KESKIVIIKKO 18.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin kanssa sovittiin alkavaksi torstaina 19.06.08 klo 6.00 aamulla. Sopimus saatiin viimeisteltyä Amos Giladin ja Omar Suleimanin välillä tiistaina.
IDF valmistautui tulitaukoon tekemällä eilen ainakin kolme ilmaiskua Gazan kaistalle. Yksi isku tehtiin autoa vastaan Gazan kaista eteläosassa Khan Younisista itään. Ohjusiskussa sai surmansa viisi ”islamin armeijan” jäsentä, mukana yksi sen johtajista Muntaz Dughmush. Palestiinalaisten lähteiden mukaan kuusi muuta palestiinalaista haavoittui kahdessa muussa ohjusiskussa Deir el-Balahissa Gazan keskiosassa.
ISRAELIN ARMEIJAN taholla epäillään tulitauon pitävyyttä. IDF:n johto pelkää, että pienemmät terroriryhmät voivat tehdä suuren luokan terrori-iskun häiritäkseen sopimuksen voimaan tuloa. ”Islamin armeijan” ryhmä oli pitkällä suunnitelmissaan tällaisesta iskusta Israeliin, kun IAF:n ohjusisku tuhosi sen. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa, että IDF antaa tulitauolle mahdollisuuden mutta valmistautuu toteuttamaan suunnitelmansa, joita se on laatinut siltä varalta, että tulitauko romahtaa. Pääministerin kanslia on myös varovainen sopimuksen pitämisen suhteen todeten tiistai-iltana, että sitä hiotaan vielä. Israelin viranomaiset pelkäävät, että Islamic Jihad ja muut ryhmät voivat ampua raketteja Israelin puolelle, mikä voi lopettaa rauhan tilan.
HAMASIN JOHTO Gazassa osoittaa tyytyväisyytensä sopimuksesta. Sieltä kerrotaan, että tämä mahdollistaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin nopean vapauttamisen.
Hamas esitti 350 nimeä käsittävän listan vangeista, joita se vaatii Israelia vapauttamaan Shalitia vastaan. Hamasin virkailija katsoo, että Shalitin vapauttamisen erottaminen tulitaukosopimuksesta on sille suuri voitto. Hän uskoi, että Rafahin terminaali Egyptiin avataan ennen Shalitin vapauttamista.
HAMASIN kansanedustaja Marwan Abu Ras kertoi, että sopimuksen mukaan Egypti vapauttaa tusinoittain pidättämiään Hamasin jäseniä, niiden mukana Ismail Matar, yksi Hamasin sotilassiiven izzadin al Qassam johtajia, joka on ollut pidätettynä neljä vuotta.
Ras ihmetteli, miksi Egypti pitää lukuisia Hamasin jäseniä vankiloissaan, kun se samalla neuvottelee vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista.
Yksi Hamasin Gazan johtajista Mahmoud Zahar vakuutti, että sopimus koskee kaikkia aseellisia ryhmiä Gazassa. Hän kuitenkin totesi, ettei Hamas laske aseitaan, koska se epäilee Israelin valmiutta täyttää omat sopimusvelvoitteensa, mutta ilmaisi tyytyväisyytensä tulituksen lopettamiseksi, joka on vaatinut 400 palestiinalaisen ja 7 israelilaisen hengen. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak epäili vielä eilen illalla sopimuksen voimaan tuloa torstaina ja lisäsi, ettei hän voi ilmoittaa virallisesti, että sopimus olisi hyväksytty. Asian ympärillä näyttää olevan sekaannusta tai sitten kumpikin osapuoli yrittää koota viimeisiä mahdollisia irtopisteitä. USA:n edustaja epäilee myös sopimuksen pitävyyttä.
HAMASIN taholta kerrotaan, että terminaalit Israelin ja Gazan rajalla avataan liikenteelle muutamia tunteja sopimuksen voimaan tulosta. Israel on pitänyt niitä auki välttämättömyys-tavaroitten kuljettamiseksi Gazaan, mutta on joutunut sulkemaan terminaalit terroristien tulittaessa niitä. Usein virkailijat toimivat terminaaleissa, vaikka kranaattitulitus jatkuu.
