PERJANTAI 05.08.11

1. OBAMAN hallitus asetti muutamia uusia sanktioita Syyriaa vastaan vastalauseena sen kiihtyneisiin iskuihin mielenosoittajien murskaamiseksi. Ainakin 45 siviilin uskotaan saaneen surmansa ja 1500 asukkaan paenneen 48 tunnin aikana panssarien tykkitulella ja konekivääreillä armeijan miehittäessä Haman kaupungin keskustan.
USA:n Damaskoksen lähettiläs Robert Ford kertoi senaatin informaatiotilaisuudessa, että presidentti Bashar Assadin joukot käyttävät jatkuvaa raakuutta ja kauhistuttavaa kidutusta aseistamattomia siviilejä vastaan.
Ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan totesi Assadin surmauttaneen yli 2000 siviiliä viisi kuukautta kestäneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana. Hän toisti aiemmin esittämänsä arvion, että Bashar Assad on menettänyt laillisen oikeutensa hallita ja sanoi puheessaan torstaina USA:n harkitsevan uusia sanktioita.
USA asetti sanktioita huomattavaa liikemiestä ja kansanedustajaa Muhammad Hamshota vastaan. Hamsho toimii ulkoministeriön määritelmän mukaan presidentti Bashar Assadin, 45, ja hänen nuoremman veljensä, tasavaltalaiskaartin komentajan Maherin, 43, puolesta heidän agenttinaan. Sekä Bashar että Maher Assad on aiemmin asetettu mustalle listalle.

CFR:n huomattava jäsen ja Lähi Idän asioitten tuntija Eliott Abrams totesi USA:n Damaskoksen lähettilään Robert Fordin lausuntojen senaatin kuulusteluissa olevan hyvin lähellä hallituksen politiikkaa – tai ainakin sen retoriikkaa. Hän vastaili JP:n toimittajan kysymyksiin todeten, että USA:n retoriikka muuttui tilanteen huonontuessa ja median kääntyessä entistä kärkevämmin hallituksen ajamaa politiikkaa vastaan, mutta hän epäili sen vaikuttavan retoriikan muuttumista pitemmälle.

CFR:n toinen jäsen Robert Danin selitti, että USA:n hallitus antoi Assadille mahdollisuuden selviytyä tilanteesta – ehkä siksi, että USA:n resurssit ovat rajatut - , mutta se ei ole toiminut. ”Ainoa asia, mitä USA:n hallitus ei ole tehnyt, on että se olisi selvästi kehottanut Assadia luovuttamaan, mutta en usko sen olevan kovin tärkeää tässä vaiheessa. On kysymys toimista eikä sanojen muotoilusta.”
DANIN kertoi myös mielipiteenään, ettei hän usko Assadin lähettävän palestiinalaisia Israelin rajalle kuten se teki toukokuussa nakba ja naksa päivien yhteydessä, koska ne epäonnistuivat. Palestiinalaiset olivat vihoissaan Assadille, että hän lähetti heidät rajalle aseettomina ja ilman armeijan suojausta. Danin kuitenkin arvioi Assadin hallituksen arvaamattomuuden voivan aiheuttaa yllätyksen ja toistavan toukokuun tyhmyyden ja lähettävän palestiinalaispakolaisia Israelin rajalle syyskuussa, kun Palestiinan valtion perustamista käsitellään YK:ssa.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa keskiviikkona hyväksytty päätöslauselma vaatii Syyriaa lopettamaan aseelliset hyökkäykset siviilejä vastaan välittömästi ja kehotetaan molempia osapuolia toimimaan vastuullisesti sekä pidättymään kostotoimista ja varsinkin hyökkäyksistä valtion instituutioita vastaan. Päätöslauselmassa syytetään Syyriaa ihmisoikeuksien rikkomuksista, mikä avaa oikeustoimet maan hallitusta vastaan.

