KESKIVIIKKO 29.08.12


KESKIVIIKKO 29.08.12

1. SYYRIAN pahoin ryvetetty presidentti Bashar Assad esiintyi eilen harvinaisessa Syyrian TV:n lähetyksessä, joka julkistetaan kokonaisuudessaan tänään. Haastattelusta saatujen ennakkotietojen mukaan Assad esiintyi lähetyksessä edelleen henkisesti vahvana ja uskoo voittoonsa todeten. ”Olemme keskellä globaalia ja paikallista sotaa, joten on ymmärrettävä, että sen lopettaminen vaatii aikaa.” Hän tähdensi, että tilanne on jo parantunut, jonka vaikutukset ovat jo tunnettavissa. ”Koko tämä selitys voidaan tiivistää toteamukseen, että me edistymme. Tilanne on itse asiassa parempi, mutta meidän tule vielä ratkaista se. Ja se vie aikaa.” Assad ei näissä otoksissa edes vihjannut mahdolliseen luovuttamiseen.

PRESIDENTTI Bashar Assad antoi haastattelunsa 18 kuukautta sitten mielenosoituksina alkaneitten oppositioliikkeitten vastalauseina, mutta jotka kuukausien aikana hallituksen joukkojen koventuneitten otteiden myötä ovat kehittyneet tasolle, jota yhä useammat tarkkailijat kutsuvat sisällissodaksi tai kapinaksi. Tänä aikana on yhä selvemmin alkanut ilmetä, että useat ulkomaat ovat aktiivisesti sekaantuneet konfliktiin antaen hallituksen joukkoja vastustaville joukoille - joista Vapaan Syyria Armeija, FSA, lienee parhaiten varustutunut ja aseistautunut pitäen tukikohtaansa Turkin puolella - sekä nykyaikaisia aseita että vapaaehtoisia ja diplomaattista tukea kansainvälisissä järjestöissä.
Kapinalliset sanovat ampuneensa alas kaksi Syyrian armeijan helikopteria – toisen niistä pari päivää sitten - , mikä osoittanee, että ne ovat saaneet käyttöönsä ilmatorjuntaohjuksia. Tämä puolestaan saattaa taistelut entistäkin verisemmiksi tappoaseiden laadun parantuessa. Viimeisimpiä verilöylyjä havaittiin Darian alueella, jossa ”löydettiin” 300 siviilin ruumiit, kuten hallitusta vastustavat aktivistit raportoivat.

Monet ulkomaat ovat vaatineet entistä pontevammin hallituksen vaihtoa Syyriassa uudistusten sijaan. Viimeksi Ranskan presidentti Hollande sanoi tukevansa kapinahallitusta niin pian kuin sellainen muodostetaan. Egyptin presidentti Mursi pyysi Assadin hallintoa vastustavia maita liittoutumaan Assadin hallituksen poistamiseksi, mutta ilman sotatoimia. Mursi osoitti sanansa varsinkin Venäjälle ja Kiinalle, jotta yli 20 000 ihmisen hengen vaatineet entistä verisemmät taistelut saataisiin loppumaan. Reutersin julkistaman Mursin haastattelun yhteydessä ilmeni, että Mursin Teheranin vierailu on osa hänen huoltaan Syyrian kansasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159396#.UD2muuxHT-k

