KESKIVIIKKO 09.01.13


KESKIVIIKKO 09.01.13

1. PA:N VIRKAILIJA Najeh Breikat, joka valvoo Al-Aksan moskeijan dokumentteja, väittää Palestine lehdelle, jolla on yhteyksiä  Hamasin terrorijärjestön kanssa, antamassaan haastattelussa 04.01.13, että Israel pyrkii juutalaistamaan Temppelivuoren rakentamalla sinne juutalaisen Temppelin. ”Väärän Temppelin rakentaminen Temppelivuorelle on lähempänä kuin koskaan”, hän sanoo lehden artikkelissa. Hän on täysin oikeassa siinä, että Temppelin rakentaminen on lähempänä kuin koskaan, mutta täysin väärässä siinä, että se olisi väärä Temppeli, kuten myös siinä, että Temppelivuori tarvitsee juutalaistamista, koska se on juutalainen ilman mitään lisätoimia. Muslimien rakennelmat eivät kuulu sinne.

BREIKAT väittää haastattelun yhteydessä, että analysoitaessa Jerusalemin kehittämis-suunnitelmia ilmenee, että niiden tarkoituksena on juutalaistaa Al-Alsan moskeija ja sen jälkeen suunnitelman kehysten mukaan rakentaa sen raunioille juutalaisten kolmas Temppeli. Toiseksi hän väittää, että suunnitelmaan kuuluu arabiasukkaitten vähentäminen kaupungissa.
Voidakseen vähentää ”tämän vaaran” vaikutusta Breikat kehottaa muslimeja lisäämään käyntejä Al-aksa moskeijassa ja lisäämään opetuksellisia ohjelmia siitä sen lisäksi, että tulee lisätä PR-toimintaa, joissa selvitetään moskeijan ja Jerusalemin muiden islamille pyhien paikkojen merkitystä muslimeille ja pääkaupungille.
Muutama päivä sitten Jordaniassa väitettiin Israelin suunnittelevan  kolmannen Temppelinsä rakentamista  Temppelivuorelle.

PA:N johtajat ovat toistuvasti väittäneet Israelin juutalaistavan Jerusalemia ja tämän vuoksi rakentamaan asuintaloja ja palvontarakennuksia juutalaisille Jerusalemin itäosiin.
Temppelivuorelle johtavan aiemman jalankulkurampin perustusten vahingoittuessa maan-järistyksessä, se purettiin ihmisille vaarallisena, ja sen tilalle pystytettiin tilapäiseksi tarkoitettu puinen ramppi. Uusi pysyvä ramppi suunniteltiin ja hyväksyttiin kaupungin rakennusviran-omaisten toimesta, mutta kun sen perustusten rakentamisen yhteydessä aloitettiin lain vaatimat ”pelastuskaivaukset”, PA:n johtajat ja saarnaajat aloittivat valtavan vastustus-operaation väittäen kaivausten vahingoittavan Al –Aksa moskeijan perustuksia, vaikka kaivauksia tehtiin kymmenien metrien päässä moskeijasta ja muurista. He jopa väittivät, että Israel käytti kemikaaleja moskeijan perustusten heikentämiseksi, kuten artikkelissa todetaan.

GAZASSA toimiva ”Kansan Vastarintakomiteat” niminen terrorijärjestö julkisti varoituksen, että ”Al-Aksa moskeijan vahingoittaminen avaa ”helvetin portit” sionistista vihollista vastaan”.
Israel vapautti Jerusalemin itäosat kuten myös Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodan yhteydessä. Lähinnä Moshe Dayanin painostuksesta Temppelivuoren päivärutiinin hoito annettiin Jordanian valvoman wagfin, muslimisäätiön, vastuulle, mutta vuoren hallinta kuuluu Israelille. Varsin pian PA asetti vuorelle omat valvojansa pyrkien poistamaan Jordanian valvonnan kokonaan. Israelin poliisi rakensi poliisiaseman Temppeli-vuoren lähelle siten, että poliiseilla on mahdollisuus nopeasti puuttua järjestyshäiriöihin, joita vuorella ja sen läheisyydessä usein tapahtuu muslimisaarnaajien kiihotusten vuoksi.
Jerusalemin poliisi on ottanut täysin käsittämättömän asenteen siinä, ettei se puutu ollenkaan wagfin suorittamiin antiikki- ja temppelien ajasta kertovien esineitten tuhoamiseen suorittaessaan laittomia rakennus- ja kunnostustöitä vuorella huomioimatta, että muslimien tarkoituksena on hävittää kaikki juutalaisuudesta muistuttavat löydöt Temppelivuorelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164007#.UO0CNWJHT-k

