TIISTAI 28.10.08
1. ”EI RAUHAA ilman Jerusalemia”, sanoo PA:n pääneuvottelija ”rauhankeskusteluissa” Livnin johtaman tiimin kanssa Ahmed Qureia vastauksena eilen Knessetissä esille tulleeseen kysymykseen Jerusalemin kohtalosta.
Hallituskeskusteluissa Livni ei suostunut Shas-puolueen vaatimukseen, että Jerusalem tulee jättää keskustelujen ulkopuolelle. Tämä oli Shasin päävaatimus lapsilisien korottamisen ohella. Kukaan ei tiedä Livnin lisäksi, mitä kaikkea tämä pääministerin tuolia jahtaava nainen on luvannut PA:lle, mutta päätellen tavasta, millä palestiinalaiset puoltavat Livniä, voidaan arvioida, että hän on lähellä niitä myönnytyksiä, joita halvaantuneen hallituksen pääministeri Ehud Olmert lupaili pari viikkoa sitten: Periaatteessa 1967 sotaa edeltäneet tulitaukolinjat pienin tarkennuksin, jotka korvataan alueilla virallisen Israelin rajojen sisältä, sekä Jerusalemin arabien asuttamat lähiöt kuuluvat Olmertin rauhansuunnitelmaan. Tämä on osoittautunut myös Livnin suunnitelmaksi, mitä hän ei uskalla julkisesti myöntää.
Knessetin keskusteluissa eilen Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu totesi, ettei Likudin johtama hallitus neuvottele Jerusalemista. Tämä sai Ahmed Qureian ilmoittamaan PA:n kannan asiaan puhuessaan vasemmistolaisessa Rauhan ja turvallisuuden neuvostossa eilen. ”Ei ole rauhaa ilman Jerusalemia. Miten yksikään palestiinalainen voisi suostua sellaiseen rauhaan? Jos haluat rauhaa, Jerusalemista on keskusteltava:” Hän selitti, ettei Livni luvannut Jerusalemia, mutta hän keskustelee siitä. ”Hän on tarpeeksi vahva ja uskottava sanomaan, mitä hän pystyy antamaan ja mitä ei.” Qureia ylisti myös Peresin lausuntoa tavatessaan Egyptin presidentti Mubarakin, jossa Peres suositteli saudisuunnitelmaa.
QUREIA totesi puheensa jälkeen, että käytännössä hän uskoo myös Netanyahun neuvottelevan Jerusalemista, jos hänestä tulee pääministeri. (JP)
2. ”OLEMME SUOSTUNEET egyptiläisten veljiemme kanssa (Palestiinan) kansallisen sovitteluohjelman mukaiseen ratkaisuun. Veljemme Egyptissä tulevat myöhemmin julkistamaan yksityiskohdat. Haluan vakuuttaa, että kaikki PLO:n alaiset ryhmät ovat hyväksyneet Egyptin suunnitelman, jota minä kannatan täydellisesti”, vakuutti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas median edustajille tavattuaan Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin ja sen jälkeen presidentti Hosni Mubarakin. Abbas ei maininnut lausunnossaan, onko Hamas, joka ei ole PLO:n jäsen, puolestaan hyväksynyt suunnitelman.
KYSYTTÄESSÄ uskooko Abbas, että suunnitelmaa pystytään toteuttamaan eri palestiinalais-ryhmien välillä, Abbas totesi, että hän luottaa arabien pystyvän Egyptin johdolla painostamaan eri ryhmät suunnitelman kannalle. Abbas kiitteli presidentti Shimon Peresin antamaa tukea arabisuunnitelmalle, joka perustuu saudien esittämään rauhansuunnitelmaan vuodelta 2002, ja antoi tunnustusta Mubarakille keskusteluista asiasta Peresin kanssa. Abbas lisäsi, ettei arabisuunnitelma ole vain arabien suunnitelma, sillä monet islamilaiset valtiot ovat hyväksyneet sen. Hän kutsui suunnitelmaa ”yhdeksi arvokkaimmista lahjoista palestiinalaisille sitten 1948 jälkeen”. Rauhanneuvottelija Saeb Erekat lisäsi, etteivät palestiinalaiset hyväksy minkäänlaisia muutoksia saudisuunnitelmaan.
ABBAS JATKOI, ettei Israel voi odottaa normaaleja diplomaattisuhteita arabimaitten kanssa ennen kuin se on luopunut kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista: myös Shebaan farmista Libanonin rajalla, Golanin ylängöstä sekä kaikista palestiinalaisista territorioista. Hän vakuutti Mubarakin kannattavan tätä. Abbas lensi Saudi Arabiaan informoimaan tilanteesta.
