TIISTAI 14.04.09
1. EGYPTIN turvallisuusjoukot jatkavat Siinailla epäiltyjen terroristien etsimistä. Niiden joukossa uskotaan olevan 10 libanonilaista ja kolme sudanilaista. Tiedot lienee saatu kiinni saaduilta terroristeilta. Poliisi teki yllätysratsian 500 miehen voimalla lomanvietto paikkana tunnettua al-Nakhlan kaupunkia lähellä oleviin beduiinikyliin, joissa he uskoivat sijainneen terroristien johtokeskuksen. Joukot eivät löytäneet kylistä mitään, ja paikalliset beduiinit esittivät katkeraa kritiikkiä sopimusten rikkomisesta, joitten mukaan poliisi ilmoittaa etukäteen tunkeutumisestaan heidän alueilleen. Beduiinit uhkaavat sulkea alueet kokonaan Egyptin turvallisuusjoukoilta. Epäluuloinen ja hauras yhteiselo beduiiniheimojen ja Egyptin turvallisuusjoukkojen välillä on perustunut keskinäisiin sopimuksiin. Egyptin turvallisuusjoukot ovat tietoisia heimojen harjoittamasta huumeiden salakuljetuksesta, kuten myös siitä, että he kuljettavat Hamasin aseita ja räjähteitä Gazan rajalle. He lienevät täysin tietoisia myös ihmiskaupasta raja-alueilla, johon kuuluu mm. eurooppalaisten tyttöjen kuljettaminen rajan yli Israelin puolelle. Egyptin rajapoliisit ovat ummistaneet silmänsä näiltä, koska ne eivät ole olleet uhkana Egyptin turvallisuudelle, ja toiseksi poliisien joukossa -. joista useat ovat beduiineja - on aina niitä, joille pieni suolaraha ei ole pahitteeksi niukan palkan lisäksi.
TÄMÄ ASETTELU näyttää nyt muuttuneen. Onko Egyptin tiedustelu saanut uusia päteviä ja uhkaavia tietoja, kuten jotkut uutislähteet vihjaavat, vai onko tilanne todella muuttumassa uhkaavaksi Hosni Mubarakin hallintoa vastaan? On vihjailtu, että tiedot tulivat kansainvälisiltä tiedustelujärjestöiltä, mukana Mossad. Toiset uutislähteet vihjaavatkin, että koko tässä Siinain terroristien ajojahdissa ja muutamien pidätyksissä on päällimmäisenä Iranin pitkän käden pelko. Egyptin ja Iranin välit eivät ole hyvät, ja Mubarak syyttää suoraan Iranin johtaman Hizbullahin päämääränä olleen horjuttaa hänen asemaansa. (JP)
2. ISRAELIN poliisi pidätti Israelissa asuvan beduiiniklaanin jäsenen Hassan Ali Suarchan, joka tunnetaan savukkeitten salakuljettamisesta Siinailta Israeliin. Tämä on tuottoisaa puuhaa, sillä salakuljettaja voi yhdessä päivässä ansaita kaksi kertaa normaalin kuukausiansion. Mutta Suorcha-klaani, jonka pääosa asuu Siinailla, osallistui myös aseitten salakuljettamiseen Gazaan, mikä sekin on tuottoisaa, sillä he saivat savukesäkkiin piilotetusta aseesta välityspalkkiona 500 USD. Hassan Ali saatiin pidätettyä hänen ilmoittautuessaan töihin lähellä Gazan rajaa olevassa juutalaisyhteisössä. Yksi klaanin pidätetyistä jäsenistä tunnusti poliisille heimon harjoittamista liiketoimista ilmoittaen samalla salakuljettamiseen osallistuneitten nimiä.
SIINAILLA ASUVAT beduiiniheimot eivät juuri pääse osallisiksi tuttavasta turismibisneksestä, koska se kohdistuu muutamiin tunnettuihin kaupunkeihin meren rannalla, ja sitä hallitsevat egyptiläiset liikemiehet. Tämän takia Siinain keskiosan beduiinit eivät myöskään tunne sympatiaa Egyptin ongelmia kohtaan, ja ovat valmiit osallistumaan melkein mihin tahansa lisäansioitten toivossa. He tuntevat laajan, harvaanasutun niemimaansa jokaisen kolkan ja liikkuvat siellä rajoituksetta kenenkään uhkaamatta. Tällaiset beduiinit sanovat olevansa aitoja arabeja, ja he halveksivat maahan sidottuja kaupungeissa tai niiden liepeillä asuvia arabeja.
