KESKIVIIKKO 28.09.11

1. ISRAELIN 8 ministerin muodostama minikabinetti, nimitetty myös turvallisuus- tai sisäkabinetiksi, pohti eilen kvartetin laatimaa suunnitelmaa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. Suunnitelman mukaan osapuolet pitävät valmistelevan kokouksen kuukauden sisällä, ja lopullinen sopimisdokumentti runnotaan vuoden 2012 loppuun mennessä. Pääministeri Netanyahu kertoi eilen medialle, että Israelin kanta on myönteinen. Tärkeimmillä ministereillä on tiettävästi varauksia suunnitelman suhteen, mutta ovat suostuvaisia aloittamaan suorat keskustelut ilman ennakkoehtoja, mitä Lieberman kutsui suureksi edistysaskeleeksi. Lausunnon mukaan suunnitelmassa edellytetään, että osapuolet laativat omat esityksensä rajoista ja turvallisuudesta kolmen kuukauden sisällä, ja että selkeää edistystä keskusteluissa saavutetaan kuuden kuukauden sisällä.

NETANYAHU on aiemmin vastustanut PA:n esityksiä, että ensin päätetään rajoista – mitä PA pitää ennakkoehtona vaatien palaamista 1949 aselepolinjoille – selittäen, että se jos rajat sovitaan ensin, PA voi kieltäytyä keskustelemasta kaikista muista kysymyksistä, kuten turvallisuus, pakolaiset ja Jerusalem, joita Israel pitää ensiarvoisen tärkeinä.
Netanyahu selitti uuden vuoden haastattelussa JP:n toimittajalle, ettei kvartetin suunnitelma ole tuonut mitään uutta tai muuttanut hänen strategiataan keskustelujen suhteen, vaan kaikki kysymykset liittyvät toisiinsa periaatteella: Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, eikä siihen ole tullut mitään muutosta.
PA:n toinen vaatimus – juutalaisasukkaitten rakennustoiminnan lopettaminen Juudeassa ja Samariassa – on kysymys, josta Netanyahu sanoo kieltäytyvänsä, koska sitä kokeiltiin 10 kuukauden ajan ilman pienintäkään sovinnonelettä PA:n taholta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239825

2. SISÄMINISTERIÖN aluekomitean alustava 1 100 uuden asuntoyksikön rakennus-suunnitelman hyväksyminen Gilon lähiöön sai kiivaat vastalauseet PA:n johdon taholta, mutta myös USA ulkoministeriö tuomitsi rakennussuunnitelman, koska ”se voi aiheuttaa vaikeuksia”.
PA:n edustajana Nabil Abu Radina sanoi Maan-uutistoimiston mukaan, että päätös on Israelin yksipuolinen toimi pyrkiä estämään palestiinalaisten yritykset Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa.
USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi USA:n valittavan syvästi päätöstä, joka voi aiheuttaa vaikeuksia myöhemmin saada suorat keskustelut alkamaan.
PA:n pääministerin toimisto syytti Netanyahua ”petollisten tosiasioitten rakentamisesta maahan väittäen samalla olevansa valmis keskusteluihin milloin ja missä vain”.
Netanyahu sanoi, ettei Gilon rakennuskohde ole mikään uusi asia: ”Me suunnittelemme Jerusalemiin; me rakennamme Jerusalemiin. Piste. Samalla periaatteella Israelin hallitukset ovat toimineet viimeisten 44 vuoden ajan 1967 sodasta lähtien.”

