KESKIVIIKKO 21.03.07
1. ISRAELIN KOTIRINMAJOUKOT ja pelastuspalvelu jatkavat vielä tänään suurinta harjoitusta kuin mitä maassa on koskaan käyty.
Gazan rajan lähellä sijaitsevassa Sderotin kaupungissa sireenit eivät soineet 14.00 eilen, kuten muualla maassa harjoituksen alkamisen merkiksi, ettei ihmisiä peloteltaisi. Sderotissa harjoiteltiin tilannetta, jossa kaupunkiin ammuttiin sarja Kassam-raketteja.
HARJOITUS OLI MUUTETTAVA hetkeksi todelliseksi terroristin ajojahdiksi turvallisuusjoukkojen saatua tiedon epäilyttävästä taksista, joka ajoi rannikkotietä pitkin Shefayimissa, Tel Avivista pohjoiseen. Poliisi pysäytti taksin, mutta ei löytänyt autosta pommeja tai materiaalia sen tekemiseksi. Auton kuljettaja ja kaksi siinä ollutta miestä, palestiinalainen ja Israelin arabi, vietiin kuulusteltaviksi.
SDEROT OLI tulvillaan poliisiautoja ja läheisessä Eshkolin aluetoimistossa laadittiin luetteloa evakuoitavista asukkaista osana pahinta mahdollista tilannetta varten. Luetteloon otettiin noin tuhat Sderotin kaupungin
11 500 asukkaasta tilanteessa, jossa kaupunki joutuisi kahden viikon mittaiseen rakettituleen. Listaan otettiin heikoimpia ihmisiä, jotka tarvitsevat hoitoa. Heidät evakuoitaisiin läheisiin Revivimin ja Mashabei Sadehin kibbutseihin Ramat Hanegevin alueella. Evakuoitavia informoitaisiin etukäteen ja heille ilmoitettaisiin, minne heidät siirrettäisiin busseilla.
RAMAT GANIN SAYON koulu kuviteltiin terroristien valtaamaksi kemiallisia pommeja käyttäen. Koulun pihalle tuli joukko poliisiautoja, ambulansseja sekä palo- ja pelastusajoneuvoja. Koulun koripallokentällä räjäytettiin vaarattomia pommeja, joista levisi alueelle keltaista savua. Tämän harjoituksen tarkoituksena oli varautua mahdolliseen ohjusiskuun Iranista.
2. ISRAELIN PANSSARIJOUKOT aikovat ottaa tosissaan Libanonin sota II:n opetukset ja muuttaa panssarijoukkojen toimintamallia. Libanonin sodassa panssarit odottelivat päiväkausia hallituksen päätöstä jatkaa hyökkäystään ja olivat siten helppo saalis tehokkain pt.-ohjuksin aseistautuneille Hizbullahin miehille.
Viimeisessä Salukin taistelussa panssarijoukot menettivät kahdeksan miestä ja kärsivät pahoja kalusto-tappioita, vaikka siinä käytettiin tehokkainta Merkava-4 tankkia.
UUSI TOIMINTAMALLI perustuu Merkava-4 tankin perusominaisuuksiin, sen nopeuteen ja tulivoimaan, johon kuuluu myös mahdollisuus savuverhon muodostaminen taistelutilanteessa. Näitä ominaisuuksia ei käytetty Libanonin sodan aikana, johtuen osaksi siitä, etteivät panssarijääkärit tunteneet ajokkiensa ominaisuuksia.
PRIKAATIN KOMENTAJA eversti Itzik Turgeman kertoo, panssarivaunu ei saa jäädä paikoilleen vihollisalueella, vaan sen tulee liikkua kaiken aikaa ja nopeasti. Turgeman selvittää, että vaunun kuljettajan tulee tuntea ajokkinsa ominaisuudet ja osata käyttää maastoa edukseen.
3. KNESSETIN OPETUSVALIOKUNNAN puheenjohtaja Michael Melchior (Labour-Meimad) sanoi tiistaina tutustuttuaan PA:n uuteen 12. luokkien opetusmateriaaliin, ettei PA:n kanssa voi tehdä sopimuksia niin kauan, kun sen kouluissa opetetaan lapsille tällaista hillitöntä vihaa.
