SUNNUNTAI 22.02.09
1. NETANJYAHU kutsuu Kadiman yhteishallitukseen, jota hän johtaa. Jos Kadima suostuu, Netanyahu aikoo pyytää myös Labour-puoluetta mukaan. Ongelma on siinä, että Kadiman parissa on ainakin kymmenen kansanedustajaa, jotka haluaisivat liittyä hallitukseen, mutta sen puheenjohtaja Tzipi Livni käyttäytyy loukatun naisen tavoin, joka ei pysty enää ajattelemaan järkevästi, sillä hän janoaa kostoa. Labourin kanssa on toisinpäin: Barak haluaa hallitukseen, mutta puolueen jäsenissä on voimakas vastustus. Netanyahu ja Livni tavannevat toisensa tänään kasvokkain ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Jos se ei tuota tulosta, Netanyahu jatkaa hallituksen muodostamiskeskustelujaan toisten puolueitten kanssa, jotka ovat jo lupautuneet mukaan. Netanyahu lupasi Livnille varapääministerin paikkaa sekä yhdeksän ministeripakkaa, näistä pari avainministeriötä. Hän ei suosi vuorotteluperiaatetta.
Kadiman parissa on suositeltu pääministerin vuorottelua, jota aikoinaan kokeiltiin Peresin ja Shamirin välillä, mutta kokemukset eivät olleet rohkaisevia. (JP)
2. LIVNI kertoi perjantaina Netanyahulle, joka soitti hänelle saatuaan Peresiltä virallisen tehtävän hallituksen muodostamiseksi, että ideologiset erot ovat liian suuret yhteishallituksen muodostamiseksi. Livni ei ole missään selventänyt, mikä hänen ideologiansa sisältö on. Sen verran hän selvitti todettuaan, ettei Kadima saa hallitusta kasaan, ettei hän voi mennä hallitukseen, joka ei sitoudu rauhanprosessiin eikä kahden valtion periaatteeseen. Livni kannattaa Olmertin julkistamia ajatuksia, jonka mukaan suuri osa Juudean ja Samarian sydänosissa asuvista juutalaisista karkotetaan kodeistaan. Julkisuudessa on esitetty lukua 60 000, mutta se lienee vain alkuna suuremmalle karkotukselle. Toiseksi Livni on valmis luovuttamaan Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt ja Temppelivuoren hallinnon palestiinalaisille. Livnin uskonnollisuudesta tai hänen suhteestaan juutalaiseen uskoon ei ole mitään julkisia näyttöjä, joten tässä on edettävä vihjeitten perusteella.
LIVNIN ärtymys ilmenee jyrkkinä syytöksinä Likudin johtamaa hallitusliittymää vastaan, jota hän nimittää ”äärioikeistolaiseksi”. Kadimaa pidetään keskustalaisena, mutta Livnin edustama ideologia on vasemmistolaista, jopa selvemmin kuin Labourin. (JP)
3. Netanyahun ja Livnin välinen ero hallitusta muodostettaessa ilmenee selkeimmin siinä, että Livnin tärkeysjärjestyksessä ”rauhanprosessi” palestiinalaisten kanssa on tärkeimpänä. Netanyahu sen sijaan asettaa pääpainon Israelia uhkaavien ulkoisten vaaratekijöitten hoitamiseen. Näitä ovat Iranin ydinase ja Israelin tuhoamisvaatimukset, missä oleellisena tekijänä on Iranin ohjusteollisuuden samanaikainen kehitys. Syyria on aivan ilmeisesti kiihdyttämässä massatuhoaseitten rakentamista, mitä osoittaa sen aloittamat laajennushankkeet kemianteollisuuslaitoksissaan. Hizbullah on vahvistunut kolmenkertaiseksi siitä, mitä se oli Libanonin kakkossodan alkaessa. Hamas puolestaan vahvistaa asemaansa ei vain aseistuksensa vaan myös arvostuksensa suhteen. Netanyahu haluaa rakentaa palestiinalaista yhteiskuntaa juuresta ylöspäin kehittämällä sen taloudellista riippumattomuutta jatkaen samaan aikaan myös poliittisia keskusteluja PA:n kanssa.
