MAANANTAI 27.11.06
TULITAUKO palestiinalaisten kanssa on ollut voimassa vuorokauden ja vajaa kolme tuntia. Alku ei näyttänyt hyvältä, palestiinalaiset ampuivat tulitauon alkamisen jälkeen seitsemän rakettia Israelin puolelle ja kaikkiaan 13 sunnuntain aikana. Lisäksi kolme palestiinalaisryhmää: Hamasin aseellinen siipi al-Qassam, al-Aksa ja Islamic Jihad ovat ilmoittaneet jatkavansa hyökkäyksiään niin kauan kuin Israel jatkaa operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa. Nämä alueet eivät kuuluneet tulitaukosopimuksen piiriin, josta Olmert ja Abbas sopivat puhelimessa, joten siitä ei ole allekirjoitettua versiota.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kokosi tärkeimpien palestiinalaisryhmien johtajat neuvotteluun, jossa he sopivat tulitauon noudattamisesta.
MAHMOUD ABBAS antoi turvallisuusjoukoilleen käskyn pidättää kaikki tulitaukoa rikkovat, mikä heti herätti pahaa verta Hamasin edustajien parissa. Lisäksi Abbas antoi käskyn sijoittaa 13 000 turvallisuusmiestä, jotka kootaan kaikista 12 turvallisuusryhmistä, Gazan ja Israelin rajalle valvomaan tulitauon noudattamista. Israelilla on huonot kokemukset palestiinalaisten turvallisuusmiesten kyvystä valvoa tulitaukoa.
HAMASIN MILITARISTIEN johtajat ovat avoimesti tunnustaneet, että tulitauko on tilapäinen, ja että sen tarkoituksena on aseistautua ja ryhmittää joukkoja uudelleen. Hamasilla on aseissa 8000 hyvin koulutettua miestä varustettuina nykyaikaisin asein, myös it- ja pt-ohjuksin. Ne on jaettu neljäksi osastoksi, yksi kuhunkin Gazan alueen lohkoon.
Hamasin uskotaan jatkavan Fatahin tukikohtien kaappaamista Juudean ja Samarian alueilla, jonne näitten ryhmien välinen taistelu vallasta siirtynee Gazan jälkeen.
MIKSI OLMERT suostui tulitaukoon? Tämä on kysymys, johon on yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Olmert pahoitti mielensä siitä, että puolustusministeri Amir Peretz oli oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä Abbasiin kysymättä Olmertin lupaa. Nyt Peretzin kanslia kehuu, että Peretzin soitto Abbasille sai tulitauon aikaan. Toisaalta voidaan sanoa, että Olmertin intressinä on saada jotain näkyvää aikaan, ja siksi hän tarttuu mihin tahansa oljenkorteen kyselemättä, mitä vahinkoa se voisi aiheuttaa maan turvallisuudelle.
IDF:N JA TURVALLISUUSJÄRJESTÖJEN johto ei ole ollenkaan onnellinen tästä sopimuksesta, joka tehtiin niitä kuulematta ja aikana, jolloin ne suunnittelivat suurta operaatiota Gazan alueelle. Ne pelkäävät juuri sitä, mistä Hamasin johto avoimesti kehuu, että terrorijärjestöt saivat tästä sopivan näytön siitä, että Kassam-tuli pakotti Israelin tulitaukoon, ja että ne käyttävät tätä aikaa valmistautuakseen uuteen yhteenottoon IDF:n kanssa, silloin paremmin koulutettuina, aseistettuina ja ryhmitettyinä. Abbasia pidetään pelkkänä kulissina.
ERÄÄN ARVION mukaan todellinen suostuminen tulitaukoon tuli Khaled Mashaalilta, joka viivyttyään Kairossa useita päiviä suunnisti Debkafilen mukaan Jemeniin keskustelemaan Hamasin tulevasta strategiasta. Saman uutisen mukaan Mashaal antoi ennen lähtöään monikohtaisen listan vaatimuksista, joita se tulee esittämään kaikissa tulevissa neuvotteluissa. Niihin kuuluu edelleen Debkafilen mukaan mm.:
Israelin pidättämistä ja tuomitsemista vangeista vapautettaviksi 1400, mukana kaikki naiset ja alle 18-vuotiaat sekä Marwan Barghouti ja muita Fatahin, Hamasin ja al-Aksan johtajia. Ensimmäisen 400 vangin vapautuksen yhteydessä Hamas luovuttaa Gilad Shalitin egyptiläisille.
Israelin tulee lopettaa kaikki sotilaalliset operaatiot Gazan ja Länsirannan alueilla, myös epäiltyjen pidätykset.
Hamas haluaa päästä PLO:n johtoon, ja Mashaalista tulee PLO:n puheenjohtaja Abbasin sijaan.
Hamas haluaa pitää sisä-, ulko- ja talousministeriöt yhteishallituksessa Fatahin kanssa.
Mashaal vaatii, että Länsivaltojen tulee pakottaa Israel myöntymään Palestiinan valtion perustamiseen kesäkuun 4. päivänä 1967 voimassa olleille aselepolinjoille, mutta hän myöhemmin lievensi aikavaatimusta kahdeksaan tai jopa 12 kuukauteen. Mashaalin tarkoituksena on saada hallintaansa koko PLO:n ulkomainen toiminta sen taloudellisine varoineen maailmanlaajuisesti. (www.debka.com 27.11.06)
VAARALLINEN SEKSUAALIRIKOLLINEN Benny Sela, 34, pääsi pakenemaan vankilan ollessa kuljettamassa häntä Selan vaatimaan oikeusistuimen kuulusteluun perjantaina, vaikka se oli muutettu kuukautta myöhemmäksi. Virhe tehtiin oikeusistuimen kansliassa, eikä sitä ehditty korjata. Selan kuljettajana toimineen vankienkuljetusyksikön johtaja oli 8 viikkoa aiemmin vaadittu erotettavaksi toimestaan taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Lähes 2000 poliisia ja rajapoliisia etsii tätä vaarallisena pidettyä rikollista. Etsintä on jo maksanut 4 miljoonaa NIS.
