TORSTAI 13.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sota Libanonin rintamalla alkoi eilen aamuna kahdeksan maissa. Silloin Hizbullah aloitti raketti- ja kranaatti-iskunsa käsiaseitten ohella Libanonin rajan tuntumassa olevia israelilaisia asutuskeskuksia vastaan. Ne haavoittivat muutamia ihmisiä ja pakottivat asukkaat siirtymään sirpalesuojiin. Tämä oli tarkoitettu hämäykseksi varsinaista operaatiota varten. Tulituksen aikana erikoiskoulutettu, Baalbekista alueelle tuotu iskujoukko räjäytti aukon turva-aitaan ja asettui väijyksiin Israelin puolelle aidan vieressä olevan tien varteen odottaen IDF:n sotilaspartion saapumista, jonka he tiesivät tulevan. IDF:n sotilaat tulivat paikalle kahdella Hummer miehistön kuljetusvaunulla yhdeksän aikaan. Iskujoukot tulittivat molempia autoja panssariohjuksilla sytyttäen ne tuleen. Sotilaat ryntäsivät ulos autoistaan vain joutuakseen iskujoukkojen ristituleen, mikä surmasi heistä kolme. Iskujoukot ottivat kaksi vähiten haavoittunutta sotilasta mukaansa palatessaan turva-aidan aukosta takaisin Libanonin puolelle. Verijäljistä voitiin päätellä, että siepatut sotilaat olivat haavoittuneita. Sotilaitten kidnappaaminen todettiin vasta apujoukkojen tullessa paikalle.
IDF viivytti apu- ja lääkintäjoukkojen lähettämistä paikalle peläten miinoitusta tiellä. Puoli kymmenen maissa IDF:n joukot tunkeutuivat Libanonin puolelle suorittamaan etsintätoimia. IDF:n panssari ajoi piilotettuun miinaan, joka tuhosi sen täysin ja surmasi sen nelihenkisen miehistön. IDF:n sotilaitten mennessä hakemaan panssarimiehistön ruumiita he joutuivat kiivaaseen tulitukseen, joka surmasi yhden sotilaan. Kaikkiaan kahdeksan sotilasta oli kuollut kommandoiskun johdosta. Iskujoukko ei tiettävästi kärsinyt tappioita.
2. IDF:N VASTATOIMET
IDF aloitti siepattujen sotilaitten etsinnät välittömästi lentokoneitten, helikoptereitten ja miehittämättömien koneitten avustamina, mutta joukot joutuivat palaamaan ilman tulosta.
IAF:n koneet kaartelivat Beirutin yläpuolella ja ampuivat kolme ohjusta Beirutin kansainvälisen lentokentän kiitoradoille keskeyttäen kaiken ulkomaisen lentoliikenteen. Libanonilaislähteitten mukaan 15 ihmistä kuoli. IAF teki ohjusiskuja kaikkiaan sataan kohteeseen, mukana teitä ja siltoja. Arviolta 20 libanonilaista sai surmansa ohjusiskujen seurauksena. Paitsi ilmaiskuja ja tykistötulta IDF:n laivasto tulitti Libanonin rannikkoseutua. Erikoiskohteena on Naamanin lähellä oleva luolaverkosto, jonka Itä Saksan insinöörit rakensivat palestiinalaisille 1980-luvulla. Se toimii sekä asevarastona että turvallisena johtokeskuksena.
Pääministeri Ehud Olmert kutsui Hizbullahin iskua Libanonin alueelta Israeliin sodan julistuksena, joka antaa Israelille vapaat kädet valita sopivaksi katsomansa vastatoimet. Puolustusministeri Amir Peretz puolestaan sanoi, että Libanonin hallitus on täysin vastuullinen Hizbullahin hyökkäyksestä Israeliin, mutta syyttävä sormi osoittaa lisäksi Syyriaan ja viime kädessä Iraniin, joka haluaa G-8 maitten Pietarin kokouksen siirtävän asia-listallaan olleen Iranin asian käsittelyn Israelin Libanonin Palestiinan tilanteeseen.
IDF on antanut joillekin reserviläisilleen kutsun asepalvelukseen valmistellessaan mahdollista suurta offensiivia Libanoniin, joka Olmertin sanojen mukaan tulee olemaan hyvin tuskallinen.
