PERJANTAI 23.12.11

1. ISRAELIN hallituksen edustajat ilmaisevat hämmästyksensä Hamasin ja muitten terrori-järjestöinä pidettävien palestiinalaisryhmien saatua torstaina tehdyn sopimuksen mukaan oikeuden liittyä Palestiinan Vapautusorganisaation (PLO) jäseneksi.
Pääministeri Netanyahun edustaja Mark Regev sanoi journalisteille eilen: ”Jos PA:n presidentti Mahmoud Abbas lähestyy Hamasia, jos hän kävelee kohti Hamasia, hän kävelee ulos rauhasta”. Regevin sanamuoto asettaa kysymyksen ehdolliseksi, vaikka Kairossa kokoontuneet palestiinalais-järjestöt päättivät eilen ”aktivoida ja uudistaa PLO, että muut ei-jäsen-osapuolet voivat liittyä siihen”. Päätöksen mukaan Hamas ja muut vastaavat ryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseneksi. Tällaisia ryhmittymiä ovat PFLP, DFLP, PPP (Palestinian Peoples Party), Palestiinan vapautusarmeija sekä 4 muuta pienryhmittymää, joilla on yhteyksiä Syyrian ja Irakin Baath puolueen kanssa, jonka toiminta on nyt lamassa.

MARK REGEV purki tuntemuksiaan journalisteille todeten, että jos jollekin jäi epäselväksi Hamasin todellinen luonne, hänen olisi pitänyt tutustua Hamasin johtajien järjestön perustamisen 24-vuotisjuhlien aikana pitämiin puheisiin. ”Se mitä kuulimme, oli vihantäyteisen, ääriretoriikan virta”, hän totesi. ”Hamas vastustaa täydellisesti rauhaa ja sovinnollisuutta, uskoen juutalaisvaltion tuhoamiseen ja katsoo terrorismin olevan oikeutettua siviilejä vastaan. Hamas on poliittinen järjestö, joka käyttää terrorismia; se on kansanmurhaa etsivän terrorijärjestön varsinainen ydin.”

PERUSTAMISESTAAN lähtien 24 vuotta sitten –Israelin silloisen hallituksen myötä-vaikutuksella vastapainoksi ja kilpailijaksi Fatahille myöntäen sille taloudellisia etuja – Hamas on kieltäytynyt liittymästä Palestiinan Vapautusorganisaatioon tai tunnustamasta sitä palestiinalaisten lailliseksi edustajaksi. Israel kasvatti kotonaan lohikäärmettä.
Palestiinalaiset ylistivät torstaina tehtyä päätöstä ”historialliseksi, joka tulee aloittamaan uuden aikakauden palestiinalaisten kysymyksessä”.
Päätös antaa mahdollisuuden muodostaa PLO:n tilapäinen johtajisto, johon kuuluvat Fatahin ohella Hamas, Islamic Jihad ja muita ryhmittymiä. Nämä ryhmittymät tullaan myöhemmin liittämään PLO:n sisäisiin instituutioihin, joista on tärkein Palestiinan Kansallisneuvosto (PNC), joka on itse asiassa pakolaisparlamentti, sekä sen valitsema executive committee (toimenpidehallitus), joka tekee ajankohtaiset päätökset.

TORSTAIN kokouksessa Kairossa muodostettiin PNC:n puheenjohtajan Salim Zanoun vetämä komitea, joka valmistelee käytännön toimia eri palestiinalaisryhmittymien kitkattomaksi liittymiseksi PLO:n organisaatioon. Komitean jäseniksi valittiin Hamasin, Jihadin ja muitten ryhmittymien edustajia. Komitea pitää ensimmäisen kokouksensa Ammanissa Jordaniassa 15. tammikuuta 2012.

Kokouksen jälkeen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas antoi ”presidentin päätöksen”, jolla muodostetaan erityiskomitea valmistelemaan palestiinalaisten parlamentin ja presidentin vaaleja, joiden päivämääräksi on alustavasti sovittu 4. toukokuuta 2012.
HAMASIN edustaja kertoi, että Abbas ja Mashaal, joka osallistui Kairon kokoukseen, lupasivat vapauttaa pidättämiään aktivisteja Gazassa ja Länsirannalla sekä lupasivat nopeuttaa komitean muodostamista, joka tutkii matkustus- ja muiden rajoitusten poistamista Fatahin ja Hamasin väliltä koskien kaikkia palestiinalaisryhmiä.

