KESKIVIIKKO 11.08.10

1. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davtoglu totesi eilen, ettei Turkilla ole mitään vastuuta
”flotilla välikohtauksesta Välimerellä 31.05.Turkissa varustettuihin ”avustusaluksiin” IHH:n, terrorijärjestöksi luokiteltavan järjestön, palkkaamat ”palkkasotilaat” mukiloivat rautatangoilla, puukartuilla, veitsillä, lingoilla ja käsiaseilla 7 IDF:n merisotilasta henkihieveriin, jotka henkensä puolustamiseksi vaihtoivat aseisiinsa alkuperäisten väripanosten sijaan kovia panoksia surmaten 9 turkkilaista, yksi heistä USA:n kansalainen. Koko veriseksi kehittynyt välikohtaus alkoi siitä, että yksi kuudesta ”avustuslaivoiksi” luokitellusta Mavi Marmara ei totellut IDF:n merisotilaitten komentoa muuttaa suuntansa joko El-Arishin tai Ashdodin satamaan, jossa laivojen kuljettamat ”avustukset” oli tarkoitus tarkastaa, ettei niissä ole kiellettyjä tarvikkeita, ja kuljettaa avustukset välittömästi maanteitse Gazaan.

Tarkastusoperaatio oli välttämätön, koska Israel ja Egypti ovat julistaneet pitävän saarron Gazan kaistalle estääkseen siellä valtaa pitävää Hamasia aseistautumasta tehokkain asein. Merisotilaitten tarkoituksena oli neuvotella laivan päällystön kanssa sen suunnan muuttamisesta. Tätä nuo avustajiksi naamioituneet palkkasoturit eivät voineet hyväksyä, vaan hyökkäsivät laivaan pyrkivien sotilaitten kimppuun. Kuten lopulta selvisi, Mavi Marmaralla ei ollut avustustarvikkeita, vain ”avustajien” matkatavaroita. Nämä ”avustajat” olivat - yleistä merenkulun käytäntöä seuraten - kaapanneet aluksen, sillä laivan päällystö vastusti sotilaitten väkivaltaista vastustamista. ”Avustajien” toiminta oli avoin provokaatio.

Välikohtausta tutkivien komiteoitten tulisi keskittyä selvittämään sen taustat, kenen toimesta alukset lopulta varustettiin ja lähetettiin matkaan, ja oliko sillä yhteyksiä esim. Turkin ulko-poliittisiin päämääriin, joitten yleisesti tunnustetaan muuttuneen länsimaille myötämielisistä muslimimaita suosiviksi. Taustalla liikkuu epäilyksiä Turkin kostopolitiikasta länsimaita kohtaan, jotka suhtautuvat epäillen ja vastahakoisesti Turkin haluun päästä EU:n jäseneksi.
Toinen potentiaalinen syy on Turkin nykyisen hallituksen parissa kehittynyt suunnitelma palauttaa Turkin muinainen suuruus ja vaikutusvalta Lähi Idän alueella. Pääministeri Erdogan on tässä mielessä avannut yhteyksiä sen pohjois- ja itäpuolella oleviin naapurimaihin, joitten kanssa se pyrkii solmimaan kauppa- ja yhteistoimintasopimuksia ensimmäisenä askeleena poliittisen yhteenliittymän muodostamiseksi. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Turkki on systemaattisesti etääntynyt Israelin suhteistaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184343

2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak ei kainostellut Turkelin komitean edessä vastatessaan kysymykseen, kenellä on vastuu Välimeren välikohtauksesta 31.05.2010. Barak sanoi ilman puolusteluja, että vastuu on hänen, ”minä olen vastuussa”. Varovaiseksi mieheksi tunnettu IDF:n poliittinen komentaja kuitenkin lisäsi, että IDF:n olisi pitänyt varoittaa hallitusta, jos alusten suunnan muutos ja mahdollinen valtaus ei sujuisi ilman väkivaltaa, minkä välttäminen kuului hallituksen ja pääministerin puolustusvoimille antamiin ohjeisiin.
IDF:n virkailijat olivat selittäneet Barakille tehtävän vaikeudesta, mutta olivat luvanneet suorittaa sille annettu tehtävä, jonka ”keskeisin päämäärä oli estää laivojen pääsy Gazan satamaan”. IDF oli täysin tietoinen, että tehtävän suorittaminen voi päättyä väkivaltaan, mutta ”aktivistien” vastarinnan rajuus Mavi Marmaralla yllätti operaation suunnittelijat.

BARAK selvitti komitealle IDF:n poliittisen ja operatiivisen johdon välisiä komentosuhteita todeten, että poliittinen johto määrittelee halutut päämäärät, joitten toteuttaminen kuuluu operatiiviselle johdolle. ”Poliittinen johto oli päättänyt keskeyttää ”flotillan” matkan Gazaan, ja sotilaallinen taso päätti, miten se toteutetaan. Lopputulos ei kuitenkaan aina mene kuten on suunniteltu,” Barak totesi. Hän sanoi edelleen olevansa sitä mieltä, että laivasaattueen matkan keskeytys oli oikea ja harkittu, mistä hän sanoi ottavansa täyden vastuun.
Barakilla on erilainen käsitys siitä, oliko hänellä ”turvallisuuskabinetin” päätös turvanaan. Paikalla olleet ministerit sanovat, että asiasta keskusteltiin mutta ei päätetty eikä heille selvitetty, mitä ongelmia laivasaattueen keskeyttäminen voisi aiheuttaa. Barak sanoo keskustelleensa asiasta sekä armeijan komentajan Ashkenazin että puolustusministeriön tiedusteluosaston tutkimushaaran johtajan kanssa. ”Päätös keskeyttää saattue kommando-iskulla tehtiin pääministerin, seitsemän hengen turvallisuuskabinetin sekä minun kesken”, Barak totesi. Tämä poikkeaa toisten muistikuvasta.
IDF:n tutkimuskomiteaa johtanut kenraali Giora Eiland toteaa, ettei hallitus ole ottanut täyttä vastuuta tapahtumasta eikä ollut keskusteluyhteyttä hallituksen ja sotilasjohdon välillä sopivan tavan löytämiseksi saattueen matkan keskeyttämiseksi. Hän kiistää idean, että sotilaallisen ja hallitusjohdon välit olisivat hierarkiset, sillä armeija toimii paljon itsenäisemmin eikä ota operatiivisia käskyjä hallitukselta. Hän kuitenkin ”maalla viisaana kun merellä on vaikeuksia” valitti, ettei hallitus ollut poistanut pahimpia vientirajoituksia Gazaan. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139038

3. USA:N ulkoministeriö valittaa kongressin päätöstä jäädyttää tälle vuodelle jo myönnetty sotilaallinen 100 miljoonan tuki Libanonin armeijalle (LAF). Ulkoministeriön edustaja P J Crowley selitti, että ministeriön parissa ymmärretään asian ympärille nousseet laillisuus-kysymykset ”kukkulalla” (kongressissa), mutta sanoi ministeriön jatkavan keskusteluja molempien puolueryhmien johtajien kanssa esiin nousseen huolen poistamiseksi.

CROWLEY puolusti ministeriön kantaa USA:n sotilaallisen avun tarpeellisuudesta Libanonin aseellisille voimille, koska ”se on USA:n intressien mukaista ja vahvistaa alueen vakavuutta”. Hän sanoi, ettei ole mitään todisteita siitä, että USA:n koulutusohjelmat olisivat millään tavoin vaikuttaneet välikohtauksen syntyyn. Hän viittasi Iranin tarjoukseen täyttää USA:n avun poistumisen jättämä aukko sanoen tämänkin todistavan USA:n avun jatkumisen tarpeellisuudesta. ”Juuri tällaisen mahdollisuuden estämiseksi uskomme USA:n jatkuvan avun Libanonin hallitukselle ja sen armeijalle palvelevan omia kiinnostuksiamme.

KONGRESSIN jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Howard Berman selitti yleisin termein, että Hizbullahin ja LAF:n välinen ero on käytännössä hämärtynyt, ja vaikka sekä LAF että Hizbullah kiistävät Hizbullahin osuuden 03.08. välikohtaukseen, Hizbullah on voinut soluttautua armeijaan siinä määrin, ettei enää tiedä missä toinen loppuu ja toinen alkaa. USA:n avun päämääränä on sen mukaan ollut varmistaa LAF:n kehittäminen ja vahvistaminen vastapainona Hizbullahin voimistumiselle ja sen syrjäyttämiseksi. Käytännössä, kuten asia nähdään Israelissa, kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan, sillä aseitten ja tietojen vaihto Hizbullahin ja LAF:n välillä on kasvanut huolestuttavasti. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139043

4. DEBKAFILE kertoo, että Libanonin sisäinen jännitys on aiheuttanut palestiinalaisten järjestöjen Hamasin ja Jihad Islamin välisen erimielisyyden nousemisen vaarallisesti pintaan. Kysymyksessä on Libanonin Syyrian ja Iranin kannattajien välinen konflikti, joka on levinnyt sieltä Gazan kaistalle. Gazassa vastakkain ovat Hamas, jonka ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal asuu ja toimii Syyriassa, ja Jihad Islami, jota Debkafile kutsuu Iranin oikeaksi kädeksi.
ERIMIELISYYKSIEN selvittely Gazassa on johtanut siihen, että molemmat järjestöt ovat asettaneet jäsenensä hälytysvalmiuteen ja kutsuneet kannattajansa joko suoraan asepalvelukseen tai valmistautumaan liittymään aseellisiin joukkoihin käskyn saatuaan. Artikkelin mukaan Jihadin kannattajat ovat jakaneet aseita alueille, joissa sen kannatus on yhtenäinen. Liikekannallepano julistettiin molemmissa järjestöissä lauantaina 07.08., Hamasin sotilassiipi Izzadin al-Qassam ja Jihadin Saraya al-Quds (Jerusalem pataljoonat), joihin julistettiin yleinen mobilisaatio.
Vaikka tästä ei ole kerrottu lehdistössä, tilanne on Debkafilen mukaan räjähdysaltis, sillä molemmat järjestöt ovat mobilisoineet joukkonsa, jakaneet heille aseita, käskeneet heitä pysymään ”asepuvussa” sekä uhanneet käyttää Israelia vastaan valmistettuja raketteja toisiaan vastaan. Pelkona on, että jännitys leviää Israelin alueelle. http://www.debka.com/article/8960/

5. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisnaiset aikovat rukoilla Länsimuurilla ja kantaa rukousviittoja ja ehkä myös Torah-rullia Elul-kuukauden alkamisseremoniassa vastoin korkeimman oikeuden päätöstä. Oikeus perustelee kielteistä päätöstään selittäen, että naisten käyttämät rukousviitat ja torah-rullat Länsimuurin lähellä häiritsevät yleistä järjestystä.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184346

- Israel on kutsunut muutamia ulkomaisia blog-sivujen pitäjiä Israeliin näkemään ja kokemaan omin silmin Israelin maata ja kertomaan siitä lukijoilleen omilla sivuillaan. Lopuksi valittiin neljä blogaajaa, joitten oleskelu ja matkat maksettiin tukijoitten kautta.
- Turkin käännettyä selkänsä Israelille monien vuosien hedelmällisten yhteistoimintavuosien jälkeen Israel on onnellinen saatuaan Kreikalta tervetulo-toivotuksen. Kreikan pääministeri George Papandreou vieraili Israelissa kolmisen viikkoa sitten, ja nyt pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikolla Kreikkaan vahvistamaan idullaan olevia suhteita ja siinä ohessa solmimaan muutamia edullisia kauppasopimuksia. Netanyahu ei halua mennä yksityiskohtiin kuten vastata huhuihin, että IAF tarvitsee ilmatilaa koneittensa harjoituksia varten missä Kreikka on ehdolla. Kuitenkin viime viikolla 100 IAF:n konetta lensi Kreikan yli harjoitellessaan pitkän matkan operaatioita varten. Kreikan takinkäännös on dramaattinen, sillä maa tunnetaan kärkevästä Israelin vastaisesta retoriikastaan Irlannin, Ruotsin, Portugalin ja Belgian kanssa. Kreikan kiinnostus lienee lähinnä tilaisuus päästä Lähi Idän markkinoille. (JP)
- Shvut Ami marssijoitten matka Jerikoon päättyi eilen vanhaan Naaran synagogaan, joka ei ole ollut käytössä. Muutamia aktivisteja jäi sinne poliisin rajuista otteista huolimatta pidättäen 23 marssiin osallistunutta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184375
- Poliisi kävi tuhoamassa laittoman beduiinikylän Negevissä jo kolmannen kerran. Beduiinit ovat nouseva ongelma Israelissa, sillä he ovat tottuneet liikkumaan missä haluavat ja pystyttämään telttansa ja hökkelinsä missä pysähtyvät ja löytävät vapaan alueen, useimmiten Negevissä valtion omistamalle maalle, väittäen omistavansa maan.
- JP:ssä on ollut kirjoituksia, joissa tunnetut vasemmistolaiset, kuten Jossi Beilin ja Ami Ayalon ovat esitelleet mielipiteitään, miksi Israelin tulee luovuttaa Juudea ja Samaria palestiinalaisille saadakseen maailman hyväksymisen ja rikkoakseen yhä voimistuvan eristäytymisen muusta maailmasta. Ayalon jopa ehdotti yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta vakuuttaen, että ne 150 000 juutalaista pakolaista hoidetaan jotenkin, vaikka 9000 Gazasta karkotettua etsivät edelleen omaa kotia 5 vuoden jälkeen. Iän karttuminen ei näytä kasvattavan järkeä, vain jäädyttävän entisenkin.(JP 09.08. ja 10.08.2010)
- Benny Begin kertoo omassa artikkelissaan, että PA ei ole matkalla ”kahden valtion” vaan ”kahden vaiheen” periaatteen mukaan tarkoittaen tällä sitä, että jos Israel tyhmyyttään suostuu Abbasin täysin kohtuuttomiin vaatimuksiin, se toteuttaa PA:n ensimmäisen vaiheen ja antaa sille välineet toisen vaiheen toteuttamiseksi, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten ajaminen mereen. (JP 10.08.2010)
- George Mitchell, Obaman Lähi Idän lähettiläs, saapui Israeliin. Hän uskoo edelleen mahdollisuuteen keskustelujen alkamiseen Israelin ja PA:n välillä, vaikka ennusteet ovat nollaluokkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184236
- Iran sanoo kaivavansa massahautoja USA:n sotilaita varten odottaessaan heidän hyökkäävän maahan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184294
- Al Awsat al-Sharq lehden mukaan Barak halusi hyökätä Libanoniin LAF:n surmattua everstiluutnantti Dov Hararin 03.08.2010. Sarcozy sai artikkelin mukaan muutamien muitten valtionjohtajien ohella Barakin luopumaan aikeestaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3934026,00.html
- Videonauha näyttää, että arabikansanedustaja Hanin Zouabi oli vastoin väitettään täysin tietoinen Mavi Marmaran ”palkkasoturien” aseistautumisesta, eli hän valehteli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139057
- Sharia-laki Israelissa: IDF:n sotilaita kielletään syömästä ja juomasta tai tupakoimasta muslimien nähden muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139051

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019