SUNNUNTAI 26.11.06
ASELEPO PALESTIINALAISEEN TAPAAN, voisi kutsua sitä sopimusta, jonka Ehud Olmert ja Mahmoud Abbas sopivat puhelimessa eilen. Tällä hetkellä ei ole tietoa, sopiko Olmert asiasta ensin turvallisuudesta vastaavien johtajien, puolustusministeri Peretzin, Shin Betin johtajan Yuval Diskinin ja sisäisen turvallisuuden johtajan Avi Dichterin kanssa. Hallitusta hän ei kuitenkaan kuullut ennen päätöstään. Peretz kutsui turvallisuusjohtajat kiireiseen kokoukseen täksi aamuksi.
MAHMOUD ABBAS lupasi, että palestiinalaiset lopettavat kaikki Kassam-iskut ja itsemurhahyökkäykset Israelin puolelle kuuden aikaan tänä aamuna. Islamic Jihad ja Fatahin Abu Rish-prilaati ilmoittivat, etteivät ne suostu lopettamaan hyökkäyksiään Israelia vastaan. Olmert lupasi vetää Gazassa operoivat IDF:n joukot pois sekä lopettaa kaikki täsmäiskut ja uudet operaatiot Gazan alueella.
VIIME YÖNÄ palestiinalaiset ampuivat kuusi Kassam-rakettia, joista yksi raketti muutama minuuttia ennen kuutta osui omakotitaloon tuhoten sen. Talossa asuvat seitsemän asukasta olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut. Eilen aamuna yksi raketti tuhosi Sderotissa talon, jonka asukkaat olivat poissa kotoa. Raketti osui taloon, joka oli 30 metrin päässä Sderotin kaupunginjohtaja Eli Moyalin talosta.
Kahdeksaan mennessä tänään palestiinalaiset ampuivat kolme rakettia Israeliin, kaksi niistä Sderotiin. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja, vain aineellisia vaurioita . Islamic Jihad ilmoitti tehneensä raketti-iskut.
ASELEPOSOPIMUS tuli aikaan, kun Shin Betin johtaja Yuval Diskin ja monet muut vaativat kovempia otteita Kassam-iskuja vastaan, ja IDF suunnitteli suurta operaatiota Gazan alueelle tarkoituksella lopettaa rakettien tuotanto, salakuljetustunnelien kaivaminen sekä raketti-iskut Israelin puolelle. IDF:n johtavat upseerit ovat varoittaneet suostumasta PA:n ehdottamaan aselepoon. Kansanedustaja Benny Elon (NU/NRP) syytti Olmertia kansan pettämisestä, ja varapääministeri Avigdor Lieberman vaatii Gazan miehittämistä. Shimon Peres pitää aselepoa hiehona saavutuksena, mutta ei antaisi sille ansiotonta arvoa.
SDEROTIN ASUKKAAT ovat alkaneet saada tarpeekseen. He ovat tungeksineet Sderotin kaduille, tehneet katusulkuja ja polttaneet autonrenkaita. He aikovat estää Ehud Olmertin vierailun kaupungissa tänään vastalauseeksi siitä, ettei Olmert ole tarpeeksi huomioinut kaupungin asukkaitten ahdinkoa.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat haluavat katsoa, pystyykö Abbas lopettamaan rakettien ampumisen.
Kahdeksan jälkeen palestiinalaiset ampuivat neljännen raketin Israeliin aselevon ollessa voimassa.
SALAKULJETUSTUNNALIEN RAKENTAMINEN Gazan ja Egyptin välillä sen sijaan jatkuu. Eilen ilmoitettiin yhden tunnelin sortuneen, ja muutamien ihmisten jääneen loukkuun maakerrosten alle, joita palestiinalaiset pyrkivät kaivamaan esiin puskutraktorien avulla.
VIIME YÖN AIKANA IAF ampui Gazan kaupungissa Zeituan kaupunginosassa raketin autoon, jossa oli Hamasin terroristeja surmaten yhden ja haavoittaen neljää, toinen ohjus osui autoon Sejaiyan kaupunginosassa, myös siinä yksi Hamasin terroristi kuoli. Kolmas ohjus osui myös autoon, joka kuljetti terroristeja, mutta he ehtivät paeta autosta ennen iskua.
ASELEPOSOPIMUS, josta olisi ehkä parempi käyttää nimitystä tulitaukosopimus, ei koske operaatioita Juudean ja Samarian alueilla. Poliittiset tarkkailijat ovat varoitelleet, että tämä antaa Hamasille tilaisuuden jatkaa aloittamiaan operaatioita Fatahin nujertamiseksi Juudeassa ja Samariassa, ja myös rakentaa aseistustaan sekä koota ja valmistella joukkojaan uutta väkivalta-aaltoa varten tulitauon jälkeen.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal oli kolme päivää Kairossa, jossa hän neuvotteli Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa vankienvaihdosta Israelin kanssa. Hän syytti Israelia, että se tarkoituksellisesti estää Gilad Shalitin vapauttamisen, jonka hän kertoi voivan hyvin. Mashaal esitti kuuden kuukauden uhkavaatimuksen länsivalloille. Jos he eivät sen aikana saa Israelia pakotetuksi Palestiinan valtion perustamiseen kesäkuun 4.päivän 1967 aselepolinjoille, Hamas tulee aloittamaan uuden intifadan.
