MAANANTAI 10.07.06
1. IDF JATKAA OPERAATIOITAAN
Pääministeri Olmert on ottanut itselleen aseman, joka normaalisti kuuluisi armeijan johtajalle. Hän toteuttaa selkeästi ja jopa agressiivisesti omaa ohjelmaansa, jonka mukaan sotatoimia Gazassa ohjataan.
Armeija haluaisi jatkaa yhtenäistä operaatiota, mutta Olmertin suunnitelman mukaan sotilaat tekevät nopeita pistoiskuja suunniteltuihin kohteisiin ja vetäytyvät sitten nopeasti takaisin lähtökuoppiinsa. Olmertin idean mukaan tällä pystytään estämään armeijan juuttuminen pysyviin asemiin, joissa se olisi alttiina jatkuville häirintähyökkäyksille ja raketti-iskuille, ja joissa uhriluvut molemmin puolen kasvaisivat nopeasti.
Olmert kutsuu ideaansa asteittaiseksi ja hallituksi toiminnaksi, mutta sitä voidaan kutsua myös hillityksi ja pidättyväksi, mikä sinänsä kauhistuttaa sotilasjohtoa ja jopa sivullisiakin.
Toisaalta Olmert kehottaa Sderotin asukkaita itsehillintään ja osoittamaan rohkeutta, kestävyyttä ja johtamis-taitoa, mitä tämä sitten tarkoittaneekin siviiliasutuksen ollessa jatkuvassa Kassam-sateessa.
Olmertin lausunnot haiskahtavat poliittiselta manipulaatiolta, hänen ”tärkein” tehtävänsähän on omien sanojensa mukaan Juudean ja Samarian sydänosien puhdistaminen juutalaisista. Siinä pienet epätarkkuudet ja suuret valheetkin sopivat sujuvasti lopullisen päämäärän saavuttamiseen. Olmert käytti samaa epätarkkuutta Gazan alueelta karkotetuista todettuaan, että ne, jotka suostuivat vapaaehtoiseen muuttoon Gazasta, ovat menestyneet paremmin sekä hallituksen tukiaisten että elämänsä uudelleen järjestämisen suhteen. Tämä retorinen lausunto ei pidä paikkaansa, viimeisen tutkimuksen mukaan he ovat yhtä ahdistettuja kuin muutkin Gazan alueelta karkotetut, työttöminä, rahansa käyttäneinä, ideologiansa ja lastensa kunnioituksen menettäneinä, oman elämän halunsa kadottaneina; on henkisiä romahduksia, avioeroja, alkoholia, huumeita. Lisäksi hallituksen korvaukset ovat sovittuja pienemmät.
Olmert ummistaa silmänsä kaikelta tältä, vaikka hän on täysin selvillä siitä. Hän elää norsunluutornissa.
2. ABBAS HAKEE YHTEYTTÄ MASHAALIN KANSSA
PA:n pääministeri Mahmoud Abbasin ja Damaskoksessa asuvan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin välit ovat olleet huonot sen jälkeen, kun Mashaal syytti Abbasia yrityksistä Hamasin hallituksen kaatamiseksi.
Nyt tilanteen muuttuessa ja sekä Abbasin että Hamasin aseman ollessa epämääräinen ellei peräti vaarassa, Abbas katsoi ainoaksi mahdollisuudeksi pyrkiä sovintoon Hamasin ulkomaisen johdon kanssa.
On jo pitkään ihmetelty, kuka Hamasia oikeastaan johtaa, mutta Mashaalilla on sittenkin vahvimmat kortit käsissään, eli se, jolla on rahapussin käyttöoikeus, hallitsee. Mashaalilla on parhaat suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa, jotka ovat tukeneet Hamasin hallintoa. Tosin Iranin huhtikuussa Hamasille lupaama 50 miljoonaa USD on edelleen tilittämättä, mutta lupaus on lupaus. Abbasin lähettiläät Damaskoksessa ovat PLO:n hallituksen jäsen Taysir Khaled ja marxistisen DFLP:n johtaja Palestiinassa Abdullah Hourani, joka tunnetaan luotettavana entisenä PLO:n hallituksen jäsenenä. Abbas on PLO:n puheenjohtaja.
Fatahin johtoa lähellä olevat ovat huomioineet, että Hamasin asenne on lientynyt IDF:n aiheuttamien kymmenien kuolonuhrien mukana. Tiettävästi Mashaal on kehottanut kohtelemaan Gilad Shalitia hyvin.
Egyptiläiset ovat edelleen tiukasti mukana kaappausdraaman selvittämisessä. Neuvotteluja käydään Egyptin Gazan lähettilään toimistossa, koska se on varmin paikka IAF:n täsmäiskujen varalta.
3. KASSAM-RAKETTEJA SAMARIASTA
Palestiinalaiset ovat onnistuneet kehittämään alkeellisen Kassam-teollisuuden Samariassa.
Vahvistus sille saatiin eilen, kun Hamasin terroristit laukaisivat kolme Kassam-rakettia Tulkarmista Avnei Ghesed kibbutsin alueelle n. 9 km:n päähän Netaniyasta ja 25 km:n päähän Tel Avivista. Raketit eivät toimineet kunnolla eivätkä lentäneet täyttä matkaansa, mutta ne olivat vakava muistutus, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tästä on varoitettu jo pari vuotta sitten.
Viime yön aikana ammuttiin Gazasta kaksi Kassam-Rakettia Israelin puolelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Niiden kohteena lienee ollut Ashkelon.
