KESKIVIIKKO 24.10.07
1. ISRAELIN HIDASLIIKKEINEN puolustusministeriö taitaa sittenkin heräillä, ainakin hetkeksi.
Herätyksen aiheutti palestiinalaisten terroristien kiihtynyt Kassam-rakettitulitus Gazasta Israeliin.
Eilen tiistaina sieltä ammuttiin 8 Kassamia ja maanantaina kuusi. Eilen illalla yksi Kassam osui Sderotissa omakotitaloon tuhoten sen, onneksi ihmisiä ei ollut paikalla. Muut raketit putoilivat minne sattuivat ilman vaurioita.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak oli antanut USA:sta ohjeet varamiehelleen Matan Vilnaille valmistella siviilikohteisiin kohdistettavia rajoitteita rakettitulen vastapainoksi. Ensimmäisenä toimena lienee sähkön jakelun katkaiseminen Khan Younisista pariksi tunniksi yöllä, kun ihmisten oletetaan muutenkin pitävän silmiään kiinni, joten ei haitanne, jos katuvalot sammuvat ja jääkaapit pysähtyvät hetkeksi. Toisena pakotekeinona suositellaan öljytoimitusten keskeyttämistä, mikä haittaisi autoliikennettä ja hidastaisi paikallista sähköntuotantoa Gazassa.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija uhkaili jämäkästi, että ”meidän on tarpeen osoittaa Gazan asukkaille, ettei elämä suju normaalisti Kasam-rakettien putoillessa Israeliin. Jos raketteja sataa, Gazan asukkaitten tulee maksaa siitä”, hän selitti. Kumma vain, että vasta tuhansien rakettien pudottua Israeliin puolustusministeriö keksii, että Gazan asukkaat ovat siihen osasyyllisiä. Hän kuitenkin pehmentää lausuntoaan, ettei aikomus ole aiheuttaa humanitääristä kriisiä. Miksi ei, kun kerran palestiinalaiset ovat jo aiheuttaneet sellaisen Gazaan rajoittuvissa Israelin kaupungeissa?
2. IAF:N OHJUKSET ONNISTUIVAT eliminoimaan tiistaina yhden pahimmista Kassam-rakettien ampujista. Mubarak al-Hassanat, 37, ajoi Gazan rantatietä mustassa jeepissään ohjuksen osuessa hänen autoonsa. Auto luisui pois tieltä rantahietikolle sen katon murskautuessa ohjuksen iskusta. Al-Hassanat oli syyllistynyt satoihin Kassam-raketti-iskuihin Israeliin. Hän oli Hamasin Gazan hallituksen sisäministeriön korkea virkailija, joka valvoo Hamasin turvallisuusjoukkoja. Hän oli myös Palestiinan Vastarintakomitean (PRC) toiseksi korkein virkailija. Al-Hassanat oli aiemmin Fatahin jäsen, mutta erkani siitä ja liittyi Hamasiin.
Al-Hassanat keskusteli maanantaina viisi tuntia PRC:n jäsenten kanssa.
ABU ABIR kertoi Hamasin valvomassa radiossa, että al-Hassanat suositteli lisääntyvää toimintaa Gazassa ja Länsirannalla. Abir lisäsi, että hänen verensä toimii polttoaineena heidän raketeissaan. Ohjusiskussa kaksi muuta ihmistä haavoittui.
TIISTAINA IDF:N sotilaat surmasivat kaksi Islamic Jihadin jäsentä syntyneen tulitaistelun aikana Jeninissä heidän yritettyään paeta sotilaitten piirittämästä talosta. Toinen heistä, Khaled Hussein, suunnitteli itsemurhaiskuja ja aseellisia hyökkäyksiä Israeliin. Toinen kuollut oli hänen apulaisensa Tarek Abu Ali.
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert löysi Englannin uudesta pääministeristä Gordon Brownista toisen halukkaan korvan, joka oli valmis kuulemaan hänen varoituksiaan Iranin pahoista aikeista.