RANSKAN ulkoministeri Alain Juppe totesi TV-2:n ohjelmassa Ranskan lisäävän painostustaan Syyrian hallitusta vastaan, jotta se lopettaisi veriset operaatiot siviilien murhaamiseksi.
VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev kehotti presidentti Bashar Assadia suorittamaan mahdollisimman pian vaadittuja uudistustoimia, tai hänen tulevaisuutensa on surullinen. Ehkä hän halusi viitata tällä Egyptin presidentin kohtaloon, jota maailma seuraa TV:n välityksellä.
EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton tervehti tyydytyksellä uusien puolueitten perustamista Baath puolueen rinnalle, mikäli päätös on aito ja sitä toteutetaan.
SAKSAN edustaja YK:ssa vaati, että YK nimittää erityislähetin välittömästi Syyriaan ja että hänelle annetaan valtuudet toimia YK:n nimissä ja valvoa, että turvallisuusneuvoston päätökset toteutetaan Syyrian hallituksen toimesta.
LIBANONIN edustaja Caroline Ziade vastusti turvallisuusneuvoston esitystä todeten, ettei se huomioi tämän hetkistä tilannetta Syyriassa, mutta pidättyi äänestyksestä, että lauselma saisi taakseen yksimielisen kannatuksen.
KIINAN lähettilään mielipidettä ei ole julkistettu, Kiina ja Venäjä aiemmin tukivat Assadia.
USA:n lähettiläs Susan Rice totesi, että Bashar Assad on varsinainen syy rauhattomuuteen Syyriassa. Hän arvioi Assadin hallituksen uskoneen, että sen suojelijat YK:ssa estävät Syyriaa tuomitsevan päätöslauselman, ja lienee nyt kovin yllättynyt. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232549

2. ISRAELIN telttaliikehdintä jatkuu. Sen vasemmistolainen johtajisto oli tyytymätön Knessetin vahvistaessa komitea-lain, jolla perustetaan paikallisia rakennustoimikuntia, joilla on valtuudet myöntää rakennuslupia ja ohjata rakennustoimintaa. Tällä halutaan vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa rakennuslupien saantia.
Telttaliikkeen edustajan Roee Neuman totesi JP:n toimittajalle torstai-iltana: ”Meille lain vahvistaminen on valtava innoite protestointiin, koska se oli yksi protestoinnin alkamisen pää-syistä. Lain vahvistamisen estäminen oli hallituksen mahdollisuus osoittaa, miten tärkeänä se pitää kansan mielipidettä. Mutta koska hallitus sanoi ei, meillä on oikeus ja velvollisuus protestoida sitä vastaan.” Hän arvioi protestoinnin saavan entistä hyökkäävämmän yleisilmeen, koska ”ensin protestoitiin maltillisessa tilanteessa, mutta nyt he ovat osoittaneet, etteivät he anna ratkaista asioita”.

TELTTALIIKKEEN johtajat ja järjestäjät uskovat saavansa liikkeelle lauantaiksi entistä suuremman kansanjoukon Tel Aviviin, jonne mielenosoitusten päähuomio keskitetään. He uskovat, että aiempi yleisöennätys 150 000 rikkoutuu ja nousee 200 000:en. Tosin kansanjoukkoja läheltä seuranneet ovat havainneet, että ihmisten määriä liioitellaan suuresti.
Protestimarssin pääjoukko aloittaa lauantaina Tel Avivin Rothschildt-bulevardin telttakylästä ja suuntaa Ibn Gvirol bulevardia Kaplan kadulle, jossa mielenosoittajien oletetaan täyttävän koko kadun pituudelta.
Jerusalemissa opiskelijat aikovat marssia Pääministerin asunnon eteen lähdettyään liikkeelle Hevospuistosta (Gan Hasus). Heidän vaatimuksissaan oli komitealain kumoamisen ohella joukko epäsuoria ja suoria parannusehdotuksia, joita he edelleen vaativat. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232558

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa, että PA:n turvallisuusjoukot, suuruudeltaan noin 45 000, joista USA:n kouluttamia parituhatta sekä EU:n koulutusohjelman läpikäyneet, tulevat varmistamaan, etteivät syyskuun 20. päiväksi suunnitellut palestiinalaisten marssit kehity väkivaltaisiksi. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä aloittaa Palestiinan valtion perustamista koskevat keskustelut sinä päivänä.
Abbas ei sulje pois mahdollisuutta, että tuhannet mielenosoittajat voivat oma-aloitteisesti hyökkäillä IDF:n tiesulkuja ja juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa.