YK:n paikallisedustaja Robert Serry ilmaisi huolensa suunnitelmasta: ”Israelin viranomaisten tämän päivän päätös edistää suunnittelua lukuisille uusille ”setlementtiyksiköille” Jerusalemin itäosissa on hyvin huolestuttava ja jättää huomioimatta kvartetin perjantaina esittämän vetoomuksen pidättyä kaikista provokatorisista toimista. Tämä lähettää väärän viestin erittäin arkaluonteisena aikana”. Missä viipyy Serryn vastalause PA:n hakemuksesta YK:lle? Eikö PA:n valtio- ja YK:n täysjäsenyyshakemus ilman neuvotteluja Israelin kanssa ole valtava provokaatio? Entä 40 000 asukkaan Rawabin kaupungin rakentaminen ilman sopimuksia?
PA:n provokaatioihin suhtaudutaan kuten ymmärtämättömän lapsen toimiin, mikä on kasvattanut PA:n johdossa harhakuvan, että länsimaat kuitenkin lopulta hyväksyvät ne.

SISÄMINISTERIÖN komitean alustavaa päätöstä vastaan voi tehdä valituksia 60 päivän sisällä. Jotkut Gilon asukkaat pelkäävät, että lähiö kasvaa liian nopeasti, eivätkä katujen rakennustoimet ja muu infrastruktuuri pysy vauhdissa mukana. Päätös on osa Israelin omaksumaa kantaa, ettei Jerusalem Israelin pääkaupunkina kuulu muihin Juudean ja Samarian alueisiin, joista voidaan keskustella ja sopia erikseen. Yleisesti aktiivinen ympäristö-järjestö ”Israelin luonnon suojelujärjestö” ei vastusta suunnitelmaa, koska siellä ymmärretään pääkaupungin kasvutarpeet ja rakennuskelpoisen maan vähäisyys.
Suunnitelmaan kuulu puistokatu, koulu, kuntakeskus, avoimia alueita ja julkisia rakennuksia.
NGO-järjestöt ovat esittäneet vastustavaansa Gilon suunnitelmaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239792
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=239821

3. PUOLUSTUSMINISTERIÖ näyttää saaneen myös viestin varsin epätavallisesti ajasta aloittaessaan tutkia valtion juristin toimiston kanssa, miten oikeuden päätöksellä tuhottaviksi määrättyjen parakkikylien tyhjentämistä voitaisiin toistaiseksi välttää. Puolustusministeriöllä on ilmeinen halukkuus hyökätä eristettyihin, pysyvien juutalaisyhteisöjen lähellä sijaitseville kukkuloille kyhättyihin parakkikyliin aamuyöstä pakolla riistäen unistaan heränneet perheet pienine - usein vain muutaman viikon vanhoine - vauvoineen kodeistaan ulos kylmään ilman suojaa tai paikkaa, minne mennä. Tätä järkyttävän raakaa toimenpidettä seuraavat suuret puskutraktorit, jotka hajottavat suurella huolella pystytetyt parakit maan tasalle useimmiten tuhoten samalla kaiken irtaimen omaisuuden.
Näitä ”uskaliaita” ratsioita suorittavat sotilaat yhdessä poliisin kanssa, joka samalla pidättää eniten vastaan haraavat tunkien heidät poliisiautoihin ja jatkuviin kuulusteluihin. Poliisin useimmiten esittämä syytös on ”hyökkäys poliisia vastaan”.

Puolustusministeriön mielenmuutoksen aiheuttajana ei suinkaan ole inhimillisyys tai äkillinen omantunnon soimaus, vaan puhtaasti käytännön sanelema pelko juutalaisasukkaitten aloittamasta aktiivisesta vastarinnasta aikana, jolloin tunteet ovat ilmankin jännittyneitä. Tunteiden kuumenemista ovat osoittaneet ns. hintalaput, joilla sekä juutalaiset että palestiinalaiset kostavat kokemansa vääryyden vastapuolen taholta, eikä poliisi puutu asiaan.
Palestiinalaisten hyökkäykset ovat huolestuttavasti muuttuneet hyökkäyksiksi juutalais-asukkaita vastaan ilmeisenä tarkoituksena murhata heitä mahdollisimman paljon.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=239829

