KESKIVIIKKO 23.11.11

1. EGYPTIN sotilasjuntan johtaja marsalkka Muhammad Hussein Tantawi kokosi maan tärkeimmät puoluejohtajat, niiden mukana Muslimiveljeskunta, kiireelliseen kokoukseen, jossa pohdittiin kriisiksi kehittynyttä tilannetta kaduilla, ja miten tilanne voitaisiin rauhoittaa. Mielenosoittajat ovat vannoneet, että tällä kertaa asiaa ei jätetä kesken, vaan toimintaa jatketaan täydelliseen vallankumoukseen saakka. Kaduille kiinnitetyissä julisteissa oli sekä Mubarakin että Tantawin kuvia joittenkin ministereitten ohella, joita ihmiset kävivät potkimassa osoittaakseen hylkäämisensä.
Marsalkka Tantawi ilmoitti tiistaina televisioidussa lähetyksessä korkean sotilasneuvoston SCAF:n päätöksenä, että parlamenttivaalien ensimmäinen osa pidetään suunnitelmien mukaan maanantaina 28.11., niiden viimeinen osa maaliskuussa ja presidentin vaalit kesäkuussa 2012. Tantawi ilmoitti samalla, että neuvosto on valmis luopumaan vallasta välittömästi, jos ensin pidetään kansanäänestys. Hän vakuutti neuvoston tarkoittavan kansan parasta ja sanoi armeijan osoittaneen suurta pidättyvyyttä mielenosoitusten hillitsemiseksi.

SALAFI-puolueen johtaja ilmoitti, että uusi presidentti valitaan kesäkuussa, mitä seuraa vallansiirto heinäkuussa 2012. Aiemman suunnitelman mukaan presidentin vaalit olisi siirretty vuoden 2012 loppuun tai seuraavan alkuun.
Tantawi vakuutti puheessaan, ettei armeija ollut surmannut yhtään egyptiläistä naista tai miestä, ja vakuutti armeijan olevan yhtä Egyptin kansan kanssa.
Televisioruudusta Tahrir-aukiolla puhetta seuraava mielenosoittajien joukko oli toista mieltä huudelleen iskulausetta: Eroa, eroa.
Turvallisuusjoukkojen väkivaltaisissa mielenosoittajien hajottamisessa oli lauantai-aamusta lähtien saanut surmansa ainakin 36 siviiliä ja 1250 haavoittunut.

MIELENOSOITUKSET saivat kansainvälistä makua turvallisuusjoukkojen ilmoitettua, että ne olivat pidättäneet kolme USA:n kansalaista, vaihto-oppilaita, joiden epäiltiin heittäneen petrolipommeja Amerikan Yliopiston katolta. Heitä näytettiin myöhäisillan TV-uutisten yhteydessä muuria vasten, ja heidän eteensä asetetulla pöydällä oli todistuskappaleina muovisia soodapulloja. Yliopiston taholta kerrottiin, että USA:n lähetystöä on pyydetty aloittamaan toimet heidän vapauttamisekseen.
USA on kiirehtinyt sotilashallitusta pitämään vaalit mahdollisimman pian, ettei USA:n vuosittainen apu 1.3 miljardia USD vaarannu. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney sanoi USA:n olevan erittäin huolissaan mielenosoituksista, ja pyysi osoittamaan itsehillintää. USA:n lausunnossa viitataan sotilasjuntan väkivallan äärimmäiseen käyttämiseen varoittaen, että USA pitää sotilasjunttaa vastuunalaisena toimistaan mielenosoitusten taltuttamiseksi.

NUORISON vallankumousliittoutuman johtaja Shadi el-Ghazali Harb kertoi Reutersin toimittajalle, etteivät Tantawin lupaukset ole riittäviä: ”Sotilasneuvosto on täysin vastuussa poliittisesta epäonnistumisesta, jota Egypti käy läpi. Me vaadimme ratkaisua, joka riisuu sotilasneuvoston kaikesta vallasta välittömästi.” Toinen mielenosoittaja vaati koko järjestelmän romuttamista ja sotilasneuvoston poistamista. Mielenosoittajat vaativat vallan välitöntä luovuttamista siviilihallitukselle ja armeijan osallistumisen maan hallitukseen välitöntä lopettamista. He ovat kuohuksissaan vallansiirtoprosessin hitaudesta.
Tilannetta seuraavat analyytikot selittävät, että mielenosoitusten väkivaltainen hajottaminen vain lisää ihmisten päättäväisyyttä jatkaa ja vastata väkivaltaan väkivallalla.

