SUNNUNTAI 26.10.08
1. ISRAELIN ennenaikaiset vaalit pidettäneen 17. helmikuuta 2009. Livni neuvotteli eilen illalla neuvonantajiensa ja lähimpien avustajiensa kanssa kodissaan tutkien eri mahdollisuuksia, ja tuli siihen tulokseen, ettei hän kykene muodostamaan toimivaa hallitusta. Viimeiset yhteistyökeskustelut käytiin Shasin, Degel Hatoran ja eläkeläisten kanssa, eikä yhteisymmärrystä löytynyt.
LIVNI tavannee presidentti Shimon Peresin tänään ilmoittaakseen tälle epäonnistumisestaan. Peres voi kolmen päivän aikana etsiä toista hallituksen muodostajaa, ja jos sellaista ei löydy, Knesset voi kolmen viikon aikana etsiä omaa ratkaisuaan hallitukseksi. Näiden yritysten jälkeen vaalit on pidettävä 90 päivän kuluessa.
TÄMÄN JÄLKEEN onkin vuorossa syyllisen etsiminen epäonnistuneista hallitusneuvotteluista. Livnin taholta ehdittiin kertoa jo perjantaina, että Shas ei pettänyt vain omia kannattajiaan vaan koko kansan. Kadiman kansliasta kerrotaan, että Shasin puheenjohtaja Eli Yishaille kerrottiin heti keskustelujen alussa, ettei Jerusalemin asemaa voida sulkea pois rauhan-keskusteluista PA:n kanssa, mutta siitä huolimatta Yishai neuvotteli Kadiman kanssa.
Gil-eläkeläiset ilmoittivat, ettei heitä otettu tosissaan Kadiman taholta, vaan heidän tuloaan hallitukseen pidettiin automaattisena.
LIKUDIN TAHOLTA todetaan, etteivät hallitusneuvottelut kaatuneet Yishain eikä Rafi Eitanin vaan ”Tzipi Livnin vuoksi, jolta puuttui johtamistaitoa, tarvittavaa kykyä, kokemusta ja lahjoja”. Likudin kansanedustaja ja edustajaryhmän puheenjohtaja Gideon Shaar ihmetteli, miten Livni onnistui epäonnistumaan neuvotteluissa, jotka yleensä onnistuvat. Hän ihmetteli myös sitä, miten Livni voi teeskennellä johtavansa ”rauhankeskusteluja” PA:n ja Syyrian kanssa koko Israelia koskevissa kohtalonomaisissa kysymyksissä.
2. JOS ITÄ JERUSALEM koskaan liitetään kaavailtuun Palestiinan valtioon, se ei ole Jerusalemin asukkaitten eikä sen johtajien tahdon mukaan, vakuuttivat kolme johtavaa Jerusalemin pormestariehdokasta eilen illalla Jerusalemin suuressa synagogassa järjestetyissä paneelikeskusteluissa. Mukana olivat ehdokkaat Nir Barkat, Arkadi Gaydamak, Meir Porush, jotka puheessaan vakuuttivat säilyttävänsä Jerusalemin yhtenäisyyden, sekä neljäs ehdokas Dan Birron, joka ei puheessaan käsitellyt kysymystä. Tilaisuuteen saapui niin paljon kansaa, että tusinoittain jouduttiin kääntämään ovelta pois tilan puutteen vuoksi.
Nir Barkat ja Arkadi Gaydamak edustavat ei-uskonnollista Jerusalemia, Porush edustaa nopeimmin kasvavaa haredi-kansaa.
BIRRON sanoi tulleensa mukaan lähinnä protestoidakseen uskonnon ja politiikan yhdistämistä vastaan. Hänen huolenaan oli Jerusalemin haredi-johtajan lisäksi sen likaisuus.
BARKAT kehui menestystään hi-tek alalla, jossa hän saavutti taloudellisen itsenäisyyden, ja hän uskoi voivansa vaikuttaa liikemiehiin kaupungin talouselämän kasvattamiseksi. Hän näki kaupungin potentiaalin sen arkeologian saavutuksissa, mistä muinainen Davidin kaupunki on esimerkkinä, sekä maailman 3.4 miljardin ihmisen tärkeimpänä kaupunkina, jossa he pyrkivät vierailemaan ainakin kerran elämässään.
GAYDAMAK tunnusti, ettei hän tunne hyvin kaupungin infrastruktuuriin liittyviä aloja, mutta vakuutti pystyvänsä valvomaan asiantuntijoitten toimia ja vaatimaan tuloksia. Hän haluaa saada kaupungin eri asukasryhmät, myös arabit, samalle tasolle palveluitten suhteen. Hän väläytti jopa mahdollisuutta muodostaa pääkaupungin esimerkilliseksi juutalaisen ja arabikansanosien välillä, mikä voisi johtaa Lähi Idän ja maailman konfliktin ratkaisuun.