SDEROTIN ASUKKAAT pitivät eilen keskustelutilaisuuden, johon he olivat kutsuneet ulkopuolisia akateemikkoja antaakseen tilaisuudelle akateemisen ja luotettavamman leiman. Asukkaat valittivat, että kaupungin ongelmat alkoivat jo paljon ennen rakettien satamista kaupunkiin. He valittivat, ettei hallitus ollut mitenkään huomioinut sosiaalis-taloudellista aukkoa, mikä vallitsee kaupungin ja valtion muitten osien asukkaitten välillä. He katsoivat, että tämä kuilu on vaarallisempi kuin rakettien aiheuttamat ongelmat. (JP)
3. ARMEIJAN KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa, että huolimatta UNIFIL:n läsnäolosta Libanonin eteläosassa Hizbullah on ajanmukaistanut ja laajentanut sinne kaivamaansa maanalaista verkostoa. IDF:n sotilastiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yossi Baidatz kertoi, että parin vuoden sisällä Libanonin kakkossodan päättymisen jälkeen Hizbullah on rakentanut Libanonin eteläosaan massiivisen maanalaisen infrastruktuurin Litanijoen eteläpuolelle. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 mukaan mitään sotilaallisia ryhmiä ei saa sijoittaa kyseiselle alueelle. Israel katsoi aikanaan saaneensa voiton tämän päätöslauselman myötä, mutta käytännössä se on vahvistanut Hizbullahin otetta alueella YK:n suojassa. Baidatz kertoi ironisesti, että ainoa seikka, joka on muuttunut, on se, ettei Hizbullahin lippuja liehu julkisesti alueen rakennuksissa ja lipputangoissa. Hän totesi, että UNIFIL:n läsnäolo alueella on aiheuttanut sen, ettei Hizbullah toimi julkisesti, mutta ettei UNIFIL ole pystynyt estämään Hizbullahia kuljettamasta alueelle kymmeniä tuhansia raketteja ja vienyt sinne tuhansia taistelijoitaan. Hizbullah on uusinut tieverkostoja, jotka yhdistävät tunneliverkostoja, sekä rakentanut tietoliikenneverkoston, jolla on yhteys Syyrian ja Iranin verkkoon.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi piti vajaan kymmenen minuutin esityksen, jossa hän kertoi IDF:n toimista Juudeassa ja Samariassa. Hän valitti, että PA:n poliisi toimii lain ja järjestyksen palauttamiseksi Jeninissä ja Nablusissa, joihin USA:n kouluttamia poliiseja on sijoitettu, mutta etteivät ne tee mitään terrorismin poistamiseksi, joka on kasvanut kaupungissa. Hänen esityksensä ärsytti valiokunnan äärivasemmiston edustajia siinä määrin, että Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin poistui paikalta esityksen aikana, koska se oli hänen mielestään ajan hukkaa. Todellisempi syy lienee ollut se, että hän katsoi Ashkenazin arvostelevan Palestiinan valtion perustamisvalmisteluja, joihin PA:N poliisien kouluttaminen USA:n toimesta kuuluu. Myös Limor Livnat (Likud) arvosteli hänen esitystään, mutta siksi, ettei tämä tarpeeksi syvällisesti käsitellyt ajankohtaisia ongelmia. (JP)
4. IRAN VALMISTAUTUU kovempiin sanktioihin uudistamalla pankkitalletuksiaan. Se siirsi äskettäin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin päätöksen mukaisesti 75 miljardia USD eurooppalaisista pankeista ja etsii uusia pankkiyhteyksiä Kiinasta, Persianlahden maista ja Aasian kaakkoisosan maista. Turkin pankkijärjestelmä olisi lähellä ja länsimaisesti järjestetty, mutta Turkki pyrkii noudattamaan YK:n asettamia kaupparajoituksia eikä siten liene käytettävissä. Turkilla on kuitenkin edullisia kauppasuhteita Iranin kanssa.
