KESKIVIIKKO 30.05.07
1. KUNINKAANTEKIJÄ Amir Peretz uhkuu voitontahtoa huolimatta tappiostaan Labour-puolueen puheenjohtajaksi. Hän jäi kolmannelle sijalle eikä kisaile kahden eniten saaneitten Barakin ja Ayalonin kanssa ”kalifin” paikasta. Mutta Peretz kertoo, että hän määrää, kummasta tulee puheenjohtaja ja potentiaalinen ehdokas pääministeriksi. Tämän Peretz sanoo pystyvänsä tekemään päättämällä, kumpi vastaa hänen tavoitteeseensa sosiaalisista uudistuksista. Peretz voi olla oikeassa, ne 22.4 % häntä äänestäneet ovat uskollisia hänelle opetetun koiran tavoin.
EHUD BARAK kieltää huhut, joitten mukaan hänellä olisi kirjoittamaton sopimus Peretzin kanssa yhteistyöstä, jos Perezt saa talousministeriön, Barak saisi pitää puolustusministeriön, joka hänelle sopisikin ainakin teoriassa. Toinen asia on, miten nämä kaksi jukuripäätä Olmert ja Barak sopisivat yhteen, kummallakin on pyrkimys ja tahto päättää asioista itsenäisesti ilman ulkopuolisia.
PERETZIN nostaminen talousministeriöön olisi maalle tuhoisa, eikä sitä pitäisi missään tapauksessa sallia. Peretzille sopii sosiaaliministeriö; sen nykyinen haltija Isaac Herzog sopisi paremmin talousministeriksi. Hän on osoittautunut mieheksi, johon voi luottaa ja josta on toivoa.
2. OLMERT OPETTI lainlaatijoille, miten poliittisin kiemuroin vältetään ilmiselvät karikot
kuten Winograd-komitea, jonka raportti osoitti hallituksen tekemät karkeat virheet sodan aikana.
Olmert joutui vastaamaan Knessetin erikoisistunnossa kysymyksiin, mikä meni pieleen Libanonin sota II:ssa ja mitä seurauksia siitä olisi hallitukselle ja maalle.
Sen sijaan, että Olmert olisi myöntänyt syyllisyytensä, hän todisteli sekä oppositiojohtaja Netanyahun antamaan tukeen sodan alussa että muutaman ulkopuolisen antamiin lausuntoihin nojautuen, joissa annetaan tunnustusta hänen toimilleen, että sodan seurauksena Israelin strateginen asema parantui merkittävästi. Yksi näistä tukijoista on Unifil:n joukkojen komentaja kenraalimajuri Glaudio Graziano, jonka mukaan tilanne pohjoisessa on ”muuttunut”. Toinen ”asiantuntija” on New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman, jonka mielestä ”Hizbullah on ajettu pois raja-alueelta, ja se kärsi massiivisia strategisia tappioita”.
Olmertin sanoin: Libanon on heikompi, Israel vahvempi.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu totesi vastauspuheessaan, ettei sodan kahta tärkeintä tavoitetta saavutettu: Hizbullahin kaappaamia sotilaita ei ole palautettu eikä Hizbullahia ole riisuttu aseista, jotka Olmert itse kertoi sodan aiheiksi ennen sodan aloittamista.
Hän lisäsi, että Israel on menettänyt puolustuskykynsä vihollisten silmissä ja maata uhkaavat viholliset nyt kolmella rintamalla aseistautuen kaiken aikaa.
Netanyahun suositus Olmertille: Kansa on kertonut hallitukselle yksinkertaisesti: Epäonnistuit, ota vastuu ja mene kotiin.
MIELENKIINTOISTA NÄHDÄ, miten Labourin uusi puheenjohtaja tulee arvioimaan tilannetta. Ehud Barak on entinen kenraali, maan eniten kunniamerkkejä saanut upseeri, nykyisin menestyvä liikemies, jonka kerrotaan hankkineen 30 miljoonan USD omaisuuden.
Ami Ayalon on entinen amiraali, Israelin laivaston komentaja ja entinen Israelin yleisen turvallisuuspalvelun johtaja (GSS, Shabak), Labourin kansanedustaja.
