TORSTAI 16.04.09
1. EILEN keskiviikkona oli juutalaisen pessah-viikon viimeinen eli kahdeksas päivä, joka on erikoissapatti. Siksi raporttia ei myöskään ilmestynyt, mutta nyt elämä palaa normaaliksi.
Ilma on muuttunut helteen jälkeen pilviseksi ja epävakaaksi, pohjoisessa on satanut lunta. Meillä ei sentään saatu lunta, mutta viileää on; tänään 15 astetta päivällä, huomenna 12 ja sapattina 14, eli lämpötila alkanee hiljalleen nousta, joskin yölämpötila pysyttelee 8 asteen tienoilla. Jos on tuulta, se tuntuu jo kovin viileältä, myös sisällä asunnoissa. Tuuli on tänään kova täällä Kastellinkin alueella muovipussien lennellessä tuulen mukana. Etelässä monet ihmiset saivat haavoja tuulen tempoessa erilaisia esineitä mukaansa. Suolamerellä eräässä hotellissa 11 ihmistä haavoittui myrskytuulen rikkoessa suuren ikkunan.
2. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit murjottaa edelleen Libin, eli Liebermanin, Mubarakia halventavien lausuntojen johdosta ja siksi, että Libi kerran suositteli Assuanin padon pommittamista, jos maat joutuvat sotatilaan keskenään. Tämä mahdollisuus, joka on todellinen, varmaan vaimentaa Egyptin turhan sotaisia uhkauksia Israelin suhteen.
GHEIT vakuutti taas kerran, ettei hän työskentele Libin kanssa, eikä tämä saa astua jalallaan Egyptin maaperälle, ennen kuin hän muuttaa asenteitaan Egyptiin ja sen johtoon. Gheit kuitenkin totesi, että boikotti koskee vain Libiä, ei Netanyahun hallitusta sellaisenaan. Mutta ystävällinen kädenpuristus miesten välillä on mahdoton näissä oloissa, Gheit selittää.
Libi yritti julkisissa puheissaan tasoittaa tilannetta vakuuttaen Egyptin tärkeää roolia sovittelijana Israelin ja palestiinalaisten sekä Hamasin välillä, mutta se ei riittänyt Gheitille. Niinpä aikuiset miehet murjottavat kuin pahaiset kakarat: Äiti tuo nimitteli minua! (JP)
3. EGYPTIN ulkoministeri Gheitillä on kyllä todellinen ja paljon suurempi ongelma, johon hänen olisi syytä keskittyä eikä juuttua ”lillukanvarpuihin”. Egyptin turvallisuusjoukkojen pidättämien militaristien pidättämisen yhteydessä on totuttu puhumaan vain Hizbullahin pyrkimyksistä levittää vaikutusvaltaansa Siinaille ja sen taakse, mutta ulkoministeri Gheit ei enää kainostele puhua ongelmista oikeilla nimillään ja oikeassa suhteessa.
KESKIVIIKKONA antamassaan haastattelussa Gheit sanoi Hizbullahin yrityksiä horjuttaa Egyptin hallitusta ”vaarallisiksi” lisäten, että maan alueellinen koskemattomuus on loukkaamaton, ja että Egypti on tarpeeksi suuri voidakseen puolustaa alueitaan. ”Sen rikkojat joutuvat vastuuseen teoistaan”, hän vakuutti.
Samassa yhteydessä hän varoitti Irania, että sen tulee arvioida uudelleen toimiaan Egyptin suhteen, ja että äskettäin paljastuneet toimet eivät vahingoita vain Egyptiä, vaan niitä harjoittavat vahingoittavat myös itseään. Hän syytti Irania Hizbullahin käyttämisestä verhona soluttautuakseen maahan ja rakentaakseen pysyvän tukialueen sinne.
GHEIT runoili Lontoossa ilmestyvän yleis-arabialaisen lehden A-Sharg al-Awsat haastattelijalle tähän tapaan: ”Teheran ja sen seuraajat haluavat Egyptistä kunniamatamin kruunatulle Iranin kuningattarelle, kun hän tulee Lähi Itään.” Egypti ja Saudi Arabia ovat jo kauan katsoneet huolestuneina Iranin vaikutusvallan kasvua alueella, mikä on kiihtynyt USA:n johtaman liittoutuman miehitettyä Irakin, joka on ollut Iranin päävihollinen. (JP)
4. TEHERAN on alkanut ottaa aktiivisesti kantaa Egyptin heittelemiin piikkeihin. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki syytti Egyptiä vanhojen temppujen käyttämisestä Hizbullahia vastaan häiritäkseen niillä Libanonin kesällä pidettäviä parlamenttivaaleja. Hän vähätteli Egyptin ilmoitusta 49 epäillyn pidättämisestä viitaten Hizbullahin ilmoitukseen, että vain 11 miestä on sen lähettämiä Siinailla, ja että heidän tehtävänsä oli pelkästään avustaa Hamasin asehankinnoissa. Mottaki lisäsi Iranin uutistoimiston Farsin mukaan, ettei Egypti saavuta mitään hyökkäämällä Hizbullahia vastaan. Egyptin ilmoituksen mukaan ainakin 25 sen pidättämistä 49:stä kuuluu Hizbullahiin, ja heidän tarkoituksensa oli hyökätä sen installaatioita ja turismikeskuksia vastaan Siinailla ja Suezin kanavalla.