IRANIN VIIKKOLEHTI Sharhrvand-e Emrouz raportoi, että Iranin apulaisulkoministeri talousasioissa, Muhsin Tala´i kertoo Iranin siirtäneen osan talletuksiaan kultaan ja osakkeisiin ja että muita osakkeita on siirretty aasialaisiin pankkeihin. Nämä varovaisuustoimet ovat siltä varalta, että YK:n uhkaamat kovemmat sanktiot Irania vastaan toteutuvat. Iran kieltäytyy systemaattisesti lopettamasta ydinohjelmansa toteuttamista, jonka länsivallat uskovat johtavan siihen, että Iran saa valmiiksi oman ydinaseensa. (JP)
5. TAKAISIN HOMESHIIN, aikovat ne 42 kansanedustajaa, jotka allekirjoittivat Ariye Eldadin (NU-NRP) tekemän lakiesityksen, sallia juutalaisten palaavan vuonna 2005 Sharonin karkottamissuunnitelmaan kuuluneeseen juutalaiskylään Samariassa. Eldad itsekään ei usko, että lakiesitykselle löytyy enemmistöä Knessetissä, mutta hän katsoo tarkoituksensa tulleen täysin selväksi ja osoittavan kasvavan pettymyksen karkotusten mielekkyyteen. Lakiesityksellä uskotaan olevan merkitystä kansalaisten pyrkimyksiin poistaa armeijan päätös julistaa tyhjennetyt juutalaiskylät kielletyiksi sotilasalueiksi.
Knessetin jäsenien muodostama Homesh Foorumi asian edistämiseksi on saanut lisäkannatusta. Siihen on liittynyt kansanedustajia Likudin ja NU-NRP:n lisäksi hallituspuolueista, kuten Shas, Eläkeläiset ja Kadima. Heidän tarkoituksensa on saada poistettua kielto vierailla tyhjennetyillä alueilla Samariassa.
Kuten lienee arvattavissa, äärivasemmisto ja Peace Now, jonka mielipiteitä JP ja muut median edustajat halukkaasti toistavat, kritisoivat lakiesitystä kovin sanoin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Jossi Beilin ja espanjalainen journalisti joutuivat tuliseen kasteeseen vieraillessaan Meretzin valtuuskunnan mukana Hebronissa eilen. Vihaiset juutalaisasukkaat heittivät kuumaa vettä heidän päälleen, mutta onneksi kukaan ei vahingoittunut. Poliisi oli tehnyt sopimuksen Meretzin ja vasemmistoryhmien välillä, etteivät ne pyri Hebronin juutalaisosaan, mitä tämä vierailu rikkoi. (JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assad hyväksyi Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kutsun osallistua alueelliseen konferenssiin Pariisissa 13. heinäkuuta. Myös Israelin pääministeri Ehud Olmert on tiettävästi menossa samaan konferenssiin. Tarkkailijat odottavat, voivatko nämä tavata toisensa konferenssin aikana. Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat keskustelut jatkuvat Turkin välityksellä ensi kuun puolella. (JP)
- Siviilihallinto territorioissa on neuvotellut tiesulkujen poistamisesta useitten kylien kanssa, jotka ovat pystyneet poistamaan terrorismin alueeltaan. Niihin kuuluvat kylät Azun ja Marda, jotka molemmat ovat olleet terrorismin kuumia paikkoja. Sopimuksiin kuuluvat kylät sijaitsevat maantie viisi Tel Avivista Arieliin sekä tie 55, joka johtaa Kfar Sabasta Nablusiin. Viimeisen vuoden aikana nuo kaksi kylää ovat osallistuneet 25 hyökkäykseen kuukausittain, joihin kuului kivityksiä, petrolipommeja ja kivääritulta, joka surmasi Ido Zoltanin marraskuussa al-Punduk kylän lähellä. (JP)
- Terroristit ampuivat kolme rakettia tänä aamuna Gazasta Israeliin, yksi lähelle IDF:n tukikohtaa Zikimissä, kaksi lähelle Sderotia. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019