TIISTAI 28.08.12


TIISTAI 28.08.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on joutunut selittämään Teheranin matkansa mielekkyyttä ja tarkoitusta. Varsinkin Salafi-ryhmä Egyptissä ilmaisee tyytymättömyytensä Mursin Iranin matkaan. Mursin kanslian taholta selitetään, että matka on enemmän protokollan vaatima kuin diplomaattinen. Mursin sanotaan vakuuttavan, ettei hänen osallistumisensa NAM-maitten kokoukseen Teheranissa tarkoita diplomaattisten suhteitten korjautumista. Mursi odottaa Iranin muuttavan suhtautumistaan Syyrian presidentti Bashar Assadin ja hänen armeijansa tukemiseen ehtona suhteitten normalisoimiseksi, kuten Muslimiveljeskunnan virkailija selitti maanantaina.

MuslimiVeljeskunnan web-sivulla Vapaus- ja Oikeuspuolueen (FJP) pääsihteeri tri Mahmoud Hussein sanoi, että presidentti Mursi ottaa Syyrian kysymyksen esiin tavatessaan Iranin johtajia Teheranissa. Husseinin mukaan Mursi esittää pyynnön Iranille, että se lopettaa poliittisen, sotilaallisen ja taloudellisen tukensa Assadin hallitukselle. Hän selitti, että suhteiden normalisoiminen Egyptin ja Iranin välillä riippuu useista tekijöistä, joista Syyrian hallituksen tukeminen on yksi. Husseinin mukaan Mursi on vakuuttanut, ettei hän salli Iranin levittävän shia-teologiaansa sunnimaihin.

PRESIDENTTI Mursi ilmoitti viime viikolla osallistuvansa NAM-maitten konferenssiin Teheranissa, mikä on ensimmäinen korkean tason vierailu Iranin ja Egyptin välillä Iranin vedettyä lähettiläänsä pois Kairosta vastalauseeksi Egyptin ja Israelin välisen rauhan-sopimuksen allekirjoittamiselle 1979 islamilaisen vallankumouksen syöstyä shaahin vallasta ajatollah Khomeinin johdolla.

POLIITTISET tarkkailijat olettavat, että Mursin Teheranin vierailu voi vahvistaa Iranin johtamaa terroriakselia, johon kuuluvat Syyria ja Libanonissa toimiva Hizbullah sekä Gazan kaistalla toimiva Hamas, joita Iran tukee poliittisesti toimittaen niille aseita ja taloustukea.
Israelilainen arabiasiain tuntija Dalit Halevi sanoo arabien kritisoineen Mursin Teheranin matkaa, jonka he tulkitsevat tarkoittavan suhteitten lämpenemistä Iranin ja Egyptin välillä. Salafi-ryhmän taholta syytetään, että ”Mursi hylkää Syyrian eristetyn kansan ja lähentyy Teheranin johtajia, jotka ovat osasyyllisiä Syyrian murhiin, ja tukee Syyrian rikollista presidenttiä Bashar Assadia Damaskoksessa”.

MURSIN kanslian taholta todetaan, että Mursi osallistui Mekkan matkan aikana muslimi-johtajien huippukokoukseen, jonka yhteydessä hän teki Egyptin suhtautumisen Iraniin ja Syyrian tilanteeseen täysin selväksi ehdottaen samalla Egyptin, Turkin, Iranin ja Saudi Arabian muodostamaa kontaktiryhmää Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Mursi ei halua sotilaallista väliintuloa Syyriassa.
IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi kertoi Al-Ahram lehden artikkelin mukaan toivovansa Egyptin ja Iranin diplomaattisuhteitten palauttamista ylistäen ”Egyptin kunnioitettua asemaa arabien ja muslimien johtavana valtiona”. Hän sanoi uskovansa positiiviseen tulevaisuuteen.