3. GAZAN JA LIBANONIN YHTEYS
Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen myös Israelin TV-asemien välittämän puheen, jossa hän kertoi kommando-iskun taustoista ja ja tarkoituksesta. Hänen mukaansa sen tarkoituksena on - paitsi murentaa myyttiä IDF:n voittamattomuudesta - avustaa palestiinalaisia ja yhdistää Gazan alueelle siepatun sotilaan tapaus Libanoniin kaapattuihin kahteen sotilaaseen, joitten Nasrallah sanoi olevan ”turvallisessa ja hyvin kaukaisessa paikassa”. Sheikki kertoi, ettei tarkoituksena ole kiihdyttää tilannetta, mutta nyt on aika aloittaa kaupanteko. Hän esitti oman tarjouksensa: Kaikki Israelin vankiloissa olevat n. 8000 palestiinalaista turvallisuusvankia ja lisäksi kaikki Israelin vangitsemat libanonilaiset. Hän jopa lähetti viestin vangeille: ”Vapaus on jo häämöttämässä, panttivankien sieppaaminen on todellinen lupaus siitä”. Hän varoitti, ettei IDF:n sotilasoperaatio pysty vapauttamaan siepattuja sotilaita.
4. HIZBULLAH JA LIBANON
Hizbullah aloitti toimintansa terrorijärjestönä ja se on jatkanut sitä kouluttamalla miehiään ja aseistautumalla Libanonin hallitusten tieten. Sillä on arviolta 12 000 Katjusha- ja Scud-ohjusta sekä tuntematon määrä kranaatin-heittimiä ja muuta aseistusta. Sillä on jäseniä Libanonin parlamentissa ja yksi ministerinpaikka Libanonin hallituksessa. Tämän johdosta sen toimet ovat osa Libanonin hallituksen politiikkaa.
Hizbullah otti Libanonin eteläosan valvontaansa IDF:n vetäessä joukkonsa sieltä yön pimeydessä vuonna 2000. Libanonin hallitusta on useasti ja monelta taholta vaadittu riisumaan Hizbullah aseista ja siirtämään omia joukkojaan maan eteläosiin, mutta siltä puuttuu joko halua ja uskallusta tai molempia.
Hizbullah voi nostaa imagoaan iskun seurauksena, varsinkin arabimaissa – palestiinalaiset jakoivat makeisia kaupunkiensa kaduilla saatuaan tiedon onnistuneesta sieppauksesta – mutta Libanonin hallitukselle se tuo lisää harmaita hiuksia ja kansainvälisiä ongelmia kotoisten lisäksi.
Hizbullah ampui ohjuksia viime yön aikana Israelin rajakyliin ja kaupunkeihin sekä IDF:n tukikohtiin. Muutamien asukkaitten ilmoitetaan haavoittuneen iskuissa.
Israelin armeijaa vaaditaan tuhoamaan Hizbullahin raketti- ja ohjuskalusto, jos se aloittaa laajennetun operaation Libanonin alueella. On luultavaa, että Hizbullah on varautunut tähän piilottamalla ohjuksensa sekä siirtämällä johtoportaansa turvapaikkoihin.
5. ISKU ISRAELIN STRATEGISELLE ASEMALLE
On selvää, että Israelin neuvotteluasemat ovat kärsineet pahoja iskuja sen vihollisten onnistuneitten iskujen ja IDF:n sotilaitten kidnappausten myötä. Gilad Shalitin kidnappaamisen johdosta IDF joutui menemään takaisin Gazan alueelle, josta se vetäytyi viime elokuun jälkeen. Nyt se joutuu tunkeutumaan Libanoniin, josta se veti joukkonsa vuonna 2000. Aiemmin Israel on joutunut maksamaan kovan hinnan Hizbullahin kidnappaamista IDF:n sotilaista.
Vuonna 2000 Israel vapautti 400 palestiinalaista vankia kolmen Hizbullahin sieppaaman sotilaan ruumiita vastaan. Neuvottelut ovat olleet pitkällisiä ja vaikeita kolmannen osapuolen kautta.
IDF oli tietoinen Hizbullahin yrityksistä siepata IDF:n sotilaita ja yritys siihen oli odotettavissa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle, mutta se alensi hälytystilaansa vain kolme päivää ennen iskua.
Tarkkailijat toteavat, että IDF joutui toistamiseen yllätetyksi housut nilkoissa, vaikka sitä oli varoitettu. Toinen Libanonin kidnappauksen yhteydessä tehty virhe oli panssarin lähettäminen miina-ansaan, joka tiedettiin.
