PERJANTAI 13.08.10

1. SAKSALAINEN lehti Der Spiegel julkaisi torstaina raportin, jossa Turkin armeijan todetaan käyttäneen kemiallisia aseita kurdien PKK järjestön taistelijoita vastaan. Syytökset perustuvat valokuviin, jotka kurdi-aktivistit antoivat maaliskuussa saksalaiselle ihmisoikeusjärjestön delegaatiolle, joka koostui asiantuntijoista, journalisteista ja Turkin vasemmiston edustajista. Valokuvissa, joiden alkuperäisyys on vahvistettu, näytetään palaneita, pahoinpideltyjä ja osittain siinä määrin palaneita ruumiinosia, että niitä on vaikea tunnistaa inhimillisten olentojen jäännöksiksi.
SAKSALAINEN valokuva-asiantuntija Hans Bauman on vahvistanut, että valokuvat ovat aitoja. Kuvissa näytetyt kahdeksan ihmisen jäännökset ovat ilmeisesti kuuluneet Turkissa laittomaksi julistetun kurdien vastarintaliikkeen PKK taistelijoille. PKK on julistettu terrorijärjestöksi YK:n EU:n ja NATO:n toimesta. Äskettäin USA antoi lausunnon, jossa se tulkitsee PKK:n terrorijärjestöksi ja USA:n viholliseksi. Kuvissa esitetyt PKK:n taistelijat ovat ilmeisesti kuolleet syyskuussa 2009.

HAMBURIN yliopiston oikeuslääketieteellinen laboratorio vahvistaa, että kuvissa näytetyt ihmiset ovat suurella todennäköisyydellä kuolleet käytetyn kemiallisen aineen johdosta.
Turkki on jo kauan ollut epäiltyjen listalla kiellettyjen aineitten käyttämisestä taisteluissaan kurdikapinallisia vastaan. Saksan poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkimusta asiassa.
Saksan vihreän puolueen toinen puheenjohtaja Claudia Roth sanoo todistusten olevan hämmästyttäviä ja vaatii Turkin selitystä. Hän myös ihmettelee, miksi PKK:n taistelijoille suoritetun ruumiinavauksen tulokset pidetään salaisena. Hän vaatii Turkin virallista lausuntoa väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä.

PÄIVÄLEHTI Die Tageszeitung Berliinissä kertoi torstain raportissaan, että Turkin ulkoministeriö kieltää syytökset ja sanoo, että Turkki kuuluu joukkotuhoaseitten kieltämis-konventioon allekirjoittajamaihin, eikä sen armeijalla ole joukkotuhoaseita. Lehti kertoo saaneensa valokuvat toisesta tapauksesta, jossa näytetään kuuden kurdikapinallisen ruumiit. Myös nämä valokuvat on alistettu laboratoriotutkimuksiin.
Turkin ihmisoikeusjärjestöt ovat myös vaatineet tutkimuksia asiassa, mutta armeijan edustaja ei halua kommentoida asiaa.

TURKKI on viime aikoina kiihdyttänyt PKK:n vastaisia toimiaan, joka vastaa niihin omilla vastatoimillaan. Toukokuussa PKK surmasi kuusi sotilasta Turkin Välimeren laivaston satamassa. Kesäkuun lopussa Turkin turvallisuusjoukot surmasit kaksi kurdia, jotka olivat keräämässä vihanneksia maastossa. PKK vastasi siihen iskemällä ”ulkomaisia” tukikohtia vastaan ”Kurdistanissa” sekä sotilaita kuljettavaa bussia vastaan Istanbulissa.
Kurdit katsovat, että Kurdistaniin kuuluu alueita Turkista, Irakista, Iranista ja Syyriasta. He haluavat itsemääräämisoikeutta, heidän kulttuurinsa tunnustamista sekä myöhemmin itsenäisyyttä alueilleen.
Vuodesta 1984 lähtien 45 000 ihmistä on saanut surmansa kurdeja vastaan suoritetuissa sotilasoperaatioissa, useimmat uhreista ovat kurdeja. Kansainvälinen yhteisö on vuodesta toiseen hylkinyt kurdien oikeutettuja vaatimuksia leimaten heidän vastarintansa terrorismiksi, minkä johdosta heitä metsästetään kuin villieläimiä ja heidän kyliään pommitetaan ohjuksin helikoptereista ja lentokoneista, ja viime aikoina myös Israelin Turkille toimittamista ohjaajattomista pienkoneista (UAV) käsin, mikä on aiheuttanut epämukavuutta Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139097 http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184612

