MAANANTAI 08.08.11

1. ISRAELIN Tel Avivin pörssikurssit, TASE, notkahti USA:n luottokelpoisuuden alentumisen vuoksi km. 7 %. TA-25 ryhmän yhtiöitten menetys oli 17,5 %, Nice Systems 9.8 %, Bank Hapoalim 9.3 % ja Delek Group 9 %. Standard & Poors laski USA:n luottokelpoisuuden maksimista AAA piirin verran alemmas AA+, minkä suurin syy lienee ollut USA:n kongressin vaikeudet USA:n lainojen järjestelyissä ja lainanottokaton nostamisen viivyttelyssä.

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz ja Israelin Pakin johtaja Stanley Fischer pitivät kahdenkeskisen neuvottelun USA:n talousmuutosten vaikutuksista Israelin talouteen.
Suora vaikutus sillä tulee olemaan USA:n antamiin lainatakuisiin Israelin kansainvälisissä lainoissa, joita se tämän ansiosta on saanut huomattavan alhaisella korolla. Vaikka Israel ei ole tarvinnut nostaa hakemiaan lainoja täysimääräisesti, se on ollut vakauttamassa maan taloutta ja tukemassa maan talouden luotettavuutta kansainvälisesti. Viime aikoina on ollut kehotuksia, joissa Israelia kehotetaan luopumaan ulkomaisista lainoista, mikä voi nyt nousta uudelleen esille. Ulkomainen valuutta on tärkeä maan taloudellisen kehittymisen kannalta.
Israelin bruttokansantuote on 219 miljardia USD, sen ulkomainen velka on 77 %, mikä on jonkin verran yli keskimäärän, eli Israel on 22:lla sijalla lainamäärissä.
Saudi Arabian talous notkahti myös 6 %:n luokkaa USA:n vaikeuksien vuoksi.(JP, N Shemer)

2. haaretz.com tutkii artikkelissaan, jonka kynäili Ami Ginsburg, mitä vaikutuksia nykyinen tilanne tuo Israelin sisäiseen vakauteen ja tulee hätkähdyttävään päätelmään, että Israelin pörssikurssit tulevat väistämättä romahtamaan ja esittää siihen 7 keskeisintä syytä.

ENSIKSI hän perustaa käsityksensä siihen, että USA:n talous painuu taantumaan. Hallitus joutui taipumaan suuriin budjettileikkauksiin, mikä estää sitä stimuloimasta markkinoita. USA:n talouden nousu on hidastunut ja painuu ennusteiden mukaan 1.5 %:n tasolle. Tämä estää kohoavan työttömyyden hoidon, joka on nyt 9.2 %, todellisuudessa lähellä 19 %.
TOISEKSI Euroopan talouskriisi ei osoita paranemisen merkkejä. Kreikan ensimmäinen talousavustus ei toiminut eikä ole merkkejä, että toinenkaan näyttäisi korjaavan tilannetta.
Irlanti ja Portugal ovat odottamassa avustuksia, mutta suurin huoli kohdistuu Italiaan ja Espanjaan, joiden talouskasvu jäänee alle 1 %:n tänä vuonna.
KOLMANNEKSI läntisten kehittyneiden maitten talousongelmat vaikeuttavat kehitysmaitten talouden edistymistä, mikä puolestaan lisää epävakautta ja nostaa sosiaalista painetta maailmalla. Länsimaitten talousongelmat eivät jää vaikutuksetta ns. BRIC-maitten (Brasilia, Russia, Intia ja China) keskuudessa. Tämä on blokki, joista Brasilia on johtava lännessä ja Kiina ja Intia idässä Venäjän toimiessa välittäjänä. Artikkelin mukaan länsimaitten ja USA:n taloudellinen alamäki vähentää maailmantaloutta ja nostaa vaatimuksia raaka-aineista ja tuotteista kehitysmaitten kustannuksella. Brasilian indeksi putosi toukokuussa 20 %.
NELJÄNNEKSI Israelin sosiaaliset protestit ovat artikkelin mukaan selvä merkki kriisistä: Israelin väestön ostokyky on alentunut, eikä varoja ole käytettävissä hintojen noustessa kestämättömiksi. Artikkeli vihjaa, että hallituksen toimet voivat ennakoida puolueitten valmistautumista ennen aikaisiin vaaleihin, mistä Knessetin puhemies Reuven Rivlin vihjaili.
VIIDENNEKSI Maailmantalouden ongelmien vuoksi Israelin vienti taantuu. Ensimmäisiä merkkejä siitä oli se, että vienti Yhdysvaltoihin laski touko-kesäkuussa 9 %. Vaikka Israelin vienti kehittyviin maihin on noussut ripeästi, vienti Euroopan ja Amerikan maihin on ollut tärkein vientikohde. Talousyhteydet Kiinan ja Intian kanssa voivat korjata tilannetta.
KUUDENNEKSI USA:n luottovalmiuden lasku vaikuttaa Israelin ulkomaisten velkojen korkoihin, kuten edellä mainittiin.
SEITSEMÄNTENÄ syynä artikkelissa nähdään Palestiinan valtion perustaminen YK:ssa, mikä voi aiheuttaa arvaamattomia muutoksia, jopa taloussanktioita ja väkivallan kasvua Israelia vastaan. Ulkoministeri Lieberman uskoo, että PA:n johto valmistautuu ja jopa kehottaa verisiin mielenosoituksiin IDF:n tiesulkuja ja tarkastuspisteitä sekä juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa syyskuun aikana. http://english.themarker.com/seven-reasons-why-israel-s-stock-market-is-bound-to-crash-1.377520

