MAANANTAI 02.04.07
LISÄÄ SANOMIA SODISTA.
1. ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELUN (AMAN) päällikkö kenraalimajuri Amos Yadlin kertoo JPostin H Keinonin ja Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa, että Iran, Syyria ja Hizbullah vahvistavat puolustustaan pelätessään USA:n hyökkäystä tänä kesänä. Yadlinin mukaan pelko USA:n hyökkäyksestä on suurempi kuin Israelin. Yadlin kehottaa Israelia seuraamaan tilannetta tarkoin ja välttämään väärien viestien antamista vastapuolelle, koska se voi aiheuttaa niissä vastareaktion. Niiden valmistelut ovat puolustuksellisia.
YADLIN KERTOI hallituksen istunnossa lisäksi, että IDF valmistelee suunnitelmia tilannetta varten, jossa USA vetää joukkonsa pois Irakista, jota Yadlin pitää vaarallisena ja alueen vakautta häiritsevänä. ”USA:n hätiköity vetäytyminen Irakista voisi aiheuttaa kaaoksen Irakissa, josta se voisi levitä läpi shia- ja sunni-maailman”, hän arvioi.
YADLIN ARVIOI arabiliiton Riadin kokouksen olleen ensimmäisen aikoihin, jonka osanottajat tunsivat saaneensa jotain aikaan. Yadlin arvioi, että kokouksen keskeisin henkilö oli Damaskoksessa majaileva Hamasin ulkopolitiikan johtaja Khaled Mashaal, johon kaikki palestiinalaisia koskevat asiat kulminoituivat. Hänet koettiin jopa tärkeämmäksi kuin pääministeri Ismail Haniyeh tai PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas.
Haniyeh ja Mashaal ovat kokouksen jälkeen koventaneet asennettaan Israeliin todeten, että jos Hamasin eristäminen ei lopu, Hamas tulee aloittamaan kolmannen intifadan. Mutta suurin uhka Israelille tulee Yadlinin arvion mukaan Syyrian taholta, joka valmistautuu sotaa varten, joskaan ei mobilisoi Israelin rajalle.
2. HAMASIN EDUSTAJA Ismail Radwan kertoo Hamasin olevan valmis IDF:n huhuttuun iskuun Gazan alueelle lähitulevaisuudessa. Hän kertoi Hamasin ja Palestiinan kansan valmistautuvan seuraavaan taisteluun vihollista Israelia vastaan, ”jolle Hamas tulee antamaan tuskallisia vastaiskuja, sillä Hamas on valmistautunut jihadiin ja marttyyriuteen”. Radwan totesi, että ”vihollinen tuntee vain voiman kielen, mutta Hamas tulee antamaan sille unohtumattoman opetuksen”.
PALESTIINALAISET JOHTAJAT esittivät sunnuntaina kovaa kritiikkiä siitä, että EU päätöksensä mukaan diskriminoi PA:n hallitusta kutsumalla sen määrättyjä jäseniä viralliselle vierailulle Eurooppaan mutta ylenkatsomalla muita. PA:n hallituksen ulkoministeri Ziad Abu Amr ja talousministeri Salaam Fayyad on kutsuttu Ranskaan ja Belgiaan sopimaan tavoista, joilla EU:n myöntämiä varoja voidaan siirtää palestiinalaisille. EU:n mailla näyttää olevan sammumaton tarve syytää rahaa PA:n pohjattomaan säkkiin.
PA:N HALLITUKSEN pääsihteeri Muhammad Awad kertoi, että nämä kaksi ministeriä matkustavat Eurooppaan vasta saatuaan luvan pääministeri Haniyehiltä. Heidän keskustelunsa tulevat tapahtumaan pääministeri Haniyehin ohjeitten mukaan, hän tähdensi. Awad puhui EU:n harjoittamaa diskriminointia joitakin PA:n ministereitä vastaan, mitä hän pitää hylättävänä, sillä ”PA:n hallitus edustaa koko PA:n kansaa.
