TORSTAI 29.11.07
1. PÄIVÄ ANNAPOLIS konferenssin jälkeen. On aika yrittää koota yhteen, mitä tiedon siruja on käytettävissä siitä, mitä tapahtui ja mistä sovittiin tai oltiin eri mieltä julkisuuden takana.
Sekä palestiinalaiset että israelilaiset edustajat ovat alkaneet vetää takaisin sitä, mitä he julkisuuteen päästivät kokousten aikana. Ensin muutamia johtajien repliikkejä.
PRESIDENTTI BUSH kehotti palestiinalaisia todistamaan, että ”Palestiinan valtio tulee luomaan mahdollisuudet kaikille asukkailleen ja hallitsemaan oikeudenmukaisesti sekä tuhoamaan terrorin infrastruktuurin”. Israelilaisia hän kehotti ”osoittamaan maailmalle, että he ovat valmiita poistamaan miehityksen, joka alkoi 1967, neuvotellun sopimuksen kautta.” Huomio kiinnittyy Bushin mainintaan ”miehityksestä”. Bush lisäsi, että ”sopimuksen kautta perustetaan palestiinalaisten kotimaa aivan samoin kuin Israel on juutalaisen kansan kotimaa”.
MAHMOUD ABBAS sanoi, että ”hänen tulee puolustaa kaikella vilpittömyydellä ja mahdilla, ilman horjumista, kansamme oikeutta nähdä uusi sarastus ilman miehitystä, ilman setlementtejä, ilman erottavia muureja (turva-aitaa), ilman vankiloita, joissa tuhansia vankeja pidetään, ilman teloituksia, ilman saartotoimia, ilman esteitä kylien ympärillä. Koko maailma ojentaa nyt kätensä meitä kohti auttaakseen meitä lopettamaan tragediamme, holokaustimme, joka on kestänyt aivan liian kauan”. Abbasin vertaus holokaustiin on juutalaisten natsien uhrien häpäisemistä. Ei Israel ole missään vaiheessa halunnut palestiinalaisten kansanmurhaa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoi keskiviikkona keskusteltuaan Bushin kanssa ennen lähtöään takaisin Israeliin, ettei Temppelivuori ole mukana neuvotteluissa. Tämä sen jälkeen, kun Abbas vakuutti, että Jerusalem on avain sopimuksen syntymiseen, ja että Itä Jerusalem on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki. Olmert selitti vielä, ettei Jerusalem ollut viimeisissä rutistus-keskusteluissa mukana ollenkaan.
PRESIDENTTI BUSH lupasi, että USA on aktiivisesti antautunut rauhanprosessiin. Tämä sattui olemaan 60 vuotta sen jälkeen, kun YK äänesti 29.11.1947 kahden valtion perustamisesta Palestiinaan, kotimaan juutalaisille ja kotimaan palestiinalaisille. Äänestyksen tuloksena syntyi äänin 33 puolesta ja 13 vastaan 10 poissa YK:n päätöslauselma no 181, johon palestiinalaiset neuvottelijat ovat alkaneet viitata. Abu Qureia jopa näpäytti eräässä yhteydessä israelilaiselle neuvottelijalle, että palatkaa 1947 rajoille. Juutalaiset hyväksyivät YK:n päätöksen, arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät sen Khartumin kokouksessa: Ei Israelin tunnustamista, ei neuvotteluja, ei rauhaa.(JP)
2. PÄÄMINISTERI Olmert on lehtitietojen mukaan täynnä itseluottamusta ja intoa. Häntä ei näytä kiusaavan eikä huolettavan ollenkaan se, että poliisi julkistaa tänään häntä koskevien rikostutkimustensa ensimmäiset tulokset. Kolme muuta rikostutkimusta on vielä vireillä. Winograd on ilmoittanut, että hän julkaisee komiteansa tutkimukset Libanonin kakkossodasta joulukuussa. Sen sisällöstä on vain arvailuja, mutta tiettävästi ne kohtelevat kaltoin Olmertin osuutta sodan surkeasta lopputuloksesta.
ANNAPOLIS antoi kuitenkin myös positiivisia tuloksia Olmertille.