2. JOS MAAILMAN kirjat näyttävätkin olevan pahasti sekaisin, viime päivien myrskytuulet ja rankkasateet antavat aiheen olla ilkkumatta niitä Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa, joita tähänastiset mullistukset ovat pahiten riepotelleet. Näin ainakin voi ajatella, kun katsoo lehtien pääotsikoita: JP:n pääotsikko huutaa suurin mustin kirjaimin: ”Myrsky pysäytti suuren osan maasta”, alaotsikossa lisätään: ”Ayalon valtatie suljettiin tulvien vuoksi; pelastuspalvelu evakuoi saarroksiin jääneitä siviilejä Bat Heferissä, Haderassa ja pohjoisissa yhteisöissä. Lumisateita ennustetaan Jerusalemiin tänään”.

ARTIKKELISSA kerrotaan, miten myrskytuulet iskivät lähes koko maahan tällä viikolla niin voimallisesti, että ne sulkivat Tel Avivin liikenteen pääväylän Ayalon valtatien eli tien no 20, sekä pysäyttivät myös junaliikenteen rautatieasemien tulviessa. Myrskyn aiheuttamaksi on laskettava paha autokolari valtatiellä no 1 tiistaiaamuna, jossa kolme ihmistä kuoli ja yksi haavoittui pahoin ja vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan. Poliisin mukaan liian kova vauhti ja mahdollinen alkoholin nauttiminen ovat voineet olla osasyynä onnettomuuteen. Autossa olleet neljä miestä olivat matkalla Betlehemistä joulujuhliin Jaffassa. Auto ruhjoutui onnettomuudessa niin pahoin, että kuolleiden miesten ruumiita oli vaikeaa saada irrotettua.
Haifassa IDF:n helikopterit kävivät pelastamassa 15 ihmistä, jotka olivat paenneet talonsa katolle tulvaa pakoon, joka uhkasi syöstä heidät mukanaan mereen. Tämä tapahtui Baka al-Charbiya yhteisössä. Heidät vietiin sairaalahoitoon hypotermian vuoksi.

Bat Heferissä, pienessä yhteisössä lähellä Netanyaa, 14 perhettä evakuoitiin kodeistaan sen jälkeen, kun tulvavedet olivat saartanet 300 kotia. Läheisessä Haderassa merivoimat pelasti useita perheitä kumiveneillään. Kaupungin palokunta joutui pakenemaan tiloistaan, kun vesi nousi sen tiloissa metrin korkeudelle lattian pinnasta.  Myös kotirintaman sotilaat osallistuivat pelastustöihin Haderassa, jossa sähkö olivat poissa useilta kaduilta ja kolme koulua jouduttiin evakuoimaan iltapäivän kuluessa.

