KESKIVIIKKO 24.01.2018

KESKIVIIKKO 24.01.2018
01. USA:n varapresidentti Mike Pencen Israelin vierailu sujui rauhallisesti ilman suurempia häiriöitä, jos jätetään huomiotta Israelin arabikansanedustajien protesti hänen Knessetin vierailuaan ja puhettaan vastaan. Kolme arabikansanedustajista jouduttiin poistamaan istuntosalista heidän äänekkäiden huutojensa ja esille nostamisensa plakaattien vuoksi, joissa väitettiin: Jerusalem kuuluu palestiinalaisille.
Eilen Pence vieraili Länsimuurilla "yksityis-henkilönä", kuten hän sanoi, ja asetti kirjoittamansa lapun muurin rakoon.

Varapresidentti Mike Pencen Knessetin puhe maanantaina perustui suurelta osalta entisen Englannin päärabbin Jonathan Sacksin antamaan apuun, kertoi Vakoisen Talon virkailija ToI:n toimittajalle tiistaina. Emeritus päärabbi Sacks on edelleen aktiivinen puhuja ja kirjailija, ja VT:n mukaan hänellä oli ratkaiseva osa tekstin muotoilussa, joka sisälsi sekä poliittisia määreitä että viittauksia Raamatun tekstiin.
Puheessaan Pence vakuutti USA:n päättäneen lähetystönsä muuttamisen Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin ennen ensi vuoden loppua kehottaen palestiinalaisia palaamaan rauhan-keskusteluihin antaen ymmärtää, että USA:n toimiminen välittäjänä on välttämätön.
Hän viittasi Iranin kanssa solmittuun JCPOA-sopimukseen vakuuttaen, että USA tulee vetäytymään tuhoisasta ydinsopimuksesta, ellei sitä tulla modifioimaan.

Hänen poliittinen viestinsä oli selvä ja tinkimätön: Jerusalem on Israelin juutalaisvaltion pääkaupunki, jonne USA muuttaa lähetystönsä ensi vuoden loppuun mennessä. Samalla hän vakuutti USA:n ja Israelin seisovan rinta rinnan taistelussa maailmassa rehottavaa väkivaltaa ja terrorismia vastaan. Knessetin jäsenet osoittivat tunnustuksensa seisaalleen nousten useita kertoja puheen aikana.

Koska Pence on tunnustava evankelinen kristitty, mikä henkii koko hänen olemuksestaan siinä määrin, että jotkut pitivät hänen puhettaan saarnana, toisten tunnustaessa hänen horjumattoman tukensa Israelile, on luonnollista, että hän sisälsi puheeseensa useita Raamatun jakeita.
"Amerikkalaiset tukevat hyvin innokkaasti juutalaisen kansan toiveita palata esi-isiensä maahan vaatiakseen oman uuden vapauden syntymän rakkaassa kotimaassanne" Pence julisti. "USA on aina tuntenut erityistä yhteyttä ja ihailua Kirjan kansaa kohtaan".
"Isakin ja Ishmailin jälkeläiset ovat alkaneet lähestyä toisiaan ennen näkemättömällä tavalla" hän totesi viitaten Israelin ja sunni-muslimien yhteistyön kasvamiseen. Hän sai runsaat taputukset esitettyään Shhecheyanu siunauksen hepreaksi.
Pencen puheen jotkut kohdat oli otettu lähes suoraan Sacjksin kirjoista. "Juutalainen usko kokosi kansan hajaantuneet osaset ja teki ne yhdeksi jälleen, joka Raamatun kielen ja Psalmien näköalat saaden ne elämään uudelleen. Sacks sanoo CD-levyllään "Israel. Tovon koti" näin: Israel on saavuttanut suuria asioita. Se sai autioituneen maan ja sai sen kukoistamaan uudelleen. Se otti muinaisen kielen, Raamatun heprean, ja sai sen puhumaan. Se otti lännen vanhimman uskon ja teki sen nuoreksi jälleen. Israel sai runnellun, hajaantuneen kansan saaden sen elämään".
Puhuessaan juutalaisen kansan juurista Pence sanoi: "Lähes 4 000 vuotta sitten eräs mies jätti kotinsa Kaldean Urissa matkustaakseen tänne, Israeliin. Ei hän ollut imperiumin hallitsija, ei hänellä ollut kruunua, ei armeijaa, eikä tehnyt ihmetekoja, ei saanut profetioita, ja siitä huolimatta hänelle luvattiin jälkeläisiä niin paljon kuin on taivaalla tähtiä". Ote muistuttaa Sacksin 2001 kirjoitusta "Radikaali ennen, radikaali nyt". Pence puhui juutalaisten historiasta "exoduksen tarinana, matkaa sortamisesta vapauteen, tarina, joka osoittaa uskon voiman ja lupauksen toivon täyttymisestä.
Pence antoi täyden tunnustuksen rabbi Sacjsin oleellisesta osuudesta puheen sisällön muotoilemiseen. https://www.timesofisrael.com/britains-former-chief-rabbi-behind-pences-biblical-knesset-address/