SHAS-PUOLUE ilmoittaa, ettei se katso olevan mitään syytä erota hallituksesta, koska Jerusalem ei ollut sopimuksessa mukana. Myös Israel Beiteinu katsoo puolueelle olevan edullisempaa pysytellä Olmertin liekanarussa ainakin toistaiseksi.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Baral ilmoitti myös, että Annapolis sopimus riittää vakuuttamaan Olmertin rauhantahdon, eikä siten ole aihetta erota hallituksesta.
Täten Olmert on saanut valtakirjan hallituskumppaneiltaan jatkaa suunnitelmiaan Juudean ja Samarian luovuttamisesta ja siellä asuvien juutalaisten karkottamisesta kodeistaan.
OLMERT joutui tasoittelemaan kärkevää lausuntoaan ulkomaitten juutalaisten oikeudesta puuttua Israelia ja erityisesti Jerusalemia koskeviin päätöksiin. Hän lupasi, että mielipiteitä saa ilmoittaa, mutta että Israelin hallitus yksin tekee päätökset. (JP)
3. ARABIMAAT osoittivat käteen tuntuvasti Annapolis konferenssin juhlatunnelman hälventyessä, ettei osallistuminen konferenssiin USA:n hyväntahdon tyydyttämiseksi tarkoita suhteiden muuttumista Israelille myönteisiksi.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni yritti käyttää tilaisuutta hyväkseen soittelemalla 15 paikalla olleen arabi- ja muslimimaan edustajille keskusteluja varten. Yritykset olivat tuomitut yrityksiksi alusta lähtien. Vain Jordanian ulkoministeri Salaheddin Al-Bashar suostu tapaamaan Livnin. Edes Egyptin ulkoministeri ei ollut tavattavissa, vaikka maitten välillä on diplomaattisuhteet. Livni tiettävästi tarjoutui kotimatkallaan pistäytymään joko Marokossa tai Tunisiassa, joitten kanssa on suhteellisen korrektit välit, mutta sekään ai järjestynyt.
OLMERT EI ollut yhtään onnekkaampi keskustelujen järjestämiseksi arabi- ja muslimiedustajien kanssa. Vain ohimenevä kädenpuristus ja hyvää päivää kirvesvartta Qatarin, Bahrainin, Marokon ja Pakistanin edustajien kanssa rekisteröitiin tarkkasilmäisten journalistien toimesta.
LIVNILLÄ oli tiettävästi salaisia keskusteluja Syyrian edustajan kanssa. Syyrian lehdistö haluaa, että rauhanneuvottelut Israelin kanssa tulee aloittaa nyt, kun aika on siihen sopiva. Syyria huolena voi olla pelko, että se jää pitkäksi aikaa sivuun rauhanprosessista. (JP)
4. ISRAELIN TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kertoo omana mielipiteenään, että odotuksia on runsaasti uudesta rauhanaloitteesta, mutta että sen aikataulu vuoden 2008 aikana ei ole realistinen. Dichter puhui rajapoliiseille järjestetyssä tilaisuudessa IDF:n tiloissa. Israelin ja palestiinalaisten tekemän julkilausuman mukaan tiekartan molempia osapuolia koskevia vaatimuksia aletaan toteuttamaan välittömästi USA:n valvonnassa. Abbas oli tiettävästi viimeiseen asti haluton allekirjoittamaan julkilausumaa, mutta Rice veti hänet erilleen kumppaneistaan ja suoranaisesti pakotti hänet raapustamaan nimensä paperin alle.
PALESTIINALAISTEN rajut mielenosoitukset useissa PA:n valvomissa kaupungeissa Juudeassa ja Samariassa eivät lupaa hyvää. Eilen Hebronissa uusiutuivat edellisenä päivänä järjestetyt mielenosoitukset, jotka eilen alkoivat PA:n poliisin pyrkiessä estämään edellisenä päivänä poliisin surmaaman miehen hautajaissaattuetta pääsemästä moskeijaan. Eilen ilmoitettiin, että 40 ihmistä haavoittui yhteenotoissa, puolet heistä poliiseja. Abbasin avuttomuus ja arvovallan puuttuminen on yhä selvemmin nähtävissä myös Juudeassa ja Samariassa, eikä vain Gazassa, jossa hänellä ei ole mitään valtaa. Miten Gazan tilanne nivotaan rauhankeskusteluihin on ratkaisematon arvoitus. Hamasin vallankaappaus myös Juudeassa ja Samariassa on mahdollisuus, jota myöskään ei ole pystytty ratkaisemaan. (Ynet, INN)
5. ISRAELIN ARABIEN parissa suoritettu gallup osoittaa, ettei siellä luoteta Abbasin kykyyn hallita tilannetta. Mada al-Carmel-Arab keskus kyseli 500 arabin mielipidettä. Tulosten mukaan 65.6 % ilmoitti, ettei PA:lla ole mandaattia tunnustaa Israelia juutalaiseksi valtioksi. 79.8 % ilmoitti, ettei PA voi neuvotella paluuoikeuden poistamisesta. 81 % ilmoitti, ettei PA:n neuvottelijoilla ollut oikeutta Annapolisissa keskustella Jerusalemin asiasta. 73 % vastustaa PA:n oikeutta suostua alueluovutuksiin. 56.9 %:n mielestä siihen suostuminen häpäisee arabin kunniaa. 62.6 % uskoi, että maanvaihto vaarantaisi heidän Israelin kansalaisuutensa. 55.7 % ilmoitti syyksi kauheat olosuhteet PA:n hallintoalueilla ja 56 % moitti PA:n korruptiota ja huonoa hallintoa. 42.8 % ilmoitti, että pakolaisten tulisi sallia palata Israelin alueelle; 18.5 % haluaisi, että pakolaisten tulisi saada valita joko paluun entisille asuinalueilleen tai korvauksen menetyksistään. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- RABBI Aharon Trop Bnei Tzwi yeshivasta Beit Elistä sanoo omana mielipiteenään, että Israelin nuorison tulee aloittaa kansalaistottelemattomuus ja kieltäytyä tottelemasta komentajiaan armeijassa. Hän sanoo, että anteeksi pyytelemisen ja ymmärtämisen osoitusten aika on ohi, hän vaatii konkreettisia toimia hallituksen karkotussuunnitelmien vastustamiseksi. Hän katsoo, että osallistuminen Israelin maan luovuttamiseen viholliselle ja juutalaisten karkottaminen sieltä rikkoo juutalaista lakia ja moraalia. (Ynet)
- ANNAPOLIS oli suuri saippuaooppera, kirjoittaa Ariana Melamed Ynetissa. Hän katsoo, etteivät Israelin kolme TV-kanavaa pystyneet välittämään yhtään kriittistä kommenttia tilaisuudesta, vaan kaikki olivat liikuttavan yksimielisiä sen tärkeydestä, vaikka sen tulokset ovat olemattomat. (Ynet)
- KARDINAALI Renato Martino Vatikaanin pakolaisasioita käsittelevässä osastosta ilmoitti Vatikaanin kantana Annapolis konferenssin jälkeen, että palestiinalais-pakolaisten tulee sallia palata kotimaahansa, josta he lähtivät. Hänen lausuntonsa ei yksiselitteisesti ilmaissut, tarkoittiko hän Palestiinaa vai Israelia. (INN)
- 7 viikkoa kestänyttä yläasteen opettajien lakkoa pyritään ratkomaan työoikeudessa keskiviikkona. Lakon taustalla näyttää olevan pyrkimys erottaa opetusministeri Juli Tamir, jonka vasemmistolainen uudistuspolitiikka ei miellytä kaikkia. (INN)
- SHASIA äänestäneistä 60 % haluaa puolueen eroavan hallituksesta.
- PA:N keskusrekisteritoimisto julkaisi PA:n virallisessa TV:ssa ilmoituksen, joissa Palestiinan lippu on ulotettu koko Jordanjoen länsipuoleisen alueen ylle. PA esittää tätä toistuvasti TV-kanavansa ohjelmissa.
- IAF:N HELIKOPTERI laukaisi ohjuksensa eilen Gazassa ihmisryhmään surmaten kaksi, lisäksi 10 muuta haavoittui. Aiemmin päivällä Gazasta ammuttiin 5 kranaattia ja 2 Kassam-rakettia Israeliin. 2 terroristia surmattiin turva-aidalla.
- JERUSALEMISSA löydettiin Nehemian muuri, mikä osoittaa Davidin linnan sijainneen sen lähellä. Joukko sinettejä löydettiin alueelta.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020