2. SYYRIAN kapinalliset väittävät vallanneensa armeijan tukikohdan Damaskoksen liepeillä, ja löytäneensä sieltä lukuisia laukaisuvalmiita ohjuksia, joista muutamat olivat valmiit kemiallisten kärkien asentamiseksi. Heidän ilmoituksensa mukaan näistä ohjuksista otettiin valokuvia paikan päällä, joiden perusteella voitiin varmistaa väitteen todellisuus. ”Onnistuneen operaation aikana Vapaan Syyrian Armeijan taistelijat löysivät suuren määrän raketteja valmiina laukaistaviksi – suuren hävitystason omaavia – ja he olivat hämmästyneitä havaitessaan, että  muutamat raketit oli muunneltu ei-ravanomaisten kärkien sijoittamiseksi niihin, ja jotka voidaan varustaa joko kemiallisin tai biologisin kärkiosin”, sanotaan FSA:n tiedotteessa, jonka Dalit Halevi käänsi englanniksi.
Kapinallisten korkein neuvosto myönsi, että tutkittuaan ohjuksista otettuja valokuvia, se pystyi vahvistamaan FSA:n joukkojen antamat todisteet. Neuvoston lausunnossa todetaan, että tapaus osoittaa Assadin armeijan valmistautuvan ohjusten käyttämiseen syyrialaisia kaupunkeja ja kyliä vastaan, jopa massatuhoaseita käyttäen. Lausunnossa kehotetaan arabimaita ja kansainvälistä yhteisöä toimimaan nopeasti ennen kuin Assad turvautuu ohjuksiinsa. - Lausunto on voitu antaa propaganda-tarkoituksessa.

Sekä USA että Ranska ovat varoittaneet, että massatuhoaseitten käyttö tai niiden siirto Syyrian sisällä on punainen varoituslinja, joka voi aiheuttaa sotilaalliset vastatoimet.
Venäjän puolustusministeri Makarov vakuuttaa, ettei Venäjä luovu Välimeren laivastonsa satamista Latakiassa ja Tartussa eikä aio kotiuttaa niiden venäläistä henkilökuntaa.
Viimeisten tietojen mukaan Assad on siirtänyt ohjuksiaan al-Masnan rajanylityspaikan läheisyyteen Turkin rajalla. Yksi Assadin massatuhoaseiden varasto on vain 24 km:n päässä Hizbullahin ohjustukikohdasta, mikä huolettaa länsimaita.

3. PROFESSORI Alan M Dershowitz, Harwardin lakikoulun opettaja, juristi ja lakimies, Israelia kannattava poliittinen kommentaattori, antoi haastattelun Arutz Shevan Goldstein on Gelt Podcast, josta osia esitetään sen web-sivulla.
Professori toteaa aluksi ”puhuneensa äskettäin sekä presidentti Obaman että useiden Israelin johtajien kanssa, joten hänellä on asioita, joista hän haluaa informoida”. Hän sanoo uskovansa Obamaa, kun hän sanoo estävänsä Irania saamasta ydinasetta, mutta että JStreet toimii räikeästi mitätöidäkseen hänen lausuntonsa, vaikka väittää toimivansa Israelin hyväksi. Hän sanoo tuon järjestön mitätöivän Obaman uskottavuuden, jolla on vaikeuksia vakuuttaa Irania tarkoittavansa totta lausunnoillaan, ettei hän salli Irania saamasta ydinasetta ja että sotilaallinen mahdollisuus on edelleen pöydällä. Samalla JStreet väheksyy Israelin hallitusta, jonka kansa haluaa Amerikan edes pitävän pöydällä sotilaallista vaihtoehtoa, minkä vuoksi hänen on vaikea uskoa, miksi JStreet on joidenkin mielestä edelleen Israelin tukena.

”Iranin kysymyksessä, Israelin eloonjäämis-, kaikkein tärkeimmässä kysymyksessä, jota vastaan Israel taistelee, JStreet on vahva Israelin vihollinen. JStreet on osa vihollisleiriä, antaen tukea ja avustaen Israelin vihollisia, mukaan lukien Iran,” Dershowitz toteaa.
Dershowitz vastaa haastattelijan kysymykseen, että sanktiot Irania vastaan voivat toimia, jos niiden tukena on todellinen sotilaallinen vaihtoehto, mutta eivät koskaan yksinään. Hän viittaa uudelleen JStreet painostusjärjestön omaksumaan ”kantaan vastustaa sotilaallisia toimia, mitä se voimallisesti julkistaa, samalla eliminoiden tärkeän Iranin vastaisen painostuskeinon”.
Hän vakuuttaa uudelleen, että ”sanktiot yksinään eivät pysty estämään Iranin ydinasetta”.
Haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa artikkelissa annetussa linkissä.
JStreet on israelilaisten johtaja USA:ssa toimiva painostusjärjestö.

