PERJANTAI 12.09.08
1. 4-VUOTIAAN juutalaistytön Rosen (Roz) jäännökset ilmeisesti löydettiin Yarkonjoesta punaiseen pehmeään matkalaukkuun sullottuina eilen. Etsintöjä haittasi ensiksi se, että joen vesi on erittäin saastunutta ja mutaista, jossa näkyvyys on olematon. Toiseksi poliisilla ei ollut riittävästi välineistöä ja miehiä etsintöihin, eivätkä vapaaehtoiset olleet tehtävien tasalla. Lopulta poliisi vuokrasi yksityisen sukelluksiin erikoistuneen yhtiön maksukiistan tultua sovituksi, jonka kokeneet sukeltajat löysivät matkalaukun - kuten he sanoivat – käsikopelolla etsien. Oikeusopillisia tutkimuksia tytön jäännöksistä täytyi siirtää, koska tytön isoäiti vaatii, että perheen edustajan tulee olla niissä mukana. Tämän johdosta kansaa kauhistuttanut ja raivostuttanut kauhunäytelmä jatkuu vielä muutaman päivän.
Koska matkalaukku on pehmeää muovia tai nahkaa, se oli paikoin hajonnut, minkä johdosta kalat ja muut syöpäläiset pääsivät laukun sisään syöden kaiken lihan. Täten tytöstä on vain luuranko jäljellä. Laukussa oli joitain muitakin esineitä, joista poliisi vaikenee.
ROSE-TYTÖN Ranskassa asuva isoäiti vaatii lapsen jäännöksiä Ranskaan haudattaviksi. Hän sanoo, ettei tytön isoisällä ja äidillä ole mitään tekemistä asian kanssa; hän kutsuu heitä hirviöiksi ja murhaajiksi ja vaatii heille elinikäistä vankeutta: ”Lahotkoot vankilassa.” Isoisä peruutti aiemman tunnustuksensa murhasta väittäen, että hänet pakotettiin siihen. (JP)
2. USA:N JERUSALMIN pääkonsuli Jacob Walles aiheutti suuren kahinan Kadima-puolueen sisällä kertoessaan palestiinalaiselle Al-Ayyam päivälehdelle, että Israel oli lupautunut neuvottelemaan PA:n kanssa Jerusalemista. Pääministeri Ehud Olmert on kaiken aikaa väittänyt, ettei Jerusalemista keskustella, se otetaan esille vasta aivan viimeisenä asiana sitten, kun kaikki muu on sovittu. Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni ei suostu vastaamaan suoraan, hän väistelee vedoten vaitiololupaukseen olla kertomatta neuvotteluista. PA:n neuvottelijat sen sijaan ovat kertoneen avoimesti, että Jerusalem on ollut esillä alusta lähtien. Abbas sanoo yksikantaan, ettei mistään sovita ilman Jerusalemia.
ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti USA:n hallitukselle, ettei pääkonsuli Wallesin lausunto huvittanut heitä ollenkaan.
LEHDEN ARTIKKELISSA kerrottiin, että Walles perusti lausuntonsa neuvottelujen aloittamisesta ulkoministeri Gondoleezza Ricen toteamukseen viime Israelin vierailunsa yhteydessä, että neuvottelut Israelin ja PA:n välillä perustuivat siihen, että Israel vetäytyy 1967 aselepolinjoille, mukaan lukien Itä Jerusalem.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vakuutti puhuessaan Kadiman järjestämässä tilaisuudessa Kfar Hamaccabiah Ramat Ganissa eilen, että hallitus pitää kiinni periaatteesta, että Jerusalemin asemasta keskustellaan vasta viimeiseksi. Olmert myös uskoo edelleen, että rauhansopimus on mahdollista saada kasaan ennen vuoden loppua. Olmert uskoo myös, että Kadima-puolue tulee hallitsemaan maata vielä pitkään. (JP)
3. USA:N HALLITUKSEN edustaja Sean McCormack sanoi lausunnossaan, että Livni on haluton keskustelemaan Jerusalemista, ja että USA kunnioittaa hänen kantaansa. Walles vakuutti haastattelussa, että presidentti Bush haluaa joka tapauksessa neuvottelut siihen pisteeseen, että seuraava USA:n hallitus voi jatkaa niitä keskeytyksettä. Bushin aikomuksena lienee laatia niiden liitteeksi oma kirjeensä, jolla hän sitoo USA:n seuraavan hallituksen suhtautumisen hänen ideaansa ”kahdesta valtiosta, jotka elävät rauhassa ja turvallisina rinnakkain”. Walles valitti haastattelunyhteydessä, ettei Israel ollut juuri edistynyt setlementtien laajentumisen ja lisärakentamisen estämisessä.
