SUNNUNTAI 09.07.06

1. GAZAN SOTA

IDF:n ja palestiinalaisten väliset tulitaistelut ovat vaatineet lisää uhreja. Ainakin 20 palestiinalaista sai surmansa viikonvaiheen aikana, nostaen uhriluvut seitsemään kymmeneen siitä, kun IDF tunkeutui Gazaan.

Pohjoisesta Gazan alueelle työntyneet IDF:n sotilaat ovat vetäytyneet Beit Lahiyan ja Atatran liepeiltä, missä kiivaimmat tulitaistelut käytiin, mutta toiset joukot ovat siirtyneet idästä Gazan kaupungin kohdalta ja ovat nyt 500 metrin päässä sen ulkolaidoilta. Näiden joukkojen tarkoituksena on etsiä ja tuhota palestiinalaisten kaivamia tunneleita Karni-terminaalin lähettyvillä sekä eliminoida Kassam-miehistöjä.

Useimmat surmatut palestiinalaiset ovat olleet aseistettuja, mutta joukossa on yksi 11-vuotias poika.

Lauantai-iltana Gazan kaupungin Shajayeihin kaupunginosassa sattunut räjähdys, joka surmasi palestiinalaisen äidin ja hänen kaksi lastaan, pieni tyttö ja poika, ja haavoitti neljää muuta, ei IDF:n ja IAF:n tutkimusten mukaan aiheutunut Israelin tykistön tai ohjuksen räjähdyksestä, vaan luultavasti terroristien omista toimista.

Viikonvaihteen aikana palestiinalaiset ampuivat ainakin 24 Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Sunnuntaiaamuna ammuttiin kaksi rakettia kohti Sderotia. Toinen niistä osui omakotitaloon haavoittaen yhtä asukasta ja aiheuttaen shokkitilan useille muille.

IDF:n sotilaat eivät ole tunkeutuneet asutuskeskuksiin, vaan asettuneet asemiin niiden ulkopuolelle ja tehneet joitain nopeita pistohyökkäyksiä määrättyihin kohteisiin, myös asuintaloihin.

2. SODAN KESTO

Israelin sotilaat tunkeutuivat Gazan alueelle tarkoituksenaan vapauttaa Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kaappaama korpraali Gilad Shalit ja tuhota Kassam-rakettien valmistuspajat ja niitä ampuvat miehistöt. Kumpaakaan näistä tavoitteista ei ole pystytty toteuttamaan, vaikka muutamia pajoja on tuhottu ja aseistettuja Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen pyssymiehiä surmattu. Koska sotilaat eivät mene asutuskeskuksiin, sinne piiloutuneet pyssymiehet ja Kassam-miehistöt jäävät koskemattomiksi.

IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yoav Gallant varoittaa, että Gazan operaatio voi kestää viikkoja tai kuukausia riippuen siitä, miten vastapuoli reagoi. Hänen mukaansa IDF on jo aiheuttanut raskaita menetyksiä terrorismin infrastruktuurille, minkä pitäisi saada palestiinalaiset ajattelemaan kahdesti ennen kuin aloittavat terroritoimet uudelleen.

Hamasin rakettien iskukohteiksi on joutunut Sderotin ja Ashkelonin ohella myös 30 000 asukkaan Netivotin kaupunki, joka sijaitsee n. 12 km:n päässä rajasta. Yksi raketti putosi 500 metrin päähän kaupungista.

3. HANIYEH TARJOAA TULITAUKOA

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kävi eilen tarkastamassa IDF:n aiheuttamia vahinkoja alueille Beit Lahiyan liepeillä, josta sotilaat olivat vetäytyneet. Mahmoud Abbas palasi Ramallahiin oltuaan pari viikkoa Gazassa pyrkien ratkaisemaan kaappauksen johdosta syntynyttä tilannetta.

Pääministeri Haniyeh esitti Israelille eilen viiden kohdan tulitaukoehdotuksen. Hän esittää siinä tulituksen lopettamista ja neuvottelujen aloittamista korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jota Hamasin edustajan mukaan on kohdeltu inhimillisesti, mutta jonka olinpaikasta ei ole mitään julkista tietoa. Häntä uskotaan piiloteltavan Beit Younisin alueella Gazan alueen eteläosassa.

Pääministeri Ehud Olmert hylkäsi Haniyehin tulitaukoesityksen vaatien ensin Shalitin vapauttamista.

Hamasin edustaja Ghazi Hamad totesi Olmertin hylkäävästä päätöksestä, että Israel tekee virheen hyljätessään ehdotuksen. Hän lisäsi, että Israel on jo kokeillut sotilaallista ratkaisua, mutta ilman tulosta.

4. HAMASIN TARJOUS VANKIENVAIHDOSTA

Hamas on huomattavasti lieventänyt aiempaa vaatimustaan lähes 1500 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän palestiinalaisen vapauttamiseksi Shalitin vapauttamista vastaan. Hamasin viimeisin vaatimus on, että Israel vapauttaa satakunta naista ja kolmisenkymmentä alle 18-vuotiasta nuorukaista.

Nämä naiset on tuomittu osallisuudesta terrorismiin, aseitten tai pommien salakuljettamisesta tai terroristien auttamista heidän matkallaan hyökkäyskohteisiinsa. Arabikäytännön mukaan pojat saavuttavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiana, joten 16-18-vuotiaita voidaan pitää täysi-ikäisinä. Heitä on tuomittu pommien ja aseitten salakuljettamisesta, sotilaitten ja poliisien tai siviilien puukottamisesta tai yrityksistä vahingoittaa heitä, usein armeijan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä.

Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter esitti omana käsityksenään, että vankien vaihto voi tulla kysymykseen, koska ”Israel on tehnyt niin ennenkin”. Pääministeri Olmert ilmoitti puolestaan heti, ettei vankien vaihto tule kysymykseen. ”Ensin Shalit vapautetaan, sitten neuvotellaan”, hän toteaa.

Vasemmiston edustajat ovat kannattaneet Dichterin mielipidettä. Terrorin uhrien järjestön, Almagorin puheenjohtaja Meir Indor syyttää Dichteriä pelaamisesta palestiinalaisten terroristien hyväksi.

Dichterin toimistosta selvennetään hänen lausuntoaan, että tarkoitus on ensin vapauttaa Gilad Shalit ilman ehtoja, kuten myös Egyptin presidentti Mubarak esittää, ja sitten väkivaltaisuuksien loputtua ja Kassam-rakettitulen tyrehtyessä on tilaisuus keskustella vankien vapauttamisesta.

5. ISLAMILAINEN RÄJÄHDYS

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad varoitti Israelia ja sen länsimaisia tukijoita puhuessaan tuhansille palestiinalaisten puolesta mieltään osoittaville Teheranissa perjantaina, että Israelin sotatoimet Gazan alueella voivat aiheuttaa vihaisen vastareaktion noin 50 muslimimaan taholta. ”Niiden ei tulisi antaa tilanteen kehittyä pisteeseen, missä aiheutuu räjähdys islamilaisessa maailmassa”, hän totesi lisäten, että jos sellainen tapahtuu, se ei tunne maantieteellisiä rajoja, vaan tulee polttamaan kaikki ne, jotka loivat Israelin viimeisen 60 vuoden aikana. Hän osoitti varoituksensa USA:lle ja muille Israelin länsimaisille tukijoille.

Arabimaiden Israelia tuomitsevat reaktiot ovat kuitenkin olleet hyvin vaimeita siksi, että monet näistä maista pelkäävät Hamasin vallan nousua ja nimenomaan niiden omassa maassa. Egypti ja Jordania ovat tällaisia maita, joissa muslimiveljeskunta (Muslim Brothethood) on ollut voimakas ja uhannut niiden hallintoa. Hamas on muslimiveljeskunnan haaraosasto. Toinen hillitsevä syy lienee se, että arabit ovat alkaneet vieroksua islamin fundamentalismin voimistumista ja pelkäävät sen pääsyä valtaan tiukkoine sharia-lakeineen.

Jotkut tarkkailijat pitävät Ahmadinejadin Israelin vastaisia hyökkäyksiä vain poliittisena hämäyksenä, mutta nopeasti kehittyvän ja potentiaalisesti rikkaan valtion päämiehen uhkauksiin tulee suhtautua vakavasti.

6. HUMANITÄÄRINEN KRIISI GAZASSA

UNRWA:n Gazassa asuva johtaja John Ging varoitti lauantaina, että Gazassa on kehittymässä humanitäärinen kriisi Israelin sotatoimien vuoksi. Hän valitti, että vesi, ruoka, sähköt ja puhtaanapito ovat ongelmia. Hänen mukaansa tilanne näiden kohdalla ei juuri voisi olla pahempi.

Israel avasi Karni terminaalin Israelista Gazan alueelle tarvittavien elintarpeitten ja lääkkeitten viemiseksi sinne, mutta joutui sulkemaan terminaalin terroriuhan vuoksi. Ainakin 80 rekkalastillista tavaroita vietiin rajan ollessa auki. Rajavalvojat panivat merkille, että suuri osa ruokatarpeista oli hedelmiä kuten kirsikoita, mikä osoittaa, ettei suurin puute ole peruselintarvikkeista. Puolustusministeri Peretz ja IDF:n päällikkö Dan Halutz keskustelivat loppuviikosta toimista, joilla palestiinalaisten perustarpeet voidaan tyydyttää.

Israel tarjosi PA:lle mahdollisuutta avata Kerem Shalomin raja-asema Gazan, Egyptin ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa, jotta Egyptin puolelle juuttuneet sadat palestiinalaiset voisivat palata koteihinsa Rafahin terminaalin ollessa suljettu. Palestiinalaiset hylkäsivät tarjouksen.

Gazan alueella sukulaistensa luona vierailleet 65 USA:n kansalaista, useimmat palestiinalaista alkuperää, evakuoitiin lauantaina USA:n diplomaattien suojaamina. Heidät sijoitettiin Gazan ja Israelin rajalla israelilaisiin busseihin ja ajettiin Jordanian puolelle, josta he matkustavat koteihinsa. Evakuointia oli suunniteltu parin viikon ajan. Ihmiset kertoivat olleensa pelokkaita Gazassa, varsinkin lapset pelkäsivät ammusten ja ohjusten räjähdyksiä.

7. PALESTIINAN MESSIAS

Palestiinalaiset jatkavat historian uudelleen kirjoittamista, ei vain juutalaisten vaan myös kristittyjen.

www.worldnetdaily.com julkistaa Palestiinan mediatarkkailun (PMW) johtajan Itamar Marcuksen löytämiä ja kääntämiä artikkeleita websivullaan 09.07.06. Muutamia esimerkkejä siitä.

Torstaina Palestiinan päälehti al-Quds julkaisi karrikatyyrin, jossa esitettiin Jeesus ristillä ja sen toiselle puolella toinen mies, tekstillä: irakilainen veli ja palestiinalainen Kristus-hahmo.

Al-Hayat lehdessä on ollut useita kirjoituksia, joissa sama aihe toistuu:

- 17.01.2005: Jeesus oli Palestiinan ensimmäinen marttyyri Allahille.

- 18.11.2005: Meidän ei tule unohtaa, että Messias, rauha Hänen kanssa, palestiinalaisen Marian poika, oli palestiinalainen, jota miljoonat palvovat maailmassa.

- 09.06.2006: Oli luonnollista, että palestiinalaiset nousivat pelastamaan Nasaretin pyhättöjä, sillä kristittyjen ja muslimien välillä ei ole mitään eroa. Herra Jeesus, Messias, ja Hänen äitinsä olivat galilealaisia ja palestiinalaisia.

- 04.12.2004: Palestiinalainen kylä Kaana (Kfar Kana) on ylpeä siitä, että palestiinalainen Messias onnistui muuttamaan siellä veden niiniksi.

Historialliset tosiasiat ei näytä tuottavan palestiinalaisille mitään ongelmia, kuten se, että Israelin maalle annettiin pilkkanimi Palestiina filistealaisten mukaan Bar Kochba kapinan jälkeen n. 135, tai se että muhamettilaisuus kehittyi vasta kuutisensataa vuotta Jeesuksen ajan jälkeen.

8. OTSIKOITA LYHYESTI

- Syyrian presidentti Bashar Assad vihjaa, että hän voi aloittaa rauhattomuuksia Golanilla.

- N. 1500 laittomasti maahan tullutta pidätettiin viikon vaihteen aikana.

- Arabikansanedustaja Wasal Taha tunnustaa kehottaneensa palestiinalaisia kaappauksiin.

- Presidentti Katsav kiistää huhut, että joku nainen kiristää häntä syytöksillä seksuaalisesta häirinnästä. Oikeinkansleri Mazuz on pyytänyt Katsavilta lisätietoja.

- Kansallisen suunnan edustajat Haggai Segal ja Ofran rabbi Avi Gisser vaativat oikeistoa unohtamaan turhan kainostelun ja sanovan selvästi: ”Mehän varoitimme. Sitä, joka juoksee karkuun Gazasta, Gaza tulee vainoamaan. Kuka hyvänsä ”vetäytyy tai järjestäytyy uudelleen”, terrorismi hakee uuden tien vainotakseen häntä.”

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019