Thursday, February 25, 2010

TORSTAI 25.02.10

1. HALLITUKSEN perinnesuunnitelman johdosta jatkuneet mielenosoituksen Hebronissa alkaessa laantua palestiinalaiset valmistautuvat uuteen mielenosoitukseen Goldsteinin suorittaman – tai hänen nimissään suoritetun, salaliittoteoria elää edelleen – massamurhan 16.muistopäivänä tänään torstaina.
Kuten yleisesti uskotaan ja julkisesti on kansalle kerrottu, Amerikasta Israeliin muuttanut lääkäri Goldstein surmasi helmikuun 25. päivänä 1994 automaattiaseellaan 29 muslimia, jotka olivat kokoontuneet rukoilemaan Patriarkkain mausoleumirakennukseen rakennettuun moskeijaan. Lisäksi 150 muuta muslimia haavoittui, ennen kuin muslimit nuijivat hänet kuoliaaksi. Tilanteeseen liittyy epäselvyyksiä, kuten kysymys, miten hän pystyi vaihtamaan lippaan aseeseensa ilman, että läsnäolijat olisivat pystyneet estämään ampumisen.

ANTAAKSEEN oman vakuuttavan lausuntonsa paikan liittymisestä juutalaisuuteen - onhan se toiseksi tärkein kohde juutalaisille Temppelivuoren jälkeen – Hebronin juutalaiset aikovat pitää erityisrukoustilaisuuden mausoleumissa kuningatar Eshterin paaston juhlistamiseksi.
Palestiinalaisten mielenosoitus toteuttaneen marssilla, joka alkaa Hebronin muslimiosassa ja jatkunee sieltä mausoleumialueelle, jos sotilaat eivät pysty sitä pysäyttämään aiemmin. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=169597

PÄÄMINISTERI Netanyahu puolusti hallituksen päätöstä sijoittaa Patriarkkain hautapaikka-rakennus ja Rachelin hautakammio perinnelistaan selittäen, että suunnitelmaan kuuluvat korjaus- ja entisöimistyöt koskevat myös muslimeille pyhiä paikkoja. Täten Patriarkkain hautarakennuksen sisäänkäynti sekä muslimien rukoustiloihin johtava tie ovat korjausten alaisina. Netanyahu vakuutti, että Israel on lupautunut ylläpitämään vapaan pääsyn kaikkiin muslimien, kristittyjen ja juutalaisten kuten muittenkin uskonnollisten ryhmien pyhille paikoille, ja että se on huolestunut niiden kunnon rappeutumisesta huollon puutteen ja lisääntyneen turismin aiheuttaman kulumisen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136189

2. USA:N ULKOMINISTERIÖ kritisoi eilen kovin sanoin Israelin hallituksen päätöstä asettaa kaksi ns. ”kiistanalaisella alueella” sijaitsevaa juutalaisille tärkeää kohdetta Netanyahun hallituksen laatimaan kansalliseen perinnesuunnitelmaan.
USA:n ulkoministeriö edustaja Mark Toner sanoi, ettei päätös tue rauhanponnisteluja ja että päätös on provokatiivinen. USA:n kanta näyttää yhä useammin noudattelevan palestiinalaisten kantaa, jonka mukaan kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet kuuluvat heidän kuvittelemaansa Palestiinan valtioon. USA:n ulkoministeriölle ei näytä merkitsevän mitään se, miten tärkeitä nämä kaksi viimeiseksi listaan lisätyt kohteet ovat juutalaisuudelle, sekä historiallisesti että uskonnollisesti ja kansallisesti.

USA:N ulkoministeriön voimakasta kannanottoa PA:n hallituksen puolesta on pidettävä erittäin valitettavana, sillä se innostaa ja kiihottaa palestiinalaisia uusiin väkivaltaisiin mielenosoituksiin uskoessaan, että sillä on USA:n presidentti Obaman hallituksen tuki.
On totta, että sekä muslimit että juutalaiset pitävät patriarkka Abrahamia esi-isänään, mutta täytyy samalla muistaa, ettei Jumala koskaan luvannut heille Israelin maata; se lupaus annettiin Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisille, tätä sukulinjaa seuraten.