6. GAZAN RINTAMA
IDF on jatkanut edellisen yön aikana aloittamaansa operaatiota Gazan alueen keskiosissa. Palestiinalaisten menetykset ovat 18 kuollutta, kaikki aseistettuja joukkoja. Maajoukkojen ja tykistön lisäksi IAF on jatkanut omia täsmäiskujaan määrättyihin kohteisiin tiedustelutietojen perusteella. Gazan alue on jaettu kahteen osaan, ja joukot ovat keskittyneet Khan Younesin ja Deir el-Balachin alueille Gazan keskiosissa.
Keskiviikkoaamuna IAF:n tekemässä täsmäiskussa taloon Gazan kaupungin Sheikh Radwanin kaupunginosassa haavoitti IDF:n vuodesta 1996 etsimää Muhammad Deifiä, joka ristiriitaisten tietojen mukaan joko sai surmansa tai haavoittui. Palestiinalaisten tietojen mukaan kuusi saman perheen jäsentä sai surmansa iskussa. Izzadin-el-Kassam järjestön edustaja kiistää tiedot, että Deif olisi haavoittunut tai kuollut. IDF:n saamien tietojen mukaan Hamasin johto piti talossa kokoustaan iskun tapahtuessa, ja Deif oli mukana.
Hamasin edustaja tuomitsi IDF:n iskun jyrkin sanoin, joka tavallisesti tehdään tärkeän johtajan saatua surmansa ja kostoiskun ollessa tulossa.
Aikaisin keskiviikkoaamuna IDF tulitti terroristisolua Kissufimin ylityspaikan lähellä. Sotilaat tulittivat miehiä, jotka yrittivät asentaa pommia Kissufimin tien varteen.
Keskiviikkopäivänä sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka lähestyi heitä Khan Younisin alueella.
IAF pudotti lentolehtisiä Gazan kaupunkiin varottaen asukkaita lähestymästä alueita, joilla IDF operoi.
7. KOLMAS RINTAMA
Israelin poliisi on hälytystilassa varmistaakseen, etteivät terroristit pääse avaamaan kolmatta sotarintamaa, tämän kolmannen Israelin sydänosassa. Tiesulkuja ja tarkastuspisteitä on lisätty strategisiin kohteisiin ja yleistä valppautta on kehotettu noudattamaan kaikkialla. Ei maa ole sisäisesti sotatilanteessa, se ei tunnu juuri ollenkaan ihmisten jokapäiväisessä elämässä, mutta Gazan ja Libanonin tilanteitten traagisuus aiheuttaa henkilökohtaista ahdistusta ja epämääräistä levottomuutta maan tulevaisuudesta. Nyt ei ole varaa vääriin tai harkitsemattomiin päätöksiin. IDF:n päällikön Dan Halutzin vihainen lausunto siirtää Libanonin talous ja kehitys 50 vuotta taaksepäin hipoo armeijan ylipäällikölle sopimatonta kostomielialaa.
Palestiinalaisten toivomus vankien massavapauttamisesta on ymmärrettävä, mutta ei realistinen.
Libanonin ja Gazan alueen rajan tuntumassa asuvien israelilaisten toivo voida elää normaalia on oikeutettu ja IDF:n velvollisuuksiin kuuluu puolustaa heidän oikeuksiaan ja vapauttaan.
Hizbullahin tämän aamun rakettituli surmasi yhden naisen ja haavoitti 29 asukasta, yhtä heistä hengenvaarallisesti Nahariyan kaupungissa rannikolla, vajaan 10 km:n päässä Libanonin rajasta.
IDF siirtää raskasta kalustoaan Libanonin rajan läheisyyteen. Sekä Syyria että Iran ovat asettaneet armeijansa hälytystilaan. IDF:n rangaistusretki voi ulottua Syyriaan saakka.
Jotkut tarkkailijat näkevät selkeän yhteyden Sharonin hallituksen aloittaman ja Olmertin jatkaman yksipuolisen vetäytymisen ja viimeaikaisten rohkeitten terrori-iskujen välillä. Paitsi että yksipuolinen vetäytyminen on antanut vihollisille tunnun Israelin sisäisestä heikkoudesta, se on kiinnittänyt armeijan ja turvallisuusjärjestöjen huomion uuden evakuoinnin suunnitteluun ja unohtanut valtion ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden varmistamisen, jonka tulisi olla niiden tärkein ja ensimmäinen tehtävä.