Sekä Egypti että Jordania ovat alkaneet rakentaa läheisempiä suhteita Hamasin kanssa, ja Hamas kosiskelee Obaman hallitusta solmiakseen suorat yhteydet sen kanssa. Kongressivieraat vierailivat äskeisen Israelin matkansa aikana myös Gazassa, jossa Hamasin edustaja antoi Kerylle viestin vietäväksi Obamalle. Toinen Brian Bairdin johtama kongressin delegaatio kävi myös Gazassa hakemassa omakohtaisia vaikutelmia tilanteesta. He suosittelivat Gazan terminaalien avaamista ”lentisin ja makaronin” sallimiseksi sinne. Kongressin edustajilla ei kuitenkaan ollut suoria kontakteja Hamasin johdon kanssa. (JP)
4. IRANIN uskotaan olevan yhden askeleen päässä ydinaseesta. Nämä hälyttävät uutiset perustuvat äskettäin paljastuneisiin havaintoihin, joitten mukaan Iran on pystynyt rikastamaan uraania enemmän kuin tiedettiin. IAEA:n torstaina Viinissä julkistaman raportin mukaan Iranilla on nyt 1010 kg alhaiselle tasolle rikastettua uraania. Luvussa on mukana 210 kg:n uraanierä, jota sillä ei aiemmin tiedetty olevan. Tällainen heikosti rikastettu uraania täytyy rikastaa puhtaammaksi, ennen kuin sitä voidaan käyttää ydinaseessa. IAEA:n raportin mukaan nyt havaittu rikastetun uraanin määrä osoittaa Iranin kiihdyttäneen rikastus-menettelyä, kertoo prof. Raymond Tanter Washingtonissa sijaitsevan Iranin politiikkakomitean presidentti. Komiteassa istuu Valkoisen Talon, ulkoministeriön, Pentagonin ja tiedustelun entisiä virkailijoita. IAEA:n tarkastajat yrittävät selittää, mistä johtui, ettei sen aiemmissa raporteissa kerrottu ylimääräisistä uraanieristä. He eivät hyväksy olettamuksia, että Iran salakuljettaisi rikastamaansa uraania Natanzista salaiseen sotilaalliseen rikastamoon lähellä Teherania, nimeltään Lavizan-2, jolla uskotaan olevan maanalaisia reaktoreita. Professori Tanter sen sijaan pitää tätä todennäköisenä mahdollisuutena. Hän kertoo, että tämä kohde ei ole avoinna IAEA:n tarkastuksille, ja että Iran käyttää Bushehrin reaktorin laillista rakentamista verhona peittääkseen salaiset hankkeensa muissa kohteissa. Hän olettaa, että Bushehria varten hankittuja uraanieriä viedään salaisiin kohteisiin jatkojalostusta varten. Hän kehottaa tuen antamista Iranin oppositiojärjestöille kuten Iranin kansallisen vastarinta-neuvostolle ja sen suurimmalle osajärjestölle Mujahedeen Khalq. EU poisti sen terrorijärjestöjen listalta äskettäin, mutta USA pitää sitä edelleen omalla listallaan.
TEL AVIVIN yliopiston kansallisen turvallisuustutkimusten instituutin aserajoituksen ja alueellisen turvallisuusprojektin johtaja Emily Landau varoittaa Iranin ohjusteollisuuden nopeasta kehityksestä. Hän pitää tilannetta hyvin vaarallisena eikä usko, että oikeita tapoja on käytetty Iranin pysäyttämiseksi. Viimeinen painostuspäätös tehtiin lähes vuosi sitten maaliskuussa, eikä mitään mainittavaa ole tehty asialle sen jälkeen, hän selittää. (JP)
5. LIBANONISTA ammuttiin eilen kaksi rakettia Israelia kohti. Toinen oli suutari ja putosi Libanonin alueelle. Toinen sen sijaan osui Galilean länsiosassa sijaitsevaan arabikristittyjen kylään Mailiyeh lähellä Nahariyan kaupunkia haavoittaen viittä ihmistä, joista kahta hoidettiin shokin vuoksi. Tuntematon järjestö ”Jihad Movement for Gaza” ilmoitetaan raketin ampujaksi.
Paikallinen poliisi kertoo, että raketti rikkoi ikkunoita taloista ja levitti sirpaleita taloihin.