KVARTETTI, johon kuuluvat USA, EU, YK ja Venäjä, aikovat pitää kokouksensa maaliskuun puolivälissä Moskovassa. Mukaan odotetaan tulevan myös EU:n uusia johtohenkilöitä, kuten ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton, Englannin entinen pääministeri Tony Blair, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, sekä osanottajamaitten ulkoministerit Hillary Clinton ja Sergey Lavrov. Kvartetti pyrkii tasoittamaan tietä George Mitchellin ponnisteluille saada kuukaudesta toiseen siirtyneet rauhankeskustelut polultakin käyntiin Israelin ja PA:n välillä.

USA:N alivaltiosihteeri James Steinberg kuten kaksi muuta varamiestä Jacob Lew ja William Burns, ovat Israelissa osallistuen strategisiin Israelin ja USA:n välisiin keskusteluihin. Lew ja Burns tulivat tänne 10 päivää kestäneeltä Lähi Idän kiertueelta.
Puolustusministeri Ehud Barak on Washingtonissa, jossa hän tapaa ulkoministeri Clintonin perjantaina, joka palaa matkaltaan Qatariin ja Saudi Arabiaan, joka sattui samaan aikaan kuin USA:n armeijoitten puheenjohtajan amiraali Mike Mullen vieraili Israelissa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152277.html

3. ”MIKSI Israel on hiljaa Iranin, Syyrian, ja Libanonin muodostaessa kiristysrengasta Israelin ympärille?”, kyselee Elyakim Haetzni ynetnews.com artikkelissaan. Hän muistuttaa, että Syyria lupaa mennä Libanonin avuksi, jos Israel hyökkää sitä vastaan. Libanon lupaa taistella Hizbullahin rinnalla, kuten myös Syyria. Kaiken kukkuraksi Iran lupaa tulla Syyrian rinnalle, jos sota syttyy Israelin ja Syyrian välillä.
HIZBULLAHIN pääsihteerin varamies Naim Qassam kokoaa asian seuraavasti: Syyria, Libanon ja Hizbullah tulevat yhdessä palestiinalaisten kanssa muodostamaan yhteisen rintaman Israelia vastaan seuraavassa sodassa, jota tarkkailijat näyttävät pitävän itsestään selvänä, vain ajankohta on auki.
HAMAS-JOHTAJA Khaled Mashaal Damaskoksessa lisäsi tähän oman tulkintansa luvaten, että Hamas tulee liittymään arabirintamaan seuraavassa sodassa.

HAETZNI kertaa historiaa I maailmansodan syntyvaiheilta todeten, miten Euroopassa muodostui kaksi rintamaa, jossa Saksan ja Itävallan muodostamaa liittoutumaa ympäröi vihamielinen liittoutuma: Venäjä (1894), Ranska ja Englanti (1904) Britannia Venäjä 1907; tulenarka muodostelma, joka räjähti Serbian terroristin murhattua Itävallan arkkiherttua Franz Ferdinandin. Itävalta julisti sodan Serbialle, ja muut maat liittyivät siihen yksi toisensa jälkeen.
Täten nämä liittoutumat työnsivät maat ilmisotaan toisiaan vastaan.
Sama ketjureaktio voi syttyä myös Israelin lähituntumassa, Haetzni varoittaa. Vain ulkoministeri Lieberman näkee vaaran merkit ja varoittaa Syyriaa syvällisistä seurauksista, jos se kiihottaa liittolaisiaan sotaan.

HAETZNI liittää tähän oman havaintonsa, etteivät valtiot halua tulla leimatuksi sodan aloittajiksi. Siksi ne mieluummin turvautuvat peittelyyn suunnittelemalla provokaation, jonka varjolla ne voivat mennä väliin. Hitler käytti sitä ennen hyökkäystään Puolaan, eikä suomalaisille liene vieraat ns. Mainilan laukaukset, joiden varjolla Venäjä hyökkäsi Suomeen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3852989,00.html

4. JUUTALAISTEN purim alkaa sunnuntaina ja jatkuu maanantaina. Tänään torstaina on Eshterin paasto, muistoksi siitä, miten tämä juutalainen Persian kuningattareksi korotettu nainen paastosi ja pyysi juutalaisia paastoamaan ennen astuessaan kuninkaan eteen.
Yehuda Landy kirjoitti kirjan aiheesta nimellä: ”Purim, and the Persian Empire”. Siinä hän pyrkii löytämään vastauksia kysymyksiin, kuten Kuka oli Ahasverosh?; Onko iranilaisessa Sushin kylässä esiin kaivettu palatsi paikka, jossa kaikki tapahtui?; Tukeeko arkeologia tähän liittyviä kertomuksia?; Missä oli ns. Eshterin portti?; Missä olivat kertomukseen liittyneet rakennukset, huonetilat, sisäpihat?.
PERSIASSA on löydetty useita savitauluja, joissa mainitaan Mordechain nimi, mutta kukaan ei ole pystynyt ratkaisemaan, onko joku heistä se oikea Mordechai.
http://www.israelnationalnews.com/Books/Book.aspx/134529