MOTTAKI käänsi syytöksensä Israeliin, jonka hän väitti pyrkivän sotkemaan Iranin ja Egyptin välejä ja sitä kautta vaikuttamaan Libanonin kesävaaleihin. Hän näki ilmeisenä, että ”sionistit” pyrkivät käyttämään tilaisuutta hyväkseen kehittämällä poliittisen salaliiton kärsittyään pahan tappion Libanonin vastarinnan taholta sotilaallisella rintamalla. (JP)
5. HIZBULLAHIN apulaisjohtaja Naim Kassem syytti Egyptiä kostoaikeista Hizbullahia vastaan sen vuoksi, että se otti voimakkaan Hamasille myönteisen kannan IDF:n operaatio Cast Lead aikana. Hän kertoi Fars-uutistoimistolle, että Egyptin tiedustelun ja sen hallituksen kutomilla väitteillä ei ole mitään arvoa, koska ne eivät perustu yhteenkään tosiasiaan, ja että niiden tarkoituksena on hyökätä Hizbullahia vastaan.
EGYPTIN hallitus esitti voimakkaan varoituksen Hizbullahille, että se tulee maksamaan kovan hinnan teoistaan. Tarkkailijat uskovat, että tämä voi tarkoittaa vain Iranin ja Hizbullahin viranomaisten matkustusrajoituksia ja diplomaattista painostusta, ei sotilaallisia toimia.
EGYPTIN rajapoliisit pidättivät alkuviikosta kolme palestiinalaista, iältään 16-18-vuotiaita, pyrkiessään tiukentamaan rajavalvontaansa Gazan suunnalla. Heidät pidätettiin poliisien aloittaman massiivisen ajojahdin aikana Sheikh Zweidin kaupungissa lähellä Gazaa. He uskovat, että ainakin 11 epäiltyä on edelleen vapaana Siinaille. Egyptin on samalla tiukentanut valvontaansa myös Israelin vastaisella rajalla. (JP)
6. USA:N ERIKOISLÄHETTILÄS Roberty Mitchell matkusti eilen Israeliin aloittaen välittömästi varovaiset keskustelut Netanyahun hallituksen jäsenten kanssa. Eilen illalla käydyt tunnustelut olivat epävirallisia ja kuin lämmittelyä tämän päivän todellisia keskusteluja varten. Mitchell sanoo tarkoituksenaan olevan luoda yhteisymmärrystä Israelin uuden hallituksen kanssa. Puolustusministeri Ehud Barak totesi eilen illalla Mitchellille, että Israel ja USA voivat ja niiden tulee saavuttaa yhteisymmärrys alueellisella ohjelmalla.
MITCHELL tapaa tänään pääministeri Netahyahun ensimmäistä kertaa tämän noustua pääministeriksi. Mitchell lensi Israeliin Marokosta, jossa hän totesi, että Israelille edullisin ratkaisu palestiinalaisongelmassa on kahden valtion periaate, jotka asuvat rinnakkain turvallisina ja rauhassa. Netanyahu on karttanut tuon ilmaisun käyttämistä, koska hänen ajatuksensa on syvempi ja sen tarkoituksena on lähteä rakentamaan palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta ja omaa valtiota ruohonjuuritasolta. Hän haluaa kasvattaa uuden eri tavalla ajattelevan palestiinalaisen sukupolven, tehostaa sen instituutioita, kasvattaa sen turvallisuusrakenteita ja antaa sille aikaa kasvaa vastuulliseksi omista asioistaan, sekä poliittisesti että taloudellisesti. Tältä pohjalta hän uskoo elinkelpoisen Palestiinan valtion syntyyn, ei hätiköiden antaen ääriaineksille vallankaappausmahdollisuuden. Netanyahu painottaa, että palestiinalaiset voivat saada itsehallintoa piankin, mutta ei tavalla, mikä vaarantaa Israelin turvallisuutta. (JP)
7. PRESIDENTTI Shimon Peres vakuutti Mitchellille tavattuaan tämän aamulla, että puheet, joitten mukaan Israel iskisi Irania vastaan, ovat täysin perättömiä. Se sijaan hän kehotti tehostamaan keskusteluja Iranin kanssa ja tutkimaan uudelleen niissä käytäviä asioita. Mitchell keskustelee parastaikaa ulkoministeri Avigdor Liebermanin kanssa.
