PERJANTAI 11.01.13


PERJANTAI 11.01.13

1. PAHIN MYRSKYSÄÄ kahteenkymmeneen vuoteen alkoi eilen laantua, joskin sateita tuli vielä kuuroittain pitkin päivää, varsinkin rannikkoseuduilla. Keskiviikkona alkaneet lumisateet peittivät maat ja talojen katot valkoisen vaippaansa muodostaen puitten ja pensaitten oksille suuria lumikimppuja, jotka koettelivat niiden kestokykyä painaen ne rajusti maata kohti. Tänään talojen katot ja kukkuloitten rinteet Kastellissa ovat edelleen lumen peitossa, mutta kadut ja tiet ovat jokseenkin vapaat lumisohjosta sallien liikenteen lähes normalisoitua. Naapurin korkea setripuu rusahti poikki keskiosaltaan kovalla räsähdyksellä lumen ja tuulen yhteisvaikutuksen vuoksi eilen iltapäivällä, mutta aiheuttamatta mitään vahinkoa.
Taivas on tänään puolipilvinen, lämpötila Jerusalemissa tänään 3 - 7 C-astetta; huomenna sapattina 7-11 ja sunnuntaina 7-13 C-astetta, auringon alkaessa paistaa täydeltä terältään.
Koulut ovat tänään perjantaina kiinni Jerusalemin alueella, mutta monin paikoin tilanteesta riippuen niitä on avattu muualla maassa kuten myös PA:n koulut Juudeassa ja Samariassa. Myrsky koetteli myös naapurimaita. Kaikkiaan 14 ihmistä sai surmansa myrskyn ja sateen vuoksi Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa; Israelissa kolme ihmistä menehtyi.

KUUSI PÄIVÄÄ kestäneiden sateiden aikana vettä satoi 150 – 250 mm. paikoin 300 mm. Kinneretin pinta nousi 73 sm ja jatkaa nousuaan, keskiviikkona yksin 14 sm; vedenpinta oli 211.20 metriä merenpinnan alapuolella. Vedenpinnan arvioidaan nousevan 50 sm ennen kuun loppua, jolloin se on 2 metriä tulvarajan alapuolella. Lunta oli Golanilla 25 sm. 15-20 sm Galileassa ja paikoin Jerusalemin alueilla 10-20 sm. Myös Negev ja Dimona saivat heikon lumivaipan. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla satoja asuntoja vahingoittui sateitten aiheuttamien tulvien vuoksi, kertoo MAAN-uutistoimisto Betlehemissä.

TEL AVIV kärsi eniten tulvien vuoksi sademäärän ollessa 130 mm, keskiviikkona 4.6 mm. Kaupungissa rekisteröitiin 1 680 tapausta kuuden päivän aikana – 110 veden valtaamaa asuntoa, 4 suojatilaa, 176 piha-aluetta, 3 tulvan miehittämää liiketilaa, 508 kaatunutta puuta tai oksaa ja 143 liikenne- ja opastaulua, 30 viemäriongelmaa, 40 rojahtanutta talonosaa ja aitaa, 59 vajoamaa tiellä, 142 antennia, 25 pudonnutta voimakaapelia ja 83 muuta sähkö-linjoihin liittyvää ongelmaa, 208 teille syntynyttä estettä, kuusi tien sortumaa, 44 katoilta lentänyttä esinettä, 9 irronnutta tai pudonnutta katuvaloa sekä 10 tienviittaa. Kaupungin korjaustiimit tulevat olemaan hyvin työllistettyjä useiden päivien ajan.

VIRANOMAISET varoittavat ihmisiä liikkumasta varoen puistoissa ja retkipoluilla, sillä maa on liukas ja tavallisesti kuivat purouomat ovat tulvineet rapauttaen maanteitä ja polkuja.
Sähkönjakelu kärsi osittaisista katkoksista, ja muutamin paikoin sähköt ovat edelleen poikki korjaustöiden vuoksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299208