MELCHIOR aikoo vaatia, että seuraavan kerran, kun Olmert tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin, hänen tulee ottaa esille nämä PMW:n tekemät löydöt PA:n oppikirjoissa. PMW:n (palestiinan mediatarkkailu) johtaja Itamar Marcus kertoi opetusvaliokunnalle, että ensimmäisen kerran oppikirjoissa kerrotaan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin olevan luoteeltaan uskonnollisen eikä maanomistusta koskeva. Marcus kertoi, että kirjoissa kerrotaan taistelun koskevan muslimien maata ja että taistelu loppuu vasta kuolleitten ylösnousemisessa. Israelin tunnustaminen on muslimiuskonnon mukaan kielletty, lapsille opetetaan.
VALIOKUNNAN JÄSENET lupasivat painostaa koulukirjojen kustantajia, varsinkin Belgiaa, jonka osuutta painatuksessa kiitetään, lopettamaan tukensa, kunnes oppikirjojen vihamateriaali on poistettu niistä.
Näitä koulukirjoja käytetään myös Itä Jerusalemissa, jonka kouluja Israel tukee.
OPETUSMINISTERIÖN koulutussihteeristönjohtaja Shlomo Alon lupasi, että ministeriö tutkii, käytetäänkö kirjoja Itä Jerusalemin kouluissa, ja mikäli näin on, niiden saama Israelin tuki lopetetaan.
MELCHIOR SELVITTI, että tutkimuksen tulokset PA:n uusista oppikirjoista antavat kuvan, että konflikti maan omistuksesta, mikä voidaan ratkaista, on muutettu uskonnolliseksi ongelmaksi, jota ei voi ratkaista.
KANSANEDUSTAJA Zeev Elkin (Kadima) vaatii hallitusta asettamaan PA:n boikottiin tällaisen ilmiselvän Oslon sopimuksen rikkomisen vuoksi, joka on ajan myötä vaarallisempi kuin turvallisuusrikkomukset.
4. ISRAELIN ARMEIJA VAATII kovaa vastausta Hamasin jatkamaan väkivaltaan Israelia vastaan tulitauosta
(arabiaksi tahdiya), johon Hamas on sitoutunut, ja yhteishallituksesta huolimatta.
TIISTAINA HAMASIN pyssymiesten israelilaisen sähköasentajan haavoittumiseen johtanut tulitus Gazan alueelta Israelin puolelle lähellä Karni terminaalia sekä Egyptin turvamiesten pidättämä potentiaalinen itsemurhaterroristi todistavat IDF:n mukaan, että Hamas toteuttaa käytännössä sitä, mitä se vaatii oikeudekseen jatkaa yhteishallituksen muodostamisen jälkeenkin, eli kaikenlaista vastarintaa (väkivaltaa) israelilaisia vastaan.
PALESTIINALAISET OVAT tarjonneet toista selitystä asialle. Tämän selityksen mukaan tulituksen takana ovat uudesta hallituksesta syrjäytetyt miehet entisen ulkoministerin Mahmoud al-Zaharin veli Yousuf ja Jamal al-Jarah sekä mahdollisesti myös entinen sisäministeri Saim Siad, jotka vastustavat Mekkan sopimusta ja yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin kesken.
KNESSETIN ULKO- JA PUOLUSTUSVALIKUNNAN puheenjohtaja Tzahi Hanegby (Kadima) vannoi, ettei tilanne voi jatkua tällaisena, vaan IDF:n on pakko puuttua tilanteeseen.
IDF varautuu operaatioon Gazan alueella Hamasin väkivallan kasvun myötä.
5. ISRAELIN TALOUSMINISTERI Avraham Hirchson oli eilen seitsemän tuntia poliisin kuulusteltavana epäiltynä Kansallisen Labour-unionin (NILI) varojen kähveltämisestä toimiessaan sen puheenjohtajana kymmenen vuotta. Varojen väärinkäyttö tapahtui 2003, mutta se havaittiin vasta 2005, jolloin asiasta ilmoitettiin poliisille.
