PERJANTAI 16.02.07
OLMERT TURKISSA. Olmert kertoi Turkin pääministeri Erdoganille Mughrabi-rampin rakennustöistä kuvien ja dokumenttien avulla, mutta Erdoganin kerrotaan maininneen, ettei Olmert saanut häntä vakuuttuneeksi, ettei siitä ole häiriötä al-Aksa moskeijalle. Pääministerit sopivat, että Turkin asettama delegaatio käy paikan päällä tarkistamassa rakennustyöt. Delegaatio muodostettaneen Turkin Israelin lähetystön henkilökunnasta eikä erikoistarkastajista Turkista, kuten media aluksi ilmoitti.
OLMERTIN PÄÄTÖS antaa turkkilaisten tarkastaa Temppelivuoren rampin rakennustyöt herätti arvostelua Israelin kansanedustajien parissa. Yuval Steinitz kritisoi Olmertin lupausta sanoen sen rikkovan Israelin itsenäisyyttä: Olmert myy Jerusalemin ja aiheuttaa pahan repeytymän Israelin määräämisoikeudesta kaupungissa.” Silvan Shalom kutsui Olmertin päätöstä hölmöksi lisäten että se rikkoo pahasti Israelin itsemääräämisoikeutta ja myös Jordanian määräämisoikeutta, koska arabimaailma asetti sen valvomaan Temppelivuorta. ”Mitä tekemistä Turkilla on al-Aksan kanssa?” kyseli Talib a-Sanaa (UAL) lisäten, että keskustelut Temppelivuoresta täytyy käydä wakfin, palestiinalaisten ja Jordanian kanssa.
MITÄÄN RAFLAAVAA ei Olmertin ja Erdoganin keskusteluissa tullut esiin. Asioita vain sivuttiin ja todettiin niiden tämän hetkinen tilanne. Syyriasta Olmert kertoi, että Israel on kiinnostunut rauhasta Syyrian kanssa, mutta Syyrian johdon tarjousten tarkoituksena on vain aloittaa prosessi, ei vakavia keskusteluja.
Erdogan kertoi vierailevansa Syyriassa parin viikon sisällä ja lupasi silloin kertoa keskusteluistaan Olmertin kanssa Syyrian johdolle. Hän myös sanoi kutsuvansa PA:n uuden hallituksen vierailulle Turkkiin sitten, kun se on saatu muodostetuksi ja erimielisyydet tasoitetuiksi Hamasin ja Fatahin välillä.
OLMERT KERTOI medialle Ankarassa, ettei hän näe mitään syytä katkaista yhteyksiä Abbasin kanssa Mekkan sopimuksen vuoksi. Tarkkailijat hämmästelevät Olmertin mielenmuutosta, sillä välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen diplomaattilähteet Jerusalemissa totesivat, että sopimus sekoitti erottavat linjat Hamasin ja Fatahin välillä ja että Israel joutunee harkitsemaan suhteitaan Abbasin kanssa.
Abbas esitti toivomuksen, että ”hyvän tahdon eleenä” Israel vapauttaisi 80 vanhaa palestiinalaista vankia ennen maanantain kolmikantakokousta, mutta Olmert antoi ymmärtää, ettei siihen ole mitään aihetta. USA:n Israelin ja palestiinalaisten tekninen henkilökunta valmisteli kokousta Jerusalemin David Citadel hotellissa. Vain ulkoministeri Rice puhuu median kanssa kolmikantakokouksen jälkeen maanantaina.
KVARTETIN EDUSTAJAT kokoontuvat perjantaina Jerusalemiin keskustelemaan Mekkan sopimuksesta ja kolmikantaneuvotteluista. He tapaavat uudelleen keskiviikkona Berliinissä suunnitellen seuraavia askeleita.
JERUSALEMIN POLIISI VARAUTUU palestiinalaisten väkivaltaisuuksiin iltapäivällä perjantain rukouskokouksen jälkeen ja lähettää 3000 poliisia valvomaan järjestystä alueella. Poliisi kielsi alle 50-vuotiailta miehiltä ja naisilta alle 50 vuotta pääsyn Temppelivuorelle tänään. Tämä aiheuttanee mielenosoituksia sisäänkäyntiporttien ulkopuolella.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN johtaja sheikki Raed Salah aikoo pitää puheen massiivisessa mielenosoituksessa Jerusalemin Wadi Joz kaupunginosassa kaupungin pohjoispuolella. Salah sai kiellon päästä 60 m ja myöhemmin 150 metriä lähemmäksi Jerusalemin vanhakaupunkia seuraavan 60 päivän ajaksi.
HAMAS JA FATAH saivat eilen illalla lopulta sovittua keskinäiset erimielisyytensä ja sopivat ministeripaikoista. Sen jälkeen Mahmoud Abbas antoi virallisesti Ismail Haniyehille tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen. Haniyeh jätti silloin johtamansa Hamasin hallituksen eronpyynnön. Abbasin Haniyehille antamassa kirjeessä kehotetaan muodostamaan yhteishallitus, joka ”täysin kunnioittaa aiempia sopimuksia PLO:n ja Israelin kesken kuten myös YK:n ja arabiliiton kokousten Lähi Idän ongelmia koskevia julkilausumia”.
SAEB EREKAT, PA:n pääneuvottelija rauhanprosessissa, kertoi, että Washington vaatii minkä tahansa PA:n hallituksen tunnustavan Israelin, luopuvan väkivallasta ja hyväksyvän aiemmat sopimukset.
PA:n edustaja sanoo, että he ovat tietoisia USA:n vaatimuksesta, mutta ettei heillä ole muita vaihtoehtoja. He toivovat, että Abbas pystyy vakuuttamaan Ricelle, että ”uusi hallitus kunnioittaa aiempia sopimuksia Israelin kanssa”. Hamasin kansanedustajat vaativat, että Abbas peruuttaa maanantaiksi sovitun kolmikantakokouksen vastalauseena USA:n kielteisestä kannasta yhteishallitusta kohtaan.
Abbasille tuli kiire saada hallitusongelma pois päiväjärjestyksestä ennen Ricen Israelin matkaa, ettei kokous hänen vuokseen peruuntuisi. Rice on tiettävästi jo aloittanut matkansa Israeliin.
Fatah ja Hamas ovat muodostaneet komiteoita, joitten tulee hioa viimeiset esteet hallituksen muodostamiseksi sekä Hamasin liittymiseksi PLO:n jäseneksi. Aikaa siihen on 3 viikkoa.
USA:n diplomaattipiirit ovat tiettävästi ilmoittaneet, etteivät he halua yhteyksiä minkään PA.n yhteishallituksen kanssa, jossa Hamas on johtavassa asemassa.
VENÄJÄN JOHTAVA DIPLOMAATTI ISRAELISSA, Andrey Demidov, antoi haastattelun Herb Keinolle, Jpostin kolumnistille, joka julkaistiin perjantain numerossa. Demidov kertoo, että Venäjä ei halua Iranin saavan ydinpommia, sanokoon Ranskan eroava presidentti Chirac mitä tahansa. Chirac arvioi äskettäin julkisuudessa, ettei kaksi tai kolme ydinpommia omistava Iran ole mikään katastrofi. Demidov kertoi, että Venäjä arvostaa suuresti Saudi Arabian aloitetta PA:n yhteishallituksen muodostamiseksi ja haluaa odottaa, miten se toimii käytännössä eikä julkilausumissa. Siksi boikotti olisi poistettava heti. Demidovin mukaan Lähi Idän ongelmat alkoivat Palestiinassa, Lähi Idässä, ja että tasapainoa alueella ei saavuteta ilman palestiinalaisten aseman kohentamista ja heidän toiveittensa toteuttamista. Hän viittaa Gazan alueeseen, josta hän kertoo, että ”1.5 miljoonaa asukasta on hajautettuna hyvin pienelle maaperälle, ilman töitä, rahaa tai mitään.” Hän viittaa Olmertin lupaukseen vapauttaa 100 miljoonaa USD Israelin keräämiä tulli- ym. varoja palestiinalaisille, jota hän pitää jo boikotin rikkomisena. Hän kertoo haastattelijalle, että Venäjä antoi PA:lle 10 miljoonaa USD, mistä Venäjää syytettiin boikotin rikkomisesta, vaikka varat menivät Abbasille.
Demidov toteaa, ettei taloudellinen boikotti saanut Hamasia taipumaan sille asetettuihin vaatimuksiin, ja sama pätee myös Iraniin; se ei tule taipumaan painostuksen alaisena. Hän haluaa keskusteluja Hamasin kanssa, mistä Israel on kieltäytynyt.
DEMIDOV kertoo, että Venäjä haluaa hyviä suhteita kaikkien muslimimaitten kanssa, sekä sunni- että shia-muslimien. Hän katsoo, etteivät Venäjän Iranille myymät tehokkaat ilmatorjunta-aseet muodosta vaaraa kenellekään, koska ne ovat puolustusaseita, ja heittää ironisen kysymyksen: ”Vai aikooko Israel hyökätä Iraniin?” Mutta hän kertoo Venäjän kieltäytyneen myymästä Iranille pitkän matkan ohjuksia, toistaiseksi.
Hän kertoo, että kiista Venäjän Hizbullahille myymistä aseista ennen Libanonin sota II:sta on sovittu Israelin viranomaisten kanssa, mutta huhut, että Venäjä toimittaisi uusia aseita Hizbullahille, ovat perättömiä.
DEMIDOV KERTOO, että Iranin nykyinen hallitus on ystävällinen Venäjää kohtaan, mutta Iranin shaahin hallitus oli hyvin vihamielinen Venäjälle. Hänen mielestään Lähi Idän pahin ongelma on varallisuuden epätasainen jakautuminen valtioitten kesken, ja uskoo, että kun tämä köyhyyden ongelma saadaan ratkaistua, muut ongelmat ratkeavat itsestään.
VENÄJÄ TARJOAA Saudi Arabialle yhteistyötä sen ydinvoimalaitosten rakentamiseksi sekä rakentaa sille kuusi sotilastiedustelu satelliittia, joita kutsutaan kauniisti tutkimussatelliiteiksi. Näistä sovittiin Venäjän presidentti Putinin äskeisen Saudi Arabian vierailun yhteydessä.
Myös Pakistan on tarjonnut yhteistoimintaa Saudi Arabian kanssa, jopa siten, että se tarjoaa ydinase-arsenaaliaan saudien tueksi mahdollisessa ydinasekonfliktissa. (lähde www.debka.com)
Debkafile kertoo myös, että Sawt al Jihad, Saudi Arabiassa ilmestyvä radikaalilehti, kehottaa hyökkäämään USA:n öljytoimituksia vastaan Lähi Idässä, Kanadassa, Venezuelassa ja Meksikossa.
Osama Bin Ladenin yhtiöt niminen järjestö puolestaan kehottaa Saudi Arabian 3-4 miljoonaa shia-muslimia nousemaan Saudi Arabian hallitusta vastaan ja aloittamaan terrorikampanjan sen öljyntuotantolaitoksia vastaan. Saudien varallisuus perustuu sen öljyntuotantoon. Iskut sitä vastaan lamauttaisi koko valtion. Se kutsuu Saudi Arabiaa ”sodan maaksi” vastakohtana ”rauhan maalle”, jossa islam hallitsee ja jossa ei ole tarpeen aloittaa sotaa vääräuskoisia vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019