MYRSKYN alkamisesta tiistai-iltaan mennessä sateita oli tullut 100 – 200 mm, pohjoisosissa 250 mm. Maan keskiosissa sademäärät olivat 100 – 150 mm, Negevissä alle 10 mm. Lumisateita ennustetaan Golanilla ja Galileassa sekä Juudean vuorilla ja Jerusalemissa keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana. Lämpötilat laskevat paikoin alle nollapisteen.
Tällä hetkellä ei sada Maoz Zionissa, mutta taivas on pilvinen ja tuuli voimakas, mutta ei enää myrskyinen, ja toistuvat sadekuurit ovat tavallisia, kuten juuri nyt.
Tel Avivissa koettiin lukuisia myrskystä ja kaatosateista johtuneita ongelmia. Kaupungin henkilöstö kirjasi 521 sille ilmoitettua ongelmaa. Sekä Ayalon- että Yarkonjoet tulvivat yli äyräittensä, mikä sai jotkut uskaliaat mittaamaan veden korkeutta muoviputkella ja julkistamaan havaintonsa internetissä saaden tuhansia katsojia. Tiistaipäivän aikana kirjattiin Tel Avivissa 293 ongelmatapausta, niiden mukana 26 veden valtaamaa asuntoa, 65 tulvivaa pihaa, 41 kaatunutta puuta ja oksia, viideltä kadulta jouduttiin esteet poistamaan, 14 kaatunutta katuvalopylvästä ja –opaskylttiä, 50 antennia, 9 kaapeli- ja sähköongelmaa, ja monia muita ihmisten liikkumista tai normaalielämää vaikeuttavaa ongelmaa. 19 ihmistä evakuoitiin Tel Avivissa, mutta he pian palasivat koteihinsa. Kukaan ei kuollut tai pysyvästi vammautunut, joskin pienempiä mustelmia lienee useillakin.

PLUSSAPUOLELLE on kuitenkin kirjattava tosiasia, että maan tärkein vesivarasto Kinneret on noussut alennustilastaan. Tiistaiaamuna vedenkorkeus oli 211.5 m merenpinnan alapuolella nousten vuorokauden aikana 22 sm. Edellisen kerran vastaava ilmiö kirjattiin 22.- 23. helmikuuta.2003.
Harmillisimmat ongelmat aiheutuivat toistuvista sähkökatkoksista kaikkialla maassa, mutta sähkölaitos pystyi korjaaman useimmat viat varsin nopeasti. Israelin voimalinjoja ei ole millään tavoin suojattu, mikä voisi EMP-ilmiön seurauksena saattaa maan katastrofiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164013#.UO0bnWJHT-k

3. FINANCIAL TIMES kertoo sunnuntain artikkelissaan, että maailman huomion kiinnittyessä Syyrian kemiallisiin ja biologisiin aseisiin, joita sillä tiedetään olevan runsaasti, tietoisuuteen on nousemassa uusi entistäkin vaarallisempi havainto. Lehden mukaan Syyrialla on 50 tonnia rikastettua uraania, mikä määrä riittää viiden atomipommin rakentamiseen.

LEHDEN paljastama ongelma liittyy Syyrian ponnisteluihin aloittaa oma ydinvoimatuotanto, jota se halusi aloittaa rakenteille ja lähes valmiina olleessa al-Kikarin voimalassa, jota se rakensi Pohjois-Korean ja Iranin asiantuntijain avustuksella. IAF:n koneitten väitetään suorittaneen ilmaiskut laitokseen 2007, joka tuhoutui täysin. Syyria pyrki puhdistamaan kaikki radioaktiiviset jäljet alueelta iskun jälkeen eikä päästänyt IAEA:n tarkastajia paikalle.
Asiantuntijoitten mukaan laitoksen reaktorin käynnistäminen olisi vaatinut polttoaineekseen ainakin 50 tonnia rikastettua uraania. Laitoksen tuhoamisen jälkeen Syyrian väitettiin aloittaneen uusien laitosten rakentamisen, mutta sitä ei ole koskaan todistettu.

IAEA:n tutkijat päästettiin 2008 Al-Kikar ydinlaitoksen paikalle, mutta he löysivät vain jäänteitä uraanista, mikä on aiheuttanut spekulaatiot, mitä uraanimäärälle tapahtui, onko se edelleen varastoituna Syyriassa, ja onko vaara olemassa sen joutumiseksi kapinallisjoukkojen käsiin?
David Albright, USA:ssa toimivan Tieteen ja kansainvälisen turvallisuusinstituutin aivoriihestä sanoo, että ongelman ydin on siinä, kenen käsiin 50 tonnin uraanimäärä joutuisi. Hän esittää
mahdollisuuden, että Iran voisi yrittää kaapata sen, mikäli näyttää, että Assadin hallitus on kaatumaisillaan. Toinen mahdollisuus on, että Venäjän kommandojoukot voisivat ottaa sen haltuunsa ennen Assadin luovuttamista.
Albright vakuuttaa, että kaiken todennäköisyyden mukaan Syyrialla on tuo määrä hyvän-laatuista rikastettua uraania. Vuonna 2012 satelliittikuvat vihjaisivat, että Damaskoksen lähelle rakennettiin ydinlaitosta Marj al-Sultan alueelle, mikä antaa aiheen olettaa, että uraani on sijoitettu sinne. Sen siirtäminen ilmateitse Iraniin on täysin mahdollista, arvioi Albright. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298902

