TIISTAI 11.07.06
1. TOINEN KASSAM SAMARIASSA
Al-Aksa ja Islamic Jihad Jerusalemin prikaati kertoivat yhteisessä lausunnossa ampuneensa toisen Kassam-raketin, tämän maanantai-iltana Jeninistä kohti Afulaa. Raketti putosi kesken lennon PA:n valvomalle alueelle. Al-Aksan edustaja sanoo, että raketin räjähdys kuului koko Tanachimin alueella.
IDF:n komentokeskus puolestaan pitää ilmoitusta raketin ampumisesta vääränä. IDF:n edustajan mukaan palestiinalaiset ovat useaan kertaan yrittäneet saada rakettieksperttiä Gazasta Samariaan, mutta heidät on saatu pidätettyä matkalla sinne.
Maanantai-iltana kolme palestiinalaista nuorta kuoli IDF:n iskussa Beit Hanoun pohjoispuolella. IDF myöntää ampuneensa ohjuksen Kassam-rakettisolun miehistöä kohti. Palestiinalaiset väittivät, että IDF:n ampuma ohjus ei osunut Kassam-soluun, vaan viereisellä kentällä jalkapalloa pelaaviin nuorukaisiin, joista neljä kuoli.
Vähän aiemmin panssariohjus-soluun kuulunut palestiinalainen sai surmansa IDF:n laukauksista Karni-terminaalin lähellä Gazassa. Viisi muuta haavoittui laukaustenvaihdossa.
Aiemmin maanantaina IAF:n ohjus surmasi kaksi Jihadin terroristia, jotka ajoivat autolla Abassan kylässä lähellä Khan Yunisia Gazan eteläosassa.
Aseistautunut palestiinalainen sai surmansa IAF:n ohjuksesta maanantaina hänen ryömiessään 200 metrin päässä Gazan alueen pohjoisosan turva-aidasta.
Maanantaiaamuna IAF ampui ohjuksen Hamasin Kassam-soluun Gazan kaupungin lähellä heidän valmistautuessaan ampumaan rakettia Negeviin, Iskussa kuoli yksi ja toinen haavoittui.
2. NAISTEN MARTTYYRIPRIKAATI
Palestiinalainen nainen nimeltään Um al-Abed ilmoitti maanantaina lehtimiehille järjestetyssä tilaisuudessa, että hän edustaa al-Aksa Marttyyrien Prikaatia, ja että Abbasin johtaman Fatahin ”aseistettu siipi” al-Aksa on perustanut salaisen naispuolisille itsemurhakandidaateille tarkoitetun prikaatin. Naamioitunut nainen kertoi jo värvänneensä 100 naista prikaatiin Juudean ja Samarian alueilta, Gazasta ja Jerusalemista. Hän kertoi naisten antautuneen tehtävään hyökkäyksiin Israelia vastaan ”sen hyökkäilevän ja rikollisen toiminnan vuoksi” Gazan alueella.
Vuodesta 2000 lähtien palestiinalaiset naiset ovat tehneet 7 itsemurhahyökkäystä, joissa kuoli 37 ja yli 250 haavoittui. Vakavimman hyökkäyksen teki lokakuussa 2003 Hanadi Jaradat, Islamic Jihadin nimissä Jeninistä, joka räjäytti itsensä ja 21 asiakasta haavoittaen 48 muuta Maxim-ravintolassa Haifassa.
Neljä itsemurhaterroristeista kuului Fatahiin, kaksi Islamic Jihadiin ja yksi Hamasiin.
Al-Abed vihjaili, että naisprikaati tulee iskemään myös niihin Hamasin jäseniin, jotka hyökkäävät Fatahin jäseniä vastaan. Hän otti esimerkiksi Fatahin terroristin Haitham Rain, joka sai surmansa tuntemattomien pyssymiesten toimesta viikonvaihteessa. Hän sanoi, että pyssymiesten nimet tiedetään. Kolmisenkymmentä naamioitua pyssymiestä kaappasi Rain, vei hänet hautausmaalle ja ampui hänet siellä täyteen reikiä.
Rain murha oli kosto siitä, että tuntemattomat pyssymiehet murhasivat perjantaina Gazan kaupungissa tunnetun Hamasin poliitikon tri Hussein Ajwehin. Hamas syytti murhasta Fatahin pyssymiehiä.
