SUNNUNTAI 30.12.2018

SUNNUNTAI 30.12.3018
01. Israelin kiemurainen poliittinen kartta tuli lauantaina entistäkin sotkuisemmaksi Jewish Home puheenjohtajan, opetusministeri Naftali Bennettin ja oikeusministeri Ayelet Shakedin ilmoitettua uuden puolueen perustamisesta. He eroavat entisestä Beit Yehudi puolueestaan, johon he ovat kuuluneet kuusi vuotta. Uuden puolueen nimeksi he ilmoittivat HaJamin HaDashah (uusi oikeistopuolue). Kolmantena perustajajäsenenä on Beit Yehudan ke. Shuli Moalem, joka varmistaa puoluevarojen seuraavan uuteen puolueeseen.

Bennettin ja Shakedin päätös yllätti useimmat, vaikka sitä on suunniteltu ja muotoiltu usean vuoden ajan. Lopullinen niitti päätökselle iskettiin viime kuussa pääministeri Netanyahun ahdettua heidät nurkkaan todettuaan, että tilanne oli silloin liian sensitiivinen uusiin vaaleihin, vain kääntyäkseen ympäri joulukuussa, mikä pakotti pääministerin myöntymään ennenaikaisiin vaaleihin.

JP:n artikkelin mukaan he ovat liian kunnianhimoisia pysyäkseen Netanyahun taustalla, joka sanoo aina viimeisen sanan. He haluavat kalifiksi kalifin paikalle. Antautuminen äänestäjien suosion varaan on aina arvaamaton.
Mutta kummallakin on ollut vaikeuksia yhtyä oman puolueensa teemoihin.
He ovat kumpikin vankasti oikeistolaisia – Beit Yehudi on ainoa puolue Knessetissä, joka on avoimesti Palestiinalaisvaltiota vastaan puolue-ohjelmassaan, mutta erimielisyyksiä on useissa muissa kysymyksissä.

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, "Beit Yehud oli tiukasti Kansallisen Uskonto-puolueen (NRP) ohjauksessa, eivätkä edustaneet nuorisoa, kuten haluttiin.
Vain Naftali Bennett edusti sekä nuorisoa että selkeää oikeistopolitiikkaa, ja hänet valittiin Beit Yehudin puheenjohtajaksi, ja Ayelet Shaked oikeus-ministeriksi. He halusivat myös tuloksia eikä vain tyhjiä lausuntoja".
Bennettin suunnitelman mukaan Israelin tulee liittää C-alueet valtioon sekä antaa B- ja A-alueille rajoitettu autonomia suuremmalla talousyhteydellä.

Uuden oikeistopuolueen johtajat kuvittelevat saavansa Likudin äänestäjiä, eikä entisestä Beit Yehudi puolueesta. Tämä on omiaan vaarantamaan oikeiston asemaa, sillä 3.25 %:n vaalikynnys pudottanee useita oikeistolaisia puolueita ja niitä äänestäneiden äänet menevät siten hukkaan. Oikeistolaisen hallituksen muodostaminen tulee olemaan entistä vaikeampaa. https://www.jpost.com/Israel-News/Breaking-the-glass-ceiling-only-to-build-a-new-one-575775,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5436265,00.html,

02. Reshet Bet julkistaman raportin mukaan Bennettin ja Shakedin uusi puolue tulee tekemään liittosopimuksen Beir Yehuda-puolueen kanssa vaalien jälkeen. Raportin mukaan ne tulevat toimimaan yhtenäisenä blokkina hallitusneuvotteluissa Netanyahun kanssa, mikäli hän saa hallituksen muodostamistehtävän, kuten otaksutaan.
Toisessa vaiheessa ne tulevat toimimaan yhtenäisenä eduskuntaryhmänä.

Puolueiden eriämisellä kuvitellaan voitettavan mahdollisimman paljon ääniä; Beit Yehuda kohdistaa toivonsa uskonnollisiin sionisteihin; HaJamin HaHadashah puolestaan sekulääreihin oikeistolaisiin äänestäjiin, jotka ovat tyytymättömiä Bibin liian löysään tapaan suhtautua arabien hyökkäyksiin.

Naftali Bennett selitti lauantai-iltana puolueen perustamisesta tähän tapaan:
"Juutalaisesta Kodista on tullut hyvin vaikutusvaltainen voima Israelin valtiossa, mutta viime vuoden ja erityisesti viimeisten tapahtumien valossa sen suuri vaikutusvalta on loppunut" hän analysoi tilannetta.
"Pääministeri Netanyahu ymmärsi, että ihmeellinen Uskonnollinen Sionismi on tiiviisti hänen taskussaan, miten usein ja paljon hän pettikin heitä, he ovat olleet aina hänelle uskollisia" Bennett selitti jatkaen.

