KESKIVIIKKO 05.03.08
1. RICEN VIERAILU LÄHI IDÄSSÄ.
USA:N ULKOMINISTERI Rice vieraili eilen Egyptissä ennen saapumistaan Israeliin. Varsin lyhyessä uutisessa hänen keskusteluistaan presidentti Hosni Mubarakin kanssa kerrotaan, että niissä käsiteltiin tilannetta Gazan kaistalla sekä pyrkimyksiä jatkaa ”rauhankeskusteluja” PA:n ja Israelin kanssa. Rice kertoi toimittajille, että aktiivinen rauhanprosessi on kyllin vahva kestämään vastustajien yritykset estää rauhan saavuttamista: ”Ihmiset, jotka ampuvat raketteja, eivät halua rauhaa; he kylvävät epävakavuutta – ja sitä Hamas tekee. Hamas tekee kuten sen odotetaankin tekevän; ampuvan raketteja Israeliin vangitakseen rauhanprosessin, jossa he eivät voita mitään.”
RAMALLAHISSA Rice keskusteli PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa, jonka varsinaisen tittelin maailman – myös Israelin – media näyttää unohtaneen kutsuen häntä ”presidentiksi”, vaikka hänellä ei ole valtiota. Rice pyysi Abbasia palaamaan neuvottelupöytään Israelin kanssa ilman verukkeita, minkä Abbas välittömästi torjui. Hän tunnusti sitoutuneensa ”rauhanprosessiin”, mutta ilmoitti, että keskusteluja Israelin kanssa jatketaan vasta sitten, kun pitävä tulitauko on saatu aikaan Israelin ja PA:n välillä. Keskusteluja seuranneet palestiinalaiset johtajat kertoivat Abbasin selittäneen Ricelle, että hän menettää kaiken uskottavuutensa palestiinalaisten silmissä, jos hän jatkaa keskusteluja Israelin operaatioiden aikana. Hän valitti Ricelle, että ”ne vievät kansaa Hamasin ja muiden radikaaliryhmien syliin”.
ABBAS varoitti Ricea tämän lähteen mukaan, että ”Ramallahin hallitus voi menettää loputkin valvonnastaan Juudeassa ja Samariassa, jos Israel aloittaa massiivisen operaation Gazassa”. Hän kertoi, että kokeneetkin PA:n virkailijat kehottavat häntä keskeyttämään kaikki yhteydet Israelin hallituksen kanssa vastauksena Israelin offensiiviin Gazassa. Abbas kertoi Ricelle, ettei hän voi vastustaa heidän vaatimuksiaan, jos IDF jatkaa hyökkäyksiään. Toimittajille puhuessaan Abbas pyysi Israelin lopettamaan operaationsa Gazassa ja palaamaan keskusteluihin.
RICE KERTOI TOIMITTAJILLE Abbasin keskustelujen jälkeen, että rauhansopimus on vielä mahdollista saada aikaan kuluvan vuoden aikana. Presidentti Bush puhui myös toimittajille Washingtonissa vakuuttaen, että on kaikki mahdollisuudet saada sopimus aikaan 2008 aikana.
ULKOMINISTERI RICE tapasi eilen illalla pääministeri Ehud Olmertin kahdenkeskisillä illallisilla, jonka aikana käydyistä keskusteluista ei annettu tietoja toimittajille.
Rice tapaa tänään puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin ennen poistumistaan maasta. (JP)
2. ISRAELISSA vastuussa olevat viranomaiset ovat yhä useammin vihjailleet Gazan kaistan ottamista uudelleen Israelin valvontaan. Tämän mukaan ei riitä vain rakettitulen lopettaminen, vaan päämääränä on Hamasin Gazan hallituksen kaataminen, mikä on edellytyksenä rauhan palautumiselle Israelin ja Gazan väliselle rajalle. Tämä on kova paikka niille, jotka lupasivat rauhaa ja turvallisuutta Gazan rajan lähellä oleville juutalaisyhteisöille ennen Gazan juutalaiskylien ja kaupunkien tuhoamista ja niiden asukkaitten karkottamista. He joutuisivat nyt tunnustamaan massiivisen virheensä. Tämä ei kuitenkaan näytä heilauttavan Gazan karkotusten varsinaisten suunnittelijoitten ja ideoijien päättäväisyyttä jatkaa tuhoisaa politiikkaansa, mihin on lisättävä surkeasti päättynyt Libanonin kakkossota. Seuraavassa Israelin johtajien lausuntoja:
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on toistuvasti ilmoittanut kantanaan, ettei Israel missään tilanteessa halua ottaa Gazan kaistaletta uudelleen valvontaansa. ”Kukaan maailmassa ei tiedä, miten lopettaa rakettitulitus lyhyen ajan kuluessa. Uskon sen, mitä teemme, toteuttavan hallituksen päämäärän, eli oleellisesti vähentävän rakettitulta ja heikentävän Hamasia, kunnes se menettää kykynsä hallita Gazan kaistaa.” Olmert haluaa pitkää sotaa Libanonin esimerkin mukaan.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka on taiteillut pyrkimyksissään osoittaa diplomaattisia kykyjään, on alkanut yhä selvemmin vihjailla Gazan kaistan miehittämisen puolesta. Livni puhuu ”rinnastamisen lopettamisesta” tarkoittaen tällä, että tapahtumien kulun määrittelee Israel eikä Hamas. ”He eivät ole niitä, jotka päättävät, milloin iskeä Israeliin ja milloin lopettaa sen. Me tulemme muuttamaan tämän pelin säännöt. Me emme pelaa heidän sääntöjensä mukaan emmekä halua enää hyväksyä rinnastamista.” Livnin lausunto herättää epämääräisen epäilyksen: Tarkoittaako Livni, että Israelin hallitus päättää, koska Hamas saa pommittaa Israelin kaupunkeja? Lausunnosta saa mielikuvan, että ainakin tulevaisuudessa asia on näin, tai että Israelin hallitus on – joskin ehkä vastahakoisesti – hyväksynyt tilanteen, jota se haluaa muuttaa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on pyrkinyt pakoilemaan mediaa aiempien ikävien kokemustensa vuoksi. Hän on puheissaan antanut vihjeitä, mitä hänen päässään liikkuu.
TUTUSTUESSAAN tilanteeseen pohjoisessa Barak lausui tiistaina näin: ”Velvollisuutemme maan hallituksena on palauttaa rauha Sderotiin. Israel tulee toteuttamaan velvollisuutensa, vaikka se tarkoittaisi painostuksen lisäämistä niitä vastaan, jotka ampuvat raketteja.” Siinä missä Olmert puhuu rakettitulen vähentämisestä ja Livni rinnastamisesta, Barak lupaa lopettaa rakettitulen Gazasta Israeliin. JP:n kommentoija Calev Ben-David olettaa, että Barak pyrkii tällä istuttamaan ituja tulevaisuuteen, jotka hän voi korjata onnistuneitten operaatioitten jälkeen seuraavien vaalien yhteydessä. Barak ei suoraan kerro, mitä suunnitelmia hänellä on, jos niitä yleensä onkaan, rakettitulen lopettamiseksi. Tämän varovaisuuden takana on poliittinen laskelma, että jos hän avoimesti tunnustaa päämääränä olevan Gazan kaistan miehittäminen, hän samalla tunnustaa puolueen syyllistyneen vaaralliseen virheeseen, mikä vähentäisi sen vaalitoiveita. (JP)
3. JP:N KOLUMNISTI Michael Freund sen sijaan ei kainostele sanoa suoraan, miten hän näkee asiat ja miten niitä tulisi korjata. Freund toteaa artikkelinsa aluksi, miten Israel antoi aiheen Venezuelan presidentti Hugo Chavezille käyttää Israelia esimerkkinä kuvatessaan naapurimaataan Kolumbiaa: ”Kolumbian hallitus on tehnyt maasta Etelä Amerikan Israelin. Kolumbia on terroristivaltio, joka on alamainen suurelle terroristille, USA:n hallitukselle ja sen apparaatille.” Freund toteaa, ettei Chavez voisi olla enemmän väärässä, sillä vaikka Kolumbian terrorinvastainen operaatio oli onnistunut, Israelin vastaavat operaatiot ovat kaikkea muuta. Hän kertoo, että Israelin viimeisin operaatio Gazassa jätti sen pahempaan tilaan kuin se oli ennen sitä. FREUND muistuttaa, mitä Olmert lausui ennen operaatiota. ”Israel on tämän taistelun keskellä ja me tulemme jatkamaan sitä, kunnes eteläisen Israelin asukkaita uhkaava vaara on ohi.” Mutta vain vajaat viisi päivää operaation alkamisesta Israel peruutti operaation ja veti joukot pois. Ja kuten saattoi odottaa, palestiinalaiset jatkoivat ilkikurisesti rakettitultaan osuen 7-kerroksiseen asuintaloon ja leikkikentälle maanantaina Ashkelonissa. Voitonjuhlat alkoivat Gazan kaduilla tämän ”viisipäiväisen sodan” jälkeen, kuten palestiinalaiset Gazassa sitä nimittivät.
FREUND TOTEAA, ettei tämä Olmertin pieni sotaretki vähentänyt rakettitulta eikä onnistunut edes rankaisuretkenä. Poliittisesti Hamas on sen jälkeen entistä vahvempi. Diplomaattisesti Israelin yritykset vakuuttaa maailmalle sen oikeudesta puolustaa itseään kääntyivät sitä vastaan. Freund analysoi tilannetta todeten, että paitsi että Olmert epäonnistui taas kerran yrityksessään varmistaa kansalaistensa turvallisuutta, se antoi vihollisilleen vaikutelman, että Israelilta puuttuu tahto tehdä kaikki tarpeellinen käydäkseen sotaa olemassa olonsa puolustamiseksi. Freund päättelee, että hallitus leikkii Israelin kansalaisten kustannuksella käyden mieluummin pienimuotoisia näykkimisiä Gazan kaistalle eikä toteuttamalla päättäväisesti suunnitelmaa Gazan terroristien ja heidän infrastruktuurinsa hävittämiseksi sieltä.
MICHAEL FREUND esittää oman reseptinsä: Israelin tulee ottaa Gazan kaistan täysi valvonta, kaataa sen hallitus, pidättää ja saattaa oikeuteen sen johtajat sekä lopulta julistaa, että tämä maa kuuluu oikeutetusti Israeliin eikä sen tule koskaan luopua siitä. Israelin tulee lähettää viesti vastustajilleen, etteivät ne koskaan tule onnistumaan yrityksissään hävittää juutalaisen läsnäolon tältä alueelta. Hän esittää, että palestiinalaiset saivat Gazassa tilaisuuden itsemääräämis-oikeuteen ja itsenäisyyteen, minkä he surkeasti sotkivat, eikä Israelin tule vuodattaa vertaan antaakseen heille tilaisuuden uuteen yritykseen. ”Pidätpä siitä tai et, on aika ottaa Gaza takaisin. Tällä kertaa kuitenkin koskaan luopumatta siitä.” Hän suosittelee tuhottujen juutalaiskylien rakentamista uudelleen Gazan kaistalle vasemmiston ilkkumisesta välittämättä. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN POLIISI keskeytti Fatahin wakfin rakennustyöt Temppelivuorella. Wakf, joka vastaa vuoren päivärutiinista, on jatkanut töitä vuorella kuukausikaupalla lukuisista vastalauseista välittämättä ja poliisin ja hallituksen puuttumatta asiaan. Kuvista päätellen vuorella toimii puskutraktori joka on työnnellyt maata suuriin kasoihin. Poliisi ilmoitti päätöksestään hallitukselle, joka vastaa arkeologisista kaivauksista maassa. Se sanoo tutkivansa asiaa, vaikka sen velvollisuuksiin kuuluu valvoa kaivauksia Temppelivuorella. Viime vuonna vuorella kävi 5 200 juutalaista ja lähes 240 000 ulkomaista turistia, mikä on 41.4 %:n lisäys edellisvuodesta. Juutalaisten kävijöitten määrä kasvoi 6.3 % edellisvuodesta. (JP)
- INFRASTRUTUURIMINISTERI Binyamin Ben-Eliezer varoittaa, että Gazan väkivalta voi levitä Juudeaan ja Samariaan. (JP)
- RAKETTITULI Gazasta Israelin jatkuu edelleen. Ainakin kaksi rakettia ammuttiin Sderotia kohti. Myös autojen kivitykset ja petrolipommitukset jatkuvat edelleen.
- IDF KÄVI tänä aamuna tarkastamassa havaitsemiaan joukkojen liikkeitä Gazassa. Syntyneessä kiivaassa tulituksessa kolme palestiinalaista sai surmansa. Joukot palasivat Israelin puolelle turva-aitaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019