Sela tuomittiin vuonna 2000 seksuaalisesti pahoinpideltyään 14 naista Tel Avivin alueella 35 vuodeksi ja 9 kuukaudeksi vankeuteen, jota hän istui Eshel vankilassa Beershebassa. Selan uskotaan osallistuneen 40 seksuaaliseen hyökkäykseen naisia vastaan.
Karanneesta Selasta on tehty havaintoja eri puolilla maata, joita poliisi tutkii, mutta poliisi ei tiedä mitään hänen olinpaikastaan. Hänen uskotaan toimineen yksin ilman avustajia.
Asiantuntijat ovat arvailleet, ettei Sela halua sotkea pakoaan hyökkäämällä naisia vastaan. Hän on enemmän kuin villi eläin, joka pakenee henkensä edestä. He epäilevät Selan epänormaalin seksuaalisuuden johtuvan joko geneettisestä virheestä tai lapsena koetusta psyykkisestä ja tunneperäisestä hyväksikäytöstä. Tel Avivin naiset ovat kauhuissaan hänestä.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski hyllytti Jerusalemin länsipuolelle laaditun ns. Safdie suunnitelman sitä vastaan nousseen kovan kritiikin vuoksi, sillä se tuhoaisi suuren osan Jerusalemin metsää. Sen sijaan kaupunki aikoo rakentaa korkeita kerrostaloja keskusta-alueille sekä hyödyntää olevia vapaita alueita.
Safdie-suunnitelman mukaan oli tarkoitus rakentaa 20 000 asuntoyksikköä yli 20 neliökm:n metsämaa-alueille Jerusalemista länteen. Suunnitelman puolustajat perustuivat siihen uskomukseen, ettei Jerusalemissa ollut tarpeeksi tilaa rakentamiseen. Suunnitelman vastustajat ovat puolestaan todenneet, että tiivistämällä ja avoimia alueita hyödyntämällä Jerusalemiin voidaan rakentaa 60 000 asuntoyksikköä. Jerusalemin ja Maale Adumimin välinen vapaa alue hyllytettiin USA:n painostuksesta, vaikka sinne on jo rakennettu infrastruktuuri valmiiksi.
Varsinkin nuoret asukkaat ovat muuttamassa pois Jerusalemissa, koska kaupunki ei pysty tarjoamaan työpaikkoja ja taloudellisesti sopivia asuntoja.
KORKEIN OIKEUS hyväksyi sunnuntaina Jerusalemin turvallisuusaidan ja hylkäsi kaikki sitä vastaan tehdyt valitukset kaupungin pohjoispuolella. Turvallisuusaita tulee ympäröimään täysin 20 000 palestiinalaista Bir Naballah alueella, mutta sallii sieltä pääsyn kahta tietä pitkin Länsirannalle. Bir Naballah alueella on viisi palestiinalaista kaupunkia ja kylää: Bir Naballah kaupunki, sekä kylät Bir Naballah, Al-Jib, El-Judeira ja Beit Hanina el-Balad. Oikeus katsoi, että turvallisuusaidan suoma turvallisuuden kasvaminen ja asukkaille aiheutettu haitta on hyväksyttävässä määrin suhteutettu toisiinsa.
Oikeuden laskelman mukaan turvallisuusaidan ja teitten rakentaminen vaativat 1700 dunamin lunastamista palestiinalaisilta 22 000 dunamista, jonka kylät omistavat. Lisäksi 7370 dunamia käyttämätöntä maata lunastetaan Israelin puolelta aitaa.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ odottaa amerikkalaisen Northrop Grumman yhtiön selvennystä sen suunnittelemasta Skyguard järjestelmästä, joka perustuu laser-kanuunan käyttöön torjuttaessa lyhyen matkan ohjuksia ja raketteja. Sekä USA että Israelin puolustusministeriöt luopuivat järjestelmän kehittämisestä, koska sen käyttö havaittiin kalliiksi ja kömpelöksi. Siihen uhrattiin jo 100 miljoonaa USD.
Yhtiön lähettämässä tarjouksessa luvataan järjestelmän olevan käyttökunnossa puolessa vuodessa.
Israelin puolustusministeriö tutkii mahdollisuuksia järjestelmän kehittämiseksi, jolla pystytään eliminoimaan Kassam- ja Katjusha-rakettien uhka sekä Libanonin että Gazan alueen rajalla.
TULITAUKO EI KOSKE SALAKULJETUSTA, vakuuttaa PRC:n Hamasia edustava johtaja Gazassa.
Islamic Jihadin johtaja puolestaan sanoo, että itsemurhaiskut Länsirannalla ovat sallittuja.
IDF surmasi tulitaistelussa PRC:n Jeninin alueen johtajan Abed al-Razekin. Myös sivullinen nainen, joka otti terroristin aseen uhaten sillä sotilaita, sai surmansa. Taistelu käytiin Qabatiyassa, Jeninistä etelään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019