PA:n hallitus haluaa laajentaa suhteitaan kansainvälisen yhteisön kanssa, eivätkä kaikki Euroopan maat erottele PA:n hallituksen ministereitä”, hän totesi.
MAHMOUD ABBAS väitti puheessaan tavatessaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin sunnuntaina, että hallituksen ohjelma toteuttaa EU:n asettamat kolme vaatimusta ja vaati, että EU lopettaa PA:n eristämisen.
3. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert liehittelee arabijohtajia esittäen lähes jokaisessa puheessaan olevansa valmis tapaamaan arabimaitten johtajia missä ja milloin vain. Hän jopa kerskui, että jos ”merkittävä saudikuningas Abdullah kutsuu hänet Riadiin, Abdullah tulee hämmästymään siitä, mitä hänellä on tarjottavana tälle”. Olmert ei ole lähemmin selvittänyt, mitä hän mahdollisesti tulisi tarjoamaan saudeille, mutta Olmertin filosofian tietävät tuntevat kylmiä väreitä selkäpiissään kuunnellessaan tällaista. Olmert näyttää käsittelevän Israelia ja sen turvallisuusvaatimuksia kuin omaa omaisuuttaan, jolla voi pelata uhkapeliä seurauksista riippumatta.
OLMERT TOSIN toteaa JPostin artikkelissa, että hän tajuaa suuren aukon Israelin ja arabimaitten asenteitten välillä, mutta ”oikealla, vastuullisella ja varovaisella prosessilla on mahdollista edetä kohti neuvotteluja”. Olmert esitti ajatuksiaan tavatessaan liittokansleri Angela Merkelin, joka esitti omana huomionaan, etteivät arabiliiton Riadissa esittämät lausunnot voi korvata neuvotteluja, vaikka hän muuten pitääkin niitä positiivisina.
MERKEL ESITTI Saksan vaativan edelleen, että PA:n yhteishallitus suostuu kvartetin esittämiin vaatimuksiin. Merkel esitti vaatimuksen Gilad Shalitin vapauttamiseksi ja moitti Mahmoud Abbasia siitä, että tämä vieraillessaan Berliinissä hiljattain lupasi, että Shalit vapautetaan piakkoin, mutta ei ole tehnyt asiassa mitään. Merkel kertoi Saksan intressissä olevan, että Shalit vapautetaan, kuten myös Hizbullahin sieppaamat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev, joitten tilanteesta Saksalla ei ole mitään tietoa. Merkel tapasi siepattujen sotilaitten omaisia päivän aikana.
4. USA:N KONGRESSIN EDUSTUSRYHMÄ matkusti Israelista Libanoniin ja Syyriaan. USA:n hallitus esitti toivomuksen Syyrian matkan peruuttamisesta, mutta edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi haluaa toteuttaa itsenäistä ulkopolitiikkaa Bushin toiveista välittämättä. Syyrian matka ei miellyttänyt Israelinkaan johtajia, jotka kuitenkin viisaasti varoivat esittämästä vastustustaan. Pelosi lupasi viestittää presidentti Bashar Assadille, että tämän tulee vaikuttaa israelilaisten panttivankien vapauttamiseksi ja toimia rauhan edistämiseksi Lähi Idän alueella, joka on kaikkien toiveena, ja jossa Syyrialla on tärkeä asema.
5. ISRAELIN UUSI KAUPUNKI Negevissä maksaa arviolta 3 miljardia NIS. Sen pinta-ala on 1600 dunamia ja sitä asuttaa ainakin 9000 IDF:n sotilasta. Lisäksi arvioidaan satojen siviiliperheitten muuttavan kaupunkiin ja sen läheisyyteen. Kaupunki sijaitsee Beersheban ja Dimonan puolivälissä, ja se tulee käsittämään alueella olevat yhdeksän IDF:n koulutuskeskusta, jotka nyt sijaitsevat Tzifinissä. Ainoa ongelma kaupungin perustamisessa on Ramat Hovan teollisuusalue ja vaarallisen jätteen kaatopaikka lähietäisyydessä. Uuden kaupungin nimi tullaan vahvistamaan myöhemmin, sitä kutsutaan nyt nimellä Bahadim. Kaupunkiin on suunniteltu rautatieasema, uima-allas, elokuvateatteri ja muita viihdytyslaitoksia.