Siinain beduiinit joutuivat viimeksi taisteluihin Egyptin joukkojen kanssa marraskuussa 2008, jolloin he miehittivät 14 Israelin raja-alueella sijaitsevaa armeijan tukikohtaa ajaen sotilaat pois. Tämän toistumisen pelko pidättelee egyptiläisten toimia alueella. (JP)
3. ISRAEL JA USA aikovat toteuttaa suurimman koskaan yhteisesti toteutetun ohjuspuolustus harjoituksen, nimeltään Juniper Cobra. Harjoituksen tarkoituksena on testata kolmea puolustusjärjestelmää, Israelin Rafael-yhtiön kehittämää Arrow II, USA:n kehittämää Thaad-järjestelmää (Terminal High Altitude Area Defence), sekä USA:n sotalaivoihin kehittämää järjestelmää Aegis Ballistic Missile Defence System. Harjoituksissa järjestelmiä testataan luultavasti ampumalla maaliohjuksia, joita järjestelmien avulla pyritään tuhoamaan. Israelin ilmavoimat (IAF) ovat yhdessä USA:n ohjuspuolustusjärjestön ja USA:n armeijan Euroopan johdon (EUCOM) kanssa toteuttaneet vastaavanlaisen Juniper Cobra harjoituksen, mutta nyt suunniteltu harjoitus on monimutkaisuudessaan suurin koskaan toteutettu.
ISRAELIN puolustusviranomaiset kertoivat JP:n toimittajalle Yaakov Katzille, että harjoituksen tarkoituksena on valmistella infrastruktuuria tilannetta varten, jossa USA siirtää ohjusten torjuntakalustoaan Israeliin kuten tapahtui Irakin sodan aikana. Tämä voisi uusiutua, jos USA tai Israel iskee Iranin ydinvoimaloita vastaan. ”Juniper Cobra testi tulee olemaan viides yhteisesti suoritettu ja monimutkaisin. USA:n ballistiset ohjustentorjuntaelementit kuten AN/TPY-2 (USA:n X-band radarasema Negevissä), THAAD ja AEGIS BMD ovat mukana testeissä ja harjoituksissa niiden yhteensopivuuden ja operatiivisen taktiikan, tekniikan ja toiminnan kehittämiseksi näiden yhteisharjoitusten kautta.”
IAF testasi Arrow II ohjustentorjuntajärjestelmää onnistuneesti viime maanantaina, järjestyksessä 17. testi, tuhoten maaliohjuksen, jolla jäljiteltiin Iranin uutta Shibab-ohjusta.
USA:n ohjuspuolustusjärjestön johtaja kenraaliluutnantti Patrick O´Reilly, joka kertoi harjoituksista Valkoisen Talon hyväksymiskomitean alakomiteassa alkukuussa perinpohjaisessa selostuksessaan, että Israelin suunnittelema puolustusjärjestelmä Davids Sling (Davidin Linko) läpäisi onnistuneesti nopeuden lisäyskokeen. Kokeessa testattiin USA:n ja Israelin yhteisesti kehittämää torjuntaohjusta, joka pystyy torjumaan vihollisohjuksia 70-250 km:n etäisyydellä. Järjestelmän ensimmäinen lähestyvän ohjuksen torjuntakoe toteuttaneen 2010, jolloin myös Israelin kehittämä lyhyen matkan ohjusten ja rakettien torjuntaan suunniteltu Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä lienee käyttövalmis.
O´Reilly sen sijaan ei ollut kovin toiveikas, että presidentti Obaman suunnittelemien kustannusleikkausten johdosta Arrow III saisi kehittelytyöhön tarvittavat varat. (JP)
4. Vaikka uutiset kertovat Iranin torjuneen YK:n turvallisuusneuvoston P5+1 tarjouksen keskusteluista Iranin ydinasesuunnitelmista, USA:n hallitus etenee täyttä höyryä omissa suunnitelmissaan suorien keskustelujen aloittamiseksi maitten välillä. Pääministeri Benyamin Netanyahun tärkein ulkomaanasioitten neuvonantaja Zalman Shoval kertoi perjantaina neljällekymmenelle ulkomaitten lähettiläälle, että pääministeri suhtautuu odottavasti ja suosiollisesti keskusteluihin Iranin kanssa, vaikka ei juuri uskokaan niiden tuovan tuloksia. Sen ohessa Netanyahu lähtee siitä, että keskusteluilla täytyy olla aikaraja, jonka puitteissa niitä käydään. Hän pelkää, että jos odotetaan Iranin kesäkuun presidentin vaaleja, kestää taas oman aikansa uuden hallituksen muodostamiseksi, mikä kaikki tarjoaa Iranille runsaasti lisäaikaa jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista ilman häirintää. Siksi olisi asetettava esim. kahden kuukauden määräaika, mutta USA:n hallituksen edustajat vastustavat tätä. Toiseksi he sallivat Iranin jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista keskustelujen ajan, mikä voi venyä useisiin kuukausiin tai jopa vuosiin. Iranin viranomaiset ovat osoittautuneet mestareiksi viivytystaktiikassa, jota he ovat menestyksellisesti toteuttaneet.