KESKIVIIKKO 22.02.12

1. IRAN yrittää lähes epätoivoisesti saada jotain näyttävää hyökkäystä suoritetuksi kostaakseen, kuten se sanoo, Mossadin hyökkäykset muslimijohtajia vastaan. Terroritoiminnan moottorina toimii Iranin vallankumousarmeijan erikoisosasto Al-Quds, johtajanaan Qassem Suleimani, joka vastaa toimistaan suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille. Al-Quds (Jerusalem) on kouluttanut Hizbullahin terroristeja Libanonissa sekä Hamasin ja ja Islamic Jihadin terroristeja Gazassa ja toimittanut heille aseita ja räjähteitä. Al-Quds on keskittynyt toimimaan pääasiassa Iranin rajojen ulkopuolella.

VIIMEISIN yritys näyttävästä hyökkäyksestä israelilaisia kohteita vastaan paljastui tiistaina Aserbaijanissa Bakussa. Maan AzTV:n julkaiseman uutisen mukaan viranomaiset pidättivät terrorisolun jäseniä, mukana yhden perheen lähes kaikki jäsenet, sekä takavarikoi tuliaseita ja räjähteitä pääkaupungin lähellä sijaitsevasta kylästä. Muutamat uutislähteet tulkitsivat AzTV:n uutisen kertoneen, että terrorisolun iskukohteet olivat ”ulkomaalaisia”, mutta Bloombergin paikallisedustaja sanoi AzTV:n tarkoittaneen kohteilla Israelin lähetystöä sekä juutalaista kulttuurikeskusta.

ISRAELIN TV-10 kertoi uutisissaan eilen illalla, että Azerbaijanin viranomaiset olivat pidättäneet kaksi Al-Quds järjestön jäsentä, sekä parikymmentä solun toimintaan liittyvää siviiliä Bakun lähellä olevasta kylästä. Pidätettyjen epäillään saaneen huumausaineita Hizbullahilta, joiden myynnillä oli tarkoitus rahoittaa solun toimintaa.

TEHTÄVÄKUVANSA mukaisesti Al-Quds on kouluttanut terrorijärjestöjen jäseniä, sekä aseistanut heitä ja ohjannut heidän tekemiään hyökkäyksiä ulkomailla.
Verisin isku tapahtui Buenes Airesissa vuonna 1994. Silloin Al-Qudsin ohjaamat joukot räjäyttivät voimakkaita pommeja kaupungin juutalaisten kulttuurikeskuksessa surmaten 85 ihmistä ja haavoittaen 300. Argentiina on hidastellut hyökkäyksen tutkimuksissa.
Useitten vuosien ajan Al-Quds on keskittynyt kouluttamaan ja aseistamaan Hizbullahin joukkoja Etelä-Libanonissa sekä avustanut sitä hankkimaan raketteja ja ohjuksia.
Toinen koulutus- ja aseistamiskohde ovat Gazassa toimivat Hamas ja Islamic Jihad.
Vain pari viikkoa sitten Azerbaijanissa paljastettiin terrorisolu, jonka kaksi miestä pidätettiin syytettyinä hyökkäyssuunnitelmasta Israelin Bakun lähettilästä ja paikallista rabbia vastaan. Viranomaiset kertoivat silloin miesten saaneen aseita ja räjähteitä Iranin kanssa yhteyksissä olevalta välittäjältä.

IRAN ei ole katselut suosiollisesti Azerbaijanin yhteyksiä Israelin kanssa.
Helmikuun 12. päivänä Iranin ulkoministeriö julkisti virallisen vastalauseen Azerbaijanille syyttäen, että Azerbaijanin viranomaiset avustivat Israelin agentteja antamalla heille tiedustelutietoja iranilaisista ydintiedemiehistä heidän teloittamisekseen.
Al-Qudsin ohjaamana Hizbullahin agentit yrittivät hyökkäyksiä viime viikkojen aikana Thaimaassa, Intiassa ja Georgiassa. Thaimaan ja Georgian hyökkäykset epäonnistuivat, mutta Intiassa New Delhissä terroristien autopommi haavoitti pahoin israelilaisen diplomaatin vaimoa sekä intialaista autonkuljettajaa. Israel esitti hyökkäyksistä virallisen syytöksen Iranille.
Iranilla on pitkä yhteinen raja Azerbaijanin kanssa, ja azereita asuu runsaasti Iranin puolella.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=258824

2. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano joutui toteamaan sen Teheraniin lähettämän korkeantason tarkastusviranomaisten käymien keskustelun epäonnistuneen toistamiseen muutaman viikon aikana Iranin viranomaisten kielteisen asenteen vuoksi, raportoi AFP.