1. LIBANONIN RINTAMA
Sota Libanonin rintamalla alkoi eilen aamuna kahdeksan maissa. Silloin Hizbullah aloitti raketti- ja kranaatti-iskunsa käsiaseitten ohella Libanonin rajan tuntumassa olevia israelilaisia asutuskeskuksia vastaan. Ne haavoittivat muutamia ihmisiä ja pakottivat asukkaat siirtymään sirpalesuojiin. Tämä oli tarkoitettu hämäykseksi varsinaista operaatiota varten. Tulituksen aikana erikoiskoulutettu, Baalbekista alueelle tuotu iskujoukko räjäytti aukon turva-aitaan ja asettui väijyksiin Israelin puolelle aidan vieressä olevan tien varteen odottaen IDF:n sotilaspartion saapumista, jonka he tiesivät tulevan. IDF:n sotilaat tulivat paikalle kahdella Hummer miehistön kuljetusvaunulla yhdeksän aikaan. Iskujoukot tulittivat molempia autoja panssariohjuksilla sytyttäen ne tuleen. Sotilaat ryntäsivät ulos autoistaan vain joutuakseen iskujoukkojen ristituleen, mikä surmasi heistä kolme. Iskujoukot ottivat kaksi vähiten haavoittunutta sotilasta mukaansa palatessaan turva-aidan aukosta takaisin Libanonin puolelle. Verijäljistä voitiin päätellä, että siepatut sotilaat olivat haavoittuneita. Sotilaitten kidnappaaminen todettiin vasta apujoukkojen tullessa paikalle.
IDF viivytti apu- ja lääkintäjoukkojen lähettämistä paikalle peläten miinoitusta tiellä. Puoli kymmenen maissa IDF:n joukot tunkeutuivat Libanonin puolelle suorittamaan etsintätoimia. IDF:n panssari ajoi piilotettuun miinaan, joka tuhosi sen täysin ja surmasi sen nelihenkisen miehistön. IDF:n sotilaitten mennessä hakemaan panssarimiehistön ruumiita he joutuivat kiivaaseen tulitukseen, joka surmasi yhden sotilaan. Kaikkiaan kahdeksan sotilasta oli kuollut kommandoiskun johdosta. Iskujoukko ei tiettävästi kärsinyt tappioita.
2. IDF:N VASTATOIMET
IDF aloitti siepattujen sotilaitten etsinnät välittömästi lentokoneitten, helikoptereitten ja miehittämättömien koneitten avustamina, mutta joukot joutuivat palaamaan ilman tulosta.
IAF:n koneet kaartelivat Beirutin yläpuolella ja ampuivat kolme ohjusta Beirutin kansainvälisen lentokentän kiitoradoille keskeyttäen kaiken ulkomaisen lentoliikenteen. Libanonilaislähteitten mukaan 15 ihmistä kuoli. IAF teki ohjusiskuja kaikkiaan sataan kohteeseen, mukana teitä ja siltoja. Arviolta 20 libanonilaista sai surmansa ohjusiskujen seurauksena. Paitsi ilmaiskuja ja tykistötulta IDF:n laivasto tulitti Libanonin rannikkoseutua. Erikoiskohteena on Naamanin lähellä oleva luolaverkosto, jonka Itä Saksan insinöörit rakensivat palestiinalaisille 1980-luvulla. Se toimii sekä asevarastona että turvallisena johtokeskuksena.
Pääministeri Ehud Olmert kutsui Hizbullahin iskua Libanonin alueelta Israeliin sodan julistuksena, joka antaa Israelille vapaat kädet valita sopivaksi katsomansa vastatoimet. Puolustusministeri Amir Peretz puolestaan sanoi, että Libanonin hallitus on täysin vastuullinen Hizbullahin hyökkäyksestä Israeliin, mutta syyttävä sormi osoittaa lisäksi Syyriaan ja viime kädessä Iraniin, joka haluaa G-8 maitten Pietarin kokouksen siirtävän asia-listallaan olleen Iranin asian käsittelyn Israelin Libanonin Palestiinan tilanteeseen.
IDF on antanut joillekin reserviläisilleen kutsun asepalvelukseen valmistellessaan mahdollista suurta offensiivia Libanoniin, joka Olmertin sanojen mukaan tulee olemaan hyvin tuskallinen.