ABBAS muisti myös vakuuttaa tilaisuudessa, että hän on kiinnostunut aloittamaan täysin tukkiutuneet rauhankeskustelut Israelin kanssa, jos se suostuu hänen ehtoihinsa, eli lopettaa kaiken toiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa sekä suostuu 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pienin aluevaihdoin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250613

2. HAMASIN edustaja kertoi Lontoossa ilmestyvälle lehdelle Asharq Al-Awsat, että Abbas on vahvemmassa asemassa Hamasin ja muiden palestiinalaisryhmine liittyessä PLO:n jäseneksi. Hän sanoi, että Fatah ja Hamas ovat nyt samassa veneessä, ja että ”Fatahin vaikutus kasvaa myös Gazassa, eikä siten ole vain eräs ryhmittymistä Länsirannalla”. Hän vakuutti, että päätöksen yhteistoiminnasta varsinainen päämäärä on miehityksen poistaminen, ja että Hamasin merkitys kasvaa sopimuksen vuoksi, sillä ”Palestiinan vapauttaminen on suurempi kuin Hamas”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=250657

FATAHIN ja Hamasin sopiessa Kairossa yhteishallituksen muodostamisesta ja Hamasin sekä muitten ääriryhmien liittymisestä PLO:n jäseneksi ja osaksi sen organisaatiota, Palestiinan lakiasäätävän Neuvoston PLC jäsen Walid Assaf kertoi ”Gulf News” uutistoimistolle, että hänen johtamansa komitea työskentelee kaikkien kahdenkeskisten Israelin kanssa solmittujen sopimusten mitätöimiseksi, ja hän etsii mahdollisuuksia kansainvälisen oikeuden kautta saadakseen palestiinalaisten alueet määritellyksi uudelta pohjalta. Hän sanoo, ettei hän halua toimia Israelin oikeuslaitoksen kautta, jota hän pitää puolueellisena, vaan turvautuu pelkästään kansainvälisiin oikeuslaitoksiin.

ASSAF kertoi, että hänen komiteansa vastaa alueellisia ristiriitoja koskevien kysymysten käsittelystä Juudeassa ja Samariassa. Häntä närästää varsinkin Israelin rakentama turvallisuusaita, jota hän kutsuu erotteluesteeksi (segregation barrier). Hän haluaa löytää keinoja, joilla kansainvälinen oikeus tekee päätöksen sen purkamiseksi.
Haagin kansainvälinen oikeus (ICC)toimii vain valtioitten välisten kysymysten ratkomiseksi, ja koska PA ei ole valtio, sillä ei ole oikeutta vaatia sen palveluja, ja vaikka hän saisikin jonkun toisen osapuolen esittelemään asiansa oikeudelle, sen päätöksillä on vain suositusluonne.

PLOn viranomaiset kertoivat julkisuudessa, että he tulevat vaatimaan kaikenlaisen yhteyden-pidon lopettamista Israelin hallituksen kanssa, mukaan lukien turvallisuusyhteistyö. Tämä on täysin sopusoinnussa sen kanssa, mitä Hamas on vaatinut kaiken aikaa. Uuden strategian tarkoituksena on kansainvälisiä yhteyksiä käyttäen perustaa Palestiinan valtio, ilman minkäänlaisia sopimuksia Israelin kanssa. Tämän päämäärän toteutuessa he uskovat voivansa esittää Israelille loputtomia vaatimuksia Israelille kansainvälisten järjestöjen - ennen kaikkea YK:n alaisten komiteoitten kuten UNESCO ja ihmisoikeusneuvoston - sekä kansainvälisen oikeuden ICC kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150999#.TvQkkFb3vO0

3. MAHMOUD ABBASIN ja Khaled Mashaalin kuhertelu Kairossa viikon aikana on saanut katkeria ja pettyneitä kommentteja ja lausuntoja Israelin ministereiltä ja poliitikoilta.
Diasporatyön ja tiedotustoiminnan ministeri Yuli Edelstein sanoi Amosta siteeraten, miten ”kottarainen menee korpin luo” (starling went to the raven) sillä ne ovatkin samaa sukua.