IAEA:n viranomaisten delegaatiota johti tarkastusviraston johtaja entinen kenraali Herman Nackaerts. Hänen johtamalleen delegaatiolle ei annettu lupaa vierailla Parchin sotilastuki-kohdassa, jossa IAEA:n viimeisen raportin mukaan suoritetaan epäilyttäviä toimintoja, jotka viittaavat ydinaseitten valmistamiseen, kuten ei edelliselläkään matkalla tammikuussa. Delegaation tarkoituksena oli saavuttaa yhteisymmärrys IAEA:n ja Iranin välisissä erimielisyyksissä sen ydinteollisuutta koskevissa kysymyksissä.

IRANIN lähettiläs IAEA:ssa Ali Asghar Soltanieh totesi Iranin uutistoimiston ISNA:n mukaan, että keskustelut olivat tiiviitä koskien yhteistoimintaa ja –ymmärrystä IAEA:n ja Iranin välillä.
Soltanieh vakuutti keskustelujen jatkuvan, mutta ei maininnut päivämäärää.
Iran on järjestelmällisesti vakuuttanut ydinsuunnitelmansa tähtäävän pelkästään sähkön tuottamiseen, mutta se ei ole suostunut IAEA:n jatkuvaan tarkkailuun. Läntiset tarkkailijat epäilevät seuratessaan Iranin uraaninrikastuslaitosten määrää ja niiden kapasiteettia, että se ylittää suuresti sähköntuottamiseen tarvittavan määrän. Toinen epäilyksiä herättävä seikka on Iranin voimakas panostaminen ohjusteollisuuden kehittämiseen ballistisine ohjuksineen.
Iranin presidentti Ahmadinajad ilmoitti tärkeästä uudesta kehitysvaiheesta, mutta jos se tarkoitti Natanzissa käynnistettyjä uusia nopeampia sentrifugeja kotitekoisin uraanisauvoin, se ei tarkkailijoiden mielestä olisi edellyttänyt annettua reklamointia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153019#.T0SNXHn3vO0

3. IRANIN huoltojoukkojen komentaja kenraali Mohammed Hejazi vakuutti AP:n uutis-toimiston tietojen mukaan, ”ettei Iran odota vihollisen tekevän hyökkäyksiä sitä vastaan, vaan tulee tekemään voitavansa puolustaakseen kansallisia intressejään”.
Hän tarkensi sanomaansa todeten, että Iran valmistautuu ennakko-iskuun sitä vastaan, joka uhkaa sitä hyökkäyksellä.
Iranin korkean kenraalin antama varoitus annettiin sen jälkeen, kun sekä USA että Israel vakuuttavat hyökkäyksen Iranin ydinlaitoksia vastaan olevan mahdollinen, ellei Iran suostu IAEA:n esittämiin vaatimuksiin alistaa ydinsuunnitelmansa kansainväliseen tarkkailuun.
Asiaa kiirehtii vielä Israelin valmistautuminen hyökkäykseen yksin edes ilmoittamatta siitä läheiselle liittolaiselleen, ellei USA suostu tulemaan mukaan.

USA:n aselajien komentajien muodostaman komitean puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey on toistellut arviotaan, ettei aika ole vielä kypsä sotilaallisille iskuille, vaan että on syytä odottaa, miten kovennetut Iranin vastaiset sanktiot toimivat.
Israelin sekä siviili- että sotilasjohto katsoo, että viivyttely asiassa voi johtaa siihen, että Iran saa ensimmäiset ydinpomminsa valmiiksi, mikä sulkee pois sotilaalliset vastatoimet.