KADIMAN puheenjohtajuutta havitteleva Shaul Mofaz sanoi Wallesin haastatteluun perustuen, että Livnin epärehellisyys neuvotteluista PA:n kanssa on skandaalimaista. Hän vakuutti, ettei Livni voi enää vetäytyä salaisuuden verhon suojaan. ”Se mitä julkaistiin ei ole mitään muuta kuin skandaalimaista. Jerusalemin tulevaisuus ei ole salaisten keskustelujen asia. Sanon selkeästi, etten salli Jerusalemia vahingoitettavan. Tzipi Livnin eettisen lipsahduksen ohella hänen johtajuuden ja rohkeuden puutteensa estävät häntä selvittämästä kantaansa julkisuudessa. Tämä on strateginen virhe, mikä vahingoittaa Israelin turvallisuutta ja voi aiheuttaa ikuisen tragedian”, Mofaz selitti.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu (Likud) totesi: ”Hallitus menetti kaiken moraalisen arvokkuutensa ja laillisuutensa kauan sitten. On tullut aika pitää uudet vaalit:”(JP)
4. KUKA EDUSTAISI Israelia parin viikon päästä YK:n täysistunnossa? Livnillä on kädet täynnä taistellessaan Kadiman puheenjohtajuudesta, joka voi tarvita uusintaäänestyksen, ellei hän saa yli 40 % äänistä ykköskierroksella. Mukana olo on tärkeää siksikin, että YK:n istunnon yhteydessä pidetään kvartetin kokous, jossa Israelin edustajan tulisi olla mukana. Olmert on enemmän kuin halukas matkustamaan, olisihan se eräänlainen joutsenlaulu hänen pääministerin kaudelleen, mutta kuka haluaisi tavata halvaantunutta ankkaa?
Ratkaisuksi voinee tulla se, että matkalle lähetetään presidentti Shimon Peres, mutta onko hän oikea henkilö edustamaan Israelia Oslon onnettomuuden pääsuunnittelijana ja toiseksi siksi, että hänen ei tulisi sotkeutua politiikkaan.
EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana tuli tänään Israeliin Egyptistä Lähi Idän kiertomatkansa toisena kohteena. Hänen tarkoituksensa lienee kuulostella, miten Israelin politiikka suuntautuu Olmertin lopetellessa ja Kadiman uuden johtajan valmistellessa pääsyä pääministerin korkeaselkäisen tuoliin, mikä saanee ratkaisunsa ensi viikon torstaina tai viikkoa myöhemmin, jos tarvitaan uusintakierros. Livni, joka on johtanut mielipidetiedusteluja, vakuutta taistelevansa Israelin vihollisia vastaan, mutta omalla tavallaan. JP:n toimittajan Gil Hoffmanin Livnin haastattelun yhteydessä käytti ilmeisesti tietämättään melkein samoja sanoja, mitä Jeremia käytti profetiassaan Israelin naapureista, joita hän kutsui ”pahoiksi” ja ilkeiksi (Jer.12: 14-17), jotka eivät toimi sääntöjen mukaan. Livni korosti, että ”Israelin viholliset ovat tietoisia hänen tyylistään ja pitävät häntä valmiina pääministerin tehtäviin”.
Solana pyrkinee haistelemaan ilmaa, mihin suuntaan kompassi näyttää, mikä lienee vaikeaa, koska ”maapallon magneettisuuden muuttuessa myös navat siirtyvät, arvioiden mukaan maapallon pohjoisosasta Atlantin eteläosaan”.
