TIISTAI 19.10.10

1. HAARETZ kertoo web-sivullaan, että PA valmistelee uutta taktiikkaa, jolla se aikoo murtaa Israelin puolustusrintaman asteittaisilla hyökkäyksillä siellä, missä puolustusmuuri on heikoin. PA on jo aiemmin esittänyt julkisuudessa yhden suunnitelmansa alistaa Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi.

Haaretz kertoo artikkelissaan, jonka laati Jonathan Lis, että PA vie YK:n turvallisuus-neuvostoon esityksen, jossa sitä pyydetään julistamaan kaikki 1949 aselepolinjan itäpuolelle rakennetut juutalaisyhteisöt laittomiksi kansainvälisen lain perusteella, ja vaatimaan niiden poistamista. Tämä strategia perustuu olettamukseen, että USA tulisi estämään veto-oikeudellaan Palestiinan valtion perustamisen turvallisuusneuvostossa, mutta että USA ei voisi keksiä keinoja, joilla se voisi perustella veto-oikeuden käyttämistä turvallisuusneuvoston päätöstä vastaan, jolla juutalaisyhteisöt todetaan laittomiksi, koska sen ulkoministeriö on pitänyt niitä laittomina jo vuosikaudet.

Haaretzin artikkelissa kerrotaan lisäksi, että Israelin pääneuvottelija PA:n kanssa asianajaja Isaac Molcho kieltäytyi vastaanottamasta PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin hänelle tarjoamaa dokumenttia, jossa yksilöidään PA:n vaatimukset. Tämä tapahtui Washingtonissa muutamia viikkoja sitten, kerrotaan artikkelissa, tilaisuudessa, jossa oli mukana useita USA:n virkailijoita sekä USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell, joka oli saanut sen jo aiemmin.
Pääministerin kanslia kieltäytyi kommentoimasta tapahtunutta ja mitä vaikutuksia sillä olisi, sillä osapuolet olivat sopineet pitävänsä asian salaisena.
Netanyahu vakuuttaa avoimuuttaan keskusteluihin PA:n johdon kanssa koska ja milloin vain ilman ennakkoehtoja. Hän pitää PA:n vaatimuksia täydellisestä rakennuskiellosta silmän-lumeena, koska rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on joka tapauksessa vähäistä eikä sillä ole mitään merkitystä lopullisissa keskusteluissa. Hän toteaa, että jos palestiinalaiset etsivät ongelmia, keskustelut eivät etene, mutta että hän haluaa ongelmien selvittämistä ja esille syntyneitten halkeamien korjaamista edistymisen vuoksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinians-plan-un-resolution-calling-for-settlement-evacuation-1.319893

Tämäkin artikkeli paljastaa sen vakavan puutteen, ettei Israelin johto ole tarpeellisella vakavuudella tarttunut tuohon syytökseen, että kaikki Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt, ns. ”setlementit”, 1949 aselepolinjan itäpuolella ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. Tässä syytöksessä jätetään kokonaan huomioimatta historialliset tosiasiat, joilla Israelin valtio perustettiin, ja mikä oli sille Kansainliiton päätöksellä varattu maa-alue. Kansainliiton Englannille annettuun mandaattiin juutalaisen kansalliskodin perustamiseksi kuului Englannin silloin hallitsema alue Jordanjoesta Välimereen, jonka se valloitti 1917 Turkilta. Englannin siirtomaahallituksen tulkinnan mukaan juutalaiset saivat asettua asumaan vapaasti Kansain-liiton määrittelemälle alueelle, mutta ei silloisen Transjordanian alueelle Jordanin itäpuolella. Juutalaiset itse asuttivat Välimeren ranta-alueita ja Eilatin tienoita, ja vasta 1973 sodan jälkeen havahtuivat huomaamaan Juudean ja Samarian merkityksen maan puolustamiseksi, ja aloittivat juutalaisyhteisöjen rakentamisen sinne. - Asian kiireellisyyttä osoittaa sekin, miten YK:n apulaispääsihteeri tulkitsee, että Netanyahun myöntämä 238 asunnon rakennuslupa Jerusalemiin on vastoin kansainvälistä lakia. (haaretz.com)

2. ISRAELIN väliaikainen YK:n lähettiläs Meron Reuven kertoi tunnelmistaan Reutersille myöntämässään haastattelussa. Reuven nimitettiin YK:n lähettilääksi 16. heinäkuuta 2010. Hän toimi aiemmin Israelin lähettiläänä Colombiassa.
Reuven kertoi haastattelijalle, että Israel harkitsee mahdollisuuksia, joilla lukkiutuneet suorat neuvottelut saadaan jatkumaan. Ne aloitettiin yhteisellä presidentti Obaman isännöimällä julkisella tilaisuudella Washingtonissa toinen syyskuuta 2010 ilman ennakkoehtoja, minkä molemmat osapuolet hyväksyivät.

