PERJANTAI 14.07.06
1. LIBANONIN SOTA
Torstain aikana alkoi selvitä, mikä tämän sodan luonne tulee olemaan. Tätä konfliktia voitaneen kutsua sodaksi, vaikka jotkut vierastavatkin tuon termin käyttämistä.
Sodan luonne on raaka ja ohjukset ja raketit ohjataan pääosin siviilikohteisiin molemmin puolin. Hizbullah on piilottanut rakettinsa ja komentokeskuksensa siviiliasuntoihin tai niiden keskellä, joita Israelin armeija pyrkii eliminoimaan mutta välttämään siviiliuhreja. Hizbullah puolestaan pyrkii raketeillaan saamaan mahdollisimman paljon tuhoa, minkä johdosta niiden maaleina ovat israelilaiset kaupungit, kylät ja kibbutsit, edes pyrkimättä ampumaan niitä vain ennalta valittuihin erikoiskohteisiin.
Eilisen päivän aikana Hizbullah ampui yli 100 rakettia Israelin puolelle useisiin kaupunkeihin. Kaksi naista sai surmansa ja yli 120 haavoittui rakettien sirpaleista. Lähes miljoona israelilaista joutuu ajoittain siirtymään pommisuojiin. On selvää, että näissä oloissa kaikki normaali elämä on häiriintynyt. Tehtaat joutuvat keskeyttämään tuotantonsa, liike-elämä takkuilee ja turistit pakenevat alueelta, kuten myös osa niitten kaupunkien asukkaista, joita rakettihyökkäykset ovat pahiten kohdelleet.
Viime yön aikana IAF ulotti pommituksensa Beirutiin Dahiyan kaupunginosaan ampuen ohjuksillaan Hizbullahin toimistorakennuksia, harjoitusalueita ja varastoja. Myös teitä ja siltoja pommitettiin, mm. Beirutin ja Damaskoksen välistä valtatietä. IDF:n laivasto saartoi Libanonin mereltä käsin estäen kaiken lavaliikenteen maahan. Libanonin ainoat yhteydet ovat maayhteydet Syyriaan, joita IAF on katkonut.
IAF pommitti yön aikana myös PFLP:n tukikohtia Bekaan laaksossa, parin kilometrin päässä Syyrian rajasta.
Eilen illalla kahdeksan maissa Hizbullah ampui kaksi rakettia Haifaan, jossa on 120 000 asukasta. Ne eivät aiheuttaneet suurta vahinkoa. Peretz määräsi Beirutin Dahinyan kaupunginosaan, jossa myös sheikki Hassan Nasrallah asuu monien muitten Hizbullahin johtajien kanssa.
2. LIBANONIN SODAN PÄÄMÄÄRÄ
Israelin hallitus on ehkä tyhmästi painottanut kahden IDF:n sotilaan vapauttamisen alkaneitten sotatoimien syyksi, mutta viimeisissä lausunnoissa on entistä selvemmin todettu, että tarkoituksena on Hizbullahin terroristien karkottaminen ja sen havaintotornien tuhoaminen Etelä Libanonista. Lopullisena päämääränä on Hizbullahin tuhoaminen ja lopettaminen terrorijärjestönä. Miten tähän päämäärään päästään on toinen asia, sillä tämä tarkoittaa suoraa konfliktia Syyrian ja viime kädessä Iranin kanssa, jotka molemmat tukevat Hizbullahia sekä diplomaattisesti että taloudellisesti ja toimittavat sille aseita ja asiantuntijoita.
Israelin tavoitteena on, että Libanonin hallitus ottaa Etelä Libanonin valvontaansa IDF:n ajettua Hizbullahin sieltä ja tuo armeijansa joukot Israelin vastaiselle rajalleen. IDF:n päällikkö Dan Halutz kertoo, että heidän tietojensa mukaan kidnapatut sotilaat, Ehud Goldwasser, 31 Nahariyasta, ja Eldada Regev, 26 Kiyat Motzkinista, ovat elossa. Halutz pitää Libanonin hallitusta vastuullisena heidän kaappaamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Hizbullah voi yrittää siirtää kaapatut Iraniin.
Magen David Adom (MDA) on keskittänyt henkilöstöään maan pohjoisosaan ja lyhentänyt heidän lomiaan.
MDA ilmoitti hoitaneensa 40 haavoittunutta Nahariyan alueella, 38 Safedissa sekä 8 fyysisesti haavoittunutta ja 40 shokkitilassa ollutta Majd el-Kurum alueella. Haavoittuneet vietiin paikallisiin sairaaloihin.
Myös palokunnat ovat joutuneet työskentelemään korkeapaineella sammuttaessaan sekä rakettien sytyttämiä pensaspaloja että rakennuksia. Ne ovat ennakkosuunnitelman mukaan saaneet sekä miehistö- että kalustoapua keskellä maata olevilta palokunnilta.
3. GAZAN SOTARINTAMA
Maailman median huomio on ymmärrettävästi siirtynyt seuraamaan tilanteen kehittymistä Libanonissa, mikä huolestuttaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia.
Myös Japanin pääministeri Junichiro Oizumin tärkeä vierailu Israelissa on jäänyt pahasti Libanonin varjoon.