4. BINYAMININ asukasneuvosto syyttää armeijaa ja poliisia, että ne ovat omaksuneet tavan peitellä arabien suorittamia juutalaisten murhia ja mielenosoituksia kivien ja polttopullojen heittelemisineen. Poliisi tunnustaa, että se tarkoituksellisesti kertoi medialle Asher Palmerin ja hänen pienen poikansa murhan perjantaina olleen onnettomuus, vaikka todisteet kertoivat sen aiheutuneen hänen autoonsa heitetystä kivenmurikasta, minkä seurauksena hän menetti autonsa hallinnan, joka syöksyi tieltä kiviaidan yli pellolle. Tämä johtui poliisin mukaan arkaluoteisesta ajankohdasta Netanyahun ja Abbasin puhuessa YK:n yleiskokouksessa. Poliisi on myöhemmin tunnustanut, että teko oli murha.

TOINEN TAPAUS, jossa IDF:n puolueellisuus ja epärehellisyys tuli selvästi ilmi, oli myös perjantaina tapahtunut mielenosoitus Binyaminin alueella Esh Kodeshin kylän lähellä.
IDF:n antaman version mukaan Binyaminin asukkaat olivat tehneet tuhoamisretken Qusran arabikylän lähellä olevalle arabin omistamalle farmille. Juutalaisasukkaat olivat raivoissaan IDF:n medialle levittämästä uutisesta ja aloittivat oman tutkimuksensa.

