TORSTAI 19.04.07
1. ARABIULKOMINISTERIT päättivät Kairon kokouksessaan asettaa neljä työryhmää edistämään
Riadin arabiliiton kokouksessa sovitun saudisuunnitelman toteuttamista. Kolme työryhmää asetettiin myymään suunnitelmaa länsivalloille, YK:lle ja EU:lle. Neljäs työryhmä, johon kuuluvat Egypti ja Jordania, jatkavat keskusteluja Israelin edustajien kanssa.
ISRAEL OLISI HALUNNUT Saudi Arabian osallistuvan mihin tahansa työryhmään, johon Israel kutsutaan, ja lisäksi Qatarin, jonka kanssa Israelilla ei ole täysiä diplomaattisuhteita mutta vankat kauppasuhteet.
Tämä Israelin toive ei toteutunut.
ARABIULKOMINISTERIT päättivät, että laajennettujen työryhmien edellytyksenä on, että Israel tekee huomattavia myönnytyksiä ennen sitä: lopettaa palestiinalaiskansan syrjinnän, lopettaa setlementtien rakentamisen ja turva-aidan rakentamisen. Egypti ja Jordania pyrkivät suoriin keskusteluihin Israelin kanssa.
OLMERT on ilmaissut olevansa valmis osallistumaan mihin tahansa arabien työryhmään, mutta toistaiseksi sille ei ole tullut kutsua yhteenkään työryhmään.
2. SILMÄNKÄÄNTÖTEMPUKSI saudisuunnitelmaa voisi kutsua paremmin kuin rauhansuunnitelmaksi.
Sillä kätevästi ohitetaan kvartetin laatima ja hyväksymä ”tiekartta” palestiinalaisille asetettuine vaatimuksineen edellytyksenä neuvottelujen jatkamiseksi, kuten myös EU:n PA:n yhteishallitukselle asettamat kolme vaatimusta: luopuminen terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä kaikki aiemmin tehdyt sopimukset palestiinalaisten ja Israelin kesken. Saudisuunnitelma asettaa vaatimuksia vain Israelille ehtona keskustelujen aloittamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja Sean McCormack ilmoitti, että saudien osallistuminen työryhmien kokouksiin yhdessä Israelin kanssa on osapuolten ratkaistava, vaikka USA olisi toivonutkin näin tapahtuvan. Hän kuitenkin lisäsi, että USA:lla on ”rohkaisevia” yhteyksiä arabimaitten kanssa, joilla ei ole yhteyksiä Israelin kanssa. USA toivoo maltillisten arabimaitten, joihin lasketaan kuuluvan ns. arabikvartetin maat Egypti, Jordania, Qatar ja Saudi Arabia, vaikuttavan toisiin arabimaihin niiden vastustavan asenteen muuttamiseksi.
SAUDI ARABIAN epärehellisyys paljastuu parhaiten siinä, miten se lupautui lopettamaan Israelissa valmistettujen tavaroitten boikotin edellytyksenä päästä täysjäseneksi WTC:in (Maailman kauppakeskus). Kuitenkin, kuten äskettäin raportoin, saudit edelleen boikotoivat israelilaisia tuotteita ja jopa yhtiöitä, joilla on kauppasuhteita Israelin kanssa. Ei tämä tunnu oikein tasapuoliselta erotuomarilta.
3. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapui eilen Israeliin . Hän meni suoraan puolustusministeriöön, jossa hän keskusteli asioista puolustusministeri Amir Peretzin kanssa. Peretz pyrki saamaan selville USA.n kannan Iranin ydinasehaaveitten lopettamiseksi tarvittaessa voimatoimin, mutta Gates pitäytyi tiukasti USA:n ulkoministeriön omaksumaan kantaan ratkaista kiista diplomaattisten toimien kautta, joita Gates kutsui ”tuloksia tuottaviksi”.
IRAN ILMOITTI viikko sitten, että se on aloittanut uraanin rikastamisen teollisella tasolla YK:n turvallisuus-neuvoston asettamista sanktioista huolimatta. Gates totesi, että kansainvälinen yhteisö tekee mitä sen tuleekin tehdä Iranin ydinohjelman suhteen. Hän piti diplomaattisia pyrkimyksiä suositeltavina.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz totesi omassa puheessaan, että seuraavan vuoden aika on ratkaiseva kiistassa Iranin ydinohjelman ratkaisemiseksi. Iranin uhka koskee Israelin ohella koko maailmaa, hän totesi.
GATES ilmaisi USA:n huolen Syyrian osallistumisesta aseitten ja taistelijoitten salakuljettamiseen sekä Irakiin että Libanoniin. Hän kuitenkin tähdensi, että hän tuli enemmän kuuntelemaan kuin ilmaisemaan omia suunnitelmiaan. Hän ei ottanut kantaa Israelin puolustusministeriön otaksumaan, että USA vetää joukkonsa Irakista kokonaisuudessaan eikä vaiheittain. Gates varoitti omaksumasta joittenkin Irakin sodan vastustajien tapaa iloita USA:n epäonnistumisesta Irakissa, koska se lietsoo tappiomielialaa ensin Lähi Idässä ja lopulta Yhdysvalloissakin, mikä on vaarallista ja aiheuttaa itsetuhoa.