5. IDF VARAUTUU mahdollisuuteen, että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin astuessa syrjään Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet ajautuvat väkivaltaan. IDF on tietoisesti pyrkinyt antamaan vastuuta PA:n uusille ”poliisijoukoille”, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja jatkokouluttaa heitä Jerikossa. Kokemukset ovat IDF:n antamien tietojen mukaan rohkaisevia, mutta toteaa samalla, että tehokkuus on vielä kaukana vaadittavasta. IDF osoittaa heille kohteita, jonne heidän ohjataan, mutta ei osallistu operaatioihin yhdessä PA:n joukkojen kanssa. Tämä lienee viisasta niiden itseluottamuksen kasvattamiseksi, mutta voi toisaalta osoittautua ennen aikaiseksi, jos luottamus pettää.
ABBASIN virkakausi päättyy virallisesti 9. tammikuuta 2009. PA:n peruslain mukaan, jos vaaleja ei pidetä ennen sitä, hänen tehtävänsä siirtyvät PLC:n puhemiehelle, joka on Hamasin edustaja ja istuu Israelin vankilassa, eikä varamieskään liene käytettävissä. Palestiinalainen media vihjaili torstaina, että Abbas voi hajottaa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) ja muodostaa hätätilahallituksen, jonka kanssa hän voisi jatkaa virkakauttaan vuodella. Hamas on jo ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään Abbasin virkakauden jatkamista. IDF kuitenkin uskoo, ettei Hamas pysty syrjäyttämään PA:n hallintoa Juudeassa ja Samariassa niin kauan, kuin IDF partioi ja pitää tukikohtiaan siellä. Hamas voi kuitenkin turvautua sisäiseen väkivaltaan ja aloittaa PA:n johtajien teloitukset.
Torstaina terroristit sytyttivät tienvarsipommin IDF:n partion kulkiessa Gazan turva-aidan vierellä Israelin puolella. Se ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Vihaiset uudisasukkaat hyökkäsivät torstaina Talmon lähellä Samariassa olevaan IDF:n etuvartioasemaan lähellä Ramallah aiheuttaen melkoista vahinkoa ja haavoittaen asevelvollisuuttaan suorittavia sotilaita. (JP)
- Jerusalemin pormestarin virkaa havitteleva Shasin megapoliitikko Ariye Deri sanoo, että jos hänet valitaan, hän sallii homo-paraatin Jerusalemissa, mutta ei salli palestiinalaisia joukkoja Itä Jerusalemissa. Derin mukaantulo on jo sekoittanut aiempien ehdokkaitten mahdollisuuksia. Haredi-ehdokas Porush sekä Arkadi Gaidamak suunnittelevat peruvansa ehdokkuutensa, jos Deri on mukana. Oikeiston edustaja Nir Barkat menettänee myös johtoasemansa. Derin nousua uudelleen politiikkaan pelkäävät monet muutkin, varsinkin vasemmistopuolueitten suunnalla. (JP)
- IDF tulitti kovilla palestiinalaisia, jotka heittivät sotilaita kohti petrolipommeja Tulkarmissa. (Ynetnews)
- Israel joutunee sulkemaan Taba-rajanylityspaikan Siinaille terrorismipelon vuoksi. Kymmeniä tuhansia israelilaisia tungeksii turismikohteisiin Siinailla huolimatta turvallisuusviranomaisten varoituksista. (INN)
- USA kieltäytyy myymästä Israelille sen pyytämiä ”bunkerbuster” pommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan paksun kallio- ja betonikerroksen läpi, uusia huipputehokkaita lentokoneita eikä suostu antamaan lupaa käyttää USA:n ilmavoimien valvomaa ilmakäytävää Irakissa. USA ei myöskään lupaa ilma-tankkausta IAF:n koneille mahdollisen Iranin ilmaiskun aikana.
- Venäjä lähetti kaksi strategista pommittajakonettaan Venezuelaan ja useita laivastonsa aluksia yhteisiin sotaharjoituksiin Karibian merellä. Tämä nostaa ennestään jännittyneitä suhteita USA:n ja Venäjän välillä. USA:n etelärannikkoa toistuvasti runnelleet hirmumyrskyt ovat asiantuntijoitten mukaan Venäjän aiheuttamia, koska niiden suunta muuttuu kesken kaiken.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019