3. GAZAN JA LIBANONIN YHTEYS
Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen myös Israelin TV-asemien välittämän puheen, jossa hän kertoi kommando-iskun taustoista ja ja tarkoituksesta. Hänen mukaansa sen tarkoituksena on - paitsi murentaa myyttiä IDF:n voittamattomuudesta - avustaa palestiinalaisia ja yhdistää Gazan alueelle siepatun sotilaan tapaus Libanoniin kaapattuihin kahteen sotilaaseen, joitten Nasrallah sanoi olevan ”turvallisessa ja hyvin kaukaisessa paikassa”. Sheikki kertoi, ettei tarkoituksena ole kiihdyttää tilannetta, mutta nyt on aika aloittaa kaupanteko. Hän esitti oman tarjouksensa: Kaikki Israelin vankiloissa olevat n. 8000 palestiinalaista turvallisuusvankia ja lisäksi kaikki Israelin vangitsemat libanonilaiset. Hän jopa lähetti viestin vangeille: ”Vapaus on jo häämöttämässä, panttivankien sieppaaminen on todellinen lupaus siitä”. Hän varoitti, ettei IDF:n sotilasoperaatio pysty vapauttamaan siepattuja sotilaita.
4. HIZBULLAH JA LIBANON
Hizbullah aloitti toimintansa terrorijärjestönä ja se on jatkanut sitä kouluttamalla miehiään ja aseistautumalla Libanonin hallitusten tieten. Sillä on arviolta 12 000 Katjusha- ja Scud-ohjusta sekä tuntematon määrä kranaatin-heittimiä ja muuta aseistusta. Sillä on jäseniä Libanonin parlamentissa ja yksi ministerinpaikka Libanonin hallituksessa. Tämän johdosta sen toimet ovat osa Libanonin hallituksen politiikkaa.
Hizbullah otti Libanonin eteläosan valvontaansa IDF:n vetäessä joukkonsa sieltä yön pimeydessä vuonna 2000. Libanonin hallitusta on useasti ja monelta taholta vaadittu riisumaan Hizbullah aseista ja siirtämään omia joukkojaan maan eteläosiin, mutta siltä puuttuu joko halua ja uskallusta tai molempia.
Hizbullah voi nostaa imagoaan iskun seurauksena, varsinkin arabimaissa – palestiinalaiset jakoivat makeisia kaupunkiensa kaduilla saatuaan tiedon onnistuneesta sieppauksesta – mutta Libanonin hallitukselle se tuo lisää harmaita hiuksia ja kansainvälisiä ongelmia kotoisten lisäksi.
Hizbullah ampui ohjuksia viime yön aikana Israelin rajakyliin ja kaupunkeihin sekä IDF:n tukikohtiin. Muutamien asukkaitten ilmoitetaan haavoittuneen iskuissa.
Israelin armeijaa vaaditaan tuhoamaan Hizbullahin raketti- ja ohjuskalusto, jos se aloittaa laajennetun operaation Libanonin alueella. On luultavaa, että Hizbullah on varautunut tähän piilottamalla ohjuksensa sekä siirtämällä johtoportaansa turvapaikkoihin.
5. ISKU ISRAELIN STRATEGISELLE ASEMALLE
On selvää, että Israelin neuvotteluasemat ovat kärsineet pahoja iskuja sen vihollisten onnistuneitten iskujen ja IDF:n sotilaitten kidnappausten myötä. Gilad Shalitin kidnappaamisen johdosta IDF joutui menemään takaisin Gazan alueelle, josta se vetäytyi viime elokuun jälkeen. Nyt se joutuu tunkeutumaan Libanoniin, josta se veti joukkonsa vuonna 2000. Aiemmin Israel on joutunut maksamaan kovan hinnan Hizbullahin kidnappaamista IDF:n sotilaista.
Vuonna 2000 Israel vapautti 400 palestiinalaista vankia kolmen Hizbullahin sieppaaman sotilaan ruumiita vastaan. Neuvottelut ovat olleet pitkällisiä ja vaikeita kolmannen osapuolen kautta.
IDF oli tietoinen Hizbullahin yrityksistä siepata IDF:n sotilaita ja yritys siihen oli odotettavissa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle, mutta se alensi hälytystilaansa vain kolme päivää ennen iskua.
Tarkkailijat toteavat, että IDF joutui toistamiseen yllätetyksi housut nilkoissa, vaikka sitä oli varoitettu. Toinen Libanonin kidnappauksen yhteydessä tehty virhe oli panssarin lähettäminen miina-ansaan, joka tiedettiin.