Tutkimuksen mukaan mielenosoitus alkoi siitä, että arabit tunkeutuivat Esh Kodeshin yhteisöön ja tuhosivat sen hedelmätarhoja. Yksikään juutalainen ei mennyt arabikylään. Arabit olivat aloittaneet hyökkäyksensä 14.30 aikaan perjantaina Alei Ayin sotilasleiriä vastaan vyöryttänen palavia autonrenkaita armeijan leiriin. Sotilasjeepin tullessa paikalle arabit järjestivät sille väijytyksen aloittaen kivittää sitä, minkä johdosta sotilaat joutuivat itsepuolustukseksi turvautumaan aseisiinsa osuen kuolettavasti yhteen arabiin.
Piirineuvoston tutkimusten mukaan väijytys oli hyvin suunniteltu ja toteutettu, mikä kerrottiin Qusran web-sivulla. Juutalaisasukkaat eivät osallistuneet mielenosoitukseen ollenkaan.
Artikkelin yhteydessä oleva video näyttää tapahtumien kulun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148361#.ToLQn-wmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin ”Israel Lobbyn” jäseniä vieraili Hebronin vuorilla tiistaina. Artikkelin mukaan kansanedustajat edustavat ”kansallisia kansanedustajia”. He saivat informaatiota, miten asukkaat ovat saaneet erämaan kukoistamaan, mutta myös sen, miten alueen siviilihallinto pyrkii riistämään heidän jalostamansa maan luovuttaakseen sen arabeille. He tutustuivat alueneuvoston työskentelyyn ja ihailivat rakennuksen katolta avautuvaa näkymää ennen siirtymistään patriarkkain mausoleumille Hebronissa. Kansanedustajilla oli kaksi ajankohtaista asiaa: Estää arabeja varastamasta juutalaisten maita, sekä viestin lähettäminen hallitukselle, että sen tulee liittää Juudea ja Samaria Israelin valtioon vastavetona PA:n valtiohankkeelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148362#.ToLWjewmKK8
- Juutalaisasukkaitten lukumäärä Juudeassa ja Samariassa kasvoi 4.9 % vuonna 2010. Muualla Israelin maassa kasvu 1.9 %. Tilastojen mukaan v. 2010 alueilla asui 311 100 juutalaista, ilman Jerusalemin ympäristöä. Vuonna 2009 luku oli 296 700. Alueen juutalaisyhteisöissä asuvien juutalaisten osuus oli 4.1 % maan asukkaitten kokonaismäärästä 7 695 100; heidän lukumääränsä kasvoi 14 400 hengellä, edellisvuonna 14 900. Kaikkiaan 17 100 juutalaista muutti Juudeaan ja Samariaan vuonna 2010, edellisvuonna 17 400. Noin 13 100 juutalaista muutti sieltä pois, edellisvuonna 13 000. Siirtolaisten osuus oli 4 000 henkeä, loput 10 400 juutalaista johtui luonnollisesta kasvusta. (JP, T Tazaroff)
- Palestiinan TV:n haastattelemat kaksi johtavaa Fatahin jäsentä - Memrin kääntäminä – hyökkäsivät rajusti presidentti Obaman YK-puhetta vastaan. Fatahin keskus-komitean jäsen Jibril Rajoub vertasi Obaman puhetta opiskelijajohtajan eikä suurvallan presidentin pitämäksi. Toisessa haastattelussa palestiinalainen analyytikko Said Erekat tuomitsi Obaman puheen selvästi Israelille myönteisenä vaalipuheena, jossa hän oli unohtanut aiemmat puheensa ja lupauksensa ja esiintyi nyt Israelin puolesta-puhujana ja rauhanvastustajaksi vastustaessaan Palestiinan valtiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148358#.ToLbKOwmKK8
- Iran uhkaa lähettää sota-aluksiaan ja varsinkin sukellusveneitään Amerikan rannikon edustalle. Iranin laivasto komentaja vara-amiraali Habibollah Sayari totesi, että ”samoin kuin hyökkäyshaluiset maat pitävät aluksiaan meidän rannikkomme edustalla, meillä on myös edustava voima USA:n rannikolla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148369#.ToLeLewmKK8
- Saudinainen tuomittiin kymmeneen raipaniskuun siksi, että hän ajoi autoa julkisesti, vaikka se on kielletty naisilta Saudi Arabiassa. Kuningas Abdullah lupasi naisille äänioikeuden ja pääsyn hallintotehtäviin vuonna 2015. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148345#.ToLfTewmKK8
- Talous- ja sosiaaliuudistuksia vaativat mielenosoittajien, ns. teltta liikkeen, johtajat ilmoittavat tyytymättömyytensä Trajtenbergin komitean suosituksiin ja havaintoihin ja suunnittelevat uusia massamielenosoituksia. Tämä ei ole spontaani kansanliike vaan amerikkalaisten miljonäärien maksama Netanyahun politiikan vastainen poliittinen suuntaus, kuten täällä monet tarkkailijat huomioivat. Myös palestiinalaisten suorittamat mielenosoitukset YK:n puheitten aikaan ja Abbasin tulojuhlien kansanjoukot olivat maksettujen ammatti-aktivistien suorittamia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148357#.ToLf2-wmKK8
- Äärioikeistolaisten ja Israelin vastaisten puolueitten nousu Unkarissa on antanut aiheen kutsua Budapestia Euroopan antisemitismin pääkaupungiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148335#.ToLhVewmKK8
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei käytti tilaisuutta hyväkseen presidentti Ahmadinejadin ollessa New Yorkissa pitämässä yhtä Israelin vastaisista puheistaan riistämällä hänen valtaoikeuksiaan ja poistamalla hänen kannattajiaan vaaliehdokkaitten luetteloista. Merkinneekö tämä Ahmadinejadin kaatumista ja uuden aikakauden alkamista Iranissa, selvinnee lähiaikoina; näin Debkafilen mukaan. http://www.debka.com/article/21344/
- Turkki lähetti öljynetsintälaivansa lähelle vesiä, joilla Kyproksen aluevesillä suoritetaan kairauksia kaasuesiintymien hyödyntämiseksi. Kreikka ja Turkki neuvottelevat yhteisistä toimista, joilla öljy- ja kaasuesiintymiä voitaisiin hyödyntää ilman sodanuhkaa ja vihamielisyyksiä. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-turkish-ship-explores-near-cypriot-gas-rig-1.387060

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021