4. ISRAEL EI AIO HYÖKÄTÄ SYYRIAAN, ilmoittaa Olmert vastauksena tietoihin, että Syyria varustautuu sotaa varten. Olmertin mielestä Syyria vain pyrkii kohentamaan omaa puolustustaan, vaikka Syyrian tiedostusministeri Mohsen Bilal ilmoittikin vain muutama päivä sitten, että Syyria valmistautuu ottamaan Golanin kukkulat väkivalloin, jos Israel ei suostu saudi-suunnitelmaan ja luovuta Golanin ylänköä.
Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui keskiviikkona Israelia kiivaaksi viholliseksi, jolta ei ole odotettavissa mitään muuta kuin vahinkoa. Assad lisäsi, ettei hän tiedä, onko sota tulemassa, mutta sitä mahdollisuutta ei ole syytä jättää huomiotta.
KNESSET TEKI LAIN 1981, jolla Golanin ylänkö liitettiin osaksi Israelia. Olmert piti syyrialaisen Omar Suleimanin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnalle esittämiä Syyrian rauhantarjouksia haihatteluina, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa, koska Suleiman edustaa vain itseään.
Olmert vähätteli myös julkisuudessa liikkuvia arvioita, että Israel voi iskeä yksin Iraniin, koska asiaa hoidetaan kansainvälisen yhteisön toimesta.
Olmertin kansliassa pidetään Hamasin esittämää Shalitin vapauttamista vastaan vapautettavien palestiinalaisvankien listaa pettymyksenä.
5. ISRAEL TERVEHTII tyydytyksellä YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti hyväksytyllä päätöksellä lähettää tutkimusryhmä Libanoniin selvittämään Syyrian väitetyistä laittomista asekuljetuksista Libanoniin vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä 1701. Lauselmassa vaadittiin Syyriaa tekemään enemmän rajansa valvomiseksi Libanonin kanssa. Iran jätettiin kuitenkin pois päätöslauselmasta.
YK:n lähetystön oletetaan puuttuvan myös Hizbullahin sieppaaman kahden israelilaissotilaan tapukseen. YK:n lauselmassa mainittiin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin äskettäin antamat lausunnot asetoimituksista, joiden katsotaan olevan suorassa ristiriidassa päätöslauselman 1701 kanssa.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHAD kumosi israelilaislehdessä Ha´aretz olleen uutisen, että se olisi suostunut lopettamaan Kassam-rakettien ampumisen Israeliin. Järjestön tärkeä johtaja Gazassa Nafez Azzam sanoi, ettei hän ole tietoinen tällaisesta lupauksesta, eikä ole lähettänyt Abbasille sitä koskevaa lausuntoa.
Toinen Jihadin johtaja Muhammad al-Harazeen kertoi, että entinen PA:n pääministeri Ahmed Qurei tapasi äskettäin Jihadin johtajan Ramadan Shalahin, mutta siinä keskusteltiin Jihadin liittymisestä PLO:n jäseneksi. Hamasin poliittinen johtaja Khalil Hayeh Gazassa totesi, että Hamas ei koskaan tule luopumaan taistelusta ja pyhästä sodasta.
TUNTEMATTOMAT pyssymiehet polttivat tunnetun Roots ravintolan omistajan auton aikaisin keskiviikkona Gazassa. Ravintola on suosittu PA:n korkeitten virkailijoitten ja ulkomaisten diplomaattien ja virkailijoitten tapaamispaikka. Teon tekijäksi epäillään al-Qaida ryhmää.
Ravintolassa ei tarjoilla alkoholia, mutta sen länsimainen ilmapiiri häiritsee islamisteja
- Vain pari päivää aiemmin ilmeisesti sama ryhmä tuhosi kaksi internet-kahvilaa Gazassa.
- ISRAEL SUOSTUI pitämään Karni-terminaalin auki viisi tuntia pitempään tavarakuljetusten helpottamiseksi Gazaan. Terminaali on jouduttu sulkemaan toistuvasti sitä vastaan esitettyjen terroriuhkausten vuoksi. USA lupasi sijoittaa 16 miljoonaa USD terminaalin valvontalaitteitten uusimiseksi ja liikenteen helpottamiseksi sen kautta.
- HEBRONIN POLIISI tutkii palestiinalaismiehen esittämää valitusta, että hänen 14-vuotiasta poikaansa oli ammuttu ohiajavasta autosta. Poika vietiin sairaalaan ampumahaavojen vuoksi. Mies kertoi, että ampuminen tapahtui sen jälkeen, kun palestiinalaiset olivat kivittäneet ohi ajavia autoja. Ei tiedetä, oliko poika kivittäjien joukossa.
- PRESIDENTIN VAALIT pidetään 13.kesäkuuta. Viran nykyinen hoitaja Moshe Katsav on pyytämällään virkavapaalla ja hän pyytänee siihen jatkoaikaa poliisitutkimusten ja oikeuskanslerin syyteharkinnan ollessa vielä kesken. Katsavin lakimiehet ovat havainneet lukuisia puutteita syyteasiakirjoissa, mm. syytteen nostaneet naiset tekivät rikosilmoituksen vasta poliisin tai muitten ulkopuolisten vaatimuksesta, eivätkä he ole pystyneet toteamaan , koska väitetyt heihin kohdistuneet lähentely- tai raiskausyritykset tapahtuivat.
- BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin siepanneet ovat vaatineet 5 miljoonan USD lunnaita.
- FATAH TANZIMIN JOHTAJA Marwan Barghouti vaatii hänen vapauttamistaan välittömästi. Barghouti on tiettävästi vapautettavien listalla, hän kärsii viittä elinkautista + 40 vuotta murhista tuomittuna.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019