Jännitys Fatahin ja Hamasin välillä nousi korkealle viimeisen vuorokauden aikana, kun Abbas nimitti PA:n ulkoministeriksi PLO:n pääsihteerin Farouk Kaddoumin, joka asuu Tunisiassa. Abbasin päätös on outo, sillä PA:n ulkoministerinä toimii PLC:n vahvistama Mahmoud Zahar. Abbasin vaarallinen päätös on osa hänen pyrkimyksiään eristää Hamasin hallitus ja vähentää sen valtaa. Abbas otti aiemmin haltuunsa PA:n turvallisuusjoukot, talouden ja median valvonnan. Hamas pitää Abbasin päätöstä laittomana.
3. KEREM SHALOMIN KOMMANDOISKU
Reservin kenraalimajuri Giora Eilandin kokoama tutkimusraportti IDF:n Kerem Shalom tukikohtaan tehdystä kommandoiskusta ja korpraali Gilad Shalitin kaappauksesta valmistui ja ojennettiin IDF:n päällikölle Dan Halutzulle eilen. PRC:n kahdeksan miehen suorittamassa iskussa 25. kesäkuuta kuoli kaksi IDF:n sotilasta, neljä haavoittui ja yksi joutui hyökkääjien vangiksi.
Raportin mukaan iskun onnistumiseen vaikutti ennen kaikkea IDF:n operatiivinen epäonnistuminen, mikä on järkyttävä vastakohta sille, että IDF pystyi estämään 61 Gazasta Israeliin tehdyn solutusyrityksen.
Eilandin tutkimuskomitea havaitsi virheitä ei vain pataljoonan- ja prikaatin tasolla, vaan korkeinta johtoa myöten sekä eteläisen alueen sotilasjohdon että yleisesikunnan piirissä. Nämä virheet eivät kuitenkaan raportin mukaan aiheuttaneet IDF:n tukikohdan menetyksiä.
Raportissa todetaan, että Shin Betin keräämät tiedot olivat asiallisia ja ne oli tunnollisesti välitetty prikaatin ja pataljoonan komentajille. Tämän totesi myös Shin Betin oma sisäinen tutkimus.
Tukikohdan sisäistä toimintaa raportissa moitittiin siinä, ettei se huomioinut selustansa turvallisuudesta, mikä tulee tulevaisuudessa korjata. Kommandomiesten ammuttua panssaria ohjuksella sen sisällä olleet IDF:n sotilaat pyrkivät ulos sen takaosassa olevan luukun kautta vain joutuakseen hyökkääjien ristituleen. Eiland kritisoi pataljoonan komentajien virhearviointia, että panssari oli miinoitettu ja lähetti paikalle panssarivaunun eikä aseistettuja joukkoja, mikä antoi hyökkääjille tunnin verran aikaa ampua aukko turva-aitaan ja paeta siitä vankinsa kanssa Gazan alueelle. – IDF ei liene keksinyt, että se voisi asettaa 50 miestä rivistöön muutaman metrin välein ja haravoida takamaaston parissa tunnissa kilometrin syvyydeltä.
Eiland kritisoi ja valittaa IDF:n tiedustelun ja PA:n tiedustelun välisen tietojenjaon loppumista tai vaikeutumista IDF:n vedettyä joukkonsa Gazan alueelta. Myös Hamasin terrorismin aktivoituminen vaikutti kommandoiskun onnistumiseen, mutta Eilandin mukaan vakavin oli IDF:n operatiivinen epäonnistuminen.
4. PALESTIINALAISUHRIT
Kesäkuun 28. päivästä lähtien, jolloin IDF aloitti operaationsa Gazan alueella, taisteluissa on kuollut Gazan Shifa sairaalan edustajan Jomaa Saqqan mukaan 47 ihmistä, joista puolet oli hänen mukaansa aseistettuja, haavoittuneita on 187, joista n. 40 lapsia. PA:n terveysministeri vahvistaa sairaalan antamat uhriluvut, mutta ei halua virallisesti tehdä eroa siviilien ja aseistettujen välillä.
Kahden lapsen tiedetään kuolleen taisteluissa, 11-vuotias poika kuoli keskiviikkona rintaansa saamistaan haavoista perjantaina, ja 6-vuotias tyttö sai surmansa äitinsä ja vanhemman veljensä kanssa kiistanalaisissa olosuhteissa Gazan kaupungissa Sajayian kaupunginosassa lauantaina asunnossa sattuneessa räjähdyksessä. IDF:n mukaan räjähdyksen aiheuttivat palestiinalaiset terroristit.
IDF arvioi, että 50 palestiinalaista on kuollut taisteluissa, valtaosa heistä aseistettuja. Kaikkiaan 80 palestiinalaista kohti on ammuttu ja saatu osumia, mutta heihin kuuluvat myös haavoittuneet.
AP tiedotustoimisto arvioi, että kuolleita on 53, useimmat heistä terroristeja, 13 päivää kestäneitten taistelujen aikana.
IDF:n menetykset ovat yksi kuollut omien ampumana, kaksi kuoli Kerem Shalomissa, yksi joutui kaapatuksi ja muutamia sotilaita on haavoittunut. IDF:n edustajan mielestä operaatiota voidaan pitää onnistuneena.
5. REALIGNMENT
Olmert vakuutti eilen, ettei hän ole missään vaiheessa muuttanut mieltään juutalaisten karkottamisesta Juudean ja Samarian sisäosista, vaikka hän ei ole puhunut asiasta pariin viikkoon.
Kadima-puolueen sisällä sen sijaan alkaa esiintyä epäilyksiä karkotusten järjellisyydestä. Ministeri Meir Sheetrit esitti oman vastustavan kantansa, ja ministerit Zeev Boim ja Gideon Ezra ovat samoin kyselleet, onko mitään järkeä edes puhua vetäytymisestä IDF:n ja Israelin siviilien ollessa jatkuvan tulen alla.
Vain lihonut ja kasvoiltaan pöhöttynyt oikeusministeri Haim Ramon on vahvasti Olmertin takana. Hän kuitenkin edellyttää, että IDF jää asemiinsa Juudeaan ja Samariaan.
Olmertin kansliasta arvellaan, että Sheetritin negatiivinen suhtautuminen Olmertin ideaan voi johtua siitä, että hän havittelee Kadiman puheenjohtajan paikkaa.
Olmert vakuuttelee, että Israelin turvallisuustilanne on nyt paljon parempi kuin ennen Gazan evakuointia.
6. VIIMEISET UUTISET
- Tämän aamun uutisten mukaan IAF ampui ohjuksia kolmea Kassam-rakettimiehistöä kohti Khan Younisin lähellä. Miehet olivat valmiina ampumaan rakettinsa Sderotia kohti. Muutamia miehistä haavoittui
- Toinen IAF:n ohjusisku tehtiin Dugitin raunioilla toimivaa rakettimiehistöä kohti, joka ehti juosta karkuun.
- Japanin pääministeri Koizumi on tänään virallisella vierailulla Israelissa. Olmert aikoo
keskustella hänen kanssaan ainakin Iranin ja Pohjois-Korean ydinaseista ja ohjuskokeista.
- Suomalaista kaappausneuvottelujen asiantuntijaa on pyydetty välittämään Shalitin asiassa.
- Homohäpeäparaati Jerusalemissa elokuun puolivälissä alkaa kuumentaa tunteita. Siitä keskustellaan Knessetissä ja kaikki eri pääuskontokuntien johtajat ovat vaatineet paraatin peruuttamista. Jerusalemin poliisi ei ole tehnyt päätöstään, mutta järjestäjät huomauttavat, että lentoliput on tilattu ja hotellit varattu Jerusalemista tuhansia ”juhlille” saapuvien toimesta, eikä niitä voida muuttaa tai peruuttaa näin lyhyellä aikavälillä. Jerusalemin kaupunginjohtaja Uri Lupolianskin saamattomuus asiassa kummastuttaa. Häntä on useaan kertaan pyydetty Knessetiin esittämään oman kantansa, mutta ilman tulosta.
- Presidentti Katsav todistelee, ettei hänellä ole mitään entistä sihteeriään vastaan, vaan tämä oli pyytänyt häntä avustamaan uuden työpaikan hankkimisessa. Oikeuskansleri Mazuz on kuitenkin saanut Katsavin laatiman kirjelmän asiasta ja päättää, antaako hän asian poliisille.
Tarkkailijat virnuilevat Israelin omasta saippuaoopperasta, ja naiskansanedustajat jo esittävät halunsa päästä Katsavin paikalle, jos tämä eroaa ennen vuoden päästä umpeutuvaa virkakauttaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019