Netanyahun laatima ja minikabinetin septetin hyväksymä 10-kuukauden moratorium päättyi 26. syyskuuta, minkä aikana PA:lla oli kaikki mahdollisuudet aloittaa keskustelut Israelin kanssa, mutta se ei tehnyt elettäkään siihen suuntaan ennen Washingtonin kokousta, jota seurasi toinen keskustelutilaisuus Sharm el-Sheikhissä pari viikkoa myöhemmin. Netanyahu ilmoitti jo rakennuskieltoa laatiessaan, että se on ainutkertainen eikä sitä jatketa.
PA:n johto on kuitenkin Abbasin johdolla esittänyt vaatimuksen, joka ei sisältynyt Washingtonin julkilausumaan, täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Tämä samaan aikaan, kun se itse aloitti kovalla rytinällä 40 000 asukkaan Rawabin kaupungin rakentamisen Samariaan sopimatta siitä Israelin kanssa, kuten Oslon sopimus ja yhteistoimintasopimus vuodelta 1995 edellyttävät. PA:lla on lisäksi pari muuta suurta rakennuskohdetta Jerikossa ja Jordanjoen laaksossa.

MERON REUVEN kertoi maanantaina, ettei hän pidä mahdottomana tilannetta, jossa Netanyahun hallitus joko jatkaa rakennuskieltoa vielä 60 päivää tai suostuu Abbasin ehdottamaan ”äänettömään kieltoon”, jossa rakentaminen keskeytetään ilman julkisuutta. Tämä olisi varsin outo silmänkääntötemppu, sillä se ei millään pysyisi salaisuutena ja osoittaisi vain johtajien epärehellisyyden ja luotettavuuden puutteen.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-envoy-israel-mulling-ways-to-resolve-peace-talks-deadlock-1.319937

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu on valmis muuttamaan esitystään uskollisuusvalasta Israelille juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Hänen kantaansa vaikuttivat monet varoitukset, että nykyisessä muodossaan esitystä voidaan pitää rasistisena. Pääministeri pyysi oikeusministeri Neemania muuttamaan tekstiä siten, että vala vaaditaan kaikilta uusilta maahanmuuttajilta. Uusi esitys viedään sitten ministerineuvostoon, ja jos hyväksytään, lopullisen vahvistuksen sille antaa Knesset. Eräs rabbi esitti, että kansalaisuus annettaisiin kaikille juutalaisille, asuivat he sitten missä tahansa. Tämä olisi varsin radikaali muutos nykyiseen tilanteeseen, mutta se samalla poistaisi keskustelut demografian vaaroista arabiväestön kasvun vuoksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191883

4. Yoram Shifftan esittää ynetnews.com web-sivulla mielenkiintoisen ratkaisumallin, jolla poistettaisiin monet epäilyttävät vaaratilanteet, joista demografian pelko on yksi, ellei Israel vetäydy 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille. Hän sanoo, ettei ihmisen kansalaisuusoikeus tarvitse olla sidottu hänen asuinpaikkaansa. Siten Länsirannalla asuvat palestiinalaiset (arabit) voisivat äänestää Jordanian valeissa ja saada edustajia sinne; samoin Länsirannalla asuvat juutalaiset voisivat äänestää Israelin vaaleissa, kuten he jo tekevätkin.

Shifftan selittää, että arabien äänestysoikeus voisi kuulua joko olevan arabimaan tai esim. esitetyn Palestiinan valtion parlamenttiin. Hän perustelee Jordanian sopivuutta Israelin arabeille sillä, että Kansainliitto äänestä 51 äänen enemmistöllä kansallisen kodin perustamiseksi silloiseen Palestiinaan, johon kuului Transjordania, jolle Englanti oli antanut protektoraatin aseman. Täten palestiinalaisalue käsittää jo neljä viidesosaa juutalaisten kansalliskodin alueesta, jota ei virallisesti ole peruutettu, kuten hän toteaa.
Shifftan olettaa, että myös Israelin valtion alueella sen kansalaisina asuvat arabit voisivat äänestää arabimaan vaaleissa. Hän valottaa tilannetta, jossa arabeilla on jo 21 valtiota, jotka kuuluvat yhteiseen arabikansaan, johon palestiinalaiset sanovat myös kuuluvansa. Tuntuisi siten loogilliselta, ettei arabeilla ole tarvetta perustaa lisää valtioita, kun esim. kurdeille, jotka vuosikymmenien ajan ovat haaveilleet omasta valtiosta, ei ole suotu sitä oikeutta.
Shifftan kertoo artikkelissaan esimerkkejä samantapaisista järjestelyistä, joihin sekä Englanti että USA ovat päätyneet onnistunein tuloksin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3970077,00.html