HALLITUS PÄÄTTI antaa 181 miljoonaa NIS koulujen ja esikoulujen vahvistamiseksi Gazan alueen läheisyydessä. Töitten arvioidaan valmistuvan ennen seuraavan oppijakson alkamista syyskuussa.
6. UUTISOTSIKOITA
- RABBINAATTI möi kaiken happamen (hametz) – vehnän, ohran kauran, sekä alholituotteet kuten viski, olut ja muut jyvästä valmistetut juomat, perinteen mukaan Abu Ghoshista kotoisin olevalle muslimille 150 miljardilla NIS. Tämä muslimi Hussein Gaber kertoo olevansa aito muslimi, mutta hän ei näe mitään väärää omistaa seitsemän päivän ajan alkoholituotteita, jotka ovat muslimeilta kiellettyjä. Periaatteessa hän voisi käyttää kaikkea kuin omaansa, mutta ei sano käyttävänsä tilaisuutta hyväkseen. Palkkioksi hän saa 20 000 NIS. Edellinen ”ostaja” jouduttiin vaihtamaan, koska saatiin selville, että hänen äitinsä oli juutalainen.
- ASHKENAZI YLIRAPPI Yona Metzker totesi sunnuntaina, että heinäkuun 12. päivänä Hizbullahin sieppaamille Goldwasserille ja Regeville sekä 25. kesäkuuta 2006 sieppaamalle Gilad Shalitille tulee asettaa tyhjä tuoli seder-aterian yhteydessä, koska he ovat nyt yhtä arvokkaita vieraita kuin profeetta Elijah, jota odotetaan ennen Messiaan tuloa.
- IDF:N ISREALIN KESKIOSIEN rabbi everstiluutnantti Benjamin Makluf opettaa sotilaille juutalaisten vapauttamista Egyptistä, sillä hän vakuuttaa tämän tekevän heistä parempia sotilaita. Hän toteaa, että kansa joka ei tunne historiaansa ei pysty taistelemaan tulevaisuudessa. Tora on tärkein sotilaitten moraalin opetuksessa , hän uskoo.
- WINOGRAD KOMITEA siirtänee Libanonin sota II:sta käsittelevän kuulustelupöytäkirjan julkistamisen pääsiäisen jälkeen. Siinä on Olmertia, Peretziä ja Halutzia tutkivat osat.
- OIKEUSKANSLERI Mazuz aikoo siirtää presidentti Katsavia koskevan kuulemisen, koska hän on saanut uuden raiskaussyytöksen yhdeltä todistajalta. Katsavin asianajaja ihmettelee tämän naisen muistia, koska raiskaus ei ollut hänen ensimmäisessä syytteessään, hän muisti sen vasta kuukausien kuluttua, ja toisen taas usean kuukauden kuluttua. Asianajaja olettaa, että nainen saa ohjeet joltakin ulkopuoliselta, joka kiihottaa häntä jatkosyytöksiin.
- LAINOPILLINEN KESKUS neuvoo korkeinta oikeutta poistamaan Israelin kansalaisuuden arabi-kansanedustajilta, jotka rikkovat maan lakeja vierailemalla luvatta vihollismaassa.
- HAMAS KIIHOTTAA lapsia itsemurhaiskuihin Israelissa omistamansa TV-kanavan kautta.
- ISRAEL VAPAUTTAA 700 vankia pääsiäiseksi, mutta 5000 jää edelleen selleihinsä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021