SOTILASNEUVOSTON järjestämään tilaisuuteen osallistui viiden johtavan puoleen edustajia, ja kolme presidenttiehdokasta. Poissa olleiden presidenttiehdokkaiden joukossa oli Mohamed ElBaraday, jota jotkut suosittelevat ylimenokauden hallituksen pääministeriksi.
Mielenosoitukset ovat pudottaneet Egyptin markkinataloutta, sen johtotähtenä pidetty indeksi putosi torstaista lähtien 11 pistettä, alimmilleen vuoden 2009 jälkeen, ja Egyptin punnan arvo putosi samoin suhteessa US dollariin heikoimmaksi vuoden 2005 jälkeen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=246619

Egyptin islam-puolueet ovat jakaantuneet, miten suhtautua mielenosoituksiin. Muslimiveljeskunta, joka vastahakoisesti tunnusti niiden oikeutuksen, sitoutui sotilas-neuvoston ohjelmaan parlamentti- ja presidentin vaalien järjestämiseksi. Ihmiset syyttävätkin sitä suuremmasta kiinnostuksesta valtaan kuin vallankumouksesta maassa.
Salafi-puolue vaatii miljoonamarssia Egyptissä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että vaikka parlamenttivaalit ovat muutaman päivän päässä, mielenosoituksissa ei kannettu puolueitten tunnuksia eikä niiden iskulauseita, mikä puhuu puolestaan.
SCAF, sotilasjuntta, vakuuttaa, että vaalit pidetään ajallaan mielenosoituksista huolimatta. Niiden ei kuitenkaan uskota onnistuvan ilman vakaviakin välikohtauksia.
Ennusteiden mukaan islam-puolueet voivat saada 40 % äänistä, joista valtaosa tulee Muslimi-veljeskunnan hyväksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246535

2. EGYPTIN JA SYYRIAN tilanteiden kehittyessä kriisiksi Israelin armeija varustautuu mahdolliseen ei-tavanomaisin asein tehtävään hyökkäykseen maata vastaan. Kuten talousministeri Steinitz totesi, Israelin naapurimaat ovat kurkkua myöten täynnä sisäisten talousongelmiensa hoitamisessa, ettei niillä riitä resursseja sotaan Israelia vastaan. Toisaalta yksinvaltiaat ovat usein turvautuneet sotaan juuri maan sisäisten ongelmien vuoksi saadakseen kansan yhdistymään hallituksensa taakse. Tämä voisi hyvinkin olla Syyrian itsevaltiaan presidentti Bashar Assadin viimeinen oljenkorsi valtansa säilyttämiseksi.

IDF:n sotilasjohto työskentele kuitenkin tiiviimmin toisen kysymyksen kimpussa, joka sekin koskettaa juutalaisen valtion säilymistä hengissä. Kysymys on tietenkin Iranin islamilaisen tasavallan kiireisistä valmisteluista ”maailmanlopun pommin”, eli ydinaseen valmistamiseksi, joilla se pyrkii tuhoamaan koko juutalaisen kansan Israelin maaperällä ja loppujen ajamista pois saastuttamasta islamin pyhää maaperää.
Kansainvälisen yhteisön, johon muslimijohtajat toistuvasti viittaavat ja vetoavat Israelin vastaisissa toimissaan, pyöritellessä Iranin ydinpommiasiaa käsissään pystymättä saamaan yhteistä rintamaa tarpeeksi purevien sanktioitten asettamiseksi, Israelin johto – myös poliittinen sotilaallisen ohella – alkaa olla kypsä tekemään kohtalonomaisen päätöksen, joka voi ratkaista lukemattomien ihmisten kohtalon. Tämä päätös tarkoittaa sotilaallista iskua Iranin ydinlaitoksia ja niitä tukevia installaatioita vastaan.

GIL RONEN käsittelee kysymystä INN:n julkistamassa kirjoituksessaan. Hän aloittaa artikkelinsa todeten, että Israelin hyökkäys Iranin uraaninrikastuslaitoksia vastaan ulottuu kauas ilmaiskujen taakse. Hyökkäys tulisi käsittämään hävittäjien iskujen ohella elektronisen hyökkäyksen suuntaamista Iranin sähkönsiirtolaitteita, internetyhteyksiä ja palolaitoksen ja poliisin hätälinjoja vastaan, kertoo Eli Lake Newsweek- ja Daily Beast uutistoimistojen kirjeenvaihtaja. Lake kirjoittaa, että viimeisen vuosikymmenen ajan Israel on valmistellut ja koonnut usean miljoonan arvoisia haitek-aseita, joilla se pystyy jumiuttamaan, sokeuttamaan ja kuurouttamaan Teheranin puolustusjärjestelmät estävien ilmaiskujen tukemiseksi.

