SUNNUNTAI 23.12.2018

SUNNUNTAI 23.12.2018
01. Joulunkellojen kilahdukset näyttävät hukkuvan sotarumpujen pärinään, ainakin mikäli HalTurnerradioshow:n julkaisemaan raporttiin on uskomista.

Raportin mukaan Ukraina parlamentille (Ukraine Rada) esiteltiin 21.12.2018 ke. Vitaliy Nikolayevichin laatima lakiesitys, jolla julistetaan sota Venäjää vastaan, ja katkaistaan diplomaattiset ja liikenne suhteet Ukrainan ja Venäjän välillä, kuten raporttiin liittyvässä linkissä (Draft resolution on the appeal) todetaan.

HalTurner raportissa todetaan, että "vain itsetuhoinen maaninen, poissa järjiltään oleva henkilö voi esittää sellaista Ukrainan lainlaatijoille, eikä kukaan täysissä järjen voimissaan oleva voisi edes ajatella esittävänsä sellaista, ellei hänelle olisi annettu täysiä vakuuksia NATO:n ja USA:n tuesta".

Venäjä on aiemmin tehnyt täysin selväksi, että jos Ukraina aloittaa sotilaalliset toimet venäjää-puhuvia Donetskin ja Luhanskan provinssia vastaan Ukrainan itäosassa, Venäjä tulee puuttumaan siihen armeijansa täydellä voimalla.

Nämä kaksi provinssia erosivat Kievin hallinnosta NATO:n ja USA:n tukemien väkivaltaisten mielenosoitusten kaadettua demokraattisesti valitun presidentti Victor Yanukovichin hallituksen, ja asetettua valtaan presidentti Poroshenkon johtaman nukkehallituksen, kuten raportissa kerrotaan.

Ukrainan hallitus on yrittänyt saada kapinalliset provinssit takaisin yhteiseen hallintoon, mutta niiden kansalaiset vastustavat sitä käyttäen gerilla-tyyppisiä vastaiskuja, joita hallitus ei ole pystynyt kukistamaan.

Raporttiin liitetyn kartan mukaan Välimereltä on yhteys Mustallemerelle Bosborin salmen kautta, josta on yhteys Azovan merelle Kerch Salmen kautta.
Bosborinsalmen kautta kulkevaa meriliikennettä valvotaan Montruxin sopimuksen mukaisesti erottaen siviili- ja sotilasalukset niiden tonnimäärän mukaan.

Mustameri ja Azovanmeri ovat tavallaan Venäjän sisäjärviä, ja niihin tulevat vihamielisiä aikeita yrittävät alukset liikkuvat omalla vastuullaan Venäjän armeijan tarkassa valvonnassa.
USA:n lentotukialukset eivät voisi päästä Mustallemerelle, eikä sotatilanteessa tarvikkeiden kuljetus Ukrainaan olisi mahdollista.
Ukrainan kriisi voi vetää NATO:n ja USA:n sotaan Venäjää vastaan.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3623-declaration-of-war-on-russia-bill-introduced-in-ukraine-parliament,

02. IDF:n tiedotuksen mukaan Gazan turva-aidalle kokoontui viime viikon perjantaina
8 000 "paluumarssin" mielenosoittajaa. Suurin osa pysytteli turvallisen välimatkan päässä aidasta, mutta he polttivat autonrenkaita saaden aikaan kitkerän savun ja näköesteen, jonka suojassa he pyrkivät heittämään räjähdyspanoksia Israelin puolelle, mutta välimatka oli liian suuri.

Osa mielenosoittajista pyrki ja pääsi turva-aidan läpi Israelin puolelle, joiden ajamiseksi takaisin omalle puolelleen sotilaat turvautuivat mellakantorjunta välineistöön, joutuen osittain käyttämään kovia ammuksia.

Gazan lääkintävirkailijoitten mukaan 4 gazalaista sai surmansa yhteenottojen aikana, heidän joukossaan aikuisikään päässyt 16-vuotias nuorimies. Haavoittuneita oli saman lähteen mukaan 25, heidän joukossaan paikallisia journalisteja.

Hamasin valvoman terveysviraston mukaan 30.huhtikuuta 2018 alkaneissa "paluu-marsseissa" on saanut surmansa 220 gazalaista.
Egypti ja Israel valvovat Gazan kaistalle julistettua kv. saartoa, ja PA julisti omat taloudelliset saartotoimensa taivuttaakseen Hamasi luopumaan vallasta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5431169,00.html,

03. Presidentti Donald Trumpin päätös vetää Syyriassa vielä toimivat 2000 sotilasta kotiin ensi tilassa, on herättänyt kuohuntaa kongressissa sekä oman hallituksen sisällä että Syyrian sisällissotaan osallistuneitten maiden että USA liittolaisten parissa.