Molemmat ehdokkaat ovat vakuuttaneet pyrkivänsä pudottamaan Olmertin pääministerin paikalta.
YUVAL STEINITZ, KANSANEDUSTAJA (Likud) ja entinen ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja, sanoo Labourin kehittynen lähes fasistiseksi järjestöksi. Lähes kaikki sen aiemmat ja nykyiset johtavat virkailijat ja johtajat ovat nykyisiä tai entisiä kenraaleita.
KANSANEDUSTAJA Yuli Edelstein (Likud) tuomitsi Labourin johtajaehdokkaiden suostumisen nykyiseen hallitukseen vain saadakseen Peretzin kannatuksen. Edelstein kutsui Labourin mukaan uuteen hallitukseen nykyisen kaaduttua ja ilmaisi halunsa työskennellä sen kanssa.
3. SHIMON PERES ilmoittanee osallistumisensa Israelin presidentin kilpaan tänään keskiviikkona. Kadima-puolue asetti hänet ehdokkaakseen ja pääministeri Oilmert tukee häntä. Hänen mahdollisuuksiaan kuitenkin epäillään, sillä monet kansanedustajat Kadiman parissa ovat siirtämässä kannatustaan Labourin ehdokkaalle Colette Avitalelle ja Likudin ehdokkaalle Reuven Rivlinille. Peres on ”ikuinen häviäjä”, kuten häntä nimitetään. Hän ei ole menestynyt vaaleissa, mutta näkyvä ja ristiriitainen poliitikko hän on ollut vuosikymmenien ajan. Kuten monesti ennenkin, ratkaisija vaaleissa näyttää olevan Shas-puolue, jonka kannan määrittelee sen hengellinen johtaja Ovadia Yosef, mutta luultavasti vasta juuri ennen vaalitoimitusta Knessetissä 13.kesäkuuta.
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi Hamasin ulkoasioitten johtajalle Khaled Mashaalille, että hän pelkää henkeään. Abbasin asema on osoittautunut entistäkin heikommaksi, hänellä ei ole juuri valtaa eikä hänen sanaansa luoteta. Häneltä puuttuu Jasser Arafatin tapainen karisma, joka vaikuttaa kansaan. Myös Israelin johtajien parissa hänen suosionsa on laskenut.
PA:N HALLITUSTA pidetään enää toimenpidehallituksena, siviiliasioitten hoitajana ilman valtaa. Olmertin ja Abbasin seuraava tapaaminen on 12. kesäkuuta, mutta siellä keskusteltaneen vain Gazan sisäisestä sekasorrosta ja Kassam-rakettien ampumisen lopettamisesta. Yhä useammat kyselevät, mitä mieltä näillä Gondoleezza Ricen vaatimilla tapaamisilla on, koska lupasi Abbas mitä tahansa, hän ei pysty pitämään lupaustaan eikä PA:n hallitus pysty 13 vuoden hallinnon jälkeen vieläkään valvomaan turvallisuutta Gazan sekä Juudean ja Samarian alueilla.
HYÖKKÄYKSET PA:n virkailijoita ja laitoksia vastaan tapahtuvat lähes päivittäin, mutta hyökkäyksen tekijöitä ei juuri koskaan vedetä oikeuteen vastaamaan teoistaan. Palestiinalaisalueilla vallitsee ”puskaoikeus”, jossa klaanit ja ryhmittymät kostavat verisesti jäseniään vastaan tehdyt hyökkäykset.
TIISTAINA naamioidut miehet ampuivat ja vaarallisesti haavoittivat PA:n uskontoasiain-neuvoston huomattavaa jäsentä Sufian Issaa Gazan kaupungissa.
Edelleen tiistaina kymmenet Fatahin pyssymiehet aloittivat laittoman mielenosoituksen Nablusissa, Samarian suurimmassa palestiinalaiskaupungissa, sulkien useita katuja ja uhaten sulkea PA:n instituutioita. He osoittivat mieltään sitä vastaan, että IDF oli pidättänyt heidän johtajiaan ratsiassaan läheisessä Balatan pakolaisleirissä.