"Me olemme menettäneet vaikutusmahdollisuutemme, tämä oli totta ja tämä tulisi olemaan totta tulevaisuudessa" Bennett selvitteli.
Me annamme suurta tunnustusta Netanyahun monien vuosien panokselle Israelin valtion hyväksi, mutta koko kansallista ryhmää ei voida pitää pantti-vankina yhdelle henkilölle. HaYamin HaHadashah varmistaa, että Israel tulee olemaan uudelleen voitollinen".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256887,

03. Kulanu-puolueen kansanedustaja, apulaispääministeri tri Michael B Oren ilmoitti eroavansa, kuten Israel Hajom raportoi. Talonrakennusministeri Yoav Galantin uskotaan eroavan myös Kulanusta ja liittyvän Likudiin.

Oren selitti eroaan seuraavasti:
"Vuonna 2015 sain kutsun palvella Israelin valtiota Knessetissä. Neljän täyden vuoden kansanedustajana ja myöhemmin apulaisministerinä työskentelin väsymättä nostaakseni Israelin imagoa (ulkomailla), enkä aio hylätä diplomaattista toimintaani. Jatkan taistelua BDS-järjestöjä ja -ryhmiä vastaan kaikkialla maailmassa" hän lupasi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256888,

04. Apulaispuolustusministeri Eli Ben Dahan sanoi Kan Bet sunnuntain TV-ohjelmassa, että hän haluaa johtaa Beit Yehuda puoluetta Bennettin ja Shakedin erottua puolueesta.
"Meillä on suuri haaste" hän analysoi puoluettaan: "On vain yksi oikeistolainen uskonnollinen puolue – Jewish Home. Minut valittiin kolmantena puolueen listalla, ja palvelin osana puolueen johtoa. Aion ottaa vastuun puolueesta ja johtaa sitä kansamme hyvinvoinnin hyväksi".

Ben Dahan valitti TV-haastattelussa ke. Shuli Moallemin eroa puolueesta Bennettin ja Shakedin mukana.
"Shuli on uskonnollisen sionismin lihaa ja verta, ja hänen paikkansa on Juutalaisessa Kodissa. Valitan hänen eroaan, joka tulee aiheuttamaan miljoonien NIS vahingot. Puolueen taloudellinen tilanne ei ole loistava, meillä on velkaa vielä edellisistä vaaleista. "
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256889,

05. Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin keskuskomitean jäsen Mohammed Shtayyeh sanoi lauantaina, että PA:n johto viimeistelee suhteitaan Israelin kanssa poliittisella, turvallisuus-, oikeudellisella ja taloudellisella tasolla.

PA:n uutistoimiston Wafan haastattelussa lauantaina hän totesi, että "poliittinen polku on nyt suljettu, koska Israelissa ei ole poliittista kumppania".

"Meille, miehityksen alla elävälle palestiinalaiselle kansalle, Israel ei ole kumppani eikä liittolainen. Israel miehittää maatamme, ja sen tulee loppua.
Meillä on oikeus taistella siitä. Fatah on omaksunut kansan vastarinnan miehitystä vastaan, ja meillä on strategia tässä kysymyksessä."

Shtayyeh sanoi, että "PA on muodostanut komitean tutkimaan uudelleen kysymystä Israelin tunnustamisesta. Kun komitean työ on valmis ja se ilmoittaa tuloksensa, PA jäädyttää Israelin tunnustamisen, peruuttaa sen tai hyväksyy laillisuuskomitean esittämän toisen ratkaisun."

Shatyyehin mukaan palestiinalaiset haluavat kahden valtion ratkaisua, mutta "Israel johtaa todellista tilannetta yhteen valtioon, jossa juutalainen vähemmistö valvoo palestiinalaista enemmistöä".

Israel on useita kertoja tarjonnut PA/PLO:n arabeille täyttä itsenäisyyttä Juudean ja Samarian sekä Gazan alueilla, mutta arabit ovat hylänneet kaikki. Viimeiseksi Netanyahu tarjoaa Abbasille rauhankeskusteluja ilman ehtoja, mutta Abbas torjuu ne, kuten myös Trumpin nimittämän rauhantiimin vielä keskeneräiset suunnitelmat edes tuntematta niiden sisältöä.

Abbas esittää 1949 aselepolinjoja rajoiksi, pakolaisten paluuoikeutta, juutalais-yhteisöjen purkamista ja puolen miljoonan juutalaisasukkaan pakkosiirtoa Juudeasta ja Samariasta, mitä Israel ei voi koskaan hyväksyä.
Tumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa ja siirrettyä lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, Abbas katkaisi suhteensa USA:n kanssa, minkä johdosta USA lopetti PA:n tukemisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256885,

YK:n pakolaisjärjestö UNRWA on jatkuvissa talousvaikeuksissa USA:n katkaistessa sen taloudellisen tukemisen. EU jatkaa sen tukemista, ja Saudi Arabia ilmoitti antavansa 50 miljoonaa USD UNRWA:lle. Saudit ovat antaneet UNRWA:lle tänä vuonna 160 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256886,

06. PA/PLO:n ulkoministeriö julkaisi lauantaina lausunnon, jossa se tuomitsee jyrkästi kaivaukset, joita Israel suorittaa Temppelivuoren alemmalla tasolla, sen läheisyydessä ja Silwanin arabilähiössä.