Eilen Koizumi vieraili Abbasin luona Ramallahissa. Abbas kiitteli kauniisti Japania sen myöntäessä 30 miljoonaa USD PA:lle auttaakseen sitä selviytymään henkilöstönsä palkkojen maksamisessa.
Abbasin huolena on, että jos Hamas ja Hizbullah pystyvät painostamaan Israelia satojen tai tuhansien vankien vapauttamiseen kidnapattuja IDF:n kolmea sotilasta vastaan, Hamasin ja Hizbullahin suosio kasvaa entisestään ja vastaavasti hänen ja muitten ”maltillisten” suosio vähenee. Toisaalta Abbas pelkää IDF:n käyttävän tilannetta hyväkseen nostamalla painostusta palestiinalaisia vastaan. Ei ehkä aivan aiheeton pelko. IAF:n koneet tuhosivat keskiviikkoiltana PA:n ulkoministeriön tilat Gazan kaupungissa
Hamas on esittänyt Hizbullahille kaapattujen sotilaitten asian yhteistä käsittelemistä. Hamas pelkää, että Hizbullah voi tehdä oman sopimuksensa vankien vaihdosta ja ohittaa Hamasin.
Hamasin hallitus uhkaa karkottaa Rafahin raja-asemalla työskentelevät ulkomaiset tarkkailijat ja avata aseman liikenteelle Egyptiin, jonne satoja palestiinalaisia on juuttunut pääsemättä palaamaan koteihinsa.
Palestiinalaiset yrittivät väkivalloin avata terminaalin, mutta PA:n turvallisuusmiehet karkottivat heidät.
4. YK:N VÄLITTÄJÄT LÄHI ITÄÄN
YK:n nimittämät kolme välittäjää ja tarkkailijaa saapuu lähipäivinä alueelle. Lähetystöön kuuluvat YK:n pääsihteerin neuvonantaja Vijay Nambiar, YK:n Lähi Idän lähetti Alvaro De Soto ja Terje Roed-Larsen, joka oli laatimassa YK:n päätöslauselmaa no 1559, jossa vaaditaan Libanonia riisumaan Hizbullah aseista ja siirtämään omia joukkojaan Libanonin eteläosaan.
Lähetystö aloittaa työnsä Kairossa lauantaina ja jatkaa sieltä Israeliin, Libanoniin, Syyriaan ja Palestiinaan.
YK:n edustaja Stephane Dujarric kehotti molempia osapuolia kohtuullisuuteen ja tekemään kaikkensa konfliktin ratkaisemiseksi.
YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Libanonin tilannetta tänään. Se käsitteli torstaina Qatarin tekemää päätöslause-ehdotusta. Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman ja PA:n tarkkailija Riyad Mansur joutuivat sanaharkkaan YK:n käytävällä, jota TV-kamerat seurasivat. Gillerman sanoi Mansurille, että palestiinalaiset ovat niin rakastuneita miehitykseen, että he takertuvat siihen vaikka Israel luopuu joka tuumasta. Mansur totesi, että he vihaavat miehitystä ja väitti, ettei Israel jätä heitä rauhaan, mitä he toivovat.
Saksan kansleri Angela Merkel ja USA:n presidentti George Bush tapasivat Berliinissä ennen matkaansa Pietariin G-8 maitten huippukokoukseen. He painottivat puheessaan Israelin oikeutta puolustautua, ja jokaisen maan oikeutta puolustautua terrorismia ja viattomien surmaamista vastaan.
Merkel on antanut luvan saksalaisten aseitten myymisen Israeliin, minkä edellinen kansleri jäädytti.
Näin Israel saanee kaksi Dolphin-luokan sukellusvenettä ja Dingo-2 miehistövaunuja, jota pidetään maailman turvallisimpana sen erikoisrakenteen vuoksi, kuten Afganistanissa on todettu.
5. BNEI MENASHE
Intiassa odottaa arviolta 7000 muinoin Intiaan muuttaneen Israelin heimon jäsentä muuttolupaa Israeliin. Heitä on jo saapunut maahan n. 1000. Nyt hallitus antoi luvan 216 Bnei Menashen heimon jäsenelle , jotka ovat suorittaneet kääntymisen Intiassa, muuttaa syntymäoikeus-lain perusteella Israeliin, joka takaa heille kansalaisuuden ja kaikki siihen kuuluvat oikeudet maassa.
6. RAKETTEJA SDEROTIIN
Palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin kaupunkiin. Yksi Kassam osui asuinrakennukseen ja aiheutti tuhoa useille muillekin lähitaloille ja katkaisten sähköt osuessaan sähkölinjaan. Useita asukkaita hoidettiin shokin vuoksi. Toinen Kassam putosi lähelle tehdasrakennusta Sha´ar Hanegev aluetoimistoa, joka oli sillä hetkellä tyhjänä, Kolmas Kassam putosi lähelle Gevim kibbutsia sytyttäen tulipalon pensastossa.
Kaksi muuta putosivat aukeille pelloille.
Hizbullah ilmoittaa saaneensa käyttönsä Raad-1 raketteja, joitten halkaisija on 333 mm ja joissa on 100 kg:n räjähdyskärki. Se sanoo ampuneensa näitä Maon farmin lähellä olevaan IDF:n tukikohtaan tuhoten sen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021