PERJANTAI 24.06.11

1. TÄYTYNEE häiritä juhannuksen viettoa muutamalla uutispalalla Israelin ja Lähi Idän alueilta – ainakin niitä, joiden silmät ovat vielä kirkkaat ennen juhannusyön valvojaisia ja terästyksiä. Ei silti, kyllä maailma on vielä paikoillaan, vaikka maa tärähteleekin joskin onneksi eniten Tyynenmeren tulirenkaan alueilla, Japanissa ja Alaskassa, tsunami-varoituksineen.
Israelissa ei juuri tiedetä mitään pohjoisesta valon juhlasta, tämä maa seuraa omia, lähinnä Torassa ja Mooseksen kirjoissa mainittuja, pyhäpäiviään ja juhliaan.

2. GILAD Sahlitin vapauttaminen Hamasin epäinhimillisestä vankeudesta on Jpostin uutisten ykköslistalla. Punainen Risti vaati Hamasilta näyttöä, että heidän jossain kosteissa, kylmissä ja valottomissa maakuopissa pitämänsä IDF:n sotilas on vielä hengissä. Tätä vaativat jo kansainväliset säännöt, joiden mukaan puolueettoman järjestön edustajan tulee voida käydä katsomassa sotavankia ja todeta hänen olosuhteensa. Hamasin edustaja vastasi pyyntöön kärjekkäästi, että Punaisen Ristin tulisi sen sijaan keskittyä tutkimaan olosuhteita, joissa Israel pitää kiinni saamiaan ja vankilaan tuomitsemiaan Hamasin jäseniä, sekä huolehtia heidän vapauttamisestaan.
Hamasin edustaja taisi sohaista huolimattomuuttaan ampiaispesää, sillä pääministeri Netanyahu tarttui asiaan välittömästi antaen torstai-iltana lausunnon, jossa hän uhkasi lopettaa palestiinalaisvankien lepokotiolosuhteet. Hän puhui ns. presidentin konferenssissa Jerusalemista, tämä kaksi päivää ennen Gilad Shalitin vankeuden 5-vuotispäivää. Hamasin ja muutaman muun terroriryhmän muodostama kommandoyksikkö sieppasi hänet Kerem Shalomin sotilastukikohtaan tehdyllä yllätysiskulla käyttäen hyväkseen turvallisuusaidan ali kaivettua tunnelia kesäkuun 26. päivänä 2006.
Gilad Shalitin isä Noam Shalit hämmästeli, miksi hallitus heräsi vasta nyt viiden vuoden jälkeen siihen, että se voisi käyttää tätä peukaloruuvia Hamasin suostuttelemiseksi. Toiveet sen onnistumisesta ovat minimaaliset, sillä – kuten muslimit vakuuttavat – he eivät palvo elämää vaan kuolemaa, eikä siinä muutaman vangin hyvin- tai pahoinvointi paljoa merkitse.

Pääministerin kanslian lakimiehet ovat kuitenkin aloittaneet tutkia kiireellä, miten heidän olosuhteitaan voitaisiin koventaa ennenkuin jokin NGO-nimellä kulkeva painostusryhmä ehtii valittaa siitä korkeimmalle oikeudelle, joka uskoo toimivansa ”korkeimman” valtuutuksella. Netanyahu selitti puheessaan, ettei Israel ole sidottu enempään kuin mitä kansainväliset säännöt ja sitoumukset vaativat. Joitain kovennuksia on mietitty, mutta niiden uskotaan aiheuttavan ärtymystä vankien keskuudessa. Vangeilla on oikeus vierailuihin, käyttää puhelinta, jopa omia kännyköitä, vaatia erikoisruokia, ottaa vastaan rahaa ja opiskella.
”Ei enää maisterin tukintoja murhaajille tai tohtorin tutkintoja terroristeille, se juhla on ohi”, hän sanoi lisäten: ”Uskon, että jos me kaikki nostamme julkista, poliittista ja yleistä diplomaattista painostusta Hamasia vastaan, tulemme edistymään Gilad Shalitin vapauttamisessa.”

AIEMMIN torstaina Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) pääsihteeri Yves Daccord sanoi, että yleisen kansainvälisen lain ja inhimillisyyden mukaan Shalitin vanhemmilla on oikeus tavata poikaansa, ja vaati, että Hamasin tulee antaa todiste hänen tilastaan.
Hamasin edustaja Ismail Radwan vastasi tähän: ”ICRC:n olisi täytynyt keskittyä tutkimaan 7000:n palestiinalaisvangin kärsimyksiin Israelin vankiloissa.” Palestiinalaisvankien omaiset Gazassa järjestivät spontaanin mielenosoituksen ICRC:n Gazan viraston edustalla kivittäen sitä kivenmurikoilla ja kananmunilla sekä tuhoten vartijan kopin sen edustalla.
Ranskan senaatin varapresidentti Monique Papon sanoi torstaina kannattavansa Shalitin vapauttamista (Gilad Shalit on myös Ranskan kansalainen). Asia oli ensimmäistä kertaa Ranskan senaatin käsiteltävänä.
New Yorkissa YK:n turvallisuusneuvoston informaatiotilaisuudessa poliittinen alivaltiosihteeri B Lynn Pascoe vaati myös Shalitin vapauttamista inhimillisistä syistä johtuen sekä esitti toiveen, että hänen vapauttamisneuvottelunsa tuottavat tulosta. Hän sanoi UNSCO:n käyttävän diplomaattisia suhteitaan asian edistämiseksi.
Perjantaina järjestetään tilaisuus Netanyahun virkatalon edustalla ja lauantaina Kerem Shalomissa lähellä paikkaa, jossa hänet siepattiin. Tilaisuuteen osallistuu tunnettuja henkilöitä, joista yksi kerrallaan istuu tunnin ajan Herzliassa valmistetussa häkissä. Tilaisuus on suunniteltu 24 tunnin mittaiseksi alkaen 20.00 lauantai-iltana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226363

2. USA:n entinen Israelin lähettiläs Dan Kurzer, joka toimi Israelissa samaan aikaan, kuin Ariel Sharon toteutti yksipuolisen vetäytymisen Gazan kaistalta v. 2005, kertoi JP:n haastattelussa, että hän seurasi hämmästyneenä tapaa, millä Ariel Sharon hoiti vetäytymisen jälkiseurauksia. Hän kertoi suositelleensa presidentti Bushille, että USA:n tulee tukea Sharonia hänen toimissaan vetäytymisen jälkeen.
KURZER sanoo, että Sharonin suurin virhe oli se, ettei hän vastannut voimalla ja välittömästi ensimmäiseen eikä edes viidenteentoista rakettiin, jotka Gazasta ammuttiin Israelin puolelle sen jälkeen, kun viimeinen IDF:n sotilas – ennen Gilad Sahlitin sieppaamista – oli poistunut Gazan kaistalta. Hän sanoi USA:n hallituksen olleen valmis tukemaan Sharonia sellaisessa tilanteessa ja vahvasti suositelleensa sitä.

Kurzer osallistui presidentin järjestämään Jerusalem konferenssiin antaessaan haastattelun.
Hän muisteli Sharonin vakuuttaneen hänelle tähän tapaan: ”Kun tekosyy taistella Israelia vastaan on poistettu, ei ole mitään syytä (jatkuvalle väkivallalle), ja itse asiassa, palestiinalaisten tulisi saada (positiivinen) opetus jatkuvan väkivallan käyttämisestä.”
Kurzer sanoo, että Sharonin ”odota ja katso” taktiikan asemesta hän suositteli Bushin hallitukselle, että sen tulee valmistautua Israelin armeijan kovaan vastaukseen rakettituleen, ja että Bushin hallituksen tulee valmistautua tukemaan sitä.
Kurzer sanoo vetäytymisen onnistumisen levänneen sen jälkeisissä toimissa ja niiden toteuttamisessa, ja sanoo olleensa hämmästynyt, ettei Israelin taholta tapahtunut mitään vastareaktiota palestiinalaisten rakettituleen, minkä johdosta vetäytyminen epäonnistui.

Kurzer toimii nyt professorina Princetonin yliopistossa.
Hän muistelee Sharonin todenneen, että raketit putoilevat pääasiassa aukeille pelloille aiheuttamatta suurta vahinkoa, tai niitä ampuvat pienet erillisryhmät, ei Gazan kaistan johtava ryhmittymä. Hän sanoo israelilaisten vasta vähitellen tajunneen Gazasta ammutun rakettitulen, mikä asteittain kiihtyi välillä hyvin provosoivaksi, mikä samalla söi osapuolten välille syntynyttä luottamusta (jos sitä koskaan olikaan).
Hän uskoi, että Bushin hallitus olisi ymmärtänyt raketti-iskujen oikeudettomuuden ja hyväksynyt Israelin oikeuden puolustautua.
Kurzer sanoi, että Gazan vetäytymisen toinen opetus on se, että vastaavanlaisissa tilanteissa se täytyy rakentaa toisella tavalla. Hän sanoi, ettei palestiinalaisten taholta ole koskaan ollut minkäänlaista vastaavaisuutta, sillä vaikka keskusteltiinkin määrättyjen hyödykkeiden luovuttamisesta ja määrättyjen toimien koordinoimisesta, ”se itse asiassa muuttui aidan lukitsemiseksi heittäen avaimen takaisin”, eli pannen annetun taskuunsa ja odottaen lisää. Hän selittää, että Egyptin ja Jordanian esimerkin mukaan sopimusten kautta tehty myönnytys toimii (ainakin jollain tavoin), mutta yksipuolisesti tehtynä ei ollenkaan.

DAN KURZER analysoi nykytilannetta todeten, että pitkästynyt presidentti Obama esitti omat formulansa, mikä selvästi ärsytti Netanyahua, mutta vaikka Obama nieli kiukkunsa ja pyysi Netanyahulta, että tämä esittäisi oman suunnitelmansa, mitään ei ole tapahtunut. Hän sanoo Netanyahun esittäneen puheissaan vaatimuksia PA:lle, mutta ei omaa suunnitelmaansa tai aloitettaan. Toisaalta hän vähätteli PA:n tekemää aloitetta viedä PLO:n laatima suunnitelma valtiosta YK:n päätettäväksi todeten, että sen kautta he voivat saada omat valtion tasoiset lähettiläänsä toisiin maihin, järjestää marsseja ja omata jonkinasteinen uusi asema, mutta siinä kaikki. ”Se tarkoittaisi diplomaattista voittoa, mutta ei käytännössä muuttaisi mitään.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226374

3. UUTISOTSIKOITA
- USA asetti sanktioita Iranin suurimmalle lentoyhtiölle sekä lentokentän operaattoreille voidakseen häiritä Iranin lentoliikennettä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=226367
- Ei tule tapahtumaan Israelin jakamista useampaan osavaltioon Negevissä tai Galileassa, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan presidentin Jerusalem konferenssissa. Hän sanoi ennen kvartetin seuraavaa kokousta, että keskustelujen saamiseksi alulle PA:n johdon tulee lausua nuo maagiset sanat: ”Tunnustan Israelin juutalaisena valtiona”. Hän sanoi rauhan vältelleen aluetta 90 vuoden ajan, koska palestiinalaiset eivät koskaan ole hyväksyneet juutalaista valtiota alueella ilman rajoja tai niiden kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226378
- Israelin hallitus on myöntymässä luvan antamiseksi 7 232 juutalaista syntyperää olevan Bnei Menashe kansan muuttamiseksi Intiasta Israeliin. Pahin kanto on talousministeriö, joka ei haluaisi antaa killinkiäkään tähän. Tämä kansa karkotettiin Assyrian toimesta 27 vuosisataa sitten. He harhailivat eri maissa pakomatkallaan mennen lopulta Kiinan kautta nykyisille asuinsijoilleen kahden intialaisen osavaltion, Mizoramin ja Manipurin alueella Burman ja Bangladeshin rajoilla. He ovat säilyttäneet joitakin juutalaisia tapoja – sapatin viettäminen, kosherin säilyttäminen, juutalaisten juhlien viettäminen, perhepuhtauden säilyttäminen sekä muiston exoduksesta Egyptistä, vaikka he olivat kadottaneet kirjoitetun Toran. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145169
- Heprealainen Yliopisto kehitteli järjestelmän, jolla sokealle ihmiselle voidaan kosketuksen ja kuuloaistin avulla antaa tuntuma ympäristöstä, eli ”nähdä” sen avulla. Tutkimusta jatketaan selvittämällä, miten aivot reagoivat tällaiseen informaatioon. Menetelmän kautta sokeat voivat ”kuulla” määrätyn esineen tai esim. sateenkaaren, mutta koska he eivät ole koskaan ”nähneet” niitä, he eivät osaa hahmottaa, mitä kuuloaistin kautta tuleva informaatio esittää. ”He kuulevat sateenkaaren”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145163
- PA:n johto vihjaa AP:n toimittajalle, että he voisivat hyväksyä - tai sietää – osittaisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, jos sen kautta rauhanneuvottelut voidaan aloittaa uudelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145159
- Durban III, rasisminvastaiseksi alun pitäen suunniteltu kansainvälinen YK:n tukema konferenssi, josta Israelin viholliset kehittivät kiihkeän Israelin vastaisen aseen, on tarkoitus kokoontua syyskuussa New Yorkissa. Pelkona on, että tässä konferenssissa jatketaan kahdessa edellisessä alkanutta yksipuolista Israelin häpäisemistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145162
- Muslimit jatkavat pyhäinhäväistystä Öljyvuorella tuhoten ja häväisten juutalaisten hautoja ja hautakiviä, joista jotkut ovat ikivanhoja. Alueelle on asennettu valoja ja valvontalaitteita, mutta se ei estä jatkuvaa muslimien harjoittamaa vandalismia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145158
- Iranissa välirikko presidentti Ahmadinejadin ja ylintä valtaa pitävän ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kannattajien välillä jatkuu ja kiivastuu, kertovat uutiset. Presidentin läheinen tukija Mohammad Sharif Malekzadeh pidätettiin epäiltynä korruptiosta. Hän toimi apulaisulkoministerinä. Ahmadinejadia on syytetty myös yhteyksistä noituuteen ja vastaaviin liikkeisiin. http://www.haaretz.com/news/international/iran-arrests-ahmadinejad-ally-as-rift-deepens-between-president-and-hardline-opponents-1.369260
- Petroskoissa maahan syöksyneen koneen surmassa kuoli viisi ydinteknikkoa, joukossa kolme huippuluokan ydintiedemiestä, jotka olivat avustaneet Iranin Bushehrin ydinvoimalan rakentamista. Heidän panoksensa oli avaimena laitoksen toimimiseksi, sillä sen monimutkainen laitteisto koottiin useista maista tilatuista osista, joiden liittämiseen toimivaksi kokonaisuudeksi he olivat asiantuntijoita. http://www.debka.com/article/21053/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019