Edelstein kertoi, miten Abbas kieltäytyy tekemästä rauhaa Israelin kanssa, ja sen sijaan etsii tukea ja ymmärtämystä terroristeilta; miten hän kunnioittaa ja ylistää heidän tekojaan murhatessaan ja vammauttaessaan israelilaisia, kuten hänen Egyptin vierailun yhteydessä tiukkaan matkaohjelmaan tehtiin lisäys voidakseen tavata Turkissa Amna Munan, neljän lapsen murhaajan, jonka Netanyhau vapautti Gilad Shalitin vaihtokaupan yhteydessä. Seuraavana päivänä Abbas solmi Hamasin, arkkiterroristin, kanssa sopimuksen yhteistyöstä.
Edelstein muistutti, miten Abbasin uusin kumppani Hamas juhli viime viikolla järjestön perustamista 24 vuotta sitten ja 1 365 israelilaisen murhaa Gazassa.

Vuonna 2001 Amna Muna houkutteli 16-vuotiaan israelilaisen Ophir Rahumin internetin keskustelufoorumin kautta Ramallahiin, jossa terroristit murhasivat hänet.
Tämä on yksi niistä terroristeista, joita Abbas kunnioittaa ja joille tai heidän omaisilleen hän maksaa kuukausieläkettä EU:n lahjoittamilla varoilla, ja joiden nimiin hän nimeää kaupunkien katuja ja puistoja ja aukioita sekä joiden nimissä järjestetään lasten ja nuorten kesätapahtumia ja leirejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150994#.TvQvdlb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hollannissa peruttiin kielto juutalaisten rituaali-teurastamisesta, mutta Hollannin hallitus ei anna periksi, vaan asettaa komitean muotoilemaan uudet säännöt niitä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151020#.TvQ6klb3vO0
- Ranskan hallitus tuomitsi Turkin syyllistyneen armenialaisten massamurhaan I maailmansodan aikana. Miljoonan armenialaisen arvioidaan saaneen surmansa pakkomarsseilla, joita ohjattiin kulkemaan ilman päämäärää tarkoituksena vain näännyttää heitä matkalla nälkään ja janoon ja uupumukseen. Turkki vastasi tuomioon lopettamalla sekä sotilaallisen että kulttuuriyhteistyön Ranskan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151009#.TvQ75Vb3vO0
- USA:n kongressin molempien kamarien muodostama komitea myönsi Israelille ylimääräisen avustuksen 106.1 miljoonaa USD Arrow-ohjusten torjuntajärjestelmän edelleen kehittämiseksi. Ensi vuoden tukea nostettiin, entinen oli 129 miljoonaa, uusi tuki on 235.7 miljoonaa USD. Tuki edellyttää, että Israel satsaa saman suuruisen määrän ohjusjärjestelmän kehittämiseksi. USA pitää erittäin tärkeänä järjestelmän kehittämistä, sillä ohjusten suunnittelu ja kehittely entistä tehokkaimmiksi ja pitemmällä kantomatkalla pakottaa kehittämään niiden torjuntajärjestelmiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151018#.TvQ8Zlb3vO0
- Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud Zahar sanoo, että Kairossa solmittu sopimus Fatahin kanssa osoittaa Hamasin pragmaattisuuden, mutta tarkkailijat eivät ilman muut hyväksy määritelmää, vaan kysyvät, kuinka kauaksi aikaa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151022#.TvQ98lb3vO0
- Bloomberg väittää, että Israel on vuosikaudet lähettänyt Teheraniin vakoiluvälineitä käyttäen välittäjinä tanskalaisia. Artikkelissa mainitaan Hod Hasharonissa toimivan Allot yrityksen valmistamia tiedusteluvälineitä kuljetetun Tanskaan, jossa niistä poistettiin kaikki valmistajan ja maan tunnukset ja laivattiin Iraniin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4165821,00.html
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat esitteli eilen kaupungin laatimat uudet kuntarajat, joiden perusteella muutama arabiosa jää rajojen itäpuolelle ja turva-aita joudutaan siirtämään uuteen paikkaan. Noin 60 000 Jerusalemin asukasta asuu turva-aidan takana viidessä lähiössä Kafr Akab, Shuafat pakolaisleiri, Semiramis, Zughayer ja Atarot. Suunnitelmaa ei ole otettu hyvin vastaan, sillä Jerusalemista ei haluta antaa tuumaakaan pois, ja se vaatii Knessetin kahden kolmasosan hyväksymisen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=250602
- Syyrian armeija aloittaa uuden hyökkäyksen Idlibin kapinallista aluetta vastaan, vaikka arabiliiton tarkkailijoitten ensimmäiset 10 henkilöä ovat maassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250536

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021