Gordon Brown lupasi ilman selittelyjä tai diplomaattisia kiemuroita, että Englanti seisoo tukevasti niitten rinnalla, jotka estävät Irania rakentamasta ydinpommia. Hän sanoi hallituksensa olevan pakotteiden kovenemisen takana, ja ”tämä tehdään YK:n kautta”. Hän viittasi myös EU:n olevan halukas koventamaan sanktioita Irania vastaan osoittaakseen Iranin hallitukselle, ettei sen valitsema tie ole hyväksyttävissä EU:lle. Sekä Englanti että Ranska ovat jo aiemmin vaatineet kovempia pakotteita Iranille, mutta EU:n heikot linkit ovat Saksa ja Italia, joitten yhtiöt harjoittavat tuottavaa kauppaa Iranin kanssa.
4. OLMERT TAPASI ennen keskusteluja Brownin kanssa Englannissa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin, jonka kanssa hän keskusteli 90 minuuttia. Turkki pyrkii vaikuttamaan Israelin hallitukseen, että se käyttäisi suhteitaan USA:n juutalaisjärjestöihin Turkkia tuomitsevan kansanmurha syytöksen poistamiseksi kongressin käsittelylistalta. Toinen Turkkia askarruttava ongelma on syytös, että yksityiset israelilaiset kouluttavat Turkin hallitusta vastaan taistelevia PKK:n kurdijoukkoja Irakin pohjoisosassa. Olmertilla ei kuitenkaan ole valtaa näihin vapaaehtoisiin, koska he toimivat oma-aloitteisesti ilman Israelin hallituksen lupaa.
OLMERT SELVITTI toimittajien kysymyksiin, ettei Israel vapauta vangitsemiaan Hamasin jäseniä, mikä on aiheuttanut levottomuuksia niiden keskellä. Olmert lienee kuitenkin täysin tietoinen, että osa vapautetuista palestiinalaisista kuuluu al-Aksa järjestöön, joka on syyllistynyt lähes jokaiseen hyökkäykseen Israelissa vuoden 2000 jälkeen. Lisäksi sen armahduksen saaneita jäseniä, jotka ovat lupautuneet pidättyä terrorismista ja luopua aseistaan, on saatu kiinni aseitten kanssa matkalla hyökkäyksiin Israelissa tai niitten suunnitteluun. Terroristien armahtamista on kokeiltu ennenkin, eivätkä tulokset ole koskaan olleet parempia.
ALGERT EINSTEIN määritteli aikoinaan, että ”pahinta laatua oleva tyhmyys on sitä, että toistaa aiemmin epäonnistuneita yrityksiä yhä uudelleen kuvitellen, että jospa se tällä kertaa onnistuisi”.
5. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu lupaa taistella Jerusalemin juutalaisen hallinnon puolesta. Seisoen Davidin tornin terassilla hän lausui seuraavaa:
”JERUSALEM on ollut juutalaisen kansan sykkivä sydän. Nyt muutamat meistä ovat sanoneet: jaetaan tuo sydän. Pääministeri lupaa jakaa Jerusalemin. Jos me luovumme palastakaan siitä, militaristinen islam kävelee sisään. Tämä on Lähi Idän todellisuutta.”
OLMERT VIHJAILI puhuessaan Knessetissä viime viikolla, että hän voisi olla valmis luopumaan joistakin Jerusalemin arabilähiöistä. Parkkiintuneen asianajajan viekkaudella hän ei sanonut asiaa suoraan eikä maininnut, mitä lähiöitä hän tarkoitti epämääräisen Shuafatin pakolaisleiriin viittauksen lisäksi, mutta hänen puheensa kuten Haim Ramonin esittämän koepallon tarkoituksena on muokata maaperää ja kyseenalaistaa aiemmat selvinä pidetyt tabut: Kuten jo käärme vihjaili Evalle: ”Onkohan Jumala sanonut. Jospa asia ei olekaan ihan siten kuin luulet”.
KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz haistoi tämän vaaran ja keräsi 61 kansanedustajan nimikirjoitukset vaatimukselleen, ettei Jerusalemia saa jakaa. Tämä voi aiheuttaa vaikeuksia Olmertille, joka on pahassa välikädessä moukarin ja alasimen välissä. Olmert on kuitenkin ilmoittanut kaiken aikaa, ettei hän tarvitse Knessetin hyväksymistä Abbasin kanssa laatimalleen periaatejulistukselle ennen Annapolisia. Hän laskee, että jos se siellä vahvistetaan suurella tukijoukolla, Israelin Knessetin on vaikea vastustaa varsinkin, kun USA painostaa Ricen kautta Olmertia hillittömästi. Rice oli luvannut tavatessaan Abbasin ja Fayadin Ramallahissa viime viikolla, että jos Israel ei suostu sille asetettuihin vaatimuksiin, hän syyttää julkisesti Israelia konferenssin epäonnistumisesta. Kuka tarvitsee vihollisia, kun on tällaisia ystäviä?
NETANYAHU LUPAA viitata murhatun pääministeri Yitzhak Rabinin 12:ssa muistotilaisuudessa tänään Rabinin viimeiseen puheeseen Knessetissä, jossa tämä lupasi säilyttää Jerusalemin jakamattomana.
6. PALESTIINAN AUKTORITEETTI vaatii, että Israelin on suostuttava allekirjoittamaan periaatesopimus sen kanssa ennen Annapolisin konferenssia, tai PA jää sieltä pois. PA:n pääneuvottelijana toiminut Saeb Erekat kertoo kasvot tyytyväisessä ja voitonvarmassa virneessä, että se on pystynyt saamaan arabimaat ajamansa arabiliiton vuonna 2002 hyväksymän ns. saudisuunnitelman taakse, jonka tulee olla perustana Israelin ja arabien välisen konfliktin ratkaisemisessa. Saudisuunnitelma vaatii 1967 rajoja, pakolaisten paluuta ja Jerusalemin jakoa.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kiertää arabi- ja muslimimaissa sekä Euroopassa keräten tukea vaatimuksilleen, että Israelin tulee suostua kaikkiin PA:n vaatimuksiin ennen konferenssia, tai seurauksena on kolmas intifada, verinen väkivalta-aalto. Erekat täsmentää, että sopimuksessa täytyy olla selkeät ratkaisut Jerusalemista, vedenkäytöstä ja rajoista. Ilman näitä Erekat uhkaa, että PA jää pois konferenssista. Hän pitää Gazan vallankaappausta PA:n sisäisenä asiana, eikä Israelilla ole oikeutta sen varjolla pidättyä toteuttamasta sille asetettuja vaatimuksia. Abu Rudeinah syyttää Israelia ilmapiirin myrkyttämisellä jatkaessaan sotilaallisia operaatioitaan. Gazassa konferenssin uskotaan epäonnistuvan, mikä pahentaa tilannetta alueella.
7. UUTISOTSIKOITA
- TUHANNET IHMISET tungeksivat Rachelin hautakammiolle maanantai-iltana ja tiistaina kunnioittaakseen juutalaisen matriarkan muistoa. Paikka tiedostettiin vuosisatojen ajan, mutta 1841 Moshe Montefiore kustansi paikan uudistus- ja laajennustyöt. Koska terroristit ovat tulittaneet paikalle tulevia juutalaisia, se ympäröitiin korkealle betonimuurilla, minkä ansiosta sinne päästettiin myös panssaroimattomia busseja, mutta paikan ahtauden vuoksi yksityisautoja ei päästetty. Rachel haudattiin Betlehemiin, Efratin tien varteen.(1.Ms.35:19)
- VALTION APULAISSYYTTÄJÄ Yariv Regev vapautti Olmertin kahdesta häntä vastaan tehdystä kantelusta, jotka koskivat hänen asuntokauppojaan. Olmertilla on kuitenkin neljä muuta syytettä, joitten käsittely on kesken.
- HAMAS UHKASI vahingoittaa panttivankina pitämäänsä Gilad Shalitia Ketziotin vankikapinan yhteydessä kuolleen Hamasin jäsenen kostoksi. Myöhemmin Hamas ilmoitti, että aiempi ilmoitus on virheellinen eikä Shalitia vahingoiteta.
- TANSKALAINEN YLIOPISTO vahvistaa, että yksityiskeräilijän antiikkikaupasta ostama sinetti on todellakin Israelin kuningas Ahabin foinikialaisen vaimon Isebelin, vaikka hänen nimensä on kirjoitettu siinä väärin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019