4. ASIANTUNTIJAT vakuuttavat, ettei Israelin tai USA:n sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksiin välttämättä tulisi aiheuttamaan hengenvaarallista ydinsäteilyä kauemmas ympäristöönsä, mutta että myrkylliset kemialliset aineet, joita vapautuisi iskujen aikana, voivat olla vaaraksi ympäristön asukkaille. Tähän tulokseen päätyivät USA:n ydintutkijat seuratessaan USA:n ja sen liittolaisten iskuja Irakin ydinlaitoksiin Persianlahden sotien aikana.
YK:n alaisen IAEA:n entinen johtaja Hans Blix sanoo tähän tapaan: ”Epäilen, että säteilyvaara olisi kovin suuri hyökkäyksen seurauksena,” Blix sanoo.
”Ilmaiskujen seurauksena tulisi olemaan jonkin verran kemiallisia haittoja, mutta ymmärtääkseni ne tulisivat rajoittumaan iskujen lähiympäristöön”, sanoo Edwin Lyman, joka edustaa Washingtonissa toimivaa ”Huolestuneitten tiedemiesten Unionia”. 

IAEA:n ja Iranin neuvottelijat tapasivat toisensa perjantaina Viinissä pyrkien löytämään jotain yhteistä johtolankaa Iranin ydinsuunnitelman saamiseksi IAEA:n valvontaan, mutta ilman tulosta. Iranin raportoidaan asentaneen jopa tuhat uutta nopeaa sentrifugia Fordon maan-alaiseen ydinlaitokseen, jonka Iran sanoo kestävän kaikki tuhoamisyritykset.

MAAILMALLA kiertää edelleen huhuja, joiden mukaan Israel voi iskeä Iranin ydinlaitoksiin ennen marraskuun 6. päivänä pidettäviä USA:n presidentin vaaleja. Spekulaatioissa väitellään siitä, tulisivatko iskut auttamaan Obaman uudelleen valintaa, vai voisiko niiden jälkiseurauksena syntyvä mahdollinen sota aiheuttaa vaalien siirtämisen kahdella vuodella, kuten joissakin piireissä ehdotetaan johtuen USA:n taloustilanteen surkeasta tilasta.
Kuriositeettina mainittakoon, että pääministeri Netanyahu yritti saada oikeuskanslerilta luvan muuttaa paikallisten ja ulkomaisten sijoitustensa kohteita, mikä aiheutti arveluja sodan mahdollisuudesta lähi aikana. IDF:n komentaja Dan Halutz teki samoin juuri ennen Libanonin kakkossotaa, mistä hänelle annettiin sakin hivutusta huonosta moraalista johtuen.

ASIANTUNTIJAT olettavat, että Bushehrin ydinvoimala jätetään joka tapauksessa ilmaiskujen ulkopuolelle, koska sen seurauksena voisi olla uraanisydämen sulaminen ja säteilyvaara.
Natanzin ja Fordon laitokset tulisivat joka tapauksessa olemaan iskujen kohteina.
Uraani on raskas metalli eikä leviä kauas ympäristöön, mutta se on yhtä myrkyllinen kuin lyijy, ja aiheuttaa tuskallisen ja hivuttavan kuoleman sen vaikutuksen alttiiksi joutuneille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4274177,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4273918,00.html


5. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanit valitsivat tiistaina Mitt Romneyn puolueen presidenttiehdokkaaksi, jonka he uskovat pystyvän saamaan USA:n alaspäin liukuvan taloustilanteen hallintaan paremmin kuin istuva presidentti, jonka kansansuosio on laskenut tasaisesti myös demokraattien parissa. Yleisesti Obaman valintaa pidetään karkeana virheenä vain ihmetellen, miten sellainen henkilö oli ylipäätänsä päästetty maailman kehittyneimmän kansan johtoon. Hurrikaaniksi kehittynyt Isaac pyrki estämään koko valintatilaisuuden, mutta taisi hiukan myöhästyä tai tähtäin oli huono. Pahaa jälkeä sen pelätään kuitenkin aiheuttavan, oli kohteena Romney tai ei. Se kulkee lähes samaa reittiä kuin lähes täsmälleen 7 vuotta aiemmin riehunut Katriina. Presidenttiehdokas Mitt Romney oli kutsunut vaimonsa Ann Romneyn mukaan saadakseen vähän naisellista hempeyttä ja lempeyttä yksioikoisen miehiseen vaalitoimintaan. Romney nimitti Paul Rayanin varapresidenttiehdokkaaksi. Hän pitää varsinaisen linjapuheensa torstaina selvitellen siinä tarkemmin ohjelmaansa USA:n presidenttinä. Myös Paul Rayan pitänee oman puheensa silloin.
-          Migronin juutalainen etäyhteisö odottaa edelleen Barakin raivaustraktoreitten invaasiota korkeimman oikeuden jäädessä jahkailemaan, mitä tehdä tuon itsepäisen yhteisön kanssa, joka ei usko hyvää eikä pahaa sanaa. Juudean ja Samarian asukkaat ovat laatineet yhteisen kirjelmän, jossa he pyytävät, ettei Migronia tuhottaisi. Omituista tässä on se, että 17 perhettä 33:sta on esittänyt lailliset dokumentit, joilla he todistavat omistavansa maan – eikä arabien omistusoikeutta maahan ole koskaan sitovasti todistettu. Tästä huolimatta ”hallitus” – mikä tarkoittanee lähinnä pääministeriä – vaatii, että kaikki 33 tai kuinka monta taloa niitä onkaan, tulee tuhota eikä jättää yhtään pystyyn. - Tulee mieleen Salomon tuomio kahdelle naiselle, joiden maine ei ollut kehuttava, kiistellen lapsesta toisen maatessa omansa kuolleeksi, missä kuningas kehotti sotilasta halkaisemaan kiistan kohteena olleen lapsen siten, että kumpikin saisi osansa. Mutta lapsen oikea äiti pyysi silloin antamaan lapsen toiselle naiselle lapsen hengen pelastamiseksi. Kuningas antoi sitten lapsen hänen oikealle äidilleen. - Hallitus sanoo nyt Migronista: ”Ei sinulle eikä minulle, tuhotkaa”. Edellisen opetuksen valossa todettakoon: ”Koko maa annettakoon juutalaisille”.
Nahum Barnean kirjoituksessa on ainakin kaksi karkeaa virhettä. Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, eivät enää IDF:n karkotettua jordanialaiset miehittäjät 1967, kuten tuomari Levyn tiimi toteaa tutkimuksessaan. Noilla alueilla asuvien juutalaisten määrä ylittää nyt 360 000 ja kasvaa nopeammin kuin muualla maassa.
Barnea ei myöskään huomio sitä, miten korkein oikeus on antautunut NGO-järjestöjen käsikassaraksi ottaen niiden esittämät ”tutkimukset” todellisiksi, joskus ylittäen toimivaltansa antaen päätöksiä asioissa, joita olisi pitänyt tarkemmin tutkia alueoikeuksissa, koska korkein oikeus ei suorita tutkimuksia.       http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4273648,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman vannotti Egyptin presidentti Mursia olemaan sanansa mittainen mies ja vierailemaan Israelissa, jos hän todella tarkoittaa totta sanoessaan pitävänsä rauhansopimuksen voimassa Israelin kanssa. Lieberman opettaa insinööriä, ”ettei rauha ole abstraktinen käsite vaan käytännöllinen kysymys, jota tulee todellisuudessa toteuttaa”. Vierailu ei toteutune ihan heti huomenna.








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021