Iranin ydinsuunnitelma näyttää sittenkin nousevan keskustelujen tärkeimmäksi aiheeksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä Israelille kysymys on elossa säilymiskysymys.
USA:n puolustusministeri Robert Gates näyttää kehittyneen Iranin uskollisimmaksi puolustajaksi. Hän totesi puhuessaan USA:n merijalkaväelle, että Israel kykenisi viivyttämään Iranin ydinteollisuutta 1-3 vuotta, mutta samalla kehittämään siellä vihan, joka tulisi kohdistumaan kehen tahansa, joka osallistuisi iskuihin. Gates vastustaa entistä selvemmin Israelin hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hänen ensimmäisen huolensa on tietenkin Irak ja Afganistan ja pienemmässä määrin myös Pakistan, joihin Iranin vallankumouskaartin kostotoimet ennen muuta keskittyisivät Israelia kohti ammuttujen ohjusten ohella. Iran ei luultavasti toimisi niinkään omilla joukoillaan, vaan aktivoisi sen kouluttamat ja aseistamat terrorijärjestöt, ennen kaikkea Hizbullahin ja Hamasin, sekä lisäämällä tukeaan Talibanille Afganistanissa ja Pakistanissa.
Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskus Washingtonissa (CSIS) julkisti viime kuussa oman tutkimuksensa, jossa se toteaa, että Israelin ilmavoimat pystyvät suoriutumaan iskuista Irania vastaan. Teheranin sotilasasiatuntijat ovat tilanneet lukuisia kopioita siitä, ja sitä tutkitaan sen kaikissa sotilaspiireissä. Tutkimukseen sisältyy lukuisia karttoja ja oletettuja hyökkäysreittejä. USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen sanoi, että hän yhtyy tutkimuksen tuloksiin.
Debkafile, joka asiasta kertoo, vakuuttaa, ettei Iran tarvitse lisäkiihoketta Israel-vihalleen, koska sen johto kertoo toistuvasti valmistautuvansa Israelin tuhoamiseen. Iran kuitenkin katsoi asialliseksi valittaa YK:lle Israelin hyökkäysaikeista sen yhtä jäsenvaltiota vastaan.
http://www.debka.com/article.php?aid=1386
8. UUTISOTSIKOITA
- Ahmadinejad sanoo valmistelevansa uutta esitystä maansa ydinsuunnitelmista, jota hän tarjoaa P5+1 ryhmän keskustelujen pohjaksi.
- Poliisi valmistautuu mielenosoituksiin Temppelivuorella Muslimien uhatessa esittää voimakasta kritiikkiä joittenkin juutalaisryhmien vaatiessa, että niiden tulee voida rukoilla vuorella. Poliisi rajoittaa vuorelle pääsevien iän, vain yli 50-vuotiaat sekä naiset voivat päästä huomenna perjantain rukoustilaisuuksiin. Poliisi tule asettamaan satoja poliiseja Temppelivuoren ympärille vanhassa kaupungissa.
- Gazan terroristit ampuivat raketin eilen Eshkolin alueelle, ei vahinkoja.
- Israel aikoo boikotoida YK:n nimittämän tutkimusryhmän toimia Gazassa. Israelin kokemuksen mukaan YK:n asettamat tutkimusryhmät toimivat puolueellisesti. Ryhmää johtaa Richard Goldstein Etelä Afrikasta, joka on syntyperältään juutalainen.
- Israelissa todetaan, että Durban II päätöslauselmaesitys on kehittynyt entistä tuomitsevammaksi Israelia kohtaan. Iranin presidentti Ahmadinejad aikoo itse osallistua Durban II konferenssiin.
- Netanyahu kosiskelee Kadima-puolueen kapinallisia. Hän tapasi Shaul Mofasin, joka kritisoi Lizvin politiikkaa puolueessa.
- Hamas uhkaa, että Israelin tulee hyväksyä sen ehdot Gilad Shalitin vapauttamiseksi, taikka hän tulee kärsimään Ron Aradin kohtalon.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021