THE GUARDIAN lehti kertoo artikkelissaan, että USA:n hallituksen ja Pentagonin parissa vahvistuu käsitys, etteivät sanktiot toimi odotetulla tavalla. Obaman hallitus istuu tässä kahdella pallilla. Obama ei halua uutta sotaa muslimivaltiota vastaan, mutta asian kiireellisyys voi pakottaa Israelin toimimaan yksin. Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon kävi pikavierailulla Israelissa yrittäen puhua järkeä Netanyahulle, mutta ilman tulosta. Obama kutsui Netanyahun Washingtoniin viides maaliskuuta viimeisenä keinona taivuttaa eloonjäämiskysymyksen alla painiskelevan maan johtaja siirtämään hyökkäystä.
IRANIN islamilaisen tasavallan Libanonin lähettiläs Qazanfar Roknabadi totesi lauantaina, ettei Iran suunnittele hyökkäystä Israeliin, mutta että jos ”sionistinen hallitus” hyökkää, Iran tulee vastaamaan siihen murskaavalla vastaiskulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153017#.T0SYfHn3vO0

4. IDF:n sotilaat havaitsivat myöhään maanantai-iltana salakuljetusyrityksen Siinain vastaisella rajalla Negevin lounaisosassa, jossa turva-aitaa ei ole ja jossa valvonta on yleensäkin heikkoa. Salakuljettajat havaitsivat tulleensa paljastetuiksi ja pakenivat takaisin Siinain puolelle rajaa, jonne IDF:n sotilaat eivät voineet heitä seurata.
VASTA aamulla päivän valettua sotilaat löysivät salakuljettajien hylkäämän suuren pommin, joka oli ilmeisesti tarkoitettu terrori-iskuun Beershevassa tai Eilatissa. Israelin Negev on hyvin harvaan asuttu ja autio, joten pommi olisi voitu helposti kuljettaa iskukohteeseensa.
Oli onnellinen sattuma, että sotilaat havaitsivat salakuljetusyrityksen, sillä kaupungin sisällä räjäytettynä pommi olisi aiheuttanut suurta tuhoa.
Armeijan pioneerit räjäyttivät pommin vaarattomasti aamulla.
IDF on lisännyt partioitaan raja-alueella ja lähetti uuden sotilasyksikön sinne aiemmin sijoitettujen sotilaitten vahvistukseksi.
Rakenteilla oleva turva-aita valmistunee nopeutetun aikataulun mukaan vuoden lopussa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152987#.T0Sf-3n3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Jordanian kuningas Abdullah II syytti Israelia Ammanin keskustelujen epäonnistumisesta tavatessaan USA:n juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssin delegaation Ammanissa. Hän vakuutti, etteivät keskustelut ole loppuneet, vaan ne keskeytyivät Israelin taipumattoman asenteen vuoksi. Artikkelissa todetaan, ettei Netanyahun tarjoaman paketin yksityiskohtia tunneta, mutta sen oletetaan käsittävän juutalaisasukkaitten massiivisen siirron turvallisuusaidan länsipuolelle, vain suurten juutalaisyhteisöjen voidessa säilyä. PA:n arvioidaan hylänneen Isaac Molchon tekemän esityksen, jossa Israel luovuttaisi 90.1 % Juudean ja Samarian alueista potentiaaliselle Palestiinan valtiolle. PA haluaa ainakin 98.1 % http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153018#.T0Sjc3n3vO0
- Syyrian armeijan väitetään surmanneen tiistain aikana yli 100 siviiliä, kuten Al-Arabiya uutistoimisto raportoi. Syyrian opposition ilmoituksen mukaan 1 237 siviiliä surmattiin viimeisten kolmen viikon aikana ja 18 000 pidätettiin. Armeijan rajut iskut ovat keskittyneet varsinkin Homsin kaupungin lähiöihin, joissa kerrotaan kahden naisen ja yhden lapsen olleen surmattujen joukossa. Kansainvälinen Punainen Risti jatkaa paikallisen Punaisen Kuunsirpin kanssa neuvotteluja tulitauosta hätäapu-toimitusten saamiseksi piiritettyihin kaupunkeihin sekä haavoittuneiden poistamiseksi. USA:n hallitus ja kongressin jäsenet vihjailevat sotilaallisen avun toimittamiseksi hallituksen vastustajille, mutta päätöstä ei ole tehty, koska se voi aiheuttaa vastatoimia varsinkin Venäjän taholta, joka haluaa Assadin hallituksen jatkavan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153011#.T0SlzXn3vO0