HAMASIN edustajat ilmoittavat hämmästyneinä, etteivät he ole tietoisia sopimuksesta. (JP)
3. ”ANTAISITKO 120 miljoonan USD shekin entiselle terroristille tutkimatta ensin huolellisesti, mitä hän aikoo tehdä rahallasi?” kyselee PMW:n (Palestiinan mediatarkkailun) johtaja Itamar Marcus JP:n julkistamassa artikkelissaan. ”Juuri näin aikoo kuitenkin Ad Hoc Liaison komitean norjalainen puheenjohtaja, joka koordinoi kansainvälisen tuen Palestiinan Auktoriteetille, menetellä veronmaksajain rahoilla.”
VASTAUKSENA PMW:n huolellisille tutkimuksille Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Store antoi äskettäin tukun lausuntoja, joissa hän puolustelee PA:n virallista TV-yhtiötä. Marcus toteaa, että Store ilmaisee näillä lausunnoillaan täydellisen tietämättömyytensä PA:n TV:n sisällöstä. ”Sitten, pannakseen rahansa sinne, missä hänen väärin informoitu suunsa on, hän kirjoittaa uuden 85 miljoonan USD shekin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille, jonka kanslia valvoo PA:n televisiota.”
MARCUS TUNNUSTAA, ettei Norjan ulkoministeri ole paha, eivätkä sitä ole eurooppalaiset eivätkä amerikkalaiset, joitten äskeinen suostumus antaa PA:lle ylimääräisen 150 miljoonan shekin, nostaa sen vuoden 2008 tuen PA:lle yli 700:an miljoonaan, reilusti yli sen, mitä USA lupasi tukijamaitten konferenssissa Pariisissa joulukuussa 2007.
4. ITAMAR MARCUS toteaa, että nuo maat lapioivat rahaa Abbasin jalkojen juureen innolla, josta voisi päätellä hänen olevan Äiti Teresan vertaisen.
”Mutta on ikävää tunnustaa, että mikäli Palestiinan lapsille annettua informaatiota voidaan pitää indikaattorina, Abbas muistuttaa enemmän edeltäjänsä Jasser Arafatin kloonia, kuin rauhantekijää”. Norjan ulkoministeri Store sanoi lausunnossaan näin: ”Tämän (PA-Fatah)TV:n ei voida sanoa osallistuvan minkäänlaiseen lasten opettamiseen (indoctrination) tai kieltämiseen Israelin oikeudesta olemassaoloon”. Store sanoi vastustavansa vihan tai terrorismiin kiihotuksen levittämistä, mitä hän vihjaisi, PA:n TV ei tee.
MARCUS toteaa, että totuus on kuitenkin päinvastainen. Hän kertoo, että sen 11 vuoden aikana, jonka kuluessa PMW on seurannut PA:n TV:n lähetyksiä, Annapolis-konferenssin jälkeisen 11 kuukauden aikana vihan levittäminen ja Israelin tunnustamisen kieltäminen on saavuttanut ennen näkemättömät mittasuhteet PA-Fatah:n valvomassa TV:ssä.
PA:n TV:ssä väitetään: Israel tarkoituksellisesti levittää AIDS:a ja huumeita palestiinalaisille, tekee natsien kaltaisia kokeita palestiinalaisvangeilla, otti palestiinalaisia lapsia 1948 kasvattaakseen heidät juutalaisiksi sekä suunnittelee al-Aksa moskeijan tuhoamista. Lisäksi siellä esitettiin tekaistuja juttuja, kuten Libanonin sodassa 1982 kaatuneitten ruumiita näytettiin osoituksena IDF:n massamurhista 1948 sodassa. Viimeisessä valheessa israelilaisten väitetään päästävän ”yliluonnollisia rottia” Jerusalemin palestiinalaisalueille, joitten kautta ”juutalaiset pyrkivät karkottamaan palestiinalaiset Jerusalemista”.