PA/PLO:n mukaan "kaivaukset ovat osa Jerusalemin juutalaistamispolitiikkaa, mikä on johtanut maan luhistumiseen, halkeamiin talojen seinissä sekä kuoppaan Al-Aksa moskeijassa".

PA/PLO:n ulkoministeriön lausunnossa väitetään "miehityksen ja setleri-järjestöjen tarkoituksellisesti kaivavan maata arabitalojen alta, että Jerusalemin kaupunki voisi määritellä ne asumiskelvottomiksi".

PA kehottaa "kansainvälistä yhteisöä, UNESCO ja UNHRC, asettamaan kv. komitean tutkimaan Israelin suorittamia kaivauksia ja niiden aiheuttamia ongelmia arabikodeille saadakseen ne lopetettua välittömästi".

PA/PLO:n virkailijat syyttävät toistamiseen Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta, ikään kuin Israelin ikivanha pääkaupunki tarvitsisi juutalaistamista, sillä jokainen kivi maassa todistaa sen tuhansia vuosia kestäneestä juutalaisesta alkuperästä. Naapurimaissa asuvat arabit muuttivat tyhjentyneeseen Israelin maahan, mikä kiihtyi Englannin mandaattiajalla sen mukana syntyneitten työpaikkojen vuoksi.

Voisi kuvitella, että YK:n ruhtinaallisia palkkoja nauttivien virkailijoitten parissa on sentään omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä, mutta ei se siltä näytä. Heille lienee tärkeämpää pitää kiinni toimestaan, kuin toimia järkevien ihmisten tavoin ja nähdä PA/PLO:n vaatimusten lapsellisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256881,

07. UUTISIA LYHYESTI

"Israelin vasemmiston moraalin soihtu menehtyi yhden Israelin suurimman kirjailijan ja ajattelijan Amos Oz:n jouduttua luovuttamaan soihtunsa uudelle sukupolvelle. Hän oli hyvä ystävä Shimon Peresin kanssa ja tuki avoimesti Työväenpuoluetta ja Meretziä", kuten Roi Rubinstein kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan. Hän sanoo Ozin soittaneen joka perjantai-ilta Peresille ajatusten vaihtamiseksi aiheista, jotka kattoivat alueita politiikasta toivoon ja suruun sekä epäpyhään.
"Ehkä heillä oli ensimmäinen keskustelu taivaassa tänään iltapäivällä", totesi Peresin poika Chemi pian Oz:in kuoleman jälkeen – olettaen, että he molemmat pääsivät sinne.

Toiset suitsuttavat häntä "vasemmiston rabbiksi, sen valomerkiksi". Heillä molemmilla oli näky PA/PLO:n arabien valtiosta, joka perustettaisiin juutalaisten Luvatun Maan keskeisille pyhille paikoille. Sen toteuttamiseksi he olivat valmiit rikkomaan Israelin lakeja, juutalaista moraalia ja estetiikkaa.

Hän uneksi rauhasta samoin kuin Pereskin, jota kutsuttiin uneksijaksi - jonka
kansa maksoi 1500 juutalaisten kuolemalla ja useitten tuhansien haavoittumisella, osan joutuessa loppuiäkseen sidottuna pyörätuoliin, eikä tämä julistamaton sota ole ollenkaan loppunut. Arabien uhriluvut lienevät olleet 2.5 kertaiset.

Saatuaan tiedon Yitzhak Rabinin kuolemasta 04.11.1995 Oz itki kuin pieni lapsi. Hän osallistui Geneven initiative dokumentin laadintaan, mutta hän ei liittynyt virallisesti mihinkään poliittiseen ryhmään. Missään ei myöskään kerrota, että hän olisi itkenyt unelmiensa vuoksi surmattujen puolesta.
Hän menehtyi syöpään 28.12.2018 Tel Avivissa 79-vuoden iässä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5436907,00.html, https://www.haaretz.com/israel-news/acclaimed-israeli-novelist-amoz-oz-dies-of-cancer-at-79-1.6787992,

Gazasta lähetetty 10 ilmapallon muodostama ilmapallorypäs laskeutui lähelle Gazan rajaa sijaitsevaa lastentarhaa perjantaina moshav Kfar Maimonin pihalle Sdot Negev alueneuvoston alueella. Palloryppääseen oli sidottu kotitekoinen pommi. Paikalle kutsutut poliisin pioneerit neutraloivat sen ilman vahinkoa.

