämään sen. Egyptin johto pelkää, että jos IDF tekee suuroperaation Gazaan, se tulee aktivoimaan Egyptissä toimivan voimakkaan Muslimiveljeskunnan, mikä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa maan sisäisiä taisteluja, ellei peräti yrityksiä Mubarakin hallituksen kaatamiseksi.
JP:N ASIAA käsittelevässä artikkelissa Brenda Gazzar yrittää kertoa, miten suurta sympatiaa Mubarak tuntee Gazan asukkaita kohtaan, joskaan se ei koske Hamasin hallintoa siellä. Uskaltaisin olla eri mieltä, sillä perinteisesti egyptiläiset halveksivat gazalaisia. Gazzarin kantaa esittää myös Gamal Abdel Gaward, Strategisen ja poliittisen tutkimuskeskuksen kansainvälisen osaston johtaja, joka puhuu osaaottavasti ”Gazan asukkaitten kärsimyksistä saarron vuoksi”. Hän kertoo, ettei Egyptin kansa salli IDF:n suorittavan suuroperaatiota Gazassa, joka tulisi vahingoittamaan palestiinalaisia ja varsinkin siviilejä. ”Kasvava väkivalta siellä tekisi elinolosuhteet entistä vaikeammiksi, mikä tulisi poliittisesti maksamaan Egyptille. Siksi Egyptin hallituksen tulee tehdä jotain asialle.” Keskuksen johtajan mielestä jo pelkkä Egyptin hallituksen painostaminen tai syyttäminen voi horjuttaa tasapainoa. Tässä astuu Muslimi-veljeskunta kuvaan mukaan, jota Mubarak pelkää ennen muuta. Gaward kritisoi niitä, mukaan lukien Syyria ja Iran, jotka syyttävät Egyptiä siitä, että se pitää Rafahin terminaalin suljettuna. ”Kuitenkin sen toimintaa säännöstelevät PA, Israel ja Euroopan Unioni eikä Hamas, jota Egypti ei halua laillistaa sen kaapattua vallan laittomasti 2007.
AL-AHRAM keskuksen johtaja tri Abdel Monem Said Aly analysoi, että jos Israel estää avustusten määrän lisäämisen Gazaan Rafahin kautta, siitä tulee syyttää Israelia. Sallimalla viennin kasvavan Egyptistä Gazaan se helpottaisi Egyptin asemaa. Toisaalta hän katsoo, että jos Hamas sallii Fatahin rajavirkailijat rajaterminaaleihin, asia korjaantuu välittömästi. Aly kertoo, että Egyptillä on tarpeeksi ongelmia painiskellessaan talouskriisin kanssa, eikä halua uutta Libanonin kakkossodan kaltaista kriisiä rajoilleen. Alyn mielestä egyptiläiset olisivat mielissään, jos Hamasin hallinto Gazassa loppusi ilman verenvuodatusta, sillä hän katsoo, ettei Egyptin kansa voi hyväksyä suursotaa Gazassa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak antoi käskyn avata Kerem Shalomin terminaalin portit, jotta 40 rekka-auton kolonna täynnä ruokaa ja lääkintätarvikkeita voidaan lähettää Gazaan perjantain aikana. Tämä siitä huolimatta, että eilen terroristit ampuivat parikymmentä rakettia ja kranaattia Israelin puolelle tuhoten rakennuksia ja saaden lukuisia ihmisiä shokki-tilaan. Eilisen illan ja tämän aamun välisenä aikana terroristit ovat ampuneet yli 20 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin. Hamasin johto ei selvästi halua, että Gazan kansaa autetaan. Raketit putosivat pääasiassa Eshkolin alueelle aiheuttamatta ihmisvahinkoja.
INN kertoo, että lisäksi toiset 40 rekka-autollista tarvikkeita pääsee Karni-terminaalin kautta Gazaan. Raskasta polttoöljyä pumpataan Gazan puolelle Nahal Oz säiliöihin 400 000 litraa.
KANSAINVÄLISET avustusjärjestöt, joista UNRWA on tärkein, ovat painostaneet Israelia avaamaan terminaalit avustustarvikkeille. Asiantuntijat vähättelevät 80 rekka-auton lähettämistä Gazaan, sillä niiden toimittamat tarvikkeet riittävät 2 päivän tarpeisiin.
ISRAEL käy sotaa, jossa sen täytyy huolehtia, että sen vihollisella on tarpeeksi ruokaa ja lääkkeitä ja muita tarvikkeita. Usein tarkastuksissa on havaittu, että jauho- ja viljasäkkien joukossa on pommien tekoon tarkoitetuilla lannoitteilla tai muilla aineilla täytettyjä säkkejä.