PALESTIINALAINEN nuoriso on kuitenkin arvaamaton potentiaali, joka arabikevään innoittamana voi internetin kehotusten mukaisesti aloittaa spontaanit mielenosoituksensa, joita viranomaisten on vaikea valvoa ja vielä vaikeampi hillitä, mikäli tilanne luisuu pois turvallisuusjoukkojen käsistä. Ehkä myös Israelin telttaliike on antanut heille lisärohkeutta, kuten palestiinalaiset lääkärit aloittivat protestoinnin Israelin lääkärikunnan esimerkin mukaan.

PLO:n pääsihteeri Nabil Abed Rabbo kehotti palestiinalaisia valmistautumaan valvottuihin mielenosoitusmarsseihin 20. syyskuuta tukeakseen PLO:n valtioesitystä YK:lle.
Mielipiteiden mukaan palestiinalaisten enemmistö kannattaa Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä ja vastustaa väkivaltaa sen yhteydessä.
Käytännössä PA:n taloudelliset vaikeudet voivat nostattaa väkivaltaa PA:n sisällä. Pääministeri Salaam Fayad ilmoitti jokin aika sitten, että vain puolet palkasta voidaan maksaa 150 000 PA:n palkkalistoilla oleville, mutta protestien pelottelemana löysi rahat sittenkin.
Hän ilmoitti samalla, että ensikuussa on sama ellei huonompi tilanne, sillä rahaa ei ole.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-authority-orders-forces-to-prevent-violence-after-september-un-vote-1.377021

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö kehotti Hondurasiin nimitettyä lähettilästä Eliyahu Lopezia jäämään kotiin konsultointia varten siksi, että Hondurasin presidentti Porfirio Lobo ilmoitti kannattavansa Palestiinan valtion perustamista YK:ssä. Honduras kuuluu Israelille myönteisiin valtoihin, joten ilmoitus oli ikävä yllätys. (JP, H Keinon)
- Israelin vankilapalvelun johto vapautti torstaina 200 palestiinalaista vankia perustellen sitä sillä, että vankilat ovat täynnä ja tarvitaan tilaa uusia varten. Lisäksi puolisen tuhatta israelilaista vankia vapautettiin samasta syystä. Vapautettujen palestiinalaisten joukossa oli sheikki Hassan Yousef, hangellinen ja poliittinen johtaja. Hänen poikansa Mosab Hassan Yousef nousi uutisotsikoihin jokin aika sitten julkistettuaan kirjan, jossa hän kertoo olleensa Shin Betin agentti, mitä Israelissa on epäilty eri syistä johtuen. Hänestä käytettiin nimeä ”Green Prince” (Vihreä Prinssi). Hänen kerrotaan ilmiantaneen useita terrorisoluja ja estäneen siten lukuisten ihmisten surmaamisen. Tämä lienee Israelin ns. ”hyväntahon ilmauksia” äskettäin alkaneen ramadanin kunniaksi. Koskahan PA tekee jotain samaa? http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-authority-orders-forces-to-prevent-violence-after-september-un-vote-1.377021
- IAF iski yön aikana Gazassa viiteen sotilaalliseen kohteeseen vastaiskuna kolmeen raketti-iskuun 24 tunnin aikana. Rakettien kohteina olivat Kiryat Gat ja Ashkelon. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-jets-attack-gaza-overnight-after-rockets-fired-at-israel-s-southern-towns-1.377099
- Poliisi teki ratsian epäilemänsä kulttijärjestön tiloihin, koska sen jäsenten uskottiin pitävän naisiaan orjan asemassa ja harjoittavan väkivaltaa ja kidutusta heitä kohtaan. Poliisi pidätti miehen, jonka oletetaan johtaneen kulttiryhmää sekä kaksi muuta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/young-woman-recounts-her-escape-from-israeli-cult-1.377022
- Debkafile kertoo kuvien todistamana, miten Orontes joen vesi Hamassa värjäytyi verenpunaiseksi Syyrian armeijan jatkaessa raakaa mielenosoitusten murskaamistaan. Sotilaat ampuvat tykeillään ja ZU-24 automaattisilla ilmatorjunta-aseillaan taloihin murskaten talojen seinä ja tunkeutuen asuntoihin surmaten ja paloitellen sisällä olevia ihmisiä. Ihmiset eivät voi tulla ulos taloistaan, jonka vuoksi ruumiit ja niiden osat heitetään ikkunoista ulos jokeen. Sotilaat väittävät, että ruumiit ja niiden osat kuuluvat mielenosoittajien repimille sotilaille. http://www.debka.com/article/21176/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021