MAANANTAI 20.06.11

1. ISRAELIN sisäisessä keskustelussa keskeisin asia tärkeysjärjestyksessä on viime päivinä ollut hyvin ihmisläheinen asia: Ei Iranin ydinpommi tai ohjukset avaruuteen ammuttavine apinoineen, ei Syyrian väkivaltaiset levottomuudet eivätkä edes palestiinalaisten nouseva terrorismi ja Abbasin venkoilut, vaan juustotuotteiden hinta, ja erityisesti suositun maitojuuston (cottage cheese) hinnan kalleus. Juustot maksavat Israelissa kaksi kertaa enemmän kuin Euroopassa tai USA:ssa, joihin sitä on verrattu, minkä Israelin talousministeri Yuval Steinitz tunnustaa avoimesti kuitenkaan puuttumatta asiaan, ennen kuin se alkoi kuumeta kasvavissa yleisökommenteissa ja viimeiseksi TV-uutisissa, joissa maitojuusto-purkkeja esitellään todisteina siitä, että maassa on jotain pahasti pielessä.

YUVAL Steinitz epäilee, että suuret johtajat ovat voineet sopia yhteisestä taktiikasta, ja uhkailee aloittavansa juustotuotteiden massatuonnin ulkomailta, ellei tilanne parane muulla tavoin. Kuten saattaa arvata, nämä ”korkeat ja rohkeat” yritysjohtajat ovat paksunahkaisia, monen kiirastulen kovettamia junkkareita, eikä heitä helpolla säikäytetä. Joku esittää jopa, että heille on halvempaa valita uusi talousministeri, kuin pudottaa juustojen hintoja pelotellen, että monen tytön ja pojan työpaikka siinä menee, jos hintoja lasketaan.
Miten käynee tässä taistossa, mutta on kohtuullista odottaa, että kompromissi löydetään tässäkin asiassa, vaikka joillakin aloilla sitä on vaikea saavuttaa.

Otetaan vaikka lääkärien lakko, jotka vaativat parempia työolosuhteita – sairaalat ovat liikakansoitettuja ja osa potilaista joutuu nukkumaan käytävillä tilanpuutteen vuoksi – ja sen lisäksi palkat ovat aivan liian pienet, he valittavat. Tätä soutamista ja huopaamista, vaatimuksia ja sovintoesityksiä on esitetty puolin ja toisin viikkokaupalla ilman kompromissia ja sairaalat kitkuttavat jotenkin hoitajien ja vapaaehtoisten varassa. Viimeisenä vetona lääkärit uhkaavat sulkea sairaaloita, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta. Media on puuttunut tähän jokaisen kansalaisen hyvinvointiin liittyvään asiaan valikoiden, vain lehtien sisäsivuilla. Kriitikot ovat moittineet hallituksen politiikkaa, että sen keskeinen pyrkimys on ajan voittaminen, odotella ihmettä, josta tämä maa ja kansa on kuuluisa, mikä ulkopolitiikan alueella tarkoittanee Barack Obaman toimikauden loppumista ja uuden johtajan valitsemista.
(JP) http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=225715

2. ALKUKESÄN kuumuudesta huolimatta diplomatia pyörii omalla painollaan. Korkeita vieraita tulee ja menee eivätkä korkeasti palkatut virkailijat ehdi muuta tekemäänkään kuin toimimaan isäntinä ja puhumaan pehmoisia lehdistötilaisuuksissa, joista on tullut välttämätön osa median informoimiseksi. Miten hyvin tai huonosti journalisteille lopulta kerrotaan keskustelujen sisällöstä ja sopimuksista, jäänee kunkin oman arvion varaan, mutta hymyä riittää, selkään taputtelua ja vakuutteluja ystävyydestä ja yhteistoiminnasta samalla muistaen muistuttaa, että ystävätkin voivat olla eri mieltä asioista, miksei sitten niin kiemuraisissa asioissa kuin mitä Lähi idän ja erityisesti Israelin ja PA:n väliset suhteet ovat.

PÄÄMINISTERI Netanyahu on sen jälkeen, kun hän uskaltautui julkisesti TV-kameroitten edessä olla eri mieltä, kuin maailman mahtavimman armeijan ylipäällikkö BHO, virkistävästi vapautunut kireydestään ja alkanut laukoa totuuksia länsimaitten teeskentelystä ja kaksi-mielisyydestä suhteessaan palestiinalaisiin, mikä on saanut yhden jos toisenkin länsimaisen suun loksahtamaan auki pelkästä hämmästyksestä: Miten juutalainen uskaltaa puhua noin?
Otetaan esimerkiksi vaikka EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton, jonka Netanyahu tapasi eilen yhdessä Tony Blairin kanssa. Heidän keskustelunsa pidettiin ilman välikäsiä eikä niistä annettu mitään julkisuuteen, mutta Netanyahu kehotti EU-johtajia vaatimaan ehtona Fatahin ja Hamasin uusissa eheytysneuvotteluissa Gilad Shalitin vapauttamista, mitä myös Ranskan presidentti Sarcozy ja Saksan liittokansleri Merkel vaativat tapaamisessaan. Myrkyllisistä puheistaan tunnettu Ashton ja lipeväkielinen Blairkin olivat tuppisuina lehdistö-tilaisuudessa journalistien edessä. Mitä lienee Netanyahu kertonut heille?

Tai toinen esimerkki, jossa hän tapasi Bulgarian ulkoministeri Nicolay Mladenovin. Netanyahu sanoi hänelle JP:n artikkelin mukaan tähän tapaan: ”Jotkut Euroopan johtajat kohtelevat palestiinalaisia kuin hemmoteltuja lapsia sen sijaan, että kertoisivat heille totuuden.” Netanyahu selitti korkealle vieraalleen, joka edustaa yhtä EU-maitten ystävällisintä maata Israelille, etteivät EU-maitten johtajat koskaan epäröi esittää tarkkoja vaatimuksia Israelille, miten sen tulee toimia ja mistä luopua, mutta eivät vahingossakaan esitä samoja vaatimuksia palestiinalaisille.
Artikkelin kirjoittaja H Keinon arvioi, että kysymys oli Israelin PA:lle tekemistä vaatimuksista, joita se pitää elintärkeinä hengissä säilymisensä vuoksi. Mutta nämä samaiset johtajat eivät kainostele tehdä vaatimuksia Israelille, miten sen tulee suostua PA:n toistuviin vaatimuksiin kuten palaamisesta 1949 aselepolinjoille oman turvallisuutensa kustannuksella, tai Jerusalemin itäosien liittämistä PA:n täyteen hallintaan, myös Temppelivuoren. Tämä tällainen hymistely on Netanyahun mukaan lopetettava ja pysyttävä tosiasioissa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225692

3. PA:N NYKYINEN pääministeri Salaam Fayad on länsimaissa pidetty PA:n taloudellisen nousun keskeisenä henkilönä, joka on lähes tyhjästä kasvattanut talouden yli 9 %:n kasvuun, joka on yksi suurimpia maailmalla. Samaan aikaan kuitenkin maailman lehdistössä valitetaan, että työttömyys Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla sekä Gazassa on 26 % ja kasvaa. Herää kysymys: Jos talous kasvaa yli 9 %:n vuosivauhtia, missä sen tulokset näkyvät? Samaan aikaan pääministeri Fayad toistaa maailmalla, että palestiinalaisten talouden elpyminen on kestämätön ilman samanaikaista poliittista edistystä. Financial Times toteaa, ettei palestiinalainen työntekijä Länsirannalla ole hyötynyt talouden kasvusta, sillä uusi tutkimus kertoo työttömyyden olevan korkean ja kasvavan entisestään.

Tämä herättää kysymyksen: Kuka tässä puhuu perättömiä? Jos Fayadin varoitukset talouden heikkoudesta ovat tosia, Israelin ja länsimaitten arviot ovat vääriä. Tämän varjolla esitetään kuitenkin vaatimuksia, että Israelin tulee suostua uusiin myönnytyksiin: Poistaa tiesulkuja, antaa suurempaa liikkumisvapautta palestiinalaisille, poistaa turvallisuusjoukkojaan ja tarkastus-pisteitään Länsirannalta ja antaa B- ja C-alueita PA:n täyteen valvontaan, eli valmistautua siihen, että Palestiinan valtion perustaminen on vain ajan kysymys.

JP:n kolumnisti Barry Rubin, joka asiaa tarkastelee JP.n artikkelissaan ”The Middle East Fantacyworld” (Lähi Idän kuvitemaailma), antaa oman arvionsa: PA:n talous on ihme, joka kelluu massiivisten ulkomaisten avustusten varassa, mutta joka on edelleen pätemättömyyden, tehottomuuden ja korruption läpitunkema. Jos kaikki on, kuten Fayad varoittaa, särkyvää, sen tilalle perustettu valtio ei ratkaise taloudellisia ongelmia. Se vain perustaa haavoittuvan valtion, joka tulee perustumaan Israelin vastaiseen demagogiaan, sallien rajan yli tehdyt ratsiat Israeliin sekä luottaen islamia tukeviin varoihin Iranista, Syyriasta ja Muslimi-veljeskunnalta, Rubin kirjoittaa. Hän toteaa edelleen, että meitä vakuutetaan sillä, että koska PA:n talous on vakavalla pohjalla, Israelilla ei ole mitään pelättävää; sillä jos vaalit pidetään, Fatahin valvoma PA voittaa. Rubin varoittaa, että samanlainen harhaluulo nosti Hamasin voittoon 2006 ja valtaan Gazassa, mitä tuki Fatahin tukijoitten antamat vääristellyt mielipide-ennusteet ennen vaaleja. Myös USA lankesi tähän petolliseen suohon, ja sama voi toistua Juudeassa ja Samariassa, jos Fatahin ja Hamasin sopu syntyy ja vaalit pidetään ajallaan.

MAAILMALLA syytetään Israelia, ettei se ole hyväksynyt Fatahin ja Hamasin välille etsittyä sovintoa ja yhteishallituksen perustamista. Tuomioissa ei ollenkaan huomioida sitä tosiasiaa, että Hamas on USA:ssa todettu terrorijärjestöksi, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki, sillä PLO:n peruskirjassa on myös sama Israelin tuhoamista koskeva lauselma, joka on toteutettava aseellisen taistelun kautta. PLO on palestiinalais-järjestöjen kattojärjestö, jossa Hamas ei ole vielä jäsenenä, mutta Fatah on ja Abbas on sen puheenjohtaja. Rubin kertoo, että gallupin mukaan palestiinalaiset suhtautuvat 83 %:n optimistisuudella tulevaisuuteen, 15 %:n kasvua syyskuun luvuista. Rubin arvioi, että heidän luottamuksensa parempaan tulevaisuuteen perustuu uskoon, ettei sopua synny Israelin kanssa, ja siksi YK ojentaa heille kaiken kuin kultalautasella, ja että Fatahin ja Hamasin välinen liitto mahdollistaa Israelin tuhoamisen, kuten heidän johtajansa uskottelevat.
Kukaan ei ole kertonut palestiinalaisille, ettei valtion perustaminen ratkaise heidän talous-ongelmiaan eikä työttömyyttään, vaan voimistaa niitä luoden tukun uusia ja pahempia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=225666

4. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus pyrkii siirtämään Juudean ja Samarian rakennuslupien myöntämisen pois puolustusministeriöltä ja Ehud Barakilta ja siirtämään ne pääministerin kansliaan. Samalla osa ministeriön budjetista siirretään pääministerin valvontaan. Se tulee edelleen valvomaan rakennusten rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mutta ei infrastruktuuria, maataloutta ja muuta kehitystyötä. Sopimus tästä perustuu uuden Ehud Barakin Independant puolueen perustamiseen ja sen kanssa tehtyyn sopimukseen tammikuussa. (JP)
- Mossadin entinen johtaja Meri Dagan joutuu TV-2:n mukaan luovuttamaan diplomaattipassinsa kritisoituaan pääministeriä ja hallitusta hyökkäyssuunnitelmista Irania vastaan, joita hän pitää mielettöminä, jotka sytyttävät tuleen koko alueen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225663
- Egyptin viranomaiset ovat takavarikoineet asevaraston, joka oli matkalla muilutettavaksi rajalinjan ali Gazaan tunneleitten kautta. Shin Bet arvioi jokin aika sitten, että Egyptin hallituksen vaihduttua salakuljettavat voivat lähes ilman valvontaa salakuljettaa aseita Siinaille ja edelleen Gazan kaistalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225688
- Jerusalemin sisääntulotien sivulle jäävä muinainen kaupunginosa Lifta, jossa asui n. 3000 palestiinalaista 600:ssa talossa, on seisonut hylättynä ja raunioituneena itsenäisyyssodasta lähtien. Nyt on noussut halukkuutta aloittaa tuon perinteistä rikkaan alueen kunnostamista ja kehittämistä. Ongelman muodostavat alueen historian ja rakennus-jäännösten säilyttäminen, uudelleen rakentaminen tai niiden tuhoaminen ja uuden asuinyhteisön pystyttäminen alueelle. Tammikuussa Israelin maan hallinto julkisti urakkapyynnöt 212 luxus-asuntoyksikön ja hotellin rakentamiseksi alueelle. Hanke on kuitenkin edennyt kovin hitaasti monien yksityisten ja järjestöjen vastustaessa hanketta ilman puolueettoman tutkimuksen suorittamista. Alueella asuneet arabit muuttivat eri puolille kaupunkia ja heidän lukumääränsä lienee nyt 30 000 luokkaa. Jokunen muistaa vielä asuneensa siellä ja heidän jälkeläisensä tuntevat jonkinasteista sympatiaa siihen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=225564
- Presidentti Barack Obama peitti molemmat korvansa, ettei kuulisi lukuisia pyyntöjä ja viestejä sekä puhelin soittoja, jotka tukkivat hänen viestintälaitteensa, ja ettei tarvitsisi ottaa kantaa Jonathan Pollardin lupaan käydä hautaamassa 95-vuotiaan isänsä Morris Pollardin. Jopa pääministeri Netanyahu esitti oman pyyntönsä, mutta Obama vain mieluummin muistelee golfmatsiaan kongressin puheenjohtajan Boehnerin kanssa, jonka hän voitti varamiestään Bideniä & co vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145048
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas peruutti sovitun tapaamisensa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa syytä ilmoittamatta. Heidän tarkoituksensa oli keskustella yhteishallituksesta, jonka pääministerin henkilöä ei ole pystytty ratkaisemaan. Hamas ei halua Salaam Fayadia hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145043

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021