Rakettien varoitussignaali Sha´ar Adom (punainen aamunkoitto) on pelästyttänyt lapsia, jotka kuulevat naisen äänen huutavan kovaäänisellä heidän nimeään keskellä yötä ja sitten kuulevat raketin ulinan ennen sen iskeytymistä kohteeseensa. Nimi muutetaan muotoon Tzeva Adom (punainen väri).
Koko hälytys-järjestelmän tarkoituksenmukaisuus on kyseenalainen, sillä vaikka se herättää ihmisiä, varoitusaika on aivan liian lyhyt, jotta ihmiset ehtisivät kunnolla suojautua. Toisaalta asiallisesti ongelmana ei ole varoitus vaan rakettien ampuminen rajan yli. Tämä tulee saada loppumaan, olkoon vaikka sotatoimin, jos muu ei auta. Israelia tuomitsevat länsimaat ja YK eivät juuri koskaan vaadi rakettitulen lopettamista.
4. IAF SURMASI KAKSI TERRORISTIA
IAF:n helikopteri ampui päivällä kaksi ohjusta kahta miestä kohti, jotka ryömivät lähellä Gazan ja Negevin alueitten välistä aitaa. Vielä ei ole selvyyttä, kuolivatko miehet vai vain haavoittuivat.
Lauantaiyönä IAF:n ohjus iski ryhmään palestiinalaisia lähellä Karni-terminaalia, haavoittaen kolmea. Ohjuksin tuhottiin sunnuntaina silta Gazan alueella, jotta Kassam-miehistön liikkumista vaikeutettaisiin.
IAF iski ohjuksellaan sunnuntaina al-Aksan soluun Gazan kaupungissa, haavoittaen kolmea.
Sunnuntaina iltapäivällä IAF ampui ohjuksen autoon, joka kuljetti Kassam-miehistöä ampumapaikalle, yksi ihminen kuoli ja kolme muuta haavoittui.
IAF iski ohjuksellaan autoon, jossa oli viisi Hamasin pyssymiestä. He ehtivät paeta autosta ennen ohjuksen räjähdystä, mutta viisi sivullista haavoittui, yksi heistä 8-vuotias tyttö.
5. PALESTIINALAISET TUKEVAT VÄKIVALTAA
Jerusalemin Media Kommunikaatiokeskuksen suorittamassa mielipidetiedustelussa, joka julkaistiin sunnuntaina, ilmenee, että 77.2 % palestiinalaisista ilmoittaa tukevansa Hamasin väkivaltaisia toimia, joihin kuuluu Gilad Shalitin kaappaus, vain 21.7 % vastustaa niitä. 70 % on sitä mieltä, ettei Shalitia tule vapauttaa, jos Israel ei vapauta vankeja. Edelleen 66.8 % tukee kaappausten jatkamista, vain 30.7 % vastustaa niitä. Vastanneista 46.7 % uskoo palestiinalaisten kärsivän menetyksiä kriisissä. Kassam-rakettien ampumista Israeliin kannatti 60.4 %. Hamasin kannatus on lisääntynyt, kesäkuussa se oli 30.8 %, nyt 33.1 %.
Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin kannatus on nyt 32 %, ennen 33 %.
6. IRANIN VIIMEISIN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on useissa puheissaan vaatinut Israelin tuhoamista, mutta näitä lausuntoja on selitetty käännetyn tai ymmärretyn väärin. Nyt Ahmadinejad sanoi asian ilman väärinkäsityksiä. Hän sanoi, että on tullut aika Islamin maailman poistaa ”Israelin tekaistu (fake) hallitus Palestiinasta”. Hän käytti arabisanaa ”ezaleh”, joka tarkoittaa poistaa karvoitus iholta tai naisen neitsyyden menetystä, toimitusta, jota ei voi muuttaa. Hän puhui Arabinaapureitten kokouksessa, johon osallistuivat Iranin naapurivaltioitten lisäksi arabiliiton ja arabikonferenssin puheenjohtajat sekä YK:n edustaja. Arabiulkoministereitten laatimassa lausunnossa tuomitaan Israelin jatkuva ja kiihtyvä väkivalta palestiinalaisia kohtaan. Israelin kanssa hyvissä suhteissa olevat Egypti, Jordania ja Turkki eivät esittäneet eriävää mielipidettään. Ahmadinejad sanoi puheessaan, että suuttumus kasvaa kaiken aikaa muslimien keskuudessa, ja se voi lopulta johtaa räjähdykseen. Hän väitti Lähi Idän kaikkien ongelmien johtuvan siitä, että ”Jerusalemia miehittävä hallitus on saanut vallan Palestiinassa”, ja että islamin maitten on mobilisoitava voimansa tämän tehdyn virheen poistamiseksi.
7. OLMERT VAHVASTI YESHAN TYHJENTÄMISEN KANNALLA
Pääministeri Ehud Olmert puhui eilen vuosittaisessa journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa.
Hän toisti aiemmat vakuutuksensa, että hän on edelleen ehdottomasti realignment (uudelleen-ryhmittymis) suunnitelmansa kannalla Juudeassa ja Samariassa (Yesha) ja toteuttaa sen sopivana ajankohtana, huolimatta väkivallan kiihtymisestä Gazan alueella ja sieltä Israeliin. Hän totesi, ettei Israel ole nähnyt yhtään rauhallista päivää Gazan juutalaisasukkaitten evakuoinnin jälkeen lähes vuosi sitten, mutta ettei hän anna sen häiritä ideansa toteuttamista saadakseen Israelille lopulliset ja hyväksytyt rajat.
Hän totesi, ettei Israelin tarkoituksena ole Hamasin hallituksen kaataminen, mutta pidätetyt kansanedustajat ja ministerit ovat syyllistyneet terrorismiin, ja sitä oikeusistuimen tulee tutkia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021