2. ISRAELISSA sateita ei tavallisesti kirota, päinvastoin niitä pidetään Jumalan siunauksena, mutta vanhuksille, joiden säästövarat on kulutettu loppuun ja elanto saadaan pääosin avustuksista, pitkään jatkuneet sateet ja myrskyiset tuulet ovat lisänneet heidän kurjuuttaan. Kansainvälisen Kristittyjen ja Juutalaisten Ystävyysseuran kokoamien tietojen mukaan maan 160 000 vanhuksen määrästä yksi neljästä ei tänä talvena ole pystynyt maksamaan asuntonsa lämmittämisestä aiheutuneita kustannuksia. He kertovat joutuvansa valitsemaan lämmityksen sekä ruoka- ja lääkemenojen välillä, joista ruoka on tärkein toisten kärsiessä. Monet pystyvät lämmittämään pesuvettä korkeintaan kolmesti viikossa sähkön säästämiseksi.
Puolet niistä, jotka sanoivat luopuneensa lämmittämisestä tänä talvena, sanoivat tehneensä niin edellisinäkin talvina.

TALOT Jerusalemissa rakennetaan lain säännösten mukaan maanjäristyksen kestäviksi. Sen mukaan seinien kantava rakenne on 16-20 sm betonikerros, jonka ulkopuolelle jätetään 3-5 sm:n ilmarako - vanhemmissa ei ole sitäkään - uusimmissa taloissa siihen asennetaan ohut lämmöneriste; tämän ulkopuolelle muurataan väriltään leijonantaljaa muistuttava kivilaatoitus ns. Jerusalem-kivestä. Välipohjat ovat seinäbetonin varaan rakennettuja betonirakenteita ulottuen usein ulkopinnan kivilaattaan saakka ilman lämpökatkoa. Seinärakenne toimii hyvin normaalioloissa, mutta lämmittämättömissä tiloissa ulkoseinä kostuu sisäpinnastaan asunnon höyryn tiivistyessä siihen, mikä hohkaa kylmän tuntua ja kasvattaa hometta seiniin.
Monet lämmityslaitteet ovat keskusilmastointi-laitteita, jotka toimivat sähköllä, kesäaikaan ne puhaltavat viileää ilmaa sisään. Sähkön hinta on kallis ja kallistui tuntuvasti alkuvuodesta,
minkä johdosta vanhukset sanovat käyttävänsä niitä vain tunnin verran päivässä sähkön säästämiseksi. Sähkönhinnan nousuun on vaikuttanut Egyptistä Israeliin johtavan kaasu-putken toistuva räjäyttäminen, mikä lopetti kaasutoimitukset kokonaan. Sähköä tuotetaan nyt dieselöljyllä, mikä on kalliimpaa ja nostaa sähköntuotannon hintaa ja kuluttajien laskua.
Edellä mainittu Kansainvälinen Kristittyjen ja Juutalaisten Ystävyysseura sanoo tänä vuonna aloittamansa ns. ”Lämmin ystävyys” operaation kautta antavansa 16 000:elle vanhukselle talousapuna 500 NIS sekä lisäksi 11 000 huopaa niitä tarvitseville vanhuksille.

KANSAINVÄLISEN Ystävyysseuran tukitoimia annetaan 110 kaupungissa, niistä 68 juutalaisyhteisöissä ja 41 arabi- tai yhteisasutuissa yhteisöissä. Yli 75-vuotiaille annetaan etuoikeus avustuksen saamiseksi. Operaation kustannusarvio on 9.4 miljoonaa NIS. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299206

3. PRESIDENTTI Shimon Peres vakuutti äskettäin julkaistussa New York Timesen  suorittamassa haastattelussa, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on luotettava neuvottelukumppani, jonka hän on tuntenut 30 vuoden ajan, kritisoiden Netanyahua, joka viivyttelyllään on estänyt keskustelujen aloittamisen ja rauhanprosessin etenemisen.
INN:n julkaisema artikkeli antaa lisätuntumaa tästä ”luotettavasta rauhankumppanista”.
MEMRI:n kääntämän Abbasin viime viikolla pitämän puheen mukaan Abbas on aloittamassa uutta strategiaa ”Israelin miehityksen” lopettamiseksi. Hän luetteli puheessaan kaikki tietämänsä ”marttyyrit” aina 1936 vallankumouksen aloittaneesta Izz Al-Din Al-Qassamista  lähtien. Abbas aloitti Fatahin vallankumouksen 48.-vuosipäivänä pitämänsä puheen näin:

”Fatahin vuosipäivänä uudistakaamme vakuutuksemme onnekkaille marttyyreille. Me vakuutamme jatkavamme marttyyriveljemme Abu Ammarin (Jasser Arafatin) tietä, ja hänen kumppaniensa ja veljiemme, kaikkien taistelevien osastojen johtajien, kaikkien marttyyrien.”
Tämän jälkeen Abbas luetteli pitkän listan ”marttyyreita”, joilla jokaisella on enemmän tai vähemmän viattomien siviilien, naisten, lasten ja miesten, juutalaisten ja muita kansallisuuksia edustavien, murha tai vammauttaminen  omallatunnollaan, päättäen luettelonsa ”tämän päivän intifadan marttyyriin, Abu al Abd Khattabiin”, pyytäen Allahin armoa heille, jatkaen:.

”Lisäksi, on olemassa tuhansittain marttyyreita ja sankareita. Tässä yhteydessä meidän tulee muistaa pioneereja – Palestiinan suurmufti, Hajj Muhammad Amin Al-Husseini, kuten myös Ahmed al-Shukeiri, PLO:n perustaja, ja Yahya Hamouda, PLO:n hallituksen puheenjohtaja. Älkäämme unohtako Izz Al-Din Al-Qassamia, joka aloitti 1936 vallankumouksen.”

AIEMMIN Abbas on PA:n mediavälineiden tavoin ylistänyt terroristeja kuten Abu Jihadia, oikealta nimeltään Kahlin Al-Wazir, joka suunnitteli ja toteutti 125:n Israelin sotilaan ja siviilin murhaamisen. Toinen ”ylistettävä” on naisterroristi Dalal Mughrabi, joka  vuonna 1978 johti terroriryhmää Tel Avivin rannikolle surmaten 37 israelilaista siviiliä. Hänen muistokseen on nimetty laitoksia, puistoja, katuja ja lasten ja nuorten tapahtumia –unohtamatta muitakaan.
Marttyyreita muistetaan lauluissa ja runoissa, lasten näytelmissä ja radio- ja TV-ohjelmissa, joissa lapsia opetetaan tarhaiästä lähtien vihaamaan noita ”apinoitten ja sikojen jälkeläisiä, jotka ovat varastaneet meidän maamme ja turmelevat pyhän maan pelkällä läsnäolollaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164091#.UO-1l2JHT-k

4. LÄNSIRANNAN suurimmassa pakolaisleirissä Balatassa joukko kasvonsa peittäneitä nuoria ”vapaita taistelijoita”, kuten he itseään kutsuivat, kulkivat ryhmänä leirin kadulla TV-2 filmiryhmän seuraamana, jonka he olivat kutsuneet paikalle ikuistamaan tilaisuuden. He laukoivat automaattikivääreitään ilmaan sanoen kuuluvansa PA:n turvallisuusjoukkoihin.
He ovat al-Aksa Marttyyrien Prikaatin entisiä jäseniä, joita liittyi PA:n turvallisuusjoukkoihin mutta jotka nyt ovat osoittamassa mieltään lähettääkseen viestin Abbasille ja muille PA:n johtajille, ettei heitä voida noin vain heittää syrjään. He valittavat, ettei heidän palkkojaan ole maksettu, kuten on sovittu, mutta vakuuttavat kannattavansa Abbasin johtajuutta.