Arabit itse kutsuvat arabivaltioissa asuvia arabeja yhtenäiseksi arabikansaksi ja muslimi-asukkaita islaminmereksi. Tämä lienee se meri, jonka hiekkarannalla (Israelissa) apostoli Johannes seisoi nähdessään pedon (antikristuksen) nousevan tuosta merestä. (Ilm.13:1)

5. UUTISOTSIKOITA
- Venezuelan presidentti Hubo Chavez matkusti viralliselle vierailulle Iraniin, jota hän kutsuu toiseksi kodikseen. Vierailun tarkoituksena on vahvistaa maitten välisiä suhteita varsinkin kaasun, öljyn ja petrokemian tuotteiden alueilla. Chacez puolustaa vakaasti Iranin oikeutta rakentaa ja kehittää ydinteollisuuttaan. Hän tavannee kaksipäiväisen vierailunsa aikana presidentti Mahmoud Ahmadinejadin, jota Chavez pyysi siivoamaan Israelin vastaisuuttaan. Hän kutsuu iranilaisia veljikseen ja tuomitsee USA:n ja myös ”Israelin jenkkien murhanhimoisena kätenä”. Chavez tapasi aiemmin Venäjän presidentti Medvedevin, jonka kanssa hän solmi sopimuksen, jonka mukaan Venäjä rakentaa Venezuelan ydinvoimalan. Hän yhtyi Medvedevin ajatukseen uudesta USA:sta vapaasta maailman järjestelmästä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191951
- Muslimikapinalliset hyökkäsivät parlamenttirakennukseen ja maatalousministeriön toimitiloihin Chechnian pääkaupungissa Groznyssa. Ainakin kuuden ihmisen sanotaan kuolleen, mutta uutinen on vasta alustava tänään tehdyistä iskuista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191945
- OECD:n turismia käsittelevä Jerusalemin konferenssi näyttää toteutuvan suunnitelmien mukaan, 24 maata 33:sta on ilmoittanut osallistuvansa. Näyttävimmät kapinalliset ovat Englanti ja Espanja, jotka eivät halua tällä tunnustaa Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina. Suurinta ääntä paikan valintaa vastaan on pitänyt PA, jonka yksi tappihenkilöistä Saeb Erekat toistaa vaatimustaan konferenssin peruuttamisesta. Turismiministeri Meseznikovia on syytetty väärin, että hän olisi maininnut konferenssin pitämisen vahvistavan Jerusalemin Israelin pääkaupunkina. Hän sanoi työssään toimivansa puhtaasti ammattimaisesti ilman politiikkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191876
- Tyttökoulun johtaja Qatarissa selitti opettajille, että opettajan raskaus voi vaikuttaa negatiivisesti heidän työhönsä ja kehotti pidättymään siitä. Kuten on odotettua, johtajaa syytetään ihmisoikeuksien rikkomisesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=191801
- Egypti sallii uuden Viva Palestine laivasaattueen El-Arishin satamaan, josta niiden lasti kuljetetaan maitse Gazaan. Saattueen laivoja tukevat Algeria, Marokko, Jordania ja Persianlahden maat. Ne aloittivat matkansa maanantaina. - Israel antoi luvan 3 427 rekka-autolle viedä tarvikkeita Gazaan syyskuun aikana, vähemmän kuin keskimäärin johtuen loma-ajasta. YK:n UNRWA:n kustantamat 151 asuntoa valmistuvat tässä kuussa. Sen lisäksi Gazan kaistalla on useita muita rakennuskohteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140137
- Kaksi israelilaista fyysikkoa oli niiden 10 tiedemiehen joukossa, jotka saivat Valkoisen Talon myöntämän tieteen kansallisen mitalin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140134
- Israeliin tuli uusi hellekausi, tänään 34 huomenna 36 C-astetta, sateita luvataan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021