02. Juhlat on juhlittu ja raskas arki alkoi myös
pääministeri Netanyahulle, joka lensi vaimonsa ja seurueensa kanssa Globaalin talouden vuosiforumiin Davosiin, jossa työntekijät kiireellä lapioivat ja harjasivat runsaitten lumisateitten kokoamia kinoksia maailman johtavien valtiomiesten jaloista.
Netanyahu tavannee jossain rakosessa hyvän ystävänsä presidentti Donald Trumpin, joka myös osallistuu konferenssiin ja pitää tärkeän puheen perjantaina.
Valkoisen Talon ilmoituksen mukaan Netanyahun ja presidentti Trumpin tapaaminen Davosissa tapahtuu torstaina. Ennakkotietojen mukaan Trump haluaa toistaa Amerikan vahvan sitoutumisen Israelin tukemiseen sekä ponnisteluistaan Iranin vaikutusvallan ja kyvyn heikentämiseksi sekä keinoista saavuttaa pysyvä rauha, kuten Valkoisen Talon kansallisen turvalisuuden neuvonantaja H K McMaster totesi lehdistötilaisuudessa, minkä myös Netanyahu vahvisti.
Viimeisessä tapaamisessaan syyskuussa YK:n yleiskokouksen aikana Trump vakuutti, että Washington voi irrottautua Iranin kanssa solmitusta kv. sopimuksesta, jos osoittautuu, ettei YK:n asettama valvontaelin IAEA toimi tarpeeksi uskottavasti sopimuksen valvomiseksi. Netanyahu aikoo ponnistella sopimuksen muuttamisen puolesta tavatessaan 10 maan johtajaa Davosissa. Tämän vuoden WEF:n mottona on iskulause: "Luoda yhteinen tulevaisuus hajaantuneessa maailmassa". Foorumiin osallistuu 2 500 poliitikkoa, liikemiestä ja asiantuntijaa. Netanyahun tapaamisohjelmassa ovat mm. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Petro Åoyoshenko Ukrasinasta, Ilham Aliyev Kazakstanista,, Charles Mishel Belgiasta, Alan Brest Sveitsistä, Justin Ttudeau Kanadasta sekä Mark Rota alankomaista.
Netanyahu sanoi vakuuttavansa johtajille, että kello tikittää lopun aikaa, eikä sitä ole paljon jäljellä, tai Israel voi toimia oma-aloitteisesti. EU-maat ovat ilmoittaneet ehdottomasti kannattavansa sopimuksen säilyttämistä Iranin kanssa. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-trump-to-meet-at-davos-economic-conference/,

03. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi tapaamassa EU-maiden johtajia Brysselissä esittäen vaatimuksen, että ne tunnustaisivat Palestiinan valtion mahdollisimman pian, ja toiseksi, että ne täyttäisivät reiät, joka jää USA:n kieltäytyessä maksamasta enää reikäiseen pussiin.
EU:n johto ilmoitti Abbasille, ettei aika ole nyt sopiva valtion tunnistamiseksi, mutta Belgia ja Ruotsi suostuivat harkitsemaan varojensa heittämistä kankkulan kaivoon.
EU:n ulkoasiainjohtajan Federica Mogherinin käytös maailman TV-kameroiden edessä ei jätä epäselvyyttä, missä hänen todelliset mieltymyksensä ovat. Abbasin pyynnöt, että EU ottaisi välittäjän toimet, ei saanut kannatusta.
USA:n edustaja totesi, että EU-maat ovat täysin tietoisia, etteivät ne voi korvata Yhdys-valtoja rauhankeskusteluissa Israelin ja PA/PLO:n välillä, joten Abbasin uhkapeli ei tule onnistumaan. https://www.timesofisrael.com/rebuffing-abbas-us-says-europe-knows-it-cant-lead-peace-broker-role/

04. UUTISIA LYHYESTI
• USA kehottaa Libanonia pudottamaan Hizbullahin ulos talousjärjestelmästään. USA:n kongressin säätämät lait v. 2015 ja v. 2017 vaativat oikeusministeriön murskaamaan Iranin tukeman terrorijärjestön rahoituksen. USA tukee Libanonia vuosittain, eikä se katsele hyvällä, että niillä tuetaan Hizbullahia. https://www.timesofisrael.com/us-urges-lebanon-to-sever-hezbollah-from-its-financial-system/
• Al-Qaida johtaja Khalid Batarfi kehotti julkaisemassaan videossa muslimeja miehitetyssä maassa surmaamaan juutalaisia ja amerikkalaisia kaikin mahdollisin asein. USA:n ulkoministeriö asetti hänet terroristien globaalille listalle seuraavana päivänä. Syyksi, miksi amerikkalaisia ja juutalaisia täytyy tapaa, hän sanoi Trumpin tunnustamisen Jerusalemista juutalaisvaltion pääkaupunkina. https://www.timesofisrael.com/al-qaeda-leader-who-urged-attacks-on-jews-and-americans-put-on-us-terror-list/
• Knesset aikoo nopeuttaa lain käsittelyä, jolla muslimeja estetään käyttämästä kovaäänisiä rukouskokoustensa alkamisen merkiksi. Perinteisesti ajoista ilmoitti siihen nimetty henkilö, joka lauloi ne minareetin huipusta, mutta nykyisin kutsu hoidetaan kovaäänisllä, jotka tarkoituksella asennetaan ääriasentoon. Kutsu annetaan viidesti päivässä, ensimmäinen ennen heräämistä, viimeinen lasten mentyä jo nukkumaan, mikä sotkee heidän unensa. https://www.timesofisrael.com/knesset-to-advance-bid-to-muffle-muslim-call-to-prayer/
• Ehkä muitakin on ihmetyttänyt Raamatun tektissä olevat ilmaisut Palestiinasta, jota ei ollut olemassakaan tapahtuman hetkellä. Nyt uusissa käännöksissä ne aiotaan muuttaa vastaamaan todellisuutta. http://www.wnd.com/2018/01/new-american-standard-bible-drops-controversial-word/
• PLO:n keskuskomitean jäsen Hanan Asgrawi, joka väittää olevansa kristitty, sanoi, että pahinta Pencessä on se, että hän on kristitty.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 5 -11; Tiberias 11 -16, Suolameri 12 -18; Eilat 9 -22 +C.astetta, vesisateita luvataan tänään ja kahtena seuraavana päivänä, Kinneretin pinta nousee pari mm päivässä.


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020