2. ISRAEL pyrkii avaruustutkimuksen ja siihen liittyvien laitteiden suurvallaksi, kertoo JP:n artikkeli. Pääministeri Netanyahun hyväksymästä ohjelmasta käytetään lyhennystä R&D (Research&Development), jota on tarkoitus vahvistaa siten, että sen vuotuiset toimitukset ulkomaille nousevat 8 miljardiin USD.
USEAN VUODEN projektia on tarkoitus tukea hallituksen myöntämin varoin sadoilla miljoonilla NIS vuosittain. Tämä tukimuoto kohdistuisi teknologian kehittämien avaruuteen lähetettävien minisatelliittien ja niitä kuljettavien ohjusten edelleen kehittämiseksi entistä taloudellisemmiksi ja kooltaan pienemmiksi.
R&D projektin suunnittelivat ja kehittävät tiedemiehet ja talousasiantuntijat, joihin kuuluvat professori Haim Eshel, joka johtaa puolustusministeriön avaruustutkimusosastoa, sekä tiede- ja tutkimusministeriön pääsihteeri Menachem Greenblum.

HAIM ESHEL kertoi journalisteille, että Israel on yksi harvoista maailman maista, jotka pystyvät itsenäisesti kehittämään, valmistamaan ja ampumaan avaruuteen satelliitteja. Hän sanoi, että ”meillä on valmis tuote, mutta sitä ei ole markkinoitu”. Valtaosa tutkimuksiin myönnetyistä varoista osoitetaan satelliittien ja niiden kantokuorman minimoimiseen.
Eshel esitti esimerkkinä minisatelliitista Ofek-9, joka painaa vain muutamia satoja kiloja, kun amerikkalaisten ja venäläisten satelliitit painavat satoja tonneja. Israelin edistyneestä teknologiasta huolimatta sen avaruusteknologian tuotteiden myynti on noussut viimeisen 20 vuoden aikana vain 2.5 miljardiin USD. Eshel selitti edelleen, että maailman kansainvälinen avaruusteknologian tuotteiden markkinat on 250 miljardia USD vuodessa, josta Israel voisi kaapia itselleen 5 %:n osuuden.

ISRAEL on käynyt neuvotteluja useiden ulkomaisten avaruusjärjestöjen kanssa yhteistoiminnan kehittämiseksi. Esimerkkinä on NASA, joka on kiinnostunut hankkimaan kantokuorman, jota Israel käytti TecSar satelliitissa. TecSar tuottaa korkean resoluution kuvia tutkakameralla sähköisen optiikan asemesta, mikä mahdollistaa tarkkojen kuvien saamisen kaikissa sääolosuhteissa, sumun ja pilvien estämättä.
Israelin ilmailuteollisuus (IAI), joka valmisti Ofek ja TecSat satelliitit, käy neuvotteluja Amerikan johtavan puolustusyhtiön Northtrop Grummanin kanssa yhdessä kehittää, valmistaa ja markkinoida minisatelliitteja.