- Saudi Arabia syyttää ”ulkopuolisia voimia”, joilla se tarkoittanee Irania, väkivaltaisuuksien ja epäjärjestyksen lietsomisesta Qatifin maakunnassa Persianlahden rannalla, jossa saudien öljylähteet pääasiassa sijaitsevat. Saudi Arabia uhkaa lopettavansa kaikki väkivaltaisuudet maakunnassa rautaisella nyrkillä. Maakunnan asukkaitten enemmistö kuuluu shia-muslimeihin, jotka ovat alkaneet osoittaa rauhattomuuden merkkejä saadakseen muutoksia aikaan kuningaskunnan politiikkaan, joka suosii sunneja shia-.muslimien asemesta avainviroissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153002#.T0Sn6nn3vO0
- Varsinainen perusinkkari, Kanadan alkuperäkansojen ”First Nation” suurpäällikkö David Harper Manitobasta vieraili Knessetissä pukeutuneena perinteisiin intiaanivarusteisiin ja päähineeseen. Hänen johtamansa delegaation isäntänä toimi apulaisministeri Ayoob Kara. Kanadassa on 630 hallitusta tai ryhmää, jotka kuuluvat ”First Nation” alkuperäkansojen määrittelyn alle. Suurpäällikkö kutsui Karan vierailulle hänen alueelleen, jotta hän voi esitellä Israelin apulaisministerin toisille päälliköille. Hän vakuutti olevansa siunattu voidessaan vierailla Israelissa. ”Olen tietoinen, miten tärkeää on se, että Israel on vapaamielisten rinnalla maailmassa. Israel on Iranin johtaman islamin levittämisen vastaisen taistelun kärjessä. On tärkeää koko maailman tulla Jerusalemiin ottaakseen siihen osaa edes muutaman päivän. Jumala siunatkoon jokaista ja tukekoon Israelia.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153015#.T0Spi3n3vO0
- Venäjän pääministeri ja johtava presidenttiehdokas Vladimir Putin sanoo ottavansa pääansion Venäjän armeijan tason nostamiseksi entiseen suuruuteensa. Hän on käyttänyt taitavasti hyväkseen USA:n potentiaalista uhkaa Venäjälle. Gallupin mukaan kansan tuntema uhka maata vastaan nousi 47 %:sta 55 %:in vuoden aikana. Venäjä on havainnut, että länsimaitten ja varsinkin USA:n ja Israelin armeijat panostavat suuresti teknisten robottien ja muiden tekniikan kehittämien välineitten käyttämiseen välttääkseen sotilaitten suoraa kontaktia vihollisen kanssa uhrien vähentämiseksi. Osoituksena tästä on esim. Venäjän suuri kiinnostus Israelin valmistamista UAV-koneista, jollaisia USA:n armeija käyttää operaatioissaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153006#.T0Ss-nn3vO0
- USA:n armeijan sotilaat polttivat osia Koraanista, joissa esitetään äärimäistä vihaa vääräuskoisia vastaan. Tämä herätti valtavan vastalauseitten myrskyn ja väkivaltaisuudet, eivätkä armeijan anteeksipyynnöt auttaneet asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153022#.T0SvMHn3vO0
- Kansalle annetaan mahdollisuus esittää mielipiteensä hallituksen 833 miljoonan NIS suunnitelmasta Kuolleenmeren pelastamiseksi. Kansalle annetaan mahdollisuus valita kolmesta vaihtoehdosta: Erämaavaihtoehto, jossa huomioidaan ympäristö; Vesivaihtoehto, jossa hyödynnetään veden käyttöä; kaupallinen ja virkistysvaihtoehto, jossa pääpaino on alueen kehittäminen lomanviettoa ja rentoutusta painottaen. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=258850

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021