tiistai 22.2.2011

TIISTAI 22.2.2011

Mellakat Libyassa jatkuvat jo viikon. Näyttää, että Gaddafi on menettämässä otettaan vallankahvasta. Hän on jo turvautunut todella koviin otteisiin lähettämällä taisteluhelikoptereita ja panssarivaunuja tulittamaan mielenosoittajia. Muutama lentäjä pakeni lentokoneineen Maltalle, koska he eivät halunneet pommittaa mielenosoittajia. Libyan tilannetta hankaloittaa vielä entisestään se, että se on historiallisesti ollut hajanainen, koska Tripoli ja Benghazi ovat taistelleet siellä vallasta, lisäksi Libyan väestö koostuu eri heimoista, jotka eivät ole aina olleet hyvissä väleissä keskenään. Viimeinen tieto on, että Gaddafin joukot ovat tehneet verilöylyn Tripolissa käyttämällä ilmavoimia ja etelästä tuotuja joukkoja, jotka ovat valmiita ampumaan siviilejä, ja saaneet täten sen uudelleen hallintaansa – ainakin toistaiseksi. Muut arabimaat katsovat varmasti hyvin tarkkaan Libyan tapahtumia, koska jos Gaddafi ei saa väkivallalla ihmisiä kuriin, niin silloin muutkin tietävät, että kannattaa aloittaa neuvottelut mielenosoittajien kanssa hyvissä ajoin.

Jemenissä mielenosoittajat ovat jo monta päivää vaatinet presidenttiä eroamaan, mutta eivät ainakaan vielä ole saaneet haluamaansa.

Israelia luonnollisesti kiinnostaa suuresti tapahtumat arabimaissa. Sinänsä demokratia on hyvä idea, mutta demokratia voi myös johtaa hirmuhallintoon. Monissa arabimaissa islamilainen veljeskunta on vahvin oppositiopuolue, joten syystä pelätään sen ottavan vallan monissa maissa. Islamilaisen veljeskunnan perusti Egyptissä Hassan al-Banna 1928. Se on ainakin julkisesti väkivaltaa vastustava järjestö, mutta siitä on lähtenyt monta terrorijärjestöä. Veljeskunnan päämäärä on vaihtaa nykyinen hallinto islamilaisella hallinnolla eli Sharia-lailla. On mahdollista, että nykyiset levottomuudet saavat islamistit valtaan monissa maissa.

Iranin laivastonlaivat ovat egyptiläisten lähteiden mukaan aloittaneet matkansa Suezin kanavaa pitkin. Israel on huolissaan uudesta tilanteesta.


Entinen presidentti Moshe Katzav saa kuulla tänään, montako vuotta hän joutuu istumaan vankilassa – hänet tuomittiin raiskauksesta.

Israel Philharmonic –orkesteri on Ameriakn kiertueella parhaillaan. Ny propalestiinalainen järjestö Adalah on ilmoittanut, että se aikoo häiritä kyseistä kiertuetta, koska orkesteri on heidän mielestään osa Israelin propaganda koneistoa. Orkesterin turvatoimia on tiukennettu, mutta ei ole aikomuksia muuttaa konserttikiertuetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019