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo olevansa keskustelujen kannalla, mutta hän odottaa niiden huomioivan Iranin valtion kannan ja kunnioittavan sen asettamia päämääriä. Tällä hän halunnee kertoa, ettei hän suostu keskeyttämään ydinteollisuutensa kehittämistä ja alkuperäisen suunnitelmansa toteuttamista. Hän ilmoitti äskettäin, että Iran hallitsee nyt täysin koko uraanin rikastamisprosessin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin viranomaiset ovat viisaasti vaiti Egyptin ilmoituksesta, että pidätettyjen terrorismista syytettyjen miesten mukana on Libanonin kansalaisia, joilla on suorat yhteydet Hizbullahin kanssa. Kurdijohtaja Walid Jumblett sanoi, että Hassan Nasrallah teki tyhmästi ottaessaan vastuun kiinnijoutuneista miehistä ja tunnusti heidän toimineen hänen käskystään. Hizbullahin kakkosmies kertoi, että Hizbullahilla on yksi johtoelin, joka vastaa sekä poliittisista, sosiaalisista että sotilaallisista toimista. Hän kielsi Nasrallahin tavoin, että Hizbullah olisi suunnitellut iskuja Egyptin kohteita vastaan. Hän sanoi järjestön odottavan lisätietoja Egyptistä. Libanonin asiantuntija Nadim Shehadi kertoi Lontoossa, että on otettava huomioon alueella toimivat kaksi rintamaa, jota toista johtaa Saudi Arabia ja Egypti ja toista Iran. Hän sanoi, ettei siinä ole mitään uutta, vain sen kiihtyminen on sitä. (JP)
- Aseistetut militantit järjestivät ansan Libanonin sotilaskolonnalle tulittaen sitä, surmaten neljä sotilasta ja haavoittaen upseeria. Tilanne sattui maan itäosassa, ja sen uskotaan liittyvän armeijan pyrkimyksiin häiritä maassa rehottavaa huumekauppaa. Tarkkailijat seuraavat tilannetta huolestuneina, sillä huumekauppa on ollut Syyrian armeijan parhaita tulolähteitä. Onko tällä tai Egyptin pidätyksillä vaikutusta Libanonin kesällä pidettäviin vaaleihin, joista odotetaan tasaväkistä, jää nähtäväksi tilanteen selkiytyessä. (JP)
- Israelilainen lomailija haavoittui niskaan ja kasvoihin Siinailla veitseniskuista. Mieshenkilö heräsi nukkuessaan ruohomajassa kuultuaan jonkun liikkuvan huoneessa. Mies yllättyi ja iski lomailijaa veitsellään paeten sitten paikalta. Se lienee ollut vain ryöstöyritys. (JP)
- Presidentti Shimon Peres on heittäytynyt taktisesti profeetan asemaan, heittäen ennustuksiaan Lähi Idän kehityksestä. Viimeiseksi hän ennusti, että Iran pyrkii johtavaan asemaan Lähi Idässä, ja että shia- ja sunnimuslimien avoin ja luultavasti aseellinen välien selvittely on väistämätön. (JP)
- Israelilainen professori Karen Avraham Tel Avivin yliopistosta ja tri Lilach Friedman yhdessä toisten tohtoritutkijain kanssa sanovat löytäneensä pienten molekyylien toimintaperiaatteen nimeltään microDNA (miRNA) hiiren sisäkorvassa, mikä voi johtaa erilaisten kuulovammojen hoitomekanismiin, jotka aiheutuvat ikääntymisestä, sairauksista, huumeista, melusta tai geneettisistä virheistä varsinkin lapsilla.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1239633076361&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Itä Jerusalemin militaristit järjestivät väijytyksen israelilaiselle kolmen auton kolonnalle, jotka pyrki rukoustilaisuuteen Scopus-vuorelle, josta on hyvä näkyvyys Temppelivuorelle. Palestiinalaiset kivittivät autoja runnellen niitä pahoin Abu Tor lähiössä, mutta ihmisvahinkoja ei sattunut. Mukana oli rabbi Moshe Sternbuch, joka johtaa rabbiinista oikeusistuinta Israelissa. Myös Herodeksen portilla palestiinalaiset kivittivät vierailijoita. Poliisi pidätti 45-vuotiaan pohjoisosasta kotoisin olevan miehen, joka seurasi pyhiinvaeltajia, valokuvasi heitä ja solvasi heitä kehottaen poistumaan alueelta. Poliisi epäilee, että mies suunnitteli vahingoittavansa valokuvaamiaan ihmisiä. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130868

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020