VIIKONLOPUN SÄÄ lupaa sateita, jopa myrskyjä, ja lämpötilojen huomattavaa laskua. Tänään lämpömittari näyttää 13 C-astetta, mutta jos lumisateet toteutuvat pohjoisessa, se putoaa tästäkin. Sateet eivät olisi ollenkaan pahitteeksi, vaikka ne usein tulevatkin suurin ryöppäyksin, keskittyen joillekin alueille ja aiheuttaen tulvia ja tuhoja rakennuksille.

5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän ulkoministeriön turvallisuus- ja aseriisuntaosaston apulaisjohtaja Oleg Rotzkov kertoi medialle, ettei Venäjä tue Israelin vaatimia purevia sanktioita Irania vastaan. Israelin johto on työskennellyt rajusti saadakseen länsivallat sekä Kiinan ja Venäjän tähän mukaan, mutta kaksi viimeksi mainittua eivät näytä tuntevan mitään tarvetta siihen. Kiinan on turvattava öljytoimitukset Iranista, eikä se voi vaarantaa niitä. Venäjällä on puolestaan suuret kauppasopimukset, joista S-300 ilmatorjunta-järjestelmän toimittaminen on puhuttanut diplomaatteja kuukausikaupalla. Venäjä rakentaa ydinreaktoria Persianlahden rannalle, ja sen pitäisi valmistui lähiaikoina.
- Israelilaiset turvallisuusjärjestöt ovat vahvasti mukana turvaamassa Etelä Afrikan WORLD CUP kilpailujen sujumisen häiriöittä. JP esittelee yhden erikoisuuden, ODF Eye Drive 360 asteen taktisen kameran, joka pystyy kiipeämään pylvääseen saadakseen paremman kuvakulman. (JP)
- Edellisen pääministeri Ehud Olmertia vastaan nostettu oikeusjuttu alkaa tänään monien viivästysten jälkeen. Olmert lupaa totuuden paljastuvan. (JP)
- IDF lopetti kahden tilanteen tutkimukset, joissa sotilaitten väitettiin käyttäneen ihmiskilpiä taisteluissa, koska syytökset osoittautuivat perättömiksi. (JP)
- EU tukee Goldstonen raporttia ennen keskusteluja siitä YK:ssa. (JP)
- Jerusalemin kevytrautatie sai 8 kuukautta lisäaikaa valmistumista varten, koska sekä kaupunki että valtio eivät toimineet odotetusti. (JP)
- Noam Shalit painostaa Amnesty Internationalia, jotta se käyttäisi vaikutus-valtaansa Hamasiin hänen poikansa vapauttamiseksi. (JP)
- PA vaatii, että Israel luovuttaa sille tienpohjan C-alueelta rakenteilla olevaan Rawabin kaupunkiin, jonne rakennetaan asunnot 40 000 ihmistä varten, lopullisessa tilanteessa 200 000 ihmistä. Rawabi sijaitsee juutalaisyhteisöjen Shilon ja Ateretin välissä, lähellä valtatie 60 Nazaretista Beershebaan. Juutalaisyhteisöt kauhistelevat, miten heidän turvallisuutensa kärsii kaupungista ja miten sen jätevedet on tarkoitus hoitaa, kun muittenkin palestiinalaiskaupunkien jätevedet virtaavat laaksoissa puhdistamattomina.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136134
- Dubain surmatyön tutkijat ovat löytäneet 15 uutta epäiltyä, joukossa henkilöitä, joilla on Israelin kansalaisten passit. Kaikkiaan 26 epäiltyä on Dubain poliisin epäiltyjen listalla. Ainakin kaksi heistä matkusti laivalla Dubaista Iraniin, mikäli saa tutkimukset entistä sekavammiksi, ja syytökset Mossadin osallisuudesta sitäkin omituisemmaksi. (JP)
- Palestiinalaisten väkivalta lisääntyi selvästi kuluneen viikon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136186
- Astmaa sairastavien luku on Haifassa yli kaksinkertainen keskitasoon verraten.
- Iranin presidentti Ahmadinejad matkusti Damaskokseen. (JP)

No comments: