SUNNUNTAI 11.02.07
MEKKAN SOPIMUS Hamasin ja Fatahin välillä, jonka Khaled Mashaal ja Abu Mazen (Mahmoud Abbas) allekirjoittivat Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin ankaran painostuksen alaisina, herättää edelleen varsin vastakkaisia huomioita. USA:n kanta tuntuu olevan lähinnä ärtynyt ja vihainen, mikäli Israelin mediaan on uskomista, onhan USA panostanut paljon Abbasin varaan ja luvannut miljoonia hänen armeijalleen.
Euroopan tuntuma on lähinnä sovitteleva ja puolittain hyväksyvä.
Israelissa asiaa pohditaan kaikilla rintamilla ja mielipiteet heittelevät puolesta ja vastaan.
ISRAELIN HALLITUS käsitteli asiaa eilen lähinnä tiedostusluonteisesti ja päätti tutkia asiaa tarkemmin ennen lopullista kannanottoa. Olmertin varovaisuuden ymmärtää, sillä hänen pitäisi tavata George Bush ja Mahmoud Abbas Washingtonissa 19. helmikuuta kolmikantakokouksessa, jossa oli tarkoitus luodata rauhanponnistelujen ja Palestiinan valtion perustamisen mahdollisuutta. Nyt Abbasin luovuttua lähes kaikista periaatteistaan ja antauduttua 90 prosenttisesti Hamasille media kyselee suureen ääneen, mitä mieltä on tapaamisella, jonka perusteet on murskattu jo etukäteen.
TOISAALTA on pidettävä muistissa, että Olmert on henkilökohtaisesti vaikeassa välikädessä. Hänen tulevaisuutensa pääministerinä ja yleensä poliittisena johtajana on pahasti uhattuna. Tässä tilanteessa Olmertin tapana olisi kieroilla irti häntä uhkaavasta ruuvipenkistä jollain todella raflaavalla teolla, joka suuntaisi median huomion hänen henkilöstään toisiin asioihin. Ariel Sharon teki juuri näin ennen Gazan alueen evakuointia. Häntä uhkaava oikeusjuttu lahjonnasta ja aseman väärinkäyttämisestä pakotti hänet pitämään lehdistötilaisuuden vain päivää ennen giljotiinin putoamista, jossa hän dramaattisesti ilmoitti päättäneensä puhdistaa Gazan alueen juutalaisista. Tämä meni täydestä sekä mediaan että suureen yleisöön, eikä kukaan uskalla koskea poliittiseen johtajaan, jolla on kansan enemmistö takanaan.
HÄTÄTILANTEESSA oleva pääministeri on valmis tilanteen vaatimiin toimiin, uskovat Olmertin hyvin tuntevat poliitikot ja tarkkailijat, eivätkä ne välttämättä ole Israelin valtiolle ja kansalle edullisia.
ULKOMINISTERI Tzipi Linvni on Euroopan matkansa yhteydessä yrittänyt vakuuttaa tapaamilleen vaikutusvaltaisille johtajille, että sovituista ennakkoehdoista on pidettävä kiinni. Mutta Livni on ”huutavan ääni erämaassa”, jonka ääni ei kanna kauas, ja päätökset hallituksessa tekee Ehud Olmert, ei Livni eikä edes Amir Peretz, vaikka tämä pyrkiikin julmistelemaan vaikutusvaltaansa suurennellen.
VIILEÄSTI ASIOITA TARKKAILEVAT kommentaattorit ennakoivat, ettei Israelin hallitus tule esittämään omaa arviotaan ennen kuin Hamas/Fatah hallitus on julkaissut omat toimintaperiaatteensa. Ennakkotiedot antavat kuvan, ettei PA:n uusi hallitus tule vastaamaan kvartetin ja Israelin toivomiin odotuksiin ja tunnusta sen asettamaa kolmea ehtoa sitoviksi.
KVARTETIN EDUSTAJAT, USA, EU, YK ja Venäjä, kokoontuvat pari päivää Washingtonin kolmikantaisen huippukokouksen jälkeen tutkimaan tilannetta ja tekemään mahdolliset suosituksensa ja päätöksensä.