ALUKSI KUVITELTIIN, että varat, jotka arvioitiin 5.5 miljoonaksi NIS, oli varastanut Nilin aiempi johtaja Ovadia Cohen. Kuulusteluissa Cohen vihjaisi, että syyllinen oli Hirchson, jonka oletettiin käyttäneen osan hävinneistä varoista poikansa uhkapelivelkojen maksamiseksi. Hävinneitten varojen määrä on myös kasvanut, nyt oletetaan, että kysymys on 10 miljoonasta NIS.
HIRCHSONIN KUULUSTELUT jatkuvat ja uusia epäiltyjä on ilmaantunut kuvaan.
MYÖS TZAHI HANEGBIA vastaan nostetut epäilykset johtivat oikeustoimiin, joita jatketaan. Hanegbin epäillään käyttäneen asemaansa ympäristöministerinä tehden kymmeniä poliittisia nimityksiä vastoin lakia.
6. UUTISOTSIKOITA
IDF AIKOO investoida 2 miljardia NIS reserviläisten varusteitten parantamiseen.
PEDOFIILI joka vuosi sitten vapautettiin kärsittyään 11 vuoden vankeustuomion, pidätettiin epäiltynä 30 lapsen seksuaalisesta häirinnästä Jerusalemissa. 50-vuotias mies on tunnustanut rikoksensa, ja hänet pidätettiin erään lapsen äidin tehtyä ilmoituksen poliisille. Lapset olivat 10-12-vuotiaita.
WINOGRAD-KOMITEAN keräämää materiaalia tutkiva työryhmä ilmoittaa tuomioistuimelle, että valtio julkistaa pääministeriä ja puolustusministeriä sekä IDF:n komentajaa koskevaa kuulustelumateriaalia ennen Winograd-komitean raportin julkaisemista.
HEBRONISSA 4-kerroksisen asuinrakennuksen vallannut 200 nuorta kertovat ostaneensa talon 700 000 USD:lla. He ovat pysytelleet ”Rauhan talossa” IDF:n suojaamina. Yksi arabi väittää taloa omakseen.
IDF:N SOTILAITA KOHTI heitettiin kaksi kranaattia Nablusissa (Sikem) ja keskiviikkoaamuna heitä vastaan avattiin tuli sotilaitten vastatessa siihen, jossa palestiinalaiset väittävät yhden miehen saaneen surmansa.
Sotilaita tulitettiin myös Jeninissä.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT yön aikana 20 etsimäänsä terrorismista epäiltyä palestiinalaista.
7. ISRAELISSA ALKOI YLEISLAKKO KESKIVIIKOAAMUNA KLO 9.00.
Kunnallisten työntekijöitten palkkoja koskeva kiista ei ratkennut viime hetken neuvotteluissa kuuden ja yhdeksän välillä tänä aamuna, joten yleislakko julistettiin alkaneeksi.
Se tulee koskettamaan ainakin seuraavia toimia:
- Hallituksen toimistot ovat kiinni, myös työnvälitystoimistot.
- Ben Gurionin lentokenttä pysyy kiinni tulo- ja menoliikenteeltä.
- Rautatieliikenne keskeytyy.
- Rajaliikenne ja merisatamat suljetaan.
- Kuntien palvelut keskeytyy.
- Kansallinen vakuutuspalvelu keskeytyy.
- Sähköyhtiö on kiinni, ei yleisöpalvelua.
- Kansallinen vesiyhtiö on kiinni.
- Israelin pankki on kiinni, ei rahanvälitystä.
- Tuomioistuimet ja posti ovat kiinni.
Lakko koskee lisäksi monia muita aloja. Lakosta ennustetaan vaikeaa ja se voi kestää pitkään.
Histadrut-ammattiliiton puheenjohtaja Ofer Eini uhkaa, että lakko kestää kunnes viimeinen kunnallinen työntekijä on saanut palkkansa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021