Toiseksi he kritisoivat ”niitä turvallisuusjoukkojen jäseniä, jotka haluavat vahingoittaa nuorten aloittamaa aktiivisuutta” vakuuttaen, että he ovat Fatahin jäseniä ja uskollisia Abbasille. PA:n poliisit ovat pidättäneet joitakin heidän jäseniään peläten heidän aktiivisuuttaan. He pidättivät Hebronissa nuorten perustaman solun, joka vannoi aloittavansa kolmannen intifadan.  http://www.timesofisrael.com/fatah-gunmen-flex-their-muscles-in-warning-to-pa/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinalaiset ovat ilmeisesti nauttineet ja kärsineet lumisesta talvesta siinä missä muutkin asukkaat, mutta Yitzharissa lumisota juutalaisasukkaita vastaan kiihtyi pian kivisodaksi. Temppelivuorella jotkut uskaliaat ”taitelijanalut” olivat yhdistäneet luovan lahjakkuutensa poliittiseen aktiivisuuteen pystyttämällä ”lumiukon” Hamasin Iranin Fakr-raketin mallin mukaan rakentaman M-75 raketin muotoiseksi - epäselvyyden välttämiseksi varustettuja tekstillä M-75, jolla tarkoitetaan raketin kantomatkaa. Onneksi sitä rakettia ei ammuttu israelilaisiin kohteisiin, mutta vihje on selvästi ymmärrettävä: ”Täältä pesee, jos tilaisuus tulee”. Aurinko sulattaa sen luomuksen.
-          Pääministeri Netanyahu kritisoi Abbasia, ettei ole rauhankumppanin arvolle sopivaa alkaa veljeillä terroristien kuten Hamas kanssa silloin, kun puuhataan entistä kiinteämmin neuvotteluja rauhan solmimiseksi. Netanyahun kauhunäkymään sisältyy mahdollisuus, että Fatahin ja Hamasin solmiessa unionin ja yhteisen rintaman Israelin miehitystä vastaan, Hamasin rakettiasiantuntijat ovat pian aivan turvallisuusaidan itäpuolella ja Jerusalemissa. Hän kuvaili tilannetta, jossa rauhansopimuksen mukaisesti Israel luovuttaa Jerusalemin itäosat palestiinalaisille, jonka jälkeen ollaan tilanteessa ennen 1967 puolustussotaa, kun jordanialaiset tarkka-ampujat tähtäilivät Israelin puolelle kaupunkia kaikkea, mikä liikkui surmaten useita siviilejä. Hamasin kansansuosio ja maine on hälyttävästi lisääntynyt operaation ”Pilvenpatsas” jälkeen sekä kansainvälisesti – etenkin arabimaissa – että Juudean ja Samarian PA:n valvomilla alueilla. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-chastises-abbas-for-meeting-with-hamas-leader/, http://www.timesofisrael.com/hamas-and-fatah-to-iron-out-details-of-reconciliation-next-week/
-          Myrskytuulten ja lumisateen keskellä palestiinalaiset iskivät yhteen IDF:n sotilaitten kanssa monin paikoin. Kivet ja Molotovin koktailit olivat korvanneet lumipallot. Turvallisuusjohtajien mukaan palestiinalaisten väkivalta on kasvanut huomattavasti, mikä ennustanee niiden muuttumista entistä verisemmiksi, eli kolmas intifada muhii pinnan alla kaiken aikaa vain odottaen sopivaa sytykettä roihahtaakseen ilmiliekkiin. http://www.timesofisrael.com/palestinians-and-idf-clash-in-west-bank-flashpoints/
-          Hamasin ylläpitämä Gazan yliopisto antaa nyt mahdollisuuden myös hepreankielen opiskeluun. Syyksi sanotaan, että ”heidän tulee ymmärtää miehittäjien kieltä voidakseen paremmin taistella heitä vastaan”. Opetusta hepreassa annetaan jo 16 koulussa Gazassa ja operaatiota laajennetaan kymmeniin kouluihin lisää. http://www.timesofisrael.com/hamas-university-now-offers-a-degree-in-hebrew/
-          IDF sulki Siinain turvallisuusaidan vartta seuraavan tien no 10 siviililiikenteeltä vedoten siihen, että väkivalta Siinain puolella on kasvanut kaiken aikaa ja liikenne tiellä rajan tuntumassa on vaarallista.
-          USA:n ulkoministeriö antaa PLO:n toimiston Washingtonissa jatkaa pitäen PA:n lippua tangossaan, vaikka lain mukaan se piti sulkea jo aikaa sitten. Mielenkiintoista nähdä, miten Obaman nimittämä uusi tiimi suhtautuu asioihin. Tietojen mukaan useimmat heistä ovat, elleivät suoraan Israelin vastaisia, ainakin epäilyttäviä, mutta se lienee asia, johon ei voi puuttua enempää kuin mitä on tehty median kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164071#.UO_TQmJHT-k








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019