KESKIVIIKKO 17.10.07
1. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah vihjailee, että on hyviä toiveita päästä sopimukseen kahden Hizbullahin kaappaaman IDF:n sotilaan vaihtamiseksi. Hän vihjaili eilen puheessaan, ettei IAF:n suunnistaja Ron Arad ole mukana vaihtokaupassa. Nasrallah kertoi Israelille toimittamiensa dokumenttien osoittavan, mistä Aradia on etsitty, mutta ettei hänen olinpaikastaan ole löydetty mitään todisteita. Kahden kaapatun sotilaan omaiset ovat virittäneet heikkoja toiveita, että heidän poikansa voisivat palata kotiin.
NASRALLAH vaatii, että sotilaitten vapauttamista vastaan Israel vapauttaa Samir Kuntarin, joka kärsii neljää elinkautista neljän israelilaisen murhasta; neljä iranilaista diplomaattia, joitten hän sanoo olevan Israelin vankilassa; neljä Hizbullahin gerillaa sekä Libanonin kansalaisen, joka tuomittiin vakoilusta.
SAKSAN FEDERAATION pääsyyttäjä Monica Harms ilmoitti eilen, että Saksa tulee vapauttamaan neljän Iranin opposition jäsentä murhanneet iranilaisen Kazem Darabin ja libanonilaisen Abbas Rhayelin. Pääsyyttäjä Harms tapasi Ron Aradain veljen Chenin ja tyttären Yuvalin, jotka uskovat, että Ron on edelleen elossa ja että häntä pidetään vankina Iranissa. Harms viittaa Saksan lakiin, jonka puitteissa 15 vuotta tuomiotaan kärsineet voidaan vapauttaa. Sattumalta Ron Aradin veli ja tytär tapasivat Harmsin tarkalleen päivänä, jona Ron 21 vuotta sitten joutui Hizbullan kaappaajien käsiin.
2. USA:N ULKOMINISTERI Rice piipahti eilen Egyptissä, jossa hän sai vakuutuksen, että Egypti osallistuu rauhankonferenssiin, joka toteutunee joulukuun lopulla viimeisten huhujen mukaan. Rice tapasi Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin sekä ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin. Tavattuaan Gheitin Rice kertoi lehtimiehille, että palattuaan Israeliin hän jatkaa yrityksiään saada Olmert ja Abbas sopimaan yhteisestä periaatejulistuksesta, jota käsiteltäisiin rauhankonferenssissa. Gheit kertoi uskonsa ja varmuutensa saaneen vahvistusta tapaamisesta.
RICE TAPAA tänään aamupäivällä Abbasin Ramallahissa, keskipäivällä ulkoministeri Livnin ja illalla pääministeri Olmertin. Periaatejulistusta käsittelevät työryhmät tapasivat maanantaina toisen kerran, mutta ilmoittivat, etteivät osapuolet päässeet yhtään lähemmäs toisiaan.
RICE KERTOI hänen mukanaan matkustaneille lehtimiehille, ettei periaatejulistuksen tarvitse olla yksityiskohtainen ollakseen uskottava, mitä Abbas vaatii. Hän luonnehti sitä lisäten, että jos se tarkoittaa Palestiinan valtion perustamista, sen tulee käsitellä peruskysymyksiä. Rice on toiveikas, että osapuolet pystyvät seuraavan kahden viikon aikana runnomaan vuosikymmeniä jatkuneet erimielisyytensä yhteiseksi periaatejulistukseksi, koska hänen ymmärtääkseen molemmat osapuolet ovat hyväksyneet Palestiinan valtion perustamisen. Siksi julistuksen ei tarvitse olla yksityiskohtainen, Rice totesi, ja luonnehtii tilannetta ”historialliseksi mahdollisuudeksi”. Konferenssia hän puolustaa todeten, että on saatava jotain räiskyvää, joka sytyttäisi alueen tarttumaan tilaisuuteen ja stimuloisi kahdenkeskistä polkua taapertaneet alueellisella ja kansainvälisellä tuella monien vuosien pettymysten ja unitilan jälkeen toteamaan, että on perusteita päästä etenemään.
3. UNITED TORA JUDAISM (UTJ) puolueen kansanedustaja Avraham Ravitz, joka aiemmin äänekkäimmin vaati puoluetta liittymään hallitukseen, kertoi eilen Olmertin ”Jerusalemin jakamis-puheen” jälkeen, ettei enää ole mitään mahdollisuuksia puolueen liittymiseksi hallitukseen. ”Olemme erittäin huolestuneita hallituksen kannasta Jerusalemin suhteen”, hän sanoi, ”En näe hallituksen taholta halukkuutta muodostaa ilmapiiriä, joka sallisi puolueemme liittyä hallitukseen, ja Jerusalemin kysymys tämän ohella huolestuttaa meitä eniten.”
RAVITZ totesi, ettei puolueen tarvitse liittyä hallitukseen voidakseen estää Jerusalemin jakamisen, eikä Shas-puolue ole pystynyt hallituksessa estämään sen päätöksien syntymistä.
OLMERT KERTOI Knessetin järjestämässä Rehavam Zeevin murhan muistotilaisuudessa maanantaina, että ”Zeev piirsi Jerusalemin rajat, joitten perusteella meillä on nyt kukoistavat lähiöt Ramot, Ranskalainen kukkula, Ramat Eshkol, Givat Hamivtar, Pisgat Zeev, Armon Hanatziv, Har Homa ja Gilo, mainitsemattakaan Jerusalemin vanhaa kaupunkia”. Samassa yhteydessä Olmert kyseli, oliko tarpeellista liittää useita arabikyliä osaksi Jerusalemia.