HAREDI-EHDOKAS Meir Porush totesi omaavansa eniten kokemusta sekä kaupungin johtamisessa että asuinalueitten suunnittelussa, jota hän johti Netanyahun hallituksessa. Hän sanoi haluavansa rakentaa Jerusalemiin kohtuuhintaisia asuntoja 100 000 uutta asukasta varten sekä houkutella teollisuutta kaupunkiin. Hän sanoi ponnistelevansa saadakseen juutalaisten ja arabiasukkaitten välisen suhteen palautettavaksi 1967 tasolle: Juutalaisia 78 %, arabeja 28 %.
Jerusalemin pormestarin vaalit pidetään 11. marraskuuta 2008.
3. PA:n johtava islamilainen tuomari sheikki Tayseer Tamimi (Jihad) julkisti uskonnollisen
päätöksensä, ”fatwan”, lauantaina, jolla hän kielsi Jerusalemin arabiasukkaitten äänestämisen pääkaupungin pormestarin vaaleissa. PA on aikaisemminkin kehottanut Jerusalemin arabiasukkaita boikotoimaan kuntavaaleja, mutta tämä on ensimmäinen uskonnollinen kielto muslimien taholta. Valtaosa arabeista on pidättynyt vaaleista väittäen, ettei heidän edustajillaan kuitenkaan ole mitään valtaa kaupungin asioita päätettäessä; osa pidättyy poliittisista syistä vastustaessaan Israelin valtaa Jerusalemissa. Niitä harvoja vastaan, jotka ovat uskaltaneet vaaliuurnille, hyökätään sekä sanallisesti että fyysisesti. PA on lähettänyt useita kirjeitä ja kehotuksia Itä Jerusalemin arabiviranomaisille varoittaen heitä osallistumasta
vaaleihin tai kolmen pääehdokkaan järjestämiin vaalitilaisuuksiin alueellaan. Tämä toiminta on voinut osaltaan vaikuttaa PA:n kasvavaan huoleen Israelin virallisen hallinnon kasvusta Itä Jerusalemissa. Toinen PA:n huoleen vaikuttava asia voi olla Jerusalemin Sur Bahirin lähiön muktarin Zohair Hamdanin aktiivinen toiminta ennen vaaleja. Hän jopa suunnitteli asettuvansa ehdolle pormestarin virkaan, mistä hän kuitenkin pidättyi. Hän on saanut lukuisia uhkauksia ja kerran häntä vastaan tehtiin murhayritys, jonka johdosta hän joutui pitkälliseen sairaala-hoitoon. PA ei poliittisista syistä johtuen ole hyväksynyt Israelin hallinnon ulottamista Itä Jerusalemin alueelle 1967 sodan seurauksena.
ITÄ JERUSALEMISSA ilmestyvä lehti Al-Quds suosittaa Arkadi Gaydamakia pormestariksi.
Henkilölle annettu uskonnollinen päätös fatwa tekee hänestä henkipaton, kuolemanuhan alaisen, ja kuuliaisen muslimin oikeus ja jopa velvollisuus on surmata hänet. (JP)
4. IDF ESTI kansainvälisen lääkäridelegaation pääsyn Erez-terminaalin kautta Gazan kaistalle. 120 lääkäriä, akateemikkoa ja terveydenhoidon asiantuntijoitta oli menossa Gazaan osallistuakseen kansainväliseen henkisiä sairauksia käsittelevään konferenssiin maanantaina ja tiistaina. Jotkut viidenteen kansainväliseen konferenssiin osallistuvan delegaation organisoijat aikoivat järjestää lehdistötilaisuuden asiasta sunnuntaina. Konferenssi järjestettiin yhteistyössä Maailman terveysjärjestön kanssa, sen aiheena on: ”Saarto ja mielenterveys, Muurit vastaan sillat.”