3. ISRAELIN turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Yaacov Amidror piti – kuten otaksuttiin etukäteen – rutiininomaisen tilannekatsauksen 27 EU-maan lähettiläälle 14. heinäkuuta. Tilaisuudessa Amidror kuitenkin pidättyi rutiininomaisesta hymistelystä ja kertoi asiat sellaisina kuin ne täällä nähdään ja jollaisia ne ovat. Hän puhui siinä määrin suoraan, että jotkut heistä sanoivat tulleensa loukatuiksi ja toiset saaneensa pahoja traumoja. Eikä asiaa paljon parantanut se, että Amidror pyysi anteeksi esityksensä jälkeen, jos hän oli loukannut jonkun tunteita, koska se ei ollut tarkoituksena. Hän sanoi puolustuksekseen sen, ettei hän ole diplomaatti eikä tottunut sievistelemään esitystään diplomaattisen koodin muotoon.

AMIDROR kertoi lähettiläille, ettei EU yhtenä ryhmänä voi käsitellä Israelia koskevia kysymyksiä puolueettomasti eikä Israelia voida syyttää kaikesta.
Hän varoitti lähettiläitä, että ”jos EU-maat eivät ala painostaa palestiinalaisia, kahdenkeskiset neuvottelut Israelin ja PA:n kesken ovat mahdottomat”.
”Te puolustatte presidentti Obaman puheen kohtia, jotka ovat hyviä vain palestiinalaisille, mutta jätätte huomiotta kohdat, joissa hän puolustaa Israelia.” Joku sanoi hänen viitanneen Hillary Clintoniin, jonka puheita tulee seurata, ja Sergey Lavroviin, jota ei tule seurata, mutta pääministerin kanslia sanoo, ettei hän maininnut puheessaan mitään sellaista.

Eräs lähettiläistä kutsui Amidrorin puhetta hyvin painokkaaksi; toinen sanoi joutuneensa shokkiin. Kolmas sanoi, että hänen puhetyylinsä tiedettiin, mutta ”tämä puhe oli hyvin hyökkäävä ja loukkaava, on hyvä olla avoin ja suota, mutta ei loukata vieraitaan”.
Toiset lähettiläät kutsuivat puhetta suoraksi ja avoimeksi ja sanoivat jatkavansa keskusteluja hänen kanssaan.
Pääministerin kanslia sanoi lausunnossaan, että Amidror puhui suoraan ja vilpittömästi, kuten hänen tapansa on, loukkaamatta tarkoituksellisesti ketään. Lausunnossa todetaan toisten lähettiläitten kiitelleen Amidrorin selventävää puhetta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/eu-diplomats-israel-s-national-security-adviser-reprimanded-us-over-our-critical-policy-1.377492

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman sanoi sunnuntaina, että palestiinalaiset suunnittelevat aloittavansa ennen näkemättömän verilöylyn Israelia vastaan sen jälkeen, kun Palestiinan valtiota koskeva esitystä on käsitelty YK:ssa syyskuussa. Hän sanoi esittelevänsä näkemyksensä, jotka perustunevat tiedustelutietoihin, hallituksen asettaman ns. kahdeksan keskeisen ministerin muodostaman ryhmän kokouksessa.

”PA kiihdyttää Israelin upseereita ja korkeita virkailijoita vastaan nostamiaan syytteitä Haagin kansainvälisessä oikeudessa”, Lieberman sanoi, ”Tulen vaatimaan kaikkien suhteitten katkaisemista PA:n kanssa – eivät talousministeriön virkailijat, eivätkä vesihallituksen virkailijat pidä yhteyttä heidän kanssaan. Et pysty ylläpitämään turvallisuusyhteistyötä samaan aikaan, kuin syytät IDF:n upseereita (ja muita virkailijoita) Haagissa”, hän selitti.

