PERJANTAI 26.10.07
1. HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN mukaisesti Israel katkaisee virran määräajaksi Gazaan toimittamastaan sähköstä Kassam-rakettitulen seurauksena. Vielä ei ole selvää, miten ratkaiseva määrä raketteja määritellään, mikä aiheuttaisi katkoksen, mutta ilmeisesti ei jokaisen raketin jälkeen. Eilen ammuttiin Gazasta 10 rakettia ja 14 kranaattia, tänä aamuna jo muutama lisää.
ISRAELIN MEDIA näyttää spekuloivan, mikä lopulta ratkaisi hallituksen myönteisen päätöksen. Kansalle ilmoitettiin, että katkosten tarkoituksena on saada rakettituli lakkaamaan, mutta on esitetty muitakin syitä. Yhtenä syynä esitetään tarve lopultakin erottautua Gazasta kokonaan. Toinen syy on se, että sähkökatkoksilla Gazaan ennakoidaan sinne tehtävää sotilaallista iskua.
Olkoon syy mikä tahansa, Israel tullaan kansainvälisesti asettamaan syyllisen paikalle ja mahdollisen inhimillisen kriisin aiheuttajaksi.
IDF:N SUUNNITELMAN mukaan sähkö katkaistaan 15 minuutin ajaksi raketti-iskun jälkeen, ja katkosta jatketaan kahteen tuntiin asti, jos rakettituli jatkuu. IDF vakuuttaa, ettei tämä aiheuta inhimillistä kriisiä eikä vaikeuta sairaaloiden toimintaa. Ihmisoikeusjärjestöt Gazassa syyttävät Israelia kollektiivisesta kurituksesta Gazan asukkaita kohtaan. Katkokset tuntuvat kuitenkin vain alueen pohjoisosassa, josta raketteja pääasiassa ammutaan Israeliin.
MINISTERI Ben-Eliezer kysyy retorisesti: Pitäisikö meidän toimittaa heille sähköä samaan aikaan, kun he pommittavat heille tuottavaa sähkölaitosta; tai toimittaa heille vettä, kun he pommittavat vedenpuhdistuslaitosta, joka toimittaa heille vettä; tai öljyä, kun he pommittavat sitä kuljettavia rekkoja ja rajaterminaaleja?
TAISTELU terrorismia vastaan ei noudata mitään järjellisiä tai oikeiksi katsottuja periaatteita, koska terrorismin tarkoituksena on terrorisoida kaikkia asukkaita ja sekoittaa normaalielämää.
2. USA ASETTI torstaina Iranille useita raskaita sanktioita, jotka vaikeuttavat Iranin kanssa tuottavaa kauppaa harjoittavia yhtiöitä sekä lännessä että idässä. Sanktiot on suunnattu Iranin vallankumousarmeijaa (IRGC) ja sen alajärjestöä Quds-armeijaa vastaan. Vallankumousarmeija valvoo Iranin ohjusteollisuutta, öljyntuotantoa sekä ydinteollisuutta. Quds-armeijaa (Quds Force) pidetään puhtaasti terrorijärjestönä.
USA:N PÄÄTÖKSEN mukaan Vallankumousarmeijan ulkomaiset tilit jäädytetään ja amerikkalaiset estetään käymästä kauppaa Iranin kanssa. Sanktiot koskevat myös niitä ulkomaisia yhtiöitä, jotka jatkavat liiketoimiaan Iranin Vallankumousarmeijan kanssa.
GONDOLEEZZA RICE luetteli Iranin synneistä seuraavat: Iranin pyrkimys saada ydinaseita; sen ohjusarsenaali, Iranin tuki terroristeille Irakissa ja PA:n alueilla, sekä Iranin uhkaus hävittää Israel täydellisesti maan pinnalta.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmaisi tyytyväisyytensä USA:n päätöksestä.
USA:N HALLITUKSEN virkailija totesi, että päätös oli välttämätön YK:n turvallisuusneuvoston päättämättömyyden vuoksi. Rice pahoitteli, että päätöksen saaminen kongressissa hidastui joittenkin vastustuksesta johtuen, mutta piti sanalla välttämättömänä asettaa sanktioita myös kolmansien maitten yhtiöitä vastaan.