PA:N HALLITUKSEN taloudellinen boikotti on todennäköisesti voimassa ainakin kvartetin kokoukseen saakka. Kvartetin on kuitenkin huomioitava tarkoin, mitä vaikutuksia Saudi Arabian lupaamalla miljardin USD tuella PA:n hallitukselle tulee olemaan. Se joka tapauksessa rikkoo tehokkaasti PA:n Hamasin johtaman hallituksen kansainvälisen boikotin.
MIELENOSOITUKSET TEMPPELIVUOREN läheisyydessä tapahtuvien uuden jalankulkurampin perustusten kaivausten vuoksi jatkuvat edelleen. Mielenosoituksia on järjestetty Israelissa monin paikoin ja myös muutamissa arabimaissa. Koko mieltenkuohu rakennustyön ympärillä ei johdu uudesta rampista vaan siitä, että muslimit eivät halua päästää juutalaisia temppelivuorelle ollenkaan, koska heidän hengelliset johtajansa vakuuttavat, että koko vuori ja sen lähialueet ovat muslimeille pyhiä joita kukaan vääräuskoinen ei saa häväistä. Tämä koskee sekä juutalaisia että kristittyjä, joita muslimit sentään pitävät ”kirjan kansoina”, mutta myös ja ennen kaikkea kaikkien muitten uskontojen edustajia, koska ”näillä kaikilla on saastuttava vaikutus”, kuten oikeaoppiset muslimit opettavat. Temppelivuoresta tulisi siten Mekkan kaltainen kielletty pyhättö.
SUUNNITELTU UUSI RAMPPI alkaa ns. arkeologisen puiston alueelta ja jatkuu siletä Länsimuurin suuntaisena mutta n. 60 m:n päässä muurista ja kääntyy sitten suorakulmaisesti Länsimuuria kohti Mughrabiportin (juutalaiselta nimeltä Rambam-portin) kohdalla entisen mutta vaaralliseksi havaitun ja puretun portaan kohdalla. Muslimien väite, että rakennustyöt jotenkin uhkaisivat al-.Aksa-moskeijan turvallisuutta on naurettava eikä perustui tosiasioihin. Se näyttää kuitenkin menevän kuin kuuma veitsi voihin sekä maailman johtajien että varsinkin maailman median asiasta kertovissa kommenteissa. Jopa USA:n ulkoministeriö on vaatinut tarkempia selvityksiä rakennustyöstä, vaikka olisi syytä olettaa, että USA:n suurlähettiläs Israelissa voisi tarkistaa asian paikallisesti ja tiedottaa siitä ministeriöön.
PALESTIINALAISET ovat ulottaneet hävitysvimmaansa myös täysin ulkopuolisiin, joilla ei ole mitään tekemistä temppelivuorelle johtavan uuden rampin kanssa. Lauantaina he kivittivät Kanadasta tulleita turisteja täynnä olevaa bussia lähellä Öljymäkeä. Poliisi sai tiedon asiasta ja tuli joukolla paikalle ohjaten turistibussin turvaan. Kukaan ei loukkaantunut kivisateessa, mutta bussi kärsi vaurioita.
Aikaisin lauantaina palestiinalaiset hulinoivat nuoret sytyttivät tuleen roskienkuljetuslavoja aivan Vanhankaupungin muurien ulkopuolella ja kivittivät poliiseja suurilla kivilohkareilla polttaen samalla Israelin lipun. Kolme nuorta palestiinalaista hulinoijaa pidätettiin Suleimankadulla lähellä Damaskosporttia. Kuusi naamioitua nuorta pidätettiin Kukkaisportin lähellä heidän kivitettyään poliiseja, mikä tallentui videokameroille.
JERUSALEMIN POLIISIPÄÄLLIKKÖ Ilan Franko totesi hulinoitten jälkeen, että heidät oli lähettänyt paikalle määrätty palestiinalainen organisaatio laaditun suunnitelman mukaan, viitaten tällä Hamasiin.
KAIKKIAAN 2700 poliisia oli lähetetty Temppelivuoren alueelle mielenosoitusten vuoksi, joissa 15 poliisia ja 17 palestiinalaista haavoittui. Vaikka poliisi oli rajoittanut Temppelivuorelle päästettyjen ikärajaksi vain yli 45-vuotiaat miehet, nuoria palestiinalaisia oli päässyt salaa vuorelle alkaen kivittää sieltä sekä poliiseja että Länsimuurille kokoontuneita palvojia, jotka jouduttiin evakuoimaan paikalta. Poliisi joutui lopulta lähettämään poliiseja Temppelivuorelle järjestyksen palauttamiseksi, mutta ei mennyt sisään moskeijoihin.
ARABILIITON PÄÄSIHTEERI Amr Moussa syytti Israelia lauantaina julkaisemassaan lausunnossa, että ”Israel pyrkii muuttamaan Jerusalemin kasvot”. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä keskeyttämään rakennustyöt. Hän lähetti vastalauseensa kirjeellä YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moolle ja Unescolle.
Ilmeisesti muslimien suorittamat suurrakennustyöt, joilla rakennettiin Lähi Idän suurin moskeija ns. Salomonin tallien paikalle, ei muuttanut Jerusalemin kasvoja, vaikka ne tehtiin ilman Jerusalemin kaupungin rakennusviranomaisten lupia ja valvontaa sekä ilman Israelin arkeologien hyväksyntää, eivät Moussan mielestä muuttaneet Jerusalemin ilmettä. Egypti ja Jordania myötäilevät Moussan mielipiteitä.
TÄTÄ SUUREN MOSKEIJAN RAKENNUSTOINTA on pidettävä yhtenä Israelin valtion suurimpana kulttuuriskandaalina, jossa Israelin hallitus ja Jerusalemin kaupunki katsoivat kädet sivuilla, miten vuosisatojen ja –tuhansien vuosien takaisia muinaismuistoja tylysti kipattiin läheiseen laaksoon.
NOBEL-PALKITTU JA HOLOKAUS-TUTKIJA Elie Wiesel joutui hyökkäyksen kohteeksi San Franciscon hotellissa. Hän oli menossa hissillä alakertaan, kun tuntematon mies raahasi hänet hissistä kuudennen kerroksen kohdalla vaatien, että Wiesel seuraa häntä hotellihuoneeseen, jossa hän haluaa haastatella Wieseliä. Wiesel suostui siihen, että keskustelu voisi tapahtua hotellin aulassa, mutta miehen alkaessa retuuttaa häntä väkivalloin huoneeseen Wiesel alkoi huutaa apua. Mies juoksi silloin karkuun.
Wiesel meni sitten hotellin ala-aulaan, jossa hän ilmoitti asiasta poliisille, joka aloitti tutkimukset rikoksena.
Wiesel uskoi, että miehen tarkoituksena oli kidnapata hänet.
ISRAELISSA ILOITTIIN, että Israelissa asuu nyt enemmän juutalaisia kuin missään muussa maassa. Uusien tutkimusten mukaan ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä USA:n juutalaisten luku on ainakin 6-6.4 miljoonaa, viimeisen tutkimuksen mukaan 7.4 miljoonaa, Israelin juutalaisten lukumäärä on vähän yli 5.3 miljoonaa.
IRANIN PUOLUSTUSMINISTERI Muhammad-Najjar kertoi eilen Bandar Abbasissa pitämässään puheessa, että Iran on valmistanut ohjuksia, joitten kantomatka on 2000 km ja jotka voidaan varustaa Iranin kehittämillä uusilla räjähdekärjillä. Toinen Iranin uusi ihmease on tutkassa näkymätön ohjaajaton pienkone, jonka toimintasäde on 700 km.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lupasi mullistavia uutisia 11. helmikuuta, mutta hän ei itse ole kertonut niistä, vaan jättänyt ilmoitukset toisille. Hän väitti Iranin saavuttaneen suurta edistystä sekä lääketieteen että tekniikan alueilla. Hän ei ole vielä kertonut odotetuista saavutuksista ydintekniikan alueella.
ILMAN AJOKORTTIA ajanut 14 laitonta arabia Duran kylästä Hebronin läheltä pienbussissa kuljettanut Israelin arabi törmäsi lauantaina Plugotin risteyksessä ajettuaan vasten punaista valoa israelilaiseen henkilöautoon, jossa kolme saman perheen jäsentä kuoli välittömästi. Kaikkiaan 16 ihmistä jouduttiin viemään sairaalahoitoon, osa heistä kriittisessä tilassa. Israelin arabeilla on 13 % rekisteröidyistä ajokorteista massa, mutta he aiheuttavat 21 % auto-onnettomuuksista.
RAPORTIN VALMISTUS myöhästyi tänään koko päivän jatkuneen sähkökatkoksen vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019