Lieberman kertoi, että vaikka PA:n korkeat virkailijat puhuvat väkivallattomista toimista syyskuussa, he itse asiassa valmistelevat verenvuodatusta. ”PA valmistautuu verenvuodatukseen tavalla, jota emme ole ennen nähneet. Mitä enemmän he puhuvat väkivallattomuudesta, sitä enemmän he valmistautuvat väkivaltaan.” Hän katsoo, että varsinkin IDF:n tiesulut ja tarkastuspisteet sekä juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat vaarassa. Virallisesti PA ilmoitti, kuten haaretz.com kertookin, antaneensa käskyn turvallisuusjoukoille estää väkivaltaiset mielenosoitukset syyskuussa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-israel-should-cut-all-ties-with-palestinian-authority-1.377421

5. UUTISOTSIKOITA
- New York Times kehottaa pääkirjoituksessaan USA:n presidentti Obamaa laatimaan Palestiinan valtion rajat – mistä hän on sanonut ettei sitä tee – ja läjäyttämään sen pöydälle keskusteluissa Israelin ja PA:n edustajien kanssa. Lehti varoittaa, että Abbasin ajama valtioajatus YK:n yleisistunnon päätöksellä - sen jälkeen, kun USA on vetollaan estänyt turvallisuusneuvoston päätöksen – johtaa tyhjään ja vielä enemmän syrjäytyneeseen tilanteeseen palestiinalaisessa yhteisössä, mitä ääriryhmät tulevat hyödyntämään. NYT vielä kerran kehottaa Israelia ja PA:ta suostumaan neuvotteluihin yhteisen pöydän ääreen, jossa lehden esityksen mukaan Obama voisi paljastaa Palestiinan valtion rajalinjat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146491#.Tj-gH2EmKK8
- IDF ilmoitti, että Alei Ayn alue on suljettu sotilasalue ja että meno sinne on kielletty. Alueen asukkaat haistoivat palaneen käryä ja järjestivät opastetun kierroksen alueelle. He syyttävät, että IDF haluaa englantilaisten ”valkoisen paperin” mukaisesti muodostaa juutalaisilta suljettuja alueita ja sen kautta rajoittaa heidän liikkumistaan valmistellessaan Palestiinan valtion perustamista. Asukkaat vakuuttivat mennessään kukkulalle, josta puolustusministeriö ja IDF oli tuhonnut juutalaisyhteisön pari kuukautta sitten rakentavansa sen uudelleen. Binyamin alueneuvoston järjestämän käynnin 30 osanottajille kerrottiin, miten IDF:n muodostamat kielletyt alueet osoittavat selkeän kaavan, jonka mukaan niitä muodostetaan Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146489#.Tj-iSmEmKK8
- Arabimaat alkavat vähitellen havahtua huomaamaan, miten verisiksi Syyrian presidentti Bashar Assadin käskyllä suoritetut mielenosoitusten murskaamiset ovat siellä kehittyneet. Saudi Arabia kutsui Damaskoksen lähettiläänsä kotiin vastalauseeksi, ja arabiliiton pääsihteeri Nabil Al-Arabi esitti Qatarin uutisjärjestön QNA, mukaan ”syvän huolensa” tilanteesta syyttämättä Assadin hallitusta. Lausunto annettiin sen jälkeen, kun Assadin joukot olivat uudistaneet sotilaalliset iskunsa Deir al-Zorin kaupunkia vastaan lähellä Syyrian öljykenttiä. Kuolinuhrien lukumäärä vaihtelee eri lähteistä riippuen, mutta ne ylittänevät 50 parin päivän sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146486#.Tj-kRGEmKK8
- Hamasin johtaja Länsirannalla sheikki Hassan Yousef, joka johti useita terrori-iskuja israelilaisia vastaan ja jonka Israelin vankilapalvelu vapautti viime viikolla ”vankiloitten täyttymisen vuoksi saadakseen tilaa uusille”, kertoi medialle, että IDF:n sotilas Gilad Shalit, jota Hamas on pitänyt vangittuna yli 5 vuotta, on hyvässä kunnossa, minkä jokainen voi todeta, kun hänet vapautetaan. Toinen palestiinalainen Hamasin edustaja totesi, että Gilad Shalit osallistuu muslimien ramadan-paastoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146484#.Tj-mGmEmKK8
- Fatah jatkaa vaarallista kampanjansa Mohammed Dahlania vastaan. Viimeksi se syyttää, että Dahlan myrkytti Jasser Arafatin eikä Israel kuten ennen väitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146472#.Tj-nS2EmKK8
- Debkafile kertoo artikkelissaan, että Turkki on esittänyt uhkavaatimuksen tapaisen varoituksen Assadille käyttää armeijaansa ja hyökätä Syyriaan, ellei Assad lopeta mieletöntä siviilien murhaamista. http://www.debka.com/article/21188/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021