IDF:n taholta kerrotaan, että muutaman tykinlaukauksen lisäksi raketin oletettua laukaisupaikkaa kohti tuskin muita toimenpiteitä tarvitaan. Hizbullah kieltää ampuneensa raketin ja Libanonin pääministeri Fouad Siniora tuomitsi raketin kuten myös Fatahin Libanonin komentaja Sultan Abul-Einein, joka vakuutti, ettei kukaan PLO:ssa ollut ampunut rakettia. Aiemmin kerrottiin, että alueella kiersi huhuja, että sotilas olisi kadoksissa, minkä johdosta IDF ampui ilmaan valoraketteja. Tämä olisi voinut aiheuttaa raketin ampumisen. YK:n Libanonissa toimivat sotilaat löysivät yhdessä Libanonin armeijan sotilaitten kanssa raketin laukaisutelineitä, kuten se teki muutamia viikkoja sitten. Terroristeilla näyttää olevan sormi liipaisemalla kaiken aikaa ja etsivät vain syytä laukaista. (JP)
6. ”ME TUHOSIMME Irakin valtion ja lietsoimme anarkiaa, ryhmäkohtaista väkivalta, terrorismia ja sisällissotaa tässä maassa. Samaan aikaan pidimme Israelin vihollisia ominamme, ja ne reagoivat siihen yhdistämällä meidät Israelin kanssa heidän vihollisikseen. Hylkäsimme Lähi Idän rauhantekijän roolin tukeaksemme sen pyrkimyksiä rauhoittaa gettoihin ahdettuja arabiasukkaita. Me hieroimme käsiämme seisten niillä seuratessamme, miten juutalainen kansa riistää lisää arabien maita kolonialisteilleen.” Näin suitsutti Israelin vastaista vihaansa USA:n entinen Riadin lähettiläs Chas W Freeman jn. 1989-1992. Presidentti Barack Hussein Obama aikoo nimittää tämän ”Israelin ystävän” kansallisen tiedusteluneuvoston puheenjohtajaksi. Freeman oli avainasemassa laadittaessa USA:n tiedustelujärjestöjen yhteistä NIE-raporttia, joka antoi synninpäästön Iranin ydinasesuunnitelmista, mikä puolestaan vaikutti presidentti Bushin oudosti muuttuneeseen suhtautumiseen asiaan.
Freeman sanoi puheissaan jo 2007, miten Israelin politiikka on soluttautunut siinä määrin USA:n politiikkaan, että niitä on vaikea erottaa toisistaan. Tämän johdosta hän arvioi silloin, että lähes kaikki valtiot Lähi Idässä halveksivat USA:n ulkopolitiikkaa. Tämä on hänen mielestään aiheuttanut laajan amerikkalaisvastaisuuden, laillistanut radikaalin islamin, ja antanut Iranille jalansijan sekä sunni-muslimien että shia-ryhmien sisällä. Tämän ohella hän katsoi, ettei Israel edes yritä solmia rauhaa palestiinalaisten kanssa, vaan rauhoittaa heitä. Tämä on kääntänyt palestiinalaiset amerikkalaisvastaisiksi. Hän ennusti silloin, että terrori-hyökkäykset Yhdysvaltoja vastaan eivät ole vain mahdollisia vaan väistämättömiä.
Freeman syyttää Yhdysvaltoja, että se on vienyt tämän ”palestiinalaisen kokemuksen” Afganistaniin ja Irakiin – nöyryytykset, karkotukset ja kuoleman, miljoonille ihmisille. Freeman syyttää sekä Yhdysvaltoja että Israelia näitten kansojen oikeutetun vihan ja kostonhalun aiheuttamisesta. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vatikaani syyttää Israelin TV-10 kanavaa kristinuskoa häpäisevän ohjelman esittämisestä. Ohjelmassa Lior Shlein ironisesti esitti, ettei Neitsyt Maria suinkaan ollut neitsyt, tai Jeesus käveli veden päällä. Hän sanoi tehneensä tämän kostaakseen kristityille, jotka kieltävät holokaustin. (JP)
- TV-1 uutisissa kerrottiin, että ellei Livni suostu yhteishallitukseen Netanyahun kanssa, kymmenen kansanedustajaa Shaul Mofazin johtamana aikovat muodostaa oman ryhmänsä, erota Kadimasta ja liittyä hallitukseen. (INN)
- Terroristit ampuivat raketin sunnuntaiaamuna Israeliin, Perjantaina he ampuivat 10 kranaattia. Ei henkilövahinkoja. (haaretz)
- Ranska lähettää korkean lähettilään Iraniin tunnustelemaan sen tuntoja, ja kehottaa samalla Yhdysvaltoja tutkimaan omaa Iranin politiikkaansa.
- Egypti avaa Rafahin terminaalin Gazaan opiskelijoille, sairaille ja tarvikkeille.
- Durban II alustavassa luonnoksessa Israel kuvataan rasistiseksi miehitysvallaksi. Obaman hallitus aikoo osallistua konferenssiin. (haaretz)
- Palestiinalaislähde väittää, että Gilad Shalit haavoittui IAF:n pommituksissa, mutta kertoo, että Hamasin johtajien mielestä oli hyvä, ”ettei IAF tiennyt hänen olinpaikkaansa eikä voinut surmata häntä”. (haaretz)
- PA:n taholta ilmoitetaan, että Israel on hyväksynyt Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen, mutta valittaa Israelin uutta oikeistolaista hallitusta. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas otti Qatarin matkalle mukaansa poikansa Jasserin. Lieneekö tarkoituksena nostaa hänet seuraajakseen? (JP)
Lämpötila Jsm: Su: 5-7; Ma: 6-7; Ti: 5-11: Ke: 7-11 C-astetta, välillä sateita ja aurinkoa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021