Siviilihallinnon edustaja kertoi JP:n toimittajalle, että rajan ylityslupia on annettu humanitäärisistä syistä, kuten kiireellisissä sairaustapauksissa, mutta ei konferensseja ja muita kokouksia varten. Hän myös selvitti, että organisoija oli esittänyt luvan saantia 61 henkilölle vain kolme viikkoa sitten eikä sitä oltu myönnetty. Siviilihallinnon edustaja Peter Lerner vakuutti, että ”tämä tapaus ei ole humanitäärinen vaan populistinen ja propagandistinen, kuten konferenssin teemoista voidaan nähdä”, kuten ”esittämällä Gazan siviiliasukkaat saarron uhreiksi”. Hän lisäsi, että kaikkea Gazaa koskevaan vaikuttaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo, jota Hamas on pitänyt panttivankina yli kaksi vuotta antamatta mitään tietoa hänen fyysisestä kunnostaan tai lupaa kansainvälisen järjestön vierailla hänen luonaan. Delegaatio aikoo järjestää mielenosoituksen rajaterminaalilla huomenna. He aikovat osallistua konferenssiin videon välityksellä Ramallahista. He kuitenkin olisivat halunneet tutustua olosuhteisiin ja paikallisiin sairaaloihin Gazassa. Kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Eileen Daly totesi, että lääkkeitten ja muitten terveydenhoidon tarvikkeitten vienti Gazaan on suuresti pienentynyt PA:n ja Gazan viranomaisten välisen yhteistoiminnan vaikeutuessa. Tämä aiheuttaa vakavia ongelmia sairaille, jotka vaativat erikoislääkkeitä tai hoitoa, kuten cystic fibrosia sairastavat lapset tai keuhkosairauksista kärsivät. Hän totesi, että nämä tarvitsevat lääkeannoksensa päivittäin, ja sen puute tuntuu nopeasti. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas peruutti tapaamisensa Olmertin kanssa.
- Gilad Shalit sai ensimmäisen kirjeen vanhemmiltaan sen jälkeen, kun hänet kaapattiin. Hamas sanoo, että se oli ainutkertainen humanitäärinen ele.
- Free Gaza järjestö järjestää toisen purjehduksensa Kyprokselta Gazaan. Mukana on mm. 1976 Nobel rauhanpalkinnon voittaja Mairead Maquire, KE Jamal Zahalka (Balad) sekä PA:n PLC:n jäsen Mustafa Barghouti. Heillä on mukana myös lääkkeitä. IDF ei ole vielä päättänyt, päästäkö se tämän purjehduksen Gazaan kuten edellisen. Järjestö suunnittelee aloittavansa säännölliset purjehdukset Kyprokselta Gazaan. (JP)
- YK:n tutkija juutalaissyntyinen Amerikan kansalainen Richard Falk syyttää Israelia setlementtien rakentamisesta ja laajentamisesta vastoin Annapoliksen asiakirjaa ja kansainvälistä lakia. Falk tunnetaan Israelin vastustuksestaan ja ”sen harjoittaman palestiinalaisia sortavan politiikan” kritiikistään, kuten hän asian näkee. Hän kehotti YK:ta aloittamaan avustustoiminnan Gazan alueella riippumatta siitä, että Hamas kaappasi siellä vallan ja on kansainvälissä boikotissa. Falk sai virkansa YK:n Ihmisoikeusneuvoston suosituksesta vastoi Israelin esittämiä vastalauseita hänen yksipuolisten ja katteettomien syytöstensä vuoksi, joita hän esittää ilman todisteita ja dokumentteja. (JP)
- Suomen Nobel-rauhanpalkinnon saaja Martti Ahtisaari sanoo Lähi Idän rauhanponnistusten epäonnistumisen olevan häpeä, minkä hän katsoo johtuvan poliittisen tahdon puutteesta. (JP)
- Hebronin juutalaiset ovat raivoissaan siksi, että IDF tuhosi heidän parakkinsa.
- 20-vuotias arabi epäonnistui yrittäessään puukottaa kansallisen puisto- ja luontojärjestön tarkastajaa Öljyvuorella sunnuntaina. Hänet pidätettiin. (ynet)
- Arabit sytyttivät tuleen hesder-yeshivan Akkossa lauantai-iltana.(ynet)
- Newsweek toteaa läntisiin asiantuntijoihin viitaten, ettei Israel pysty yksin tuhoamaan Iranin ydinlaitoksia. Artikkelissa todetaan, että Israelin pitäisi tuhota ainakin neljä ydinlaitosta, jotka on suurelta osin asennettu lähes 20 metriä maanpinnan alle kaivettuihin tunneleihin. (ynet)
- Elokuun 22. päivänä Somalian rannikolla merirosvojen kaappaama Iranin meri- kuljetusyhtiön IRISL alus Ivan Devant kuljetti rahtikirjansa mukaan Kiinasta ottamaansa rautamalmia Rotterdamiin tuntemattomalle tilaajalle. Aluksen 29 merimiestä kieltäytyivät paljastamasta, mitä sen ruumassa sinetöidyissä arkuissa oli. Merirosvot räjäyttivät yhden auki, jonka seurauksena monet heistä sairastuivat ja ainakin 14 kuoli muutamassa päivässä. USA:n asiantuntijat toteavat, että alus kuljetti ydinsaastetta, joka oli tarkoitettu Hizbullahille. Toisen teorian mukaan lasti oli tarkoitus räjäyttää Israelin rannikolla, jonka seurauksena ydinsaaste olisi levinnyt tuulen mukana laajalle Israeliin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128033 Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esiintyi TV:ssä vakuuttaen olevansa terve. Myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on sairas tai liikarasittunut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019