Lieneekö kyse ei-perinteisin asein käytävästä sodasta? (JP, INN)
4. HAMASIN JOHTO kertoo urheasti, etteivät he pelkää kuolemaa. He selittävät, että jos heidät eliminoidaan Gazassa, Damaskoksessa asuva ja toimiva johto aktivoituu välittömästi ja ottaa johdon käsiinsä. Hamas on Debkafilen mukaan lähettänyt avunpyynnön sekä Hizbulahille että Iranille siinä tapauksessa, että IDF toteuttaa uhkauksensa ja aloittaa suuroperaatio Gazassa. Teheran ei suoralta kädeltä hyväksynyt mutta ei hylännytkään avunpyyntöä, vaan siirtää vastuuta sen etujärjestöille, Hizbullahille ja Jihadille, joilla on kapasiteettia iskeä Israeliin.
DEKAFILE kertoo toisessa uutisessaan, joka on myös muissa uutislähteissä, että Libanonin armeijan sotilaat löysivät – ilmeisesti YK:n sotilaitten antaman vinkin perusteella – kahdeksan rakettia, jotka oli valmiina lähtötelineillään ja aikasytyttimet viritettyinä, ja lisäksi kahdeksan rakettia, joita ei oltu asennettu ampumisvalmiuteen. Raketit löydettiin Libanonin Wadi Hamoun rannikkoseudulta 5 km:n päässä rajalta, josta aiemminkin on ammuttu raketteja Israeliin. 13 rakettia omaa 20-22 km:n kantomatkan. Kolme valmiina ammuttaviksi oli 107 mm:n Raad ja viisi 122 mm:n Katjusha Grad-tyyppisiä. Hizbullah oli luultavasti antanut nämä raketit Ain Hilwa pakolaisleirissä toimivalle Ansar al-Islami (islamin kannattaja) järjestölle.
Raketit oli ilmeisesti tarkoitus laukaista torstain jälkeisenä yönä. (www.debka.com )
5. UUTISOTSIKOITA
- PFLP-johtaja Ahmed Saadat sai 30 vuoden vankeustuomion osallisuudestaan turismiministeri Rehavam Zeevin murhaan 2001. IDF:n sotilastuomioistuin tuomitsi hänet, vaikka oikeusistuin oli aiemmin vapauttanut hänet syytteistä. PA:n johdon taholta tähdennetään, että Saadat on PLC:n jäsen, ja että hän on ensimmäisenä Olmertin seuraavaksi vapautettavien listassa. (JP)
- Ashkelonin Barsilai sairaalan maanalaisten tilojen rakentaminen keskeytyi, kun paikalta löydettiin bysanttilaiselta ajalta olevia luurankoja. Haredi väki vaati työt keskeytettäviksi. 40 miljoonan USD projektilla oli tarkoitus rakentaa uusi hätä-vastaanotto ja leikkaussali, koska entiset ovat alttiina rakettiuhalle. (JP)
- Kolme teini-ikäistä arabia pidätettiin syytettyinä 60-vuotiaan UNIFIL-työntekijän ryöstämisestä ja raiskaamisesta Jerusalemin Beit Hanina lähiössä. Neljäs epäilty on vielä vapaalla jalalla. Skandinaavista alkuperää oleva naisvirkailija teki ilmoituksen poliisille. Arabi asuvat Samariassa. (JP)
- 24-vuotiaan naisen murhasta epäiltyinä pidätettiin kaksi sisarusta ja heidän äitinsä. Nainen löydettiin täynnä puukonhaavoja Bnei Brak lähiöstä. (JP)
- HAMASIN johto Gazassa on joko valmistelemassa tai jo hyväksynyt islamin rangaistuskoodin, jonka mukaan rangaistukset annetaan sharia-lain mukaan, johon kuuluvat jäsenten katkomiset, hirttäminen, kivittäminen, julkiset raipparangaistukset ja kaulan katkaiseminen. Tällainen rangaistusmuoto on käytössä Sudanissa, Jemenissä, Emiirikunnassa ja Indonesiassa, todetaan Hamasin tiedotteessa. Tiedot julistettiin MEMRIN mukaan Al Ayyam lehdessä torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129045
- Juutalainen Sikem Echad järjestö meni pari päivää sitten kunnostamaan Sikemissä sijaitsevaa Josefin hautakammiota, jonka palestiinalaiset tuhosivat ja häpäisivät Barakin vedettyä IDF:n joukot pois paikalta v. 2000. Sadoittain juutalaisia käy haudalla, jonne Josefin muumio on haudattu, usein ilman armeijan lupaa tai suojelua. (Jos.24:32) http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=84585

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019