6. GAZAN RINTAMA
IDF on jatkanut edellisen yön aikana aloittamaansa operaatiota Gazan alueen keskiosissa. Palestiinalaisten menetykset ovat 18 kuollutta, kaikki aseistettuja joukkoja. Maajoukkojen ja tykistön lisäksi IAF on jatkanut omia täsmäiskujaan määrättyihin kohteisiin tiedustelutietojen perusteella. Gazan alue on jaettu kahteen osaan, ja joukot ovat keskittyneet Khan Younesin ja Deir el-Balachin alueille Gazan keskiosissa.
Keskiviikkoaamuna IAF:n tekemässä täsmäiskussa taloon Gazan kaupungin Sheikh Radwanin kaupunginosassa haavoitti IDF:n vuodesta 1996 etsimää Muhammad Deifiä, joka ristiriitaisten tietojen mukaan joko sai surmansa tai haavoittui. Palestiinalaisten tietojen mukaan kuusi saman perheen jäsentä sai surmansa iskussa. Izzadin-el-Kassam järjestön edustaja kiistää tiedot, että Deif olisi haavoittunut tai kuollut. IDF:n saamien tietojen mukaan Hamasin johto piti talossa kokoustaan iskun tapahtuessa, ja Deif oli mukana.
Hamasin edustaja tuomitsi IDF:n iskun jyrkin sanoin, joka tavallisesti tehdään tärkeän johtajan saatua surmansa ja kostoiskun ollessa tulossa.
Aikaisin keskiviikkoaamuna IDF tulitti terroristisolua Kissufimin ylityspaikan lähellä. Sotilaat tulittivat miehiä, jotka yrittivät asentaa pommia Kissufimin tien varteen.
Keskiviikkopäivänä sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka lähestyi heitä Khan Younisin alueella.
IAF pudotti lentolehtisiä Gazan kaupunkiin varottaen asukkaita lähestymästä alueita, joilla IDF operoi.
7. KOLMAS RINTAMA
Israelin poliisi on hälytystilassa varmistaakseen, etteivät terroristit pääse avaamaan kolmatta sotarintamaa, tämän kolmannen Israelin sydänosassa. Tiesulkuja ja tarkastuspisteitä on lisätty strategisiin kohteisiin ja yleistä valppautta on kehotettu noudattamaan kaikkialla. Ei maa ole sisäisesti sotatilanteessa, se ei tunnu juuri ollenkaan ihmisten jokapäiväisessä elämässä, mutta Gazan ja Libanonin tilanteitten traagisuus aiheuttaa henkilökohtaista ahdistusta ja epämääräistä levottomuutta maan tulevaisuudesta. Nyt ei ole varaa vääriin tai harkitsemattomiin päätöksiin. IDF:n päällikön Dan Halutzin vihainen lausunto siirtää Libanonin talous ja kehitys 50 vuotta taaksepäin hipoo armeijan ylipäällikölle sopimatonta kostomielialaa.
Palestiinalaisten toivomus vankien massavapauttamisesta on ymmärrettävä, mutta ei realistinen.
Libanonin ja Gazan alueen rajan tuntumassa asuvien israelilaisten toivo voida elää normaalia on oikeutettu ja IDF:n velvollisuuksiin kuuluu puolustaa heidän oikeuksiaan ja vapauttaan.
Hizbullahin tämän aamun rakettituli surmasi yhden naisen ja haavoitti 29 asukasta, yhtä heistä hengenvaarallisesti Nahariyan kaupungissa rannikolla, vajaan 10 km:n päässä Libanonin rajasta.
IDF siirtää raskasta kalustoaan Libanonin rajan läheisyyteen. Sekä Syyria että Iran ovat asettaneet armeijansa hälytystilaan. IDF:n rangaistusretki voi ulottua Syyriaan saakka.
Jotkut tarkkailijat näkevät selkeän yhteyden Sharonin hallituksen aloittaman ja Olmertin jatkaman yksipuolisen vetäytymisen ja viimeaikaisten rohkeitten terrori-iskujen välillä. Paitsi että yksipuolinen vetäytyminen on antanut vihollisille tunnun Israelin sisäisestä heikkoudesta, se on kiinnittänyt armeijan ja turvallisuusjärjestöjen huomion uuden evakuoinnin suunnitteluun ja unohtanut valtion ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden varmistamisen, jonka tulisi olla niiden tärkein ja ensimmäinen tehtävä.
Comments