4. uutisotsikoita
-          Myrskyt vaativat kahden naisen hukkumisen Samariassa. Heidät tunnistettiin Samarian arabiasukkaiksi. He olivat palaamassa töistään kotiin, kun vuolaana virtaava joki tempasi heidän autonsa pois tieltä hukuttaen heidät. Samanlainen onnettomuus tapahtui Attilin lähellä, kun vesivirrat tempasivat auton mukaansa surmaten ohjaajan. Lumisateet ovat ja alkaneet Jerusalemissa, ja voivat ensi yön aikana peittää maan valkoiseen vaippaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164017#.UO0zLWJHT-k
-          Syyrian pakolaisleireihin ehtineet taistelut kapinallisten ja leirien asukkaitten puolustusvoimien välillä ovat ajaneet palestiinalaisia etsimään rauhallisempaa asuinpaikkaa. Jordanian kerrotaan käännyttäneen rajan yli pyrkivät pakolaiset takaisin harhailemaan suojaa etsien. Yarmugin pakolaisleiristä paenneet pyrkivät Jordaniaan Jaberin rajanylityspaikan kautta, mutta vain Jordanian passin omaavat saivat luvan ylittää rajan Jordaniaan. Jordaniassa on ennestään 128 000 Syyriasta paennutta ihmistä, eikä maalla ole varaa enempään. Lisäksi palestiinalaisten pelätään liittyvän maassa toimiviin salafisteihin tai Muslimiveljeskunnan järjestöihin ja aloittavan mielenosoituksia hallitusta vastaan. Artikkelin mukaan rankkasateet ovat aiheuttaneet sekasortoa Zaatarin pakolaisleirissä lähellä Syyrian rajaa. http://www.timesofisrael.com/jordan-turns-away-palestinian-refugees-fleeing-violence-in-syria/
-          Palomiehet taistelevat aikaa vastaan voidakseen siirtää paperitehtaasta myrkyllisiä kaasuja aiheuttavia materiaaleja turvaan ennen niiden syttymistä. Haderassa tehtaassa keskiviikkona havaittu myrkkyvuoto voi aiheuttaa tehtaan henkilökunnan evakuoimisen.  http://www.timesofisrael.com/firefighters-treat-chemical-leak-at-hadera-factory/
-          Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Danon eroaa toimestaan liittyäkseen Netanyahun vaalityöskentelyyn, mitä hän ei halunnut tehdä virassa ollessaan, ettei häntä syytettäisi politiikan viemisestä setlementtiliikkeeseen. http://www.timesofisrael.com/yesha-council-head-resigns-pledges-support-for-netanyahu/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Khaled Mashaalin Kairossa, jossa he pyrkivät löytämään viisasten kiven, jolla saada Fatah ja Hamas hautaamaan keskinäiset sotakirveensä ja aloittamaan ”yhteisen taistelun Israelin miehitystä vastaan”, kuten sotahuuto kuuluu. http://www.timesofisrael.com/abbas-reportedly-to-hold-reconciliation-talks-with-hamas-leader-in-cairo/
-          Egyptiläinen viikkolehti Rose al-Youssef kertoo artikkelissaan, että Obaman hallitusta lähellä on kuusi Muslimiveljeskunnan jäsentä, joilla on suuri vaikutus Obaman päätöksiin etenkin Lähi Itää koskevissa asioissa. Artikkelissa, jonka käänsi arabiasta Investigative Project on Terrorism (IPT), mainitaan näiden kuuden henkilön nimet ja järjestöt, joissa he toimivat USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164009#.UO065WJHT-k
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020