IDF odotti perjantain "paluumarssin" mielenosoituksia, ja vetosi gazalaisiin välttämään lähestymästä turva-aitaa tai vahingoittamasta sitä. Ne ovatkin hieman laantuneet, mutta saneet entistä vaarallisempia muotoja.
Viikonvaihteen aikana gazasta ammuttiin kranaatteja Israelin puolelle, mihin IAF kävi vastaamassa pommittamassa tyhjiä rakennuksia tai alueita. https://www.haaretz.com/israel-news/acclaimed-israeli-novelist-amoz-oz-dies-of-cancer-at-79-1.6787992,

IAF juhli viikon vaihteessa ensimmäisen Etiopiasta kotoisin olevan lentäjän ansioitumisesta saaden asiaan kuluvat siivet. Lentoluutnantti nimeltä Y kävi läpi 3 vuotta kestäneen koulutuksen kunniamaininnalla. Hän voi siten aloittaa palveluksensa navigaattorina. Lentäjien nimiä ei julkisteta turvallisuussyistä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5433988,00.html,

Hadashot 2 raportoi, että Likud yrittää alentaa vaalikynnystä, joka nyt on 3.25. Tämä johtunee Netanyhaun pelkäämisestä, että Likudin suosio voi laskea vaarallisen alas, mikä antaisi presidentti Reuven Rivnille oikeuden määrätä hallituksen muodostajaksi muun kuin Bibin. Hallituksen muodostaminen voinee tulla entistäkin vaikeammaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256894, http://israblockupdate.blogspot.com/2013_12_22_archive.html,

Jerusalemin alueen suunnittelu- ja rakennuskomitean tehnee päätöksen tänään, joka saa "tulevat sukupolvet itkemään", kuten "Länsimuurin suojelua ja pyhyyttä varjelevat yhtyneet päämajat" kertovat.
"Päätös sallii Länsimuurin häpäisemisen, jakaa sen ja antaa osan siitä reformijuutalaisille, jotka eivät noudata Israelin traditioita ja siksi pakkolunastaa osan Länsimuurista koko sen pituudelta päärabbinaatin vastuusta", lausunnossa todetaan.
Muistuttaa kovin sitä, miten Jeesus taisteli fariseusten traditioita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256897,

V. 2018 maahan saapui 29 600 maahanmuuttajaa. 5 %:n kasvua 2017:sta. https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/More-than-29600-olim-in-2018-five-percent-increase-from-previous-year-575812,

Turistien määrä ylitti vuonna 2018 neljän miljoonan rajan.

Entinen iDF:n komentaja Benny Gantz perustaa toisen kenraalin Moshe Yaalonin kanssa Hazon LeIsrael (Israelin voima), "kenraalien puolueen". Sille ennustetaan 10 -16 kansanedustajan voittoa 09.04.2018 vaaleissa.

Gizan pyramidin lähelle asetettu tienvarsipommi surmasi 2 ja haavoitti 12 vietnamilaista turistia. Egyptin armeija teki ratsian terroristien tukikohtaan surmaten 40 ja haavoittaen useita muita. Vietnam vaatii ripeitä tutkimuksia ja syyllisten rankaisemista.
https://www.debka.com/mivzak/multiple-casualties-in-tourist-bus-explosion-in-cairo/,
Jordanialainen ministeri tallasi tarkoituksella Israelin lippua, mikä aiheutti ärtyneet vastalauseet Israelin taholta.
https://www.jpost.com/Middle-East/Jordanian-minister-steps-on-Israeli-flag-Israeli-officials-protest-575806,


SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -11; Tiberias 11 -17; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -21 +C-astetta, tänään sadetta pohjoisosassa maata, sen jälkeen puolipilvistä koko maassa. Pientä nousua voi ilmetä lämpötiloissa, mutta tuuli voi olla epämiellyttävä.

Pariisi jatkaa palamistaan. Eiffeltorni oli lähes paksujen savumuodostelmien peitossa kymmenien ehkä satojen autojen palaessa keltapaitojen jatkaessa mieletöntä riehumistaan seitsemättä viikkoa, siirtyen nyt useille muille paikoille Pariisin jälkeen, myös rajojen yli naapurimaihin. He vaativat presidentti Emmanuel Marcosin eroa. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6537891/French-police-fire-tear-gas-yellow-vest-demonstrators-Paris-demonstrations-continue.html,

Huono sää jatkuu USA:ssa, kertoo dailymail.co.uk. 7 ihmistä on saanut surmansa, myrskyt siirtyvät USA:n itäosiin sataen ensin 30 sm lunta Midwestiin, ja 11 tuumaa sadevettä eteläosassa maata. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6536445/Winter-storms-batter-large-swaths-US.html,
















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021