MARCUS sanoo, ettei PA:n TV juurikaan poikkea ohjelmiensa sisällön kannalta siitä, mitä Hamasin TV lähettää. Lasten ohjelmissa esitetään keskusteluja, joissa lapsille opetetaan, miten kaikki Israelin alueen kaupungit ja kylät ovat ”miehitettyjä”, ja jos lapsi ei huomaa sanoa sitä kertoessaan, missä hänen vanhempansa joskus asuivat, juontaja korjaa heti: Eilat on miehitetty kaupunki, tai Beersheba ja Haifa ovat sitä. Lapsilta kysytään: ”Mitkä ovat Israelin satamakaupungit?” Oikea vastaus on ”Haifa, Jaffa, Ashkelon, Eilat, Ashdod ja Gaza”. Kysymys: ”Mikä on Palestiinan valtion suuruus?” Oikea vastaus: ”27 000 neliö-kilometriä.” Kuitenkin Gaza, Juudea ja Samaria kokonaisuudessaan ovat n. 6000 neliö-kilometriä, joten ”Palestiinan valtioon” kuuluvat myös kaikki Israelin valtion alueet. Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kuuluttaessa ”maailmaa ilman Israelia”, PA kuuluttaa sitä samaa omissa TV-ohjelmissaan, eikä kukaan uhkaa nostaa sitä vastaan syytteitä kiihotuksesta kansanmurhaan, kuten Ahmadinejadin tapauksessa.
PA:n TV:n Israelin vastainen kiihotus ulottuu myös musiikkiin: ”Viholliseni – viholliseni – käärme kietoutuneena maan ympärille – sinulla viholliseni ei ole muuta mahdollisuutta kuin muuttaa pois maastani.” Laulun sanat ovat osa musiikkivideota, jota PA TV toistuvasti esittää.
ITAMAR MARCUS kiteyttää sanomansa näin: ” Palestiinalaisilla lienee kiistaton oikeus opettaa lapsilleen sokeaa vihaa ja pahuutta, mutta Norjan ja länsimaitten moraalinen velvollisuus on lopettaa sen rahoittaminen.” (JP 28.10.08)
5. UUTISOTSIKOITA
- Labourin johto kieltää huhut, joitten mukaan se suunnittelee sulautumista Kadiman kanssa. Labourin kannatus on viimeisen gallupin mukaan 11 kansanedustaja (nyt 19), Kadiman 29, jonka se säilyttäisi. Likudin kannatus oli siinä 26-29 edustajaa (nyt 12). Shasin kannatus oli 10-8 (nyt 12). (JP)
- PA:n Hebroniin sijoitetut USA:n kouluttamat joukot tekivät ensimmäisen ratsian koteihin, joissa sen mukaan asui ”pakolaisia”. Satoja turvallisuusmiehiä eri yksiköistä hajautui Samouan kylään etsien rikollisia ja Hamasin jäseniä ennalta laadittujen listojen mukaan. Joukot sanovat pidättäneensä yöllisessä ratsiassa 50 miestä, joukossa Hamasin jäseniä. (JP)
- IDF aikoo estää ”Free Gaza” laivan pääsyn Gazan satamaan. Se voi tehdä sen joko avomerellä tai Gazan rannikkovesillä. Laivan 26 jäsenen mukana on 5 lääkäriä, 1976 Nobelin rauhanpalkinnon saaja Miread Maguire, joka on osallistunut myös Niilin kylän lähellä järjestettyihin IDF:n vastaisiin rähinöihin, yksi Israelin sekä PLC:n arabikansanedustaja. Lisäksi mukana lienee asian-ajajia, lehtimiehiä ja muita PR-henkilöitä, sekä lääkkeitä. (JP)
- EHUD BARAKIN vaaliteemana näyttää olevan Juudean ja Samarian juutalais-asukkaitten halventaminen ja vihan nostattaminen heitä vastaan. Barak vaati eilen puheissaan, että ”kaikki kiihottajat ja väkivaltaiset setletit” tulee poistaa Juudeasta ja Samariasta. Barak kiihottaa kansaa ”sisällissotaan”.(JP)
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy valittaa tuskastuneena, että USA:n presidenttiehdokkaan Obaman kanta Iraniin on täysin kypsymätön, iskulauseita ilman sisältöä. Hän kutsui sitä ongelmalliseksi. (haaretz)
- Israelin pankki (BOI) laski yleiskorkoa 0.25 % taantuman pelossa.
- USA:ssa pidätettiin neonatseja Obaman salamurhan suunnittelusta.
- Virallinen syyte Olmertia vastaan voidaan nostaa muutaman päivän sisällä.
- Hamasin ja Israelin välinen tulitaukosopimus umpeutuu joulukuussa. Hamasin taholta vihjaillaan, ettei se uusi sopimusta. Terrorijärjestöjen rakettien kantomatkaa on nostettu siten, että Netivot, Sderot, Ashkelon ja jopa Ashdod ovat niiden vaikutusalueella. IDF ei ole löytänyt keinoa niiden torjumiseksi. Israelin laivaston alukset varustettiin äskettäin ohjustorjunta-järjestelmillä.
- USA:n erikoisjoukot surmasivat Syyrian al-Qaida johtajan äskeisen helikopteri-hyökkäyksen aikana, ja ottivat pari miestä mukaansa, (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019