POMMEJA LASTENLELUIHIN on terroristien viimeisin innovaatio. IDF:n Samariassa toimivat joukot löysivät perjantaiyönä suuren pommitehtaan Nablusin lähellä. He löysivät siellä valmiita pommeja ja pommivöitä, ja lisäksi lapsille tarkoitettuja karvaisia leluapinoita, joiden sisään oli sullottu pommi.
KYMMENEN JÄLKEEN uutistoimistot kertovat, että viisi Kassam-rakettia on ammuttu kuuden jälkeen Gazan alueelta Israeliin. Nyt myös Hamasin ”aseellinen siipi” sanoo ampuneensa raketteja Israeliin.
VENÄJÄ ASEISTAA IRANIA. pelättyä USA:n tai Israelin ilmavoimien iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Iranin ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan Venäjä on alkanut toimitukset huippunykyaikaisista
it-ohjuksista. Kysymyksessä on järjestelmä, josta käytetään nimitystä TOR-M1. Sen perusyksikkö on moottoroitu laukaisualusta, jossa on kahdeksan ohjusta, joitten nopeus on 700 km/tunnissa. Ne ammutaan pystyasennossa, joka paikallaan tai liikkeessä ollen kaikissa olosuhteissa, yöllä tai päivällä. Ohjusten ohjauskeskuksen jumiutukselta suojattu tutka pystyy seuraamaan 48 kohdetta samanaikaisesti, joista se valitsee automaattisesti kymmenen vaarallisinta, sen toimintasäde on 25 km. Se pystyy ampumaan kaksi ohjusta samanaikaisesti. Se on toimintavalmis 3 minuutissa, ohjusvalmius hälytyksestä on 5-8 sekuntia. Torjuntaohjuksen toimintaetäisyys on 10 – 6000 metriä, sekä lentokoneita että erityyppisiä ohjuksia vastaan.
Torjuntaohjus on varustettu 15 kg korkea-asteisella räjähteellä.
Ohjusta valmistetaan myös laivaston käyttöön, ja se on käytössä muissakin maissa, mm. Kreikan armeijalla.
USA:N JOHTO alkaa olla todella huolissaan Irakin tilanteen huononemisesta. Sitä osoittaa korkea tason vierailut Lähi Idässä. Varapresidentti Dick Cheney oli juuri päivän kestävällä vierailulla Saudi Arabiassa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullahin kanssa. Presidentti Bush suunnittelee tapaavansa Irakin pääministeri Nouri al-Malikin keskiviikkona Jordaniassa, mitä sunnit vastustavat.
Abdullah ja Cheney pyrkivät sopimaan tavoista, joilla sunnien ja shiojen yhä verisimmät taistelut Irakissa saataisiin loppumaan. Abdullahin asiana on yrittää saada sunnit luopumaan pommi-iskuistaan, Malikin mahdollisuuksiin tehdä samoin edustamilleen shia-militaristeille on vaikeampaa äskeisen sunnien järjestämän massapommituksen jälkeen, jossa ainakin 215 shia-muslimia sai surmansa ja yli 250 haavoittui.
TOINEN räjähdysherkkä alue on Libanon, jossa kristittyjen johtajan Pierre Gemayelin murha repi auki vasta osittain arpeutuneet haavat entisen pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen. Hizbullah-johtaja sheikki Hassan Nasrallah kehotti seuraajiaan kaduille vaatimaan ainakin kahdeksan ministeripaikkaa Libanonin hallituksessa, mikä antaisi sille oikeuden estää hallituksen päätökset, joista se ei pidä. Libanonia uhkaa taas kerran verinen sisällissota, minkä kautta Hizbullah uskoo kaappaavansa vallan maassa. Al-Qaida on myös sekaantumassa tähän keitokseen. Se kuvaa Nasrallahia saatanan lähettilääksi, joka valmistelee anti-kristuksen tuloa. Al-Qaida hyökkää myös Iranin johtoa vastaan.
ISRAELIA nämä kehityssuunnat koskevat sikäli, että Israel alkaa olla vakuuttunut uudesta sodasta Hizbullahin kanssa, johon ainakin Syyria ja ehkä myös Iran osallistuisivat, jo ensi kesänä. Uutislähteet kertovat, että Hizbullah on korvannut Libanonin sota II:ssa menettämänsä aseet ja varusteet.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019