USA:n puolustusministeri James Mattis ja USA:n iSIS-vastaisen koaliittion lähettiläs Brett McGurk esittivät välittömän eroviestinsä ilmeisenä vastalauseenaan Trumpin yllättävälle joukkojen vetämiselle Syyriasta.
Mattisin viestissä henkii hänen pitkäaikainen tyytymättömyys presidentin tapaan toimia ja tehdä päätöksiä, mikä nyt purkautui ilmoille.

Mattis sanoi eropäätöksessään haluavansa antaa tilaa toisille, jotka paremmin pystyvät yhtymään presidentin tapaan hallita.
McGurk oli Obaman nimittämä vuonna 2015 ja Trump antoi hänen jäädä toimeensa.
Hän sanoi eroviestissään, että militaristit olivat perääntymässä, mutta ei vie voitettu ja siksi joukkojen vetäminen Syyriasta on ennen aikainen. ISIS voi palata USA:n joukkojen vetämisen rohkaisemina.

McGurk suunnitteli eroavansa helmikuussa ensi vuonna liittolaismaiden ulkoministerien tapaamisen jälkeen, mutta katsoi, ettei hän voi jatkaa toimessaan Trumpin päätettyä vetää joukkonsa pois Syyriasta. Eropäätös astuu voimaan 31.12.
https://www.timesofisrael.com/after-mattis-us-envoy-to-anti-is-coalition-also-resigns-over-syria-withdrawal/,

04. Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi, ettei Trumpin yllätyspäätös ole hyvä ainakaan Israelille, usalaista vertausta käyttäen "Israel heitettiin bussin alle".
Shaked kuitenkin lohduttautuu tosiasialla, että Israel osaa puolustaa itseään.

Hän on tukenut Trumpia ja häntä ilahdutti erityisesti päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja myöhempi päätös muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin.
Hän sanoo Tumpin hallitusta kaikkein ystävällisimmäksi Israelin tukijaksi.

Shaked varoittaa, että Trumpin ilman erityistä varoitusta antama päätös joukkojen vetämisestä pois ensi tilassa vahvistaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania, antisemiittistä sotarikollista, joka massa murhaa kurdeja ilman, että kukaan puuttuu siihen. Erdogan tähtää Lähi-Idän johtavaan asemaan Ottomanihallituksen tapaan, ja hän kehotti muslimimaita "kokoamaan 1.5 miljoonan muslimiarmeijan, joka tulee vapauttamaan Temppelivuoren ja Jerusalemin Israelin miehityksestä" kuten hän sanoi. Afganistan lienee seuraava maa, josta USA vetää joukkonsa pois.

Israelin suurin välitön pelko kohdistuu kuitenkin Iranin levittäytymiseen aivan Israelin pohjoisrajan taakse, sekä sen antama ase- ja ohjuskalustus Hizbullahille, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Iran toimii yhteistyössä Syyrian ja Venäjän kanssa, joka vakuuttaa yhteistoiminnan jatkuvan Israelin kanssa hetkellisistä häiriöistä huolimatta.

Israelin hallituksen korkeat virkailijat ovat viisaasti pidättyneet julkiesti kritisoimasta Trumpin päätöstä, mutta TV-10 julkisti korkean diplomaatin perjantain karkeasti kritisoivat sitä: "Trump heitti meidät Venäjän armeijan puoli-kuorma-auton alle, sellaisen, jolla se kuljettaa aseita Syyriaan ja Hizbullahille".

Pahiten USA:n vetäytymien Syyriasta koskee kurdeja, joita Turkin armeija pommitti viime viikolla ja uhkaa aloittaa armeijansa suoran hyökkäyksen kurdialueelle Syyrian pohjoisosassa. Kurdit pyrkivät uusimaan sopimuksensa sekä Syyrian että Iranin kanssa, eikä muita vaihtoehtoja ole tarjolla.
IDF:n komentaja Gady Eisenkot sanoo, ettei vetäytymistä tule liioitella.
https://www.timesofisrael.com/minister-trumps-syria-pullout-doesnt-help-israel-emboldens-erdogan/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256564,

05. Turkin räväkkäsuinen presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi suunsa ammolleen kertoessaan kehittämiään valheita Israelista.

Erdogan sanoi aiemmin, että Israel on osoittautunut terroristivaltioksi hyökätessään palestiinalaisia vastaan tankeilla ja tykistöllä väittäen, että se on Adolf Hitlerin henki, joka ilmenee Israelin päättäjien keskuudessa. Hän sanoi "israelilaisten potkivan ihmisiä heidän maatessaan lattialla, eikä vain miehiä, vaan myös naisia ja lapsia".