LAKE sanoo USA:n tiedustelulähteisiin viitaten, että Israel on kehittänyt aseen, joka jäljittelee käsipuhelimien huoltosignaaleja komentaen kaikki huoltoyhteydet sammumaan, mikä lopettaisi kaikki sen aaltopituuksilla liikkuvat lähetykset. Hän sanoo IAF:n käyttäneen tätä ilmaiskussaan Syyrian väitettyä uraanin rikastuslaitosta vastaan ensin pimentäen valvontalaitteiden ATK-järjestelmän ja sitten antaen kuvan sadoista lähestyvistä koneista.
Lake sanoo, että IDF pystyy sekoittamaan Teheranin sähköjärjestelmän, koska se toimii käsipuhelimen taajuudella ja on siten alttiina häirinnälle, myös viruksen aiheuttamalle.
Artikkelissa todetaan, että Israel käyttäisi suurinta miehittämätöntä konettaan Eitania elektronisessa sodankäynnissä. Kone on jumbokoneen kokoinen ja pystyy lentämään yhtäjaksoisesti 45 tunnin ajan. Kirjoittaja spekuloi, että USA:n tiedustelu tuskin antaisi tällaisten vuotojen päästä julkisuuteen, ellei se ole hämäystä, tai pyrkimys häiritä Israelin valmisteluja ilmaiskujen suorittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149998#.TsycqFb3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- Italian viime viikolla eronnut ulkoministeri Franco Frattini neuvoo Israelin hallitusta, että sen tulee pidättyä jatkuvasti puhumasta ”setlementtien” rakentamisesta ja sen sijaan rakentaa niitä. Frattiini matkustaa tänään Israeliin osallistuakseen Venäjän kansainvälisen integroitumisen instituutin sekä Israelin venäjänkielisten journalistien järjestön sponsoroimaan konferenssiin, jossa käsitellään Israelin, Venäjän ja EU:n välisiä suhteita. Frattini sanoo, että diplomaatit ovat väsyneet Israelin edustajien jatkuvista viittauksista ”setlementteihin”, kuten PA:n edustajien viittauksiin Fatahin ja Hamasin välisiin eheyttämisneuvotteluihin. Hän otti esimerkin Netanyahun hallituksesta, joka puhuu enemmän ”setlementeistä” ja rakentaa niitä vähemmän kuin mikään edellinen hallitus. Frattini sanoi, että vaikka Fatah ja Hamas onnistuisivatkin muodostamaan yhtenäishallituksen, EU ei tule tunnustamaan sitä, ennen kuin Hamas suostuu kvartetin asettamiin vaatimuksiin ja tunnustaa juutalaisen Israelin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246625
- Marsalkka Tantawin mielenosoitusten rauhoittamisyritykset Egyptissä eivät onnistuneet, sillä heti aamun valjettua tuhansia ihmisiä valui kaduille, ja heti aamun valjettua poliisit alkoivat tulittaa heitä, kuten eräs aktivisti kommentoi. Ainakin yksi kuolinuhri saatiin myös heti aamun valjettua, 38-vuotiaan protestoijan saatua surmansa Aleksandriassa. Kuolinuhrienluku nousu ja on nyt 37. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246651
- Iran sanoo kehittäneensä kotoisen Bajar 373 torjuntajärjestelmän Pohjois-Korean avustuksella, jonka se sanoo vastaavan venäläistä S-300 ilmatorjunta-asetta. Israelin ilmapuolustusjärjestelmän perustajista Uzi Rubin epäilee Iranin ilmoitusta, sillä ohjuksen valmistaminen on helpoin asia, mutta tutkan ja valvontajärjestelmien sovittaminen yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi on mammuttimainen tehtävä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=246628
- Terveys- ja ympäristöviranomaiset ja asiantuntijat varoittavat hallitusta, että sen tulee osoittaa suurempaa huolta myöntäessään lupia syvänmeren kaasu- ja öljyesiintymiä etsiville yhtiöille ympäristökatastrofien välttämiseksi.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=246632
- Libanonilainen uutistoimisto the Daily Star raportoi, että valtava räjähdys tuhosi
Hizbullahin asevarikon Tyyron kaupungissa myöhään tiistai-iltana.
Tiedot räjähdyksestä ovat vielä hajanaisia.
http://www.jpost.com/Sci- Tech/Article.aspx?id=246632
- USA:n presidenttiehdokas Mitt Romney lupaa presidenttinä vierailla ensiksi Israelissa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=246650
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon vaatii Israelia vapauttamaan pidättämänsä PA:n
saatavat, jotka nyt nousevat 200 miljoonaan USD. Israel pidätti ne vastalauseena PA:n
yksipuoliselle valtiohakemukselle Yk:ssa, josta PA:n hakemus UNESCO:n
täysjäseneksi toteutui vaikka päätös on vastoin YK:n sääntöjä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150017#.Tsy0elb3vO0
- Syyrian armeija surmasi 23 siviiliä tiistaina, 5 heistä sotilaskarkureita, kuten armeijan edustaja kertoi. He ampuivat neljä lasta koulun lähellä, kertovat aktivistit. Hizbullah valmistelee vallankaappausta Libanonissa, jos Syyrian hallitus kaatuu. Turkin pääministeri Erdogan vaati eilen pahaenteisesti Assadin välitöntä eroa. Assad olisi jo luovuttanut ilman Iranin ja Venäjän horjumatonta tukea. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246646

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021