5. PALESTIINALAISALUEET ovat jo käytännössä jakautuneet kahteen hallintoalueeseen. Juudeassa ja Samariassa Fatah on vielä näkyvin voima, mutta tilanne muuttuu kaiken aikaa Hamasin voitoksi. Aamun uutisten mukaan Fatahin ”sotilassiipi”, nuorisojärjestönä pidetty al-Aksa marttyyrien Prikaati on jakaantunut. Arviolta 40 % sen jäsenistä ilmoittaa siirtyneensä Hamasiin.
GAZASSA HAMAS on selvästi vahvempi, vaikka sekä USA että Israel ovat pyrkineet vahvistamaan Abbasin ns. henkivartiokaartia Force 17 antamalla sille aseita ja kouluttamalla sen jäseniä. Hamasin pyssymiehet, arviolta 8000 miehen vahvuiset toimenpidejoukot partioivat Gazan katuja ja järjestävät tiesulkuja mielensä mukaan Gazan rantakaistalla. Abbasin arvovaltaa pidetään siellä enää hupijuttuna, jota kukaan ei ota tosissaan.
TALOUS ei ole enää PA:n hallinnon suurimpia huolia, sillä USA:n muutettua suhtautumistaan PA:n hallitukseen, rahaa virtaa monesta lähteestä enemmän kuin koskaan.
Israelin ulkoministeriö on aloittanut kampanjan kansainvälisten joukkojen saamiseksi valvomaan Philadelphia-käytävää Egyptin ja Gazan rajalla, jonka ali virtaa aseita ja räjähteitä ainakin 30 tunnelin kautta Siinailta Gazaan. Israelin turvallisuusvirkailijat ovat varoitelleet, että Egyptin asettamat rajapoliisit Gazan rajalle ovat itse asiassa kommandojoukkoja, eivät poliiseja.
6. SUOMALAINEN Jpostin artikkelissa tänään. Tampereelta kotoisin oleva Jorma Kiviranta oli 1980-luvulla ihastunut Israeliin. Hän työskenteli täällä vapaaehtoisena ja viime vuonna tullessaan taas maahan ilmoitti turvallisuusvirkailijoille haluavansa kääntyä juutalaisuuteen. Hänet passitettiin välittömästi takaisin ja kiellettiin 10 vuoteen astumasta maan kamaralle. Nyt Kiviranta on kuitenkin Jerusalemissa ja käy läpi kääntymisprosessia. Kiviranta hankki lukuisten rabbien ja virkailijoitten lausuntoja Suomesta ja Israelista, että hän on vilpitön aikeissaan. KÄÄNTYMISHALLITUKSEN johtaja Rabbi Eli Maimon sai paperit käsiinsä, tutki niitä ja kutsui Kivirannan haastatteluun toukokuussa peruuttaen samalla 10 vuoden maahantulokiellon. Kiviranta käy nyt kääntymiskoulutusta Jerusalemin amerikkalaisen kääntymiskoulutuksen harjoitusinstituutin rabbiinisessa neuvostossa. Monien ongelmien kautta Kivirannan haave etenee kuitenkin eräänlaisena poikkeuksena säännöstä. Hän työskenteli mm. Jad Hasmonan ”suomalais-moshavissa” lähellä Jerusalemia. (JP 30.05.07)
7. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat 4 Kassam-rakettia Israeliin, viimeisen viikon aikana yhteensä 270 Kassamia. IDF on jatkanut operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa. Ramallahin lähellä sotilaat ampuivat Omar Abdel-Halimin, joka aloitti tulituksen vastustaessaan pidätystä.
Neljä muuta haavoittui tulituksessa. Jeninin lähellä sotilaat ampuivat tulitaistelussa Jeninin lähellä Mohammed Marain, joka ilmoitti perustaneensa uuden aseellisen järjestön Abu Amr Prikaatit, al-Aksasra irronneen ryhmän, joka liittoutui Hamasin kanssa. Khaled Mashaal vakuuttaa, että Hamas tulee jatkamaan Kassam-rakettien ampumista tulitauosta huolimatta. Hamasin edustaja ilmoitti, että järjestö on saanut uuden kuljetuksen aseita.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020