ISRAELIN viimeisin uutuus on ”nanosatelliitti”, Incline, joka painaa vain 12 kg. Tämän satelliitin varsinainen tehtävä on välittää satelliittien ottamia kuvia, mutta se voidaan tulevaisuudessa varustaa myös minikameralla.
Israel lähettää avaruuteen lähi aikoina kaksi uutta satelliittia, Amos-4 ja Opsat-3000, jotka tulevat syrjäyttämään Ofek-linjan satelliitit. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184624

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kävi eilen jututtamassa Egyptin faraota Hosni Mubarakia, jolle hän valitteli hankalaa asemaansa, kun kaikki häntä painostavat istumaan samaan pöytään Netanyahun kanssa, jota hän kammoaa ja johon hän ei luota tippaakaan.
ABBAS tunnusti Mubarakille, että Obama voi kieltäytyä maksamasta niitä satoja miljoonia, joita PA vuosittain saa USA:n hallitukselta ilman jälkiseurantaa.

REUTERS vihjaili äskettäin saaneensa tietää, että kvartetti, USA, Venäjä, EU ja YK, aikovat jo ensi viikolla päättää perusteista, joilla se tukee suoria keskusteluja. Reuters kertoo saaneensa asiaa koskevan kirjeen EU:n ulkomaantoimiston johtajalta Catherine Ashtonilta.
Myös USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kertoi journalisteille keskiviikkona, että kvartetti luultavasti tulee lähi päivinä julkistamaan lausunnon, jolla se tukee keskusteluja.

PA:n virkailijat ennustavat, että suorat keskustelut voivat alkaa uudessa muodossa aikaisintaan lokakuussa ramadanin jälkeen, mikä on hyvä, sillä ramadan merkitsee muslimille ”jihadia”, sotaa, sillä hän on silloin hyvin ärsyyntynyt ja ärsyyntyy lisää paaston edistyessä.
PA:n virkailija ennakoi, että keskustelujen pohjana on kvartetin lausunto maaliskuun 9. päivänä 2010, jota USA:n hallitus tutkii. Moskovassa annetussa lausunnossa sanotaan, että keskustelujen päämääränä on sopimuksen solmiminen 24 kuukauden sisällä, mikä tulee lopettamaan 1967 alkaneen ”miehityksen”, ja ”minkä tuloksena syntyy itsenäinen, demokraattinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio, eläen rauhassa ja turvallisena Israelin ja sen naapureitten rinnalla”. Lausunnossa vaaditaan, että Israel jäädyttää ”setlementtien” toiminnan myös luonnollisen kasvun osalta, sekä poistaa kaikki ”laittomasti” 2001 jälkeen pystytetyt uudet juutalaisyhteisöt (outposts). Virkailija sanoo, että PA antoi Mitchellille tämän kvartetin julkilausuman, jonka Mitchell vei mukanaan sanoen tutustuvansa siihen.

NETANYAHU ei vielä eilen halunnut kommentoida tilanteen kehitystä. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat ovat alkaneet hermostua Netanyahun venkoilusta epäillen hänen sopineen ja vehkeilevän jotain heidän selkänsä takana. ”Pääministeri Salaam Fayadin polttaessa israelilaisia tuotteita Netanyahu salaa avustaa häntä Palestiinan valtion perustamiseksi”, he syyttävät viitaten Rawabin kaupunkiin johtavan tiepohjan luovuttamiseen PA:n täyteen hallintaan. Asukkaat tukijoineen järjestivät eilen mielenosoitusmarssin Samariassa pukeuduttuaan ”purim-asuihin” osoittaakseen tilanteen huvittavaksi muuttuneen luonteen, joka kätkee taakseen järkyttävän tosiasian antautumisesta PA:n tahtoon ja putoamisesta kansainvälisen mielipiteen asettamaan ansaan. Mukana ollut kansanedustaja Arye Eldad sanoi leikitellen myös kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta ne valtiot ovat Israel ja Jordania.
JP:N päätoimittaja David Horovitz arvioi sivukolumnissaan, että niin onnettomalta kuin Abbas näyttääkin joutuessaan taipumaan välttämättömän eli USA:n painostuksen alla ja suostumaan suoriin keskusteluihin Netanyahun kanssa, PA on kuitenkin win/win tilanteessa eli varma voittaja, sillä Netanyahulla ei ole varaa päästää Abbasia käppäilemään pois pöydän äärestä hänet sinne lopulta saatuaan, eli hän tässä joutuu taipumaan. PA ei tulle suostumaan osittaiseen rakennuskieltoon, jota Yishai esittää ja Meridor tukee, eikä rajankäynti suosi Netanyahua yhtään enemmän, joten ei tarvinne olla profeetta nähdäkseen lopputuloksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184591

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF poistaa Jerusalemin Gilon lähiön ja Beit jalan arabikylän välisen betonimuurin uskoen turvallisuustilanteen kehittyneen siten, ettei sala-ammuntaa enää esiinny. (JP)
- USA:n pidätettiin sieltä Tel Aviviin lähdössä ollut Israelin arabi, jota epäillään värillisten sarjamurhaajaksi. Elias Abuelazamin Israelin passi oli umpeutunut. Hänen epäillään murhanneen viisi ja vammauttaneen kymmeniä muita. (JP)
- Israelin ja PA:n talousministerit tapasivat eilen silottaakseen kupruja joita Israelin ja PA:n välille on syntynyt. PA:n taholla tunnustetaan, ettei se selviydy ilman Israelin taloutta, jonka vienti sinne on moninkertainen verrattuna PA:n tuontiin Israeliin. Pääministeri Fayad kuitenkin vakuuttaa, että Israelin tuotteiden boikotti jatkuu, vaikka se tapahtuu palestiinalaisen kuluttajan kustannuksella. (JP)
- Puola luovutti Mossadin agentiksi leimatun Uri Brodskyn Saksaan, jonka uskotaan päästävän hänet vapaaksi takuita ja sakkoja vastaan. (JP)
- PA:n virallinen TV jatkaa Israelin vastaisten ohjelmien esittämistä. Viimeinen uutuus on Tom ja Jerry, joita koskeva esitys oli saatu ujutettua israelilaista vatsatanssijaa esittävään web-sivuun, joka ei tiennyt asiasta mitään. (JP)
- Libyan äskettäin vapauttaman israelilaisen valokuvaajan tapaukseen näyttää liittyvän hämäriä episodeja ja henkilöitä, joilla on voinut olla tai siiten ei jotain tekemistä asian kanssa. Muammar Gaddafin poika vihjaa, että Israel lupasi vapauttaa palestiinalaisia vankejaan, ja että se jotenkin liittyisi Gilad Shalitin vapauttamiseen. Lieberman vihjaili, että hän salli Libyan viedä taloelementtejä suoraan Gazaan osana sopimusta. (JP)
- Al-Qaidan äskeisessä tiedotteessa kehotetaan saudisotilaita avustamaan kuninkaansa syrjäyttämisessä kokoamalla tietoja kuningasperheen tavoista ja liikkeistä. USA antoi varoituksen Saudi Arabiassa oleville kansalaisilleen, että al-Qaida voi suunnitella iskua ulkomaalaisia vastaan ja kehotti heitä varovaisuuteen. Al-Qaidan tiedotteessa kehotettiin saudisotilaita suuntaamaan aseensa myös Israelia kohti. Kehotus kohdistettiin varsinkin hävittäjälentäjiin, koska ”heillä on vain muutaman kilometrin matka Israeliin lähimmiltä kentiltään”. (JP)
- Libanonissa on aloitettu keskustelu maan pakolaisleireissä ilman inhimillisiä oikeuksia asuvien palestiinalaisten aseman uudelleen arvioimiseksi. Ironista kyllä, että Hizbullah on voimallisimmin vastustanut palestiinalaisten oikeuksien lisäämistä. Heitä asuu leireissä 400 000, heillä ei ole lupa työskennellä eikä omistaa maata tai omaisuutta. Libanonin pakolaisleireissä on sisäinen itsehallinto eikä LAF:n sotilaat saa mennä sinne ilman erikoislupaa ja vartijoita. Shia-suuntaa edustava Hizbullah ei halua sunni-suuntaa edustaville palestiinalaisille oikeutta osallistua Libanonin päättäviin elimiin eikä kehittää omaa kulttuuriaan ja oikeuksiaan maassa. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019