LIKUDIN puuhamies Gideon Saar tapasi UTJ:n eduskuntaryhmän jäseniä eilen ja tarjosi lujempaa yhteistyötä puolueitten välille keskeisten kysymysten käsittelyssä. Saar vaati Olmertin puheen jälkeen Shas- ja Israel Beiteinu-puolueita eroamaan hallituksesta välittömästi, koska on selvää, että Olmertin päämääränä on Jerusalemin jakaminen.
JERUSALEMIN pormestari Uri Lupolianski kehotti Olmertin puheen jälkeen rakentamaan lisää asuntoja Jerusalemiin. Hän puhui pääkaupungin järjestämässä 50:n eri puolilta maailmaa tulleitten pormestarien kokouksen yhteydessä Beit Hanassissa ja kertoi, että Jerusalem rakentaa 2000 asuntoa kaupungin arabiasukkaille, ja että 20 000 asuntoa on tulossa markkinoille tulevaisuudessa.
4. LIKUDIN ULKOMAANOSASTON johtaja, entinen USA:n lähettiläs, Zalman Shoval kertoi eilen ulkomaan lehdistön järjestön (Foreign Press Association) tilaisuudessa, että Likud on valmis hyväksymään kompromissin, joka sallii arabi- tai muslimimaan hoitaa Temppelivuoren rutiiniasioita. Hän totesi lehtimiehille, ettei näillä ole ollut oikeaa kuvaa Likudin asenteesta Temppelivuoren suhteen eikä sen politiikasta.
SHOVAL totesi, etteivät Ehud Olmertin tarjoukset palestiinalaisille tuo todellista rauhaa, mutta Likud pystyy siihen todeten samalla, etteivät kaikki hänen ajatuksensa edusta Likudin kantaa, mutta että ne edustavat ydinosaa siitä. Hän selvitti, että Temppelivuoren hallinta tulee kuulua yksinomaan Israelille, eikä se ole neuvottelukysymys, mutta ettei ole Israelin intressien mukaista hoitaa toisten uskontojen pyhiä paikkoja. Hän uskoi, että on olemassa keinoja - itse asiassa suunnitelmia, muotoilla sopivia keinoja asian hoitamiseksi. ”Arabi- tai muslimimaat, Jordania esim., voivat tulla kysymykseen tässä asiassa.” Hän ei myöskään näe mitään esteitä sille, että todellisen rauhan vallitessa Palestiinan Auktoriteetti hoitaa Temppelivuoren rutiiniasioita.
ZALMAN SHOVAL ennusti, ettei Annapoliksen konferenssi Marylandissa tuo todellista rauhaa. Mahmoud Abbasilla ei ole arvovaltaa toteuttaa mitään sopimusehdoista, joten konfliktin peruskysymyksistä neuvotteleminen hänen kanssaan on järjenvastainen (hair-brained) idea. Shovalin mielestä konferenssilla on hyvin vähän yhteyttä rauhan kanssa. Sen päätarkoitus on poliittisesta hengissä pysymisestä - tai paremminkin muutamien siinä pelaavien säilymisestä - ja Israel on vaarassa joutua hyökkäysten kohteeksi joka taholta alusta loppuun asti.
SHOVAL EI NÄE mitään mieltä odotuksessa, että esim. Saudi Arabian ja muitten arabimaitten saaminen mukaan konferenssiin tekisi niistä rauhanprosessin osapuolia. ”Käy juuri päinvastoin; ne tulisivat innostamaan palestiinalaiset siirtymään äärimmäisiin vaatimuksiin”.
Shovalin mukaan hallituksen perisynti oli siinä, että se suostui Annapoliksen näytökseen. ”Jokainen lapsikin tietää, että Israel tulee joutumaan äärimmäiseen eristyksiin, jossa sitä vastassa ovat arabimaat, EU, YK, Venäjä ja kuka tietää keitä muita”. Shoval muistuttaa, että jopa Etelä Afrikkaa kositaan mukaan, eikä näissä oloissa ole mitään mahdollisuuksia, että Israelin tilannetta mitenkään huomioitaisiin. (JP)
5. USKONNOLLINEN vaikuttaja METV:n omistaja juontaja ”The 700 Club” puheohjelmassa Pat Robertson kertoi kuulijoilleen seurattuaan CNN:n uutislähetystä, jossa seurattiin ulkoministeri Ricen tapaamista Abbasin kanssa, että USA on vaarassa saada päälleen Jumalan vihan, jos se painostaa Israelia luovuttamaan osan Jerusalemista palestiinalaisille. Hän kutsui tätä erittäin vaaralliseksi.
ULKOMINISTERI Rice kertoi maanantaina, että Palestiinan valtion perustaminen on USA:n politiikan tärkeimpänä intressinä. Maanantaina Olmert kertoi, että hän on valmis jakamaan Jerusalemin ja luovuttamaan joitakin kaupungin ulkopuolisia lähiöitä palestiinalaisille.
Jpost kertoo artikkelissaan, miten Robertson herätti suurta kohua vihjaamalla, että Ariel Sharonin halvaantuminen oli seurausta Jumalan vihasta määrätessään Gazan ja Samarian neljän kylän evakuoinnin 2005. Elokuussa 2005 Robertson joutui uudelleen kritiikin kohteeksi ehdottaessaan, että USA:n tulisi teloittaa Venezuelan presidentti Hugo Chavez.
ROBERTSON viittasi puheohjelmassaan Raamatun Sanaan: ”Joka koskee Jerusalemiin, koskee Jumalan silmäterään”. (Sak.2:8 ; Ps.17:8; 5.Ms.32:10)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019