Pääministeri Benyamin Netanyahu läimäytti takaisin todeten, ettei Erdoganilla ole mitään oikeutta pitää moraalisaarnaa Israelille.

"Erdoganin, Kyproksen pohjoisosan miehittäjä, jonka armeija massamurhaa naisia ja lapsia kurdikylissä Turkin sisällä ja ulkopuolella, tulisi pidättyä saarnaamasta meille."
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Erdogan-shouldnt-preach-morality-to-Israel-575142,

06. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkasi lauantaina hajottavansa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) Palestiinan perustuslakioikeuden Ramallahissa kehotettua häntä pitämään yleiset vaalit 6 kuukauden sisällä.

Hamas ilmoitti lausunnossaan, että se hylkää oikeuden päätöksen, jonka Abbas kehitti oikeuttaakseen mielivaltaiset päätöksensä.
"Abbasin olisi pitänyt ojentaa kätensä Hamasin johtajan Ismail Hanyehin kutsuun pitää yhteisneuvottelu Palestiinalaisten hajaannuksen lopettamiseksi".
"Sen sijaan hän valitsi tuhota palestiinalaisen poliittisen järjestelmän, ylläpitää yksinmääräämisvaltaansa ja hajottaa Palestiinan kansan laillisia instituutteja. Tämän kaiken hän tekee vain hoitaakseen yksityisiä intressejään".

Hamas kehottaa Egyptiä, joka pyrkii selvittämään Hamasin ja Fatahin erimielisyydet, estämään Abbasin suunnitelmat. PLC:n hajottaminen lisäisi Abbasin kykyä painostaa Hamasia alistumaan.

Hamas voitti PLC:n vaalit 2006, mikä aiheutti kiistan vaaleista Fatahin kanssa.
PLC ei ole kokoontunut 2007 jälkeen Hamasin kaapattua vallan Gazassa, mutta PA:n laki sallii PLC:n puhemiehen toimivan tilapäisenä "presidenttinä", jos Abbas kuolee tai muuten menettää hallintakykynsä ennen vaaleja.
Abbas on nyt 83-vuotias. Hänen kautensa päättyi 2009, mutta hän jatkaa laittomasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256563,

07. UUTISIA LYHYESTI

Qirmizi oli aikoinaan Kaukasian juutalaisten Jerusalem, mutta silloin elinvoimainen juutalaisyhteisö elää enää vain muistoissa ja kaivaten menneitä aikoja ja ihmisiä.

Azerbaijanin Qirmizin kaupungin kahvilan asiakkaita ovat muutamat vuorijuutalaisten vanhuusikään ehtineet edustajat juoden vahvaa teetä sokeripalojen kanssa.
Yksi vanhuksista näyttää käsivarteensa tatuoitua kukkaa todeten: "Annoin tehdä sen, kun oli 20 – vuotias. Nyt vanhoilla päivilläni muistelen nuoruusaikaani".

Qirmizin vuorijuutalaiset puhuvat juhuroa, unohdettua Kaukasian juutalaisten kieltä, joka muistuttaa persiankieltä, jossa on sekaisin hepreaa.
Qismiri Qesebe (Krasnaya Sloboda, venäjäksi punainen kylä) on yksi kahdesta yhteisöstä, joiden asukkaat ovat puhtaasti juutalaisia (toinen on Kirjas Joel New Yorkissa). Asukkaita siellä on 3000 -4000.

Kylä liittyy läheisesti Venäjään, useilla on liiketoimintaa Moskovassa, ja he tulevat kylään vain lomailemaan. Lada on yleisin kulkuneuvo, joka on vain tinapurkki pyörillä, kuten kirjoittaja lohkaisee. Hautausmaata hoidetaan mallikelpoisesti, ja hautakivet menehtyneitten kuvien kanssa ovat näyttäviä.

Avioliitot sovitaan useimmiten vanhempien kesken, sen jälkeen kun sopiva nuorikko on löytynyt. Häälahja on siinä 100 azerimanatia, 220 NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256563,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 16 -22; Eilat 11 -23 +C-astetta, aurinkoista, huomisesta alkaen puolipilvistä.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttama tsunami Indonesiassa teki laajaa tuhoa ympäristössään. Kuolonuhrien lukumäärä on nyt 222; 843 haavoittunut 28 ihmistä edelleen kateissa. Satoja rakennuksia on tuhoutunut. https://www.timesofisrael.com/volcano-caused-tsunami-kills-at-least-62-in-indonesia/.


















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019