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on tänään Pekingissä, jossa hän allekirjoittaa 7 huomattavaa kehitys ja yhteistoiminta-sopimusta Kiinan kanssa. Hänen matkaseurueessaan on seitsemän hallituksen ministeriä ja 70 liikemiestä. Egypti korostaa vierailun taloudellista merkitystä, mutta Kiinan antaman tiedotteen mukaan Syyrian tilanne kuuluu keskustelujen piiriin. Egyptiläinen päivälehti Al Ahram raportoi, että Mursin päämääränä on saada Kiinan investointeja Egyptiin maan kehittämiseksi, sekä egyptiläisten tuotteiden myynti Kiinaan.

MURSIN kanslian puhemies Yasser Ali kertoi kiinalaisen uutistoimisto Xinuan haastattelussa, että Mursin vierailulla on myös poliittinen aspektinsa, mukaan lukien ratkaisun löytäminen Syyrian ongelmaan, sekä taloudelliselta puolelta Kiinan investoinnit Egyptiin.
Johtajien keskustelujen pohjalta allekirjoitetaan sopimukset uuden voimalan rakentamiseksi Aswaniin; infrastruktuurin rakentamiseksi nopealle internetille; 27 viljasiilon rakentamiseksi; veden puhdistuslaitoksen rakentamiseksi Marsa Matrouhin provinssiin, ja kolmen mega-leipomon rakentamiseksi kolmeen provinssiin. Kiina lahjoittaa Egyptille 24 miljoonan USD paikallisten kehitysprojektien aloittamiseksi.
Egyptin kehitysministerin apulainen Nabil Abdul Hamid kertoi Al Ahram lehdelle, että Kiina
toimittaa Egyptille 150 uutta poliisiautoa sekä 150 ajoneuvoa vankien kuljettamiseksi.
Liikenneministeri Mohammed Rashad El-Meteini kertoi lehdelle hallituksensa suunnitelmista nopean junayhteyden rakentamiseksi Aleksandriasta Kairoon jatkoyhteyksillä turisti-kaupunkeihin Luxoriin ja Hurghadaan, sekä kuljetus- ja huoltokeskusten rakentaminen Suezin kanavan molempiin päihin kansainvälisen kaupan edistämiseksi.
Mursi jatkaa matkaansa Pekingistä Teheraniin, jossa hän osallistuu keskiviikkona NAM-maitten konferenssiin, kuten myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. Mursi tapaa Pekingissä Kiinan presidentti Hu Jintaon ennen Iranin matkaansa.

3. IDF:n sotilastiedustelun tutkimusosaston laatiman vuosiraportin mukaan, jonka esitteli vuosittain pidetyssä seurantatilaisuudessa sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Avi Kochavi, Israel tulee kohtaamaan entistä epävakaamman ja jännittyneemmän islamilaisen ympäristön kuin tähän saakka.
”Se tulee olemaan ympäristö, jossa tullaan hoitelemaan sarja kriisejä, alueellisia ja sisäisiä, mikä tulee nostamaan tunneherkkyyttä kaikissa osapuolissa, ja mikä voisi kehittyä purkaukseen ilman ennakkosuunnitelmia”, Kochavi selitti.
Raportti on laadittu sotilastiedustelun ja kansainvälisen tiedustelun antamien tietojen ja vihjeiden perusteella. Raportin tarkoituksena on antaa paikallinen arviointi tilanteesta ja osoittaa strategiset ja operatiiviset haasteet. Hallitus saa oman kappaleensa raportista.

KENRAALIMAJURI Kochavi kertoi viime kuussa ulkoministeriön informointitilaisuudessa, ettei Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitus tule selviämään, vaikka se veisikin jonkin aikaa.
Kochavi sanoi silloin pelkäävänsä, että Golanin ylängöstä voisi kehittyä samantapainen terroristien temmellyskenttä, jollaiseksi Siinain niemimaa on kehittynyt.
”Äskettäin paljastettiin ja eliminoitiin kymmenkunta hengenvaarallisten terrori-iskujen  infrastruktuuria Siinailla”, hän kertoi kuukausi sitten, vain pari viikkoa ennen Siinailla Egyptin armeijan Rafian tukikohtaan tehtyä veristä terrori-iskua, jota oli tarkoitus jatkaa Israelin puolella hyökkäämällä juutalaiseen kibbutsiin. IDF eliminoi Israelin puolelle rajaa päässeet terroriyksiköt ilman omia menetyksiä.

4. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi selitti ensimmäisessä kansainvälisen median haastattelussa hallituksensa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Hän antoi haastattelunsa maanantaina ennen Kiinan ja Iranin matkaansa palatsissaan Kairossa. 61-vuotias Mursi valittiin yleisillä vaaleilla Egyptin presidentiksi kesäkuussa, jonka jälkeen hän on tarkkailijoitten mielestä ”arveluttavin päätöksin” vakauttanut valtansa lopettaen armeijan poliittisen vallan, erottaen sen huippujohdon ja nimittäen kenraalien tilalle omat miehensä, mikä kaikki tapahtui ilman verenvuodatusta. Parlamentin hajottua Mursi ei vastaa toimistaan kenellekään.

”Egypti on kulttuurivalio, kansallinen, demokraattinen, perustuslaillinen moderni valtio”, Mursi sanoi ensimmäisessä myöntämässään haastattelussa, jossa media haastatteli ensimmäistä yli viiteen tuhanteen vuoteen yleisillä kansanvaaleilla valittua Egyptin presidenttiä.
”Kansainväliset suhteet kaikkiin maihin ovat avoimet, ja suhteiden perustana on tasapaino.” selitti insinöörikoulutuksen saanut presidentti. ”Emme ole ketään vastaan, mutta tulemme huolehtimaan kansallisista eduistamme”. 
Hänen viittauksensa enemmän tasapainotettuun politiikkaan tarkoittanee USA:n roolin pienenemistä Egyptin asioissa, vaikka toisaalta vakuuttaakin sopimusten pitävyyttä.

MURSI vakuutti ”pohjoiselle naapurilleen” nimeä mainitsematta, ettei sillä ole mitään pelättävää Egyptin siirtäessä huomattavia turvallisuusyksiköitä Siinaille selittäen, että turvallisuus-operaatiot Siinailla tapahtuvat tarkoin kansainvälisten sopimusten puitteissa - vastauksena Israelin viranomaisten huoleen, että joukot ja panssarit jäävät pysyvästi Siinaille.
Mursi ei luvannut tavata Israelin johtajia, mutta on joutunut purjehtimaan Veljeskunnan teologien esittämien kiivaiden Israelin vastaisten lausuntojen karikoissa.
MURSI puuttui haastattelussa voimallisesti Syyrian tilanteeseen kehottaen Assadin kannattajia löytämään kiireesti ratkaisu, jolla Bashar Assad voidaan siirtää syrjään. Hän sanoi, ettei muutos ole enää mahdollinen, vaan hallituksen vaihdos. Hän viittasi esitykseensä Egyptin, Turkin, Saudi Arabian ja Iranin kontaktiryhmän perustamiseksi Syyrian asioissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=282833

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kokeneen diplomaatin mukaan Liebermanin viime viikolla YK:lle ja kvartetille laatiman kirjeen tarkoituksena oli estää PA:n uusin esitys Palestiinan valtion perustamiseksi ja Israelin laillisuuden kyseenalaistamiseksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä, joka ei ole sitova, mutta johon ei ole veto-oikeutta. YK:n jäsenvaltioitten yleisen poliittisen suuntauksen valossa PA:n esitys saanee automaattisen hyväksymisen. Israelin johto toivoo, että YK:n vastuulliset valtiot, joihin kuuluvat USA, Kanada, Japani, Uusi Seelanti, Australia, Etelä-Korea ja Euroopan maat, voisivat vastustavalla kannallaan vesittää YK:n päätöksen painavuuden. Kirjeessä selitetään, että PA:n puheenjohtaja Abbas on pahin jarru rauhankeskustelujen aloittamiseksi, ja vihjataan hänen toimikautensa loppumiseen vuosia sitten vaatien uusia vaaleja ja johtajia. NGO-järjestöjen muodostama forumi, johon kuulunee 50 jäsenjärjestöä, laati kvartetille oman kirjeensä, jossa se esittää tukensa PA:n esitykselle valtiosta, jolle YK voisi antaa ei-valtion aseman YK:n istunnoissa, ja sanoo sellaisen päätöksen aiheuttavan suuren muutoksen lukkiutuneeseen tilanteeseen ja antavan virikkeitä poliittisille ja diplomaattisille pyrkimyksille rauhanprosessin edistämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282849
-          IAF iski ohjuksillaan tiistain vastaisena yönä asevarastoihin Gazan kaistalla haavoittaen kahta ihmistä, kuten palestiinalaislähteet raportoivat. Iskut olivat vastaus edellisinä päivinä Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin ja kranaatteihin. IDF:n ilmoituksen mukaan ohjukset osuivat kohteisiinsa, ja koneet palasivat vaurioitta. Jopa rauhanenkeliksi ilmoittautunut presidentti Shimon Peres hämmästeli Gazan terroristien mielenterveyttä ampuessaan rakettejaan Israeliin ilman tarkoitusta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=282831
-          Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoo, että arabimaista karkotettujen n. 850 000 juutalaisen asema tullaan ottamaan keskeiseksi kysymykseksi keskusteltaessa palestiinalaisten kanssa rauhanprosessista. Useimmat heistä joutuivat jättämään lähes kaiken omaisuutensa paetessaan vuoden 1948 itsenäisyyssodan jälkeen arabimaissa noussutta juutalaisten ja Israelin vastaisuutta. Ulko- ja eläkeläis-ministeriöt ovat yhdessä maailman juutalaisjärjestöjen kanssa vaatineet juutalaispakolaisten kysymyksen liittämistä osaksi rauhankeskusteluja. Apulais-ulkoministeri Ayalon kieltää syytökset, että tämä tulisi vaikeuttamaan rauhan-keskusteluja todeten, että PA:n johto on joka tapauksessa kieltäytynyt jatkamasta niitä, joten ei siinä ole mitään uutta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=282835
-          Migronin juutalaisen etäyhteisön perheet ovat jättäneet viime hetken anomuksen korkeimmalle oikeudelle heidän karkottamisensa siirtämiseksi, koska heille tarkoitetut parakit eivät ole valmiit. Samalla he ilmoittavat antautuvansa mahdottoman edessä eikä nousevansa avoimeen vastarintaan. Maanantaina yhteisössä aloitettiin koulutyöt normaaliin tapaan, vaikka jokainen tiedostaa kauhean kohtalon vääjäämättömyyden. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282820
-          IDF:n sotilaat pidättivät Maaleh Levon juutalaisyhteisön alueella arabin, joka kirveellä aseistautuneena hyökkäsi tiistaiaamuna juutalaisasukkaan kimppuun haavoittaen häntä. Hyökkäys tapahtui yhteisöön johtavan sisäänkäynnin edessä Samariassa. Uhri sai haavoja rintaansa ja vietiin vakavassa tilassa sairaalaan. Samarian Binyamin alueen turvallisuusyksiköt haravoivat ympäristöä arabien kivisateen saattelemina, ettei alueella olisi lisää terroristeja.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159365#.UDyKtuxHT-k
-          Pääministeri Netanyahu lupasi ottaa Gush Etzioniin suunnitellun miljardi NIS maksavan turvallisuusaidan uuteen tarkasteluun, koska aita tulisi pirstomaan alueen juutalaisyhteisöt ja hajottamaan ne pieniksi saarekkeiksi, kuten alueneuvoston puheenjohtaja David Pearl selitti esitellessään suunnitelmaa pääministerille. Pearl sanoi, että suunnitelma laadittiin 10 vuotta sitten, eikä siinä siten ole huomioitu alueen voimakasta kasvua, joka on muuttanut tilanteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159361#.UDyMPexHT-k
-          Presidentti Peres päätti muuttaa 7 terroristin vankeuden työpalvelukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159351#.UDyNwexHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019