PÄÄTÖS EI ASETA Vallankumousarmeijaa terrorijärjestöjen listalle, vaan syyttää sitä aseiden viennistä ja ohjustietoisuuden ulottamisesta toisiin maihin. Quds-armeija sen sijaan luokitellaan terrori-järjestöksi.
EU-MAAT ovat olleet haluttomia sanktioitten koventamiseen Ranskaa ja Englantia lukuun ottamatta. Venäjän presidentti Putin valitti USA:n päätöstä ja sanoi, ettei tämä ole oikea tapa hoitaa suhteita toisten maitten kanssa. Venäjällä on ehkä suurimmat taloudelliset siteet Iranin kanssa, joten se tulisi myös kärsimään eniten.
IRANIN JOHTO sysää USA:n sanktiopäätöksen sivuun vähätellen sen vaikutusta. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad kertoi, että tästä lähtien jokaista amerikkalaista pidetään terroristina.
IRANIN VALLANKUMOUSARMEIJA perustettiin 1979 islamilaisen vallankumouksen yhteydessä. Se omistaa autotehtaita, rakennusliikkeitä, julkaisee lehtiä ja valvoo öljyntuotantoa sekä maan ohjustuotantoa ja ydinteollisuutta. Quds-armeija avusti Hizbullahin perustamista Libanoniin 1982 sekä toimitti aseita Bosnian muslimeille taistelujen aikana.
3. OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään jännittyneen ilmapiirin vallitessa osapuolten välissä. PA:n neuvottelijat, joista äänekkäin on ollut Saeb Erekat, ovat uhkailleet kolmannella intifadalla, jos Israel ei suostu sopimaan kaikista PA:n esittämistä vaatimuksista ennen Annapolisia. Abbas itse syytti vain pari päivää sitten Ammanissa, että Israel neuvottelee salaa Hamasin kanssa samaan aikaan, kun se vaatii kaikkia muita pidättymään suhteista sen kanssa. Israelin johto kielsi kiivaasti, että keskusteluja Hamasin kanssa olisi käyty, vaikka tavaratoimitusten vuoksi Gazaan joistain järjestelyistä oli sovittava Hamasin kanssa, joka valvoo Gazaa. Abbas väitti, että Israelin edustajat ovat tavanneet Hamasin edustajia Eretz-terminaalissa ja muualla keskustellen suhteiden normalisoimisesta ja elämän palauttamiseksi rauhantilaan. Sekä Hamas että Israel ovat kieltäneet keskusteluja käydyn.
ISRAELIN JOHTO uskoo, että Abbas rakentaa lausunnoillaan perustaa omille yhteydenotolleen Hamasin kanssa pystyäkseen uusimaan hallitusyhteystyön Hamasin ja Fatahin kesken.
ISRAELIN JOHTO pitää edelleen lujasti kiinni ”tiekartan” periaatteista, jonka ensimmäiset vaatimukset koskevat palestiinalaisia, joita he eivät ole edes aloittanet toteuttaa
4. PA SUUNNITTELEE ottavansa Nablusin (Sikemin), Samarian alueen suurimman palestiinalaiskaupungin, valvonnan ja asettaa kaupunkiin 500 USA:n kouluttamaa poliisia. USA:n asettama yhteistyökoordinaattori kenraali Keith Dayton kävi eilen tutustumassa tilanteeseen kaupungissa, jossa väkivalta ja laittomuus on ollut yleistä. PA:n johto perustelee päätöstään sillä, että toimenpide vahvistaa Fatahin asemaa ja estää Hamasin vaikutuksen kasvua kaupungissa.
PA:N POLIISIN komentaja Ahmed Sharqawi kertoi eilen, että PA:n poliisit tulevat toimimaan useilla alueilla kaupungissa marraskuun alusta. Hän varoitti, että aseellisten ryhmien esiintyminen kaduilla aseineen on kielletty ja toivoi asukkaitten yhteistoimintaa.
PA:N NABLUSIN kuvernööri Jamal Muhaisen syytti Israelia, että se tuhosi kaupungin infrastruktuuria ja häiritsee sen taloutta jatkuvilla IDF:n operaatioilla kaupungissa. Hän myös vaati ratkaisua ongelmaan, minkä muodostavat sinne pesiytyneet kymmenet Israelin etsimät pyssymiehet. Ei tiedetä, aikooko PA:n poliisi asettua kaupungin kolmeen pakolaisleiriin, joissa Fatahin alajärjestö al-Aksa on vahva. Al-Aksa on aiheuttanut eniten häiriöitä Nablusissa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa tuomitsi USA:n avun Fatahille kutsuen sitä sen palkkioksi PA:lle siitä, että se tuhoaa Hamasin järjestöjä ja instituutioita Länsirannalla. Mushir Al-Masri varoitti, ettei Hamas koskaan tule alistumaan USA:n ja sionistien suunnitelmaan. Hän uhkasi, että Hamas tulee kaatamaan Fatahin vallan Länsirannalla, jos se jatkaa Hamasin jahtaamista.
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF SIIRTÄÄ sotaharjoituksensa Golanilta Galilean pohjoisosaan, ettei tarpeettomasti provosoisi Syyriaa ilmankin jännittyneessä tilanteessa.
- BBC:N REPORTTERI Alan Johnston kertoi BBC:n radion ja TV:n lähetyksissä, mitä kaikkea hän joutui kokemaan 114 päivän panttivankidraaman yhteydessä. Hän kertoi olleensa moneen kertaan varma teloituksesta istuessaan pimeässä kellaritilassa huppu päässä Gazassa kädet sidottuina. Hänen vartijansa toi kerran selliin radion, mutta sieltä hän kuuli, että hänet oli teloitettu. Vartija kertoi, että kun hänet teloitetaan, he käyttävät Zargawin menetelmää, eli hänen kaulansa nirhataan poikki tylsällä puukolla TV-kameran edessä.
- OLMERTIN KANSLIAN pääsihteeri Yoram Turbowicz kertoi Winograd-komitealle, että Olmert tiesi Hizbullahin kyvystä iskeä Israelin kotirintamalle rajusti, jos Israel aloittaa offensiivin sitä vastaan. Turbovicz kertoi, että IDF vakuutti Olmertille, että armeija oli valmis sotaan ja ottamaan vastaan Hizbullahin odotettavat raketti-iskut Israelin maaseudulle ja kaupunkeihin. Turboviczin lausunnoista voi epäillä hänen pyrkineen suojella esimiestään osoittamalla syytöksen IDF:n johtoon. Winograd-komitean uskotaan julkistavan loppuraporttinsa Libanonin kakkossodasta vuoden loppuun mennessä.
- NELJÄN PALESTIINALAISNAISEN ruumiit löydettiin Kalkiliyassa torstaina. Kaksi naista, sisarukset Sima Al-.Del 28 ja Iman 25, murhasi heidän veljensä ns. perheen kunniajutussa. Kolmannen naisen murhaajaa ei ole saatu kiinni. Nainen Wafa Wahdan 29 oli eronnut miehestään. Neljäs murhattu nainen, 21-vuotias opiskelija, oli puukotettu kuoliaaksi. Syytä ei tiedetä.
- PALESTIINALAISET terroristit kehuvat, että Google-Earth karttoja voidaan käyttää heidän suunnitellessaan terrorikohteita. Varsinkin pienissä kaupungissa kartat ovat tarkkoja, mutta vähemmän sitä suurkaupungeissa kuten Tel Aviv.
- YAD YAIR parakkikylän synagoga poltettiin viime yönä maan tasalle. Sen mukana paloi pyhiä kirjoja. Tämä oli jo toinen synagogaa vastaan tehty hyökkäys. Synagoga kuuluu Dolev-kylään Samariassa.
- Syyria poisti rakennukset IAF:n hyökkäyskohteesta ydinlaitossyytösten vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019