PERJANTAI 26.01.2018

PERJANTAI 26.01.2018
01. Vuoden 1993 Oslon sopimukset perustuvat kahden valtion perustamiseen Jordanjoen ja Välimeren väliselle kannakselle. Periaate on myös hallinnut sekä useiden ulkomaiden että rauhankeskustelujen poliittista sisältöä. Tämä paikoilleen jämähtänyt näkemys on alkanut pahasti rapautua, kuten viimeaikaiset gallupit osoittavat.
Tami Steinmetz Center for Peace Research Tel Avivin yliopistossa ja Palestininan Center for Policy Research Ramallahissa suorittama uusin tutkimus osoittaa luottamuksen kahden valtion periaatteeseen pudonneen sekä Israelin että PA:n arabien keskuudessa entistä alhaisemmaksi.
Gallupissa esitettiin virtuaalinen rauhan-suunnitelma, ja kysyttiin vastaajien mielipidettä siihen. Suunnitelmassa esitetään aseettoman Palestiinan valtion perustamista 1949 aseleporajoilla pienin maan vaíhdoin, perheen yhdistämisperiaatteen mukaisesti 100 000 arabipakolaisen sijoittamista Israeliin, sekä Jerusalemin jakamista kahden valtion pääkaupungiksi.
Nähtyään suunnitelman 54 % juutalaisista
sanoi vastustavansa sitä. PA:n arabien keskuudessa 57 % vastusti sitä. Tutkijat painottavat, että vain 46 % kummastakin väestöryhmästä kannatti sitä. Tutkimus tehtiin pian Trumpin Jerusalemin asemaa koskevan puheen jälkeen. Kahden valtion periaatteen kannatus oli pudonnut PA:n arabien keskuudessa aiemmin tehdystä tutkimuksesta kuusi %. Israelilaisten mieli-piteet pysyivät lähes ennallaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241160

02. Palestinian Center for Polisy & Survey Research suorittaman tutkimuksen mukaan lähes 40 % PA:n arabeista sekä Gazassa tukevat väkivallan (aseellisen taistelun) käyttämistä israelilaisia vastaan. Tutkimus osoitti myös, että vaikka molemmat osapuolet esittäisivät neuvottelujen tuloksena laaditun rauhansuunnitelman, kummankin osapuolen enemmistö tulisi hylkäämään sen. Edelleen vain 26.2 % haluaa PA:n jatkavan rauhansopimuksen saamista. Enemmistö (38.4 %) kannattaa turvautumista väkivaltaan Israelin tuhoamiseksi. Gazassa väkivaltaa kannattaa 43 % kansasta, pienemmissä ryhmissä sen kannatus on alle 20 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241170.
03. PA/PLO:n Washingtonin lähettiläs Husam Zomlot sanoi torstaina, että USA:n presidentti Donald Trump puukoti PA:n arabeja selkään tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja luvattuaan muuttaa USA:n lähetystön sinne ennen 2019 loppua.
Puhuessaan Lähi-Idän Instituutin, DC ajatushautomon, tolaisuudessa Zomlot arvosteli presidentti Trumpia rumasti pian sen jälkeen, kun Trump valitti PA/PLO:n johdon kunnioituksen puutetta USA:ta kohtaan viitaten tapaan, millä PA:n puheenjohtaja Abbas kieltäytyi tapaamasta USA:n varapresidentti Mike Penceä tämän Israelin matkan yhteydessä, sekä joulukuun 6. päivänä pitämäänsä puhetta kohtaan.
Trump ilmoitti samalla keskeyttävänsä kaikki avustukset PA/PLO:lle, ellei se suostu neuvottelemaan Israelin kanssa.
Zomlot väitti puheessaan, että Trump toimi vastoin omaa vakuutustaan olla esittämättä mitään vaatimuksia, kutsuen sitä selkään puukottamiseksi, missä arabit viime vuonna kunnostautuivat..
Presidentti Trump totesi - istuessaan Netanyahun rinnalla Davosin World Economic forumin tilaisuudessa - poistaneensa yhden arkaluonteisimmista kysymyksistä neuvottelupöydältä tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Hän katsoo tämän helpottavan keskustelujen aloittamista.
"Vaikein kysymys keskusteluissa on ollut Jerusalem. Me poistimme Jerusalemin pöydältä, eikä siitä tarvitse keskustella enää. Me poistimme sen, eikä siitä tarvitse puhua.
Zomlot käsitteli kysymystä näin: "Et sinä ottanut Jerusalemia pois pöydältä, sinä poistit koko pöydän, eikä yksikään PA:n arabi istu sen ääreen."

PA/PLO:n johto on ilmoittanut julkisesti, ettei se katso USA:ta enää sopivaksi toimia välittäjän roolissa, ja on pyrkinyt saamaan EU:n innostumaan USA:n tilalle, samalla esittäen, että EU tunnustaisi Palestiinan valtion mahdollisimman pian. Trump sanoi tästä, että EU tietää, ettei se voi toimia välittäjänä. Huolimatta EU:n ulkomaan asioitten johtajan Federica Mogherinin "Juudaksen suudelmista" Abbasin suulle, hän ei pystynyt taivuttamaan EU:n johtoa tunnustamaan Palestiinan valtiota tässä vaiheessa.

Zomlot vakuutti, että Israelin turvallisuus riippuu PA:n arabeista, ja sen säilyminen demokraattisena maana Palestiinan valtion perustamisesta on teema, jolla Israelin vasemmisto on pelotellut israelilaisia väittäen PA:n antamiin virheellisiin tilastoihin perustuen, että Israel menettää muutamassa vuosikymmenessä juutalaisen enemmistönsä.
Zomlpt viittasi myös Trumpin uhkaukseen lopettaa PA:n taloudellinen tuki todeten, että jos PA/PLO/:n arabit saavat valita nälänhädän ja oikeuksiensa välillä, kansa ei luovu oikeuksistaan. Helppoahan se on toisen housuilla istua tuleen. Jos USA toteuttaa uhkauksensa katkaista kaikki suhteensa PA/PLO:n kanssa, se joutuu sulkemaan Washingtonin toimistonsa ja Zomlot menettää toimensa.
USA:n lähetystön muuttaminen Jerusalemiin on Zomlotin mielestä Israelin suosimista. Hän selitti, ettei hän vastusta lähetystön muuttoa, jos USA avaa samaan aikaan lähetystönsä Palestiinan valtion pääkaupungissa Jerusalemin itäosassa.
Zomlot ennusti myös, että Amerikan nuoriso muuttuu ja tulee hylkäämään Trumpin suunnitelmat saada Amerikka suureksi taas. https://www.timesofisrael.com/trump-backstabbed-the-palestinians-plos-washington-envoy-says/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Pääministeri Netanyahu oli CNN:n Fareed Zakarian tentissä Davosissa torstaina vakuuttaen, että "missä tahansa rauhansopimuksessa Israelin pääkaupunki tulee olemaan Jerusalemissa". Hän vakuutti, että 3000 vuoden ajan Jerusalem on ollut juutalaisen kansan pääkaupunki. "Donald Trump teki meille suuren palveluksen tunnustamalla tämän tosiasian, sillä rauhaa ei voida rakentaa fantasioille. Kysymykseen, eikö hänellä ole mitään sanottavaa palestiinalaisten yhteyksistä Jerusalemiin hän vastasi: "Israelin näkemyksen mukaan Jerusalem tulee pysymään yhtenäisenä Israelin hallinnon alla pitäen täyden vapauden jokaiselle harjoittaa uskontoaan valitsemallaan tavalla". "Palestiinalaisten tulee saada hallita alueitaan ilman kykyä uhata meitä. Poliittisesti Israelin tulee voida valvoa aluetta, sillä muuten meillä on ISIS. Lähi-Itä on täynnä epäonnistuneita maita emmekä me halua niitä lisää".
.http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/WATCH-LIVE-Prime-Minister-Netanyahu-speaks-at-the-World-Economic-Forum-539789,
• Trump sanoi, että elleivät PA:n arabit halua rauhaa, USA:lla ei ole mitään yhteistä heidän kanssaan. Hän totesi kuitenkin, että myös Israelin tulee maksaa rauhasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-We-have-a-great-proposal-for-Palestinians-but-respect-must-be-given-539831
• Trumpin hallituksen irrotellessä vimeisiäkin siteitään PA/PLO:sta, Maariv raportoi, että Obaman hallituksen virkailijat ovat pitäneet jatkuvaa yhteyttä PA/PLO.n kanssa. Obaman hallituksen entinen ulkoministeri John Kerry tapasi Lontoossa Abbasin läheisen uskotun Hussein Aqhan pitkässä ja avoimessa keskustelussa useista ajankohtaisista kysymyksistä. Aqha raportoi tilaisuudesta Ramallahiin, joka vahvisti sen tapahtuneen. Aqhalla on pitkä historia yhteyksistään Israelin virkailijoihin, joista Netanyahun uskottu Yitzhak Milcho ja prikaatin kenraali Mike Herzog mainitaan. Hän osallistui Jossi Beilinin kanssa Beilin –Abbas sopimuksen laatimiseen 1990-luvulla. Kerry lähetti Aqhan mukana viestin Abbasille: "Ole luja ja pysy voimallisena Pysy lujana hengessäsi ja pelaa aikaa, äläkä anna periksi ja taivu presidentti Trumpin vaatimuksiin". Kerry antoi ymmärtää, ettei Trump pysy vallassa kauan, ehkä jo vuoden kuluessa hän joutuu eroamaan virastaan. Hän vihjaili, että hän voisi pyrkiä presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kerry-to-Abbas-confidante-Stay-strong-and-do-not-give-in-to-Trump-539643
• "Vihantäyteiset puheet ja neuvottelujen ympärillä juoksentelu eivät johda meitä minnekään" sanoi USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa. "Missä on palestiinalainen kuningas Hussein" hän kyseli tarkoittaen Jordanian kuningasta, joka solmi rauhan-sopimuksen Israelin kanssa. "Missä on Anwar Sadat, joka teki samoin, mutta PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud
Abbas ei osaa johtaa kansaansa",
Abbas kirosi Trumpin Ramallahin PLO:n keskuskomitean kokouksessa todeten: "Allah poistakoon hänen muistonsa ja tuhotkoon hänen talonsa". http://www.jpost.com/Middle-East/Haley-slams-Abbas-over-hate-filled-speech-539848,
• Israelin Carmel alueen luolasta löydetty leukaluun kappale, joka ajoitetaan 170 000 -200 000 vuotta vanhaksi, muuttaa tutkijain käsityksiä ihmisen muinais-historiasta. Leukaluu on kuulunut aikuiselle olennolle, ja sillä on hämmästyttävän hyvin säilyneet hampaat. "Tämä muuttaa koko modernin ihmisen kehittymisen konseptin", toteaa professori Israel Herschkovitz anatomian ja antropologian osastolta Tel Avivin yliopiston Sackler lääketieteen laitoksesta. Tutkimus julkistettiin torstaina. Ihmisen aiemmat muinaislöydöt tehtiin Afrikasta, jonka oletettiin olleen ihmisen kehityksen kehto, mutta uudet löydöt muuttavat tämän uskomuksen. Moderni inhimillinen setlementti alkoi Israelissa 250 000 vuotta sitten, mutta eri ryhmät olivat vuorovaikutuksessa keskenään. https://www.timesofisrael.com/jawbone-fossil-found-in-israeli-cave-resets-clock-for-modern-human-evolution/

SÄÄTILAT TÄVÄÄN
Jerusalem 4 -7: Tiberias 9 -12; Suolameri 12 -17; Eilat 9 -17 +C-astetta. Tänään ja huomenna sataa vettä, mutta sunnuntaina